Eurocup: Menekül a kiesés elől a Galata

Az előzőleg már kvalifikált hat csapat mellé a 8. fordulóban csak a Limoges csatlakozott, a négyből csak egy csoport dőlt el, a többiben viszont még óriási a harc a továbbjutásért. John Roberson és Lorenzo Williams csapata is hatalmas idegenbeli győzelmet aratott, a két évvel ezelőtti győztes Galata pedig hosszú idő után nem áll kieső helyen.

 

Alapszakasz, 8. forduló

A-csoport

UNICS Kazany (orosz, 5-3) – Darüssafaka (török, 7-1) 75-79

Az A-csoport első helyéért zajlott a Kazany-Darüssafaka találkozó, amit végül a törökök nyertek meg, így már két fordulóval a vége előtt biztosan megnyerték ezt a hatost. A Dacka ezt a sikert egy emberes fordításnak köszönhette, hiszen a harmadik negyedben még 13 pontos hátrányban voltak a törökök. Innen azonban egy 12-0-s rohammal jöttek vissza a meccsbe, melyből Stanton Kidd (11/3 pont, 5 lepattanó) 7 egységet vállalt, majd az utolsó hat percben 11 pontot betermelő Scottie Wilbekin (19/9 pont, 5 gólpassz) vette át a stafétát, és vezetésével behúzta a meccset a Dacka. Érdekesség, hogy a Kazany 11 pályára lépő játékosából mindössze 6-an szereztek pontot, ők viszont mindannyian eljutottak kétszámjegyű termésig, a legkiemelkedőbbek most is Stephane Lasme (18/3 pont, 6 blokk) és Quino Colom (16/6 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) voltak közülük.

MoraBanc Andorra (spanyol, 3-5) – Cedevita Zagreb (horvát, 4-4) 78-71

A múlt heti, Torino elleni sikere után most is egy újabb utolsó szalmaszálba kapaszkodott bele az Andorra, hiszen a másik gárda, akit még esetleg megelőzhet a miniállam éledező csapata, az a Cedevita lehet, és most őket is sikerült két vállra fektetni. A horvátok egy esetleges győzelemmel már most biztosan továbbjutottak volna, így azonban még ki-ki meccsek várnak rájuk. A hazaiak nem nagy különbséggel, de végig előnyben játszottak, és Jaka Blazic (15/6 pont) vezetésével megérdemelten nyertek. A horvátok legjobbja Will Cherry (15/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) volt.

FIAT Torino (olasz, 4-4) – Levallois Metropolitans (francia, 1-7) 92-86

A parádésan játszó Boris Diaw (23/3 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) illetve Travis Leslie (15/6 pont, 7 lepattanó) teljesítménye csak arra volt elég, hogy megszorítsa a Levallois a Torinót, ám nyerniük most sem sikerült, így ők el is búcsúztak a további küzdelmektől, míg az olaszok egyelőre tartják negyedik helyüket. A taljánok már 18 ponttal is vezettek (48-30), innen küzdötte vissza magát 82-80-ig a Levallois, ám ezt követően Deron Washington (14 pont) 6 pontot szerzett egymaga, amivel szertefoszlatta a francia reményeket. A Torinóban hatan is eljutottak 10 pont fölé, Sasha Vujacic (17/15 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) volt közülük a legjobb pontszerző.

A csoport állása:

 

B-csoport

Galatasaray Odeabank (török, 3-5) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 4-4) 82-61

Rohamléptekkel menekül az idő előtti búcsú elől a Galatasaray, hiszen a fantasztikus dobóformát kifogó Dwight Hardy (22/18 pont, 7/6 tripla) triplaparádéjával a főszerepben a törökök egyszerűen túldobták a gyenge napot kifogó Buducsnosztot. A Galata simán nyerte ezt az összecsapást, a nagyarányú győzelmüknek köszönhetően pedig egymás elleni összevetésben is jobbak lettek a montenegróiaknál, akik így már csak egy győzelemmel vannak előttük. Hardy volt tehát a mezőny kimagaslóan legjobbja, Scotty Hopson (14/3 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) és Alex Renfore (8/6 pont, 7 labdaszerzés, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 1 blokk) pedig mindenhol ott voltak a pályán és hatalmas mezőnymunkát végeztek.

FC Bayern München (német, 8-0) – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 2-6) 111-85

Gálát varázsolt a továbbra is veretlen Bayern München a Hapoel Jeruzsálem elleni mérkőzésből, az izraeliek újabb harmatos teljesítménnyel jelentkeztek, ami után ugyan még mindig van esélyük továbbjutni, ám a mutatott játékuk alapján ez eléggé meglepő lenne. A Bayern ezzel szemben klubrekordot állított fel a dobott pontok (111), az indexpontok (141) és a bedobott büntetők (29) tekintetében is. A bajoroknál hemzsegtek a remekbe szabott egyéni teljesítmények, Danilo Barthel (21/3 pont, 5/5 mezőnyből), Jared Cunningham (19/6 pont, 5 lepattanó) és Maik Zirbes (18 pont) voltak egészen kiválóak, de az ex-fehérvári Braydon Hobbs (11/9 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) is maximálisan dicsérhető volt. A Hapoelben Tarence Kinsey (19/9 pont, 5 lepattanó) és Sztratosz Perperoglu (19/15 pont) szereztek 19-19 pontot.

Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 3-5) – Lietkabelis Panevezys (litván, 4-4) 82-85 h.u.

A Galata sikere után egy nappal roppant fontos egymás elleni meccs várt a Reggio Emiliára és a Lietkabelisre, hiszen az aktuális ellenfelet és a menekülő törököket is megelőzhette ennek a találkozónak a győztese. Nem is kellett csalatkozni a mérkőzésben, hiszen elképesztően szoros csatát vívtak a felek, a rendes játékidőben 5 pont volt köztük a maximális távolság. A hajrában a litvánok harcolták ki a túlórát, ahol már a korábbi csapata ellen játszó Ksistof Lavrinovic (18/6 pont, 5 lepattanó) főszereplésével a Lietkabelis dominált és aratott remek győzelmet. Zanis Peiners (17/3 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) volt még kiemelkedő a vendégeknél, akiket Lorenzo Williams 8 gólpasszal irányított, Simas Jasaitis (9/3 pont, 11 lepattanó) pedig roppant hasznosan játszott. Az olaszoknál Amadeo Della Valle (20/9 pont, 4 gólpassz) és Manu Markoishvili (18/6 pont, 5 lepattanó) játszottak kiemelkedően.

A csoport állása:

 

C-csoport

ALBA Berlin (német, 5-3) – Limoges CSP (francia, 4-4) 78-84

Bár az első félidőben szinte végig hátrányban játszott a Limoges az ALBA Berlin vendégeként, ám egy nem mindennapi, 23-3-as harmadik negyedbeli rohamnak köszönhetően fordítottak a franciák, ezt követően pedig már végig kézben tartották és hozták a mérkőzést. Nem mintha a gallok továbbjutását komolyan fenyegette volna bármi is, de ezzel az idegenbeli bravúrral most már be is biztosították helyüket a Top16-ban, miután a Bilbao megverte a Partizant. A Limoges és a mezőny legeredményesebbje és egyben legjobbja Danny Gibson (16/12 pont, 6 lepattanó) volt.

Lokomotiv Kubany (orosz, 8-0) – Lietuvos Rytas (litván, 4-4) 77-68

Egy újabb végig kontrollált meccset nyert meg a Lokomotiv a Lietuvos Rytas ellen, amivel nemcsak veretlenek maradtak, hanem csoportjukat is megnyerték a krasznodariak. A 25-12-es első negyeddel kezdő oroszok már 20 ponttal is mentek az első félidőben, ahonnan a Chris Kramer (21/3 pont, 6 gólpassz) vezette vendégek még visszajöttek 61-58-ig. A Loko azonban nem remegett meg, a két legjobbjuk, Mardy Collins (17/3 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) és Ryan Broekhoff (12/6 pont, 8 lepattanó) higgadt kosaraival visszaverték a litván rohamokat és lezárták a mérkőzést.

Partizan NIS (szerb, 1-7) – RETAbet Bilbao Basket (spanyol, 2-6) 67-83

A már korábban kiesett, hatmeccses vereségsorozatban lévő Bilbao megszakította rossz szériáját és nyerni tudott a Partizan vendégeként, ezzel magukkal rántva a szerbeket is, és egyszersmind továbbjuttatva a Limoges-t. A meccs nagy részében a baszkok vezettek, de a második félidőt jól kezdte és fordított is a Partizan, ezt követően pedig egy 12-0-s rohammal vette kezébe ismét a meccset a Bilbao. A hazaiaknál Nigel Williams-Goos (18/9 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz), a vendégeknél pedig Lucio Redivo (20/3 pont, 5 lepattanó) és Mickell Gladness (15 pont, 6 lepattanó) vitték a prímet.

A csoport állása:

 

D-csoport

Zenit Szentpétervár (orosz, 4-4) – ASVEL Villeurbanne (francia, 5-3) 89-90

Szergej Karaszev (27/12 pont, 4 gólpassz) extrája kevésnek bizonyult a Zenit számára, így a kiváló Justin Harper (18/3 pont), Alpha Kaba (17 pont, 9 lepattanó, 2 blokk, 8/7 mezőnyből), A.J. Slaughter (14/6 pont, 6 gólpassz) trió főszereplésével bravúrgyőzelmet aratott az ASVEL Szentpéterváron. Így a meccs előtt egyaránt 4-3-mal álló csapatok közül a franciák kerültek közelebb a Top16-hoz, a Zenitnek pedig még nagyon meg kell szenvednie a továbbjutásért. Az ASVEL annak ellenére érte el ezt a nagy sikert, hogy a második félidőben még tízpontos hátrányban voltak, az előző forduló MVP-je, John Roberson pedig mindössze 13 percet játszhatott faultproblémái miatt.

Tofas Bursa (török, 4-4) – Dolomiti Energia Trento (olasz, 4-4) 79-91

Ahogy az ASVEL, úgy egy nappal később a Trento is csavart egyet a D-csoport állásán egy idegenbeli győzelemmel, hiszen az olaszok bursai sikerével immár három csapat áll 4-4-es mérleggel az 5-3-as franciák és a Gran Canaria mögött, és közülük az egyikük ki fog esni. Arról, hogy ez ne a Trento legyen az itáliaiak remek napot kifogó húzóemberei, azaz Dominique Sutton (24/3 pont, 12 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz), Beto Gomes (15/15 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Toto Forray (12/6 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) gondoskodtak elsősorban. Vezetésükkel a Trento végig vezetve nyerte meg a mérkőzést, teljesen megérdemelten. Pedig a Kenny Kadji (18/9 pont, 5 lepattanó) által fémjelzett Tofas egy esetleges győzelemmel már most bebiztosíthatta volna helyét a Top16-ban, így viszont még egymás elleni összevetésben is rosszabbak lettek vendégeiknél, ami akár még döntő tényező is lehet a végelszámolásnál.

Herbalife Gran Canaria (spanyol, 5-3) – ratiopharm Ulm (német, 2-6) 97-84

Trey Lewis (18/12 pont, 4 gólpassz) remeklése ide vagy oda, nem sikerült meglepetést okoznia az Ulmnak, így az egyaránt 20-as index fölé jutó Marcus Eriksson (24/18 pont, 7/6 tripla), D.J. Seeley (17/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó), Ondrej Balvin (14 pont, 7 lepattanó), Eulis Baez (14/3 pont) négyes vezetésével behúzta a meccset a Gran Canaria. Pedig nem járt messze a bravúrtól az így viszont búcsúzó német gárda, hiszen 79-84-re még ők vezettek, az utolsó négy percet viszont egy elképesztő 18-0-s futással zárta a Gran Canaria, így fordították a maguk javára a találkozót.

A csoport állása:

 

A forduló MVP-je:
Danilo Barthel (21/3 pont, 3 lepattanó, 1 gólpassz, 2 labdaszerzés, 1 blokk, 4/4 dupla, 1/1 tripla, 11/10 büntető, 33 indexpont – Bayern München)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus