Euroliga: A Zalgiris és a Baskonia is csodásan feltámadt

Nagyarányú keddi vereségeikből talpra állva a baszkok és a litvánok is fantasztikus győzelmet arattak és elvették a CSZKA illetve a Fener pályaelőnyét – a Baskonia az elejétől a végéig vezetett Moszkvában, ahol a CSZKA 2008 óta először veszített playoff-meccset – a Fener -17-ről egyenlített, de végül odalett a hazai veretlensége

Negyeddöntő, 2. mérkőzések

CSZKA Moszkva (orosz, 2.) – KIROLBET Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 7.) 68-78

A Baskonia az első meccsen egy félidőt bírt a CSZKA Moszkva ellen, ezt követően azonban átrobogtak a baszkokon az oroszok és nagyarányú győzelmet arattak (94-68). Ezek után az volt a kérdés, hogy a CSZKA lendülete megmarad-e, vagy pedig a Baskonia vissza tud térni arra az útra, amin abban a bizonyos első félidőben járt kedden. Az utóbbi forgatókönyv valósult meg aztán végül, arra viszont talán még a legelvakultabb baszk szurkolók sem számítottak, hogy kedvenceik végig vezetve fogják elvenni a pályaelőnyt attól a moszkvai sztárcsapattól, akiknek otthonában 14 év és 15 vesztes meccs óta egyáltalán nem győztek, illetve akik 2008 óta nem veszítettek hazai playoff-meccset.

Pedig ez történt, a CSZKA egyetlen vezetését még 2-0-nál regisztrálhattuk, ezt követően viszont 8 megválaszolatlan pontot szerzett az idei Final Four házigazdája, akik 20-34-nél már komoly előnyben voltak. Ekkor aztán Rodriguezék is beindultak és egy 11-0-s rohammal fújtak riadót, de a Baskonia visszaverte ezt a rohamot (33-42). Ahogy az összes többit is a második félidőben, a negyedik negyed elején, 54-69-nél már mindenki érezhette, hogy a vendégek nem fognak elfogyni, és túl soknak bizonyulnak ezen a napon a hazai pályán mindössze 68 pontra képes CSZKA számára. Vincent Poirier (14 pont, 15 lepattanó, 4 labdaszerzés, 1 blokk, 6/6 mezőnyből) lényegében tökéletes játékkal dominálta elől-hátul a festéket, de a két amerikai, Darrun Hilliard (16/9 pont, 3 lepattanó) és Shavon Shields (15/6 pont, 6/5 mezőnyből) is roppant hatékonyan tették a dolgukat és voltak csapatuk vezérei. A párharc tehát 1-1-es állásról a jövő héten átköltözik a Fernando Buesa Arenába, ahol legalább az egyik meccset meg kell nyernie a CSZKA-nak, ha májusban még vissza akar oda térni.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Higgins 15/6, Rodriguez 14/12, Clyburn 14/6
A Baskonia legjobb dobói: Hilliard 16/9, Shields 15/6, Poirier 14, Garino 11/3

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-1

Poirier és Hilliard vezették nagy győzelemre a Baskoniát:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

Fenerbahce Beko (török, 1.) – Zalgiris Kaunas (litván, 8.) 80-82

Egyik ámulatból estünk a másikba az este folyamán, hiszen a CSZKA-Baskonia meccshez képest egy félidőnyi csúszással azt tapasztalhattuk, hogy bizony a Zalgiris is képes lehet meglepetést okozni a Fenerbahce vendégeként. A litvánok kedden mindössze 43 pontra voltak képesek és ennek megfelelően óriási pofonba szaladtak bele (76-43), 180 fokos fordulatra volt tehát szükségük a sikeresebb folytatás érdekében az alapszakasz-győztessel szemben. Saras Jasikevicius mester a meccs előtti nyilatkozataiban és nyilván a felkészítés során is meglovagolta ezt a helyzetet, és azt várta fiaitól, hogy „megmutassák mi van a lábaik között”. Nos, a Zalgiris-játékosok ezt a szezon során immár sokadszor ismét meg is tették, és egy klasszikusok közé bevonuló meccsen óriási bravúrral ők is elvették a pályaelőnyt a hazai pályán eddig idén még veretlen Fenertől.

Ezt a meccset is a törökök kezdték jobban, de 8-2 után hamar rendezték a sorokat a vendégek, és már ekkor érezhető volt, hogy ez egy merőben másik kaunasi csapat, mint volt két nappal korábban. Rövidesen a vezetés is átkerült a litvánok kezébe, akik a keddi ominózus 43 pontjukat már percekkel a nagyszünet (39-46) előtt megdobták ezúttal. Fordulás után sem tudott közelebb férkőzni a Fener, a Zalgiris remek taktikával játszva nem hajigálta ész nélkül a triplákat, hanem kiváló labdajáratással egybekötve inkább a gyűrűt támadta, és mindemellett még kiválóan is védekezett. Ennek eredményeképp a harmadik negyedben mind a 10 kétpontos kísérletük sikeres volt a vendégeknek és többször elhúztak már 17 ponttal is, utoljára 56-73-nál. Az isztambuli közönség a nehéz helyzet ellenére is fantasztikus volt és nem hagyta lankadni csapatát, ennek is köszönhetően pedig a Fener-játékosok minden erejüket összeszedték és fogukat összeszorítva küzdöttek minden egyes labdáért. Ezzel egyidejűleg a vendégek egyre jobban fáradtak, így Luigi Datome (17/6 pont, 9 lepattanó), Kosztasz Szlukasz (15/3 pont, 6 gólpassz, 3 lepattanó) és az egyébként ismét faultproblémákkal küzdő Jan Vesely (12 pont, 6/5 mezőnyből) vezérletével óriási energiákat mozgósítva egyenlíteni tudott a Fener az utolsó percben. 80-80 után azonban a mezőny legjobbjáé, Edgaras Ulanovasé (20 pont, 7 lepattanó, 10/9 dupla) volt a döntő szó, aki a Zalgiris negyedik negyedbeli mindössze második sikeres mezőnydobását jegyezve megnyerte a meccset csapatának, miután a túloldalon Marko Gudurics (11/9 pont) kilépett az alapvonalon és nem volt esélye válaszolni. Az állás tehát itt is 1-1 és újabb két kihagyhatatlannak tűnő meccs következik a szintén elképesztő atmoszférájú Zalgirio Arenában.

A Fenerbahce legjobb dobói: Datome 17/6, Szlukasz 15/3, Vesely 12, Gudurics 11/9
A Zalgiris legjobb dobói: Ulanovas 20, Wolters 14/6, Davies 13

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-1

Szlukasz és Ulanovas, a két balkezes vezér csatája:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus