Euroliga: Csodát tett a Buducsnoszt a CSZKA ellen

17 pontos hátrányból fordítva vették el a CSZKA veretlenségét a sereghajtó podgoricaiak – a Zalgiris ismét egypontos vereséget szenvedett, ezúttal a feljövőben lévő Himkitől – a Baskonia meglepően könnyedén verte a Panát Perasovic hazai visszatérése alkalmával

Alapszakasz, 9. forduló

FC Barcelona Lassa (spanyol, 6-3) – AX Armani Exchange Olimpia Milano (olasz, 6-3) 90-80

A mérkőzés összefoglalója EZEN A LINKEN olvasható!

A Barcelona legjobb dobói: Heurtel 20/9, Kuric 15/6, Tomic 12
A Milano legjobb dobói: James 19/9, Brooks 17/9, Gudaitis 13, Kuzminskas 10/6

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

Zalgiris Kaunas (litván, 3-6) – Himki Moszkva (orosz, 3-6) 83-84

Borzasztóan kemény, testileg és lelkileg egyaránt megterhelő héten van túl a Zalgiris, hiszen a szerdai, hosszabbításos CSZKA elleni vereségük után a másik moszkvai csapattól is egyetlen ponttal kaptak ki a litvánok. A Himki ezzel szemben három nap alatt több meccset nyert meg, mint eddig az egész szezon során, a szintén több balszerencsés vereséget elszenvedő oroszok ezzel talán nagy lökést kaptak és elindulhatnak felfelé. A meccs egyébként végig roppant szoros volt, az első félidőben inkább a Zalgiris, a másodikban a Himki vezetett. A sorsdöntő momentum Alexej Shved (25/9 pont, 10 gólpassz, 4 labdaszerzés) nevéhez fűződik, az orosz szupersztár 9 méteres triplájával alakult 74-79-re a mérkőzés az utolsó előtti percben. Ezt aztán büntetőpárbaj követte, ahol hibázgatott mindkét csapat, így a Zalgiris 5 másodperccel a vége előtt, 81-84-es állásnál még támadhatott egyet, amikor is a Himki óriási védekezési hibát vétett és engedte üres triplát dobni épp a specialista Milaknist, ő azonban célt tévesztett, így az egyébként szenzációsan játszó Brandon Davies (23 pont, 13 lepattanó, 3 gólpassz) visszatett labdája már csak szépségtapasz lehetett az idő lejártakor.

A Zalgiris legjobb dobói: Davies 23, Grigonis 13/3, White 12/3, Wolters 12
A Himki Moszkva legjobb dobói: Shved 25/9, Mickey 20, Markovics 13/9

Alexej Shved ismét parádézott:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 2-7) – CSZKA Moszkva (orosz, 8-1) 93-92

17 pontos hátrányból fordítva, egy kaotikus utolsó játék után világraszóló győzelmet aratott a Buducsnoszt a CSZKA Moszkva felett, így a sereghajtó hatalmas meglepetésre elvette a listavezető oroszok veretlenségét, a Real után egy nappal, utolsó hibátlanként ők is kapituláltak. Pedig nagyon nem így indult ez a találkozó, a CSZKA 11-0-s kezdéssel vett villámrajtot, és ekkor sokan talán már egy könnyed gálaelőadást vizionáltak. Vezetett is sokáig még a Nando De Colo (19/3 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) által húzott Moszkva (31-48), ám a múlt héten triplarekordot döntő Buducsnoszt ezúttal is nagyon jól dobott kintről (23/14, 61%), ezek a hármasok pedig látótávolságon belül tartották őket. Mikor egyre közelebb ért a Buducsnoszt, talán még akkor is úgy voltak vele a vendégjátékosok, hogy valahogy majd csak behúzzák a találkozót, ám mikor 88-89-nél Edwin Jackson bevert egy újabb triplát, akkor már komolyan bajban volt a CSZKA. Büntetőkkel aztán fordítottak az oroszok, ám az utolsó labdabirtoklás 91-92-nél a montenegróiakat illette, ahol a kihagyott dobásoktól a kapott sapkáig volt minden (érdemes megnézni a lenti összefoglalóban), ám a labda végül Danilo Nikolics (14/12 pont, 4 lepattanó) kezében kötött ki, aki közelről nem hibázott. Cory Higgins még megnyerhette volna a meccset a CSZKA-nak, dobása azonban kimaradt, így hatalmas ünneplés vette kezdetét a Moracában, a Buducsnoszt a modernkori történetének legnagyobb győzelmét aratta.

A Buducsnoszt legjobb dobói: Clark 18/9, Gordics 17/6, Nikolics 14/12, Clarke 12/6
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 19/3, Clyburn 15/3, Peters, Higgins 12/6-12/6, Hines 10

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

KIROLBET Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 3-6) – Panathinaikosz OPAP (görög, 5-4) 86-77

Meglepetésre a játéknap legsimább meccse a Baskonia-Panathinaikosz találkozó volt, így Velimir Perasovic mester győzelemmel mutatkozott be az első hazai Euroliga-meccsén visszatérése után. Keith Langford (33/6 pont, 3 lepattanó) megvillantott valamit a régiből, a korábbi kétszeres pontkirály szinte egymaga próbálta meccsben tartani a Panát, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A Baskonia katalizátora ezúttal is Toko Shengelia (16/3 pont, 7 gólpassz, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés, 1 blokk) volt, a grúz a pálya minden szegletén felbukkant, és az első negyedben a hazaiak minden egyes pontjából kivette a részét, hiszen ő maga 11 egységet termelt és 4 gólpasszt adott ekkor. 20-12-re hozta így a nyitó játékrészt a baszk csapat, akik vissza sem néztek és rajt-cél győzelmet arattak.

A Baskonia legjobb dobói: Shengelia 16/3, Janning 12/9, Hilliard 12/3, Granger 11/9, Poirier 10, Vildoza 10/6
A Panathinaikosz legjobb dobói: Langford 33/6, Pappasz 16/6

Toko Shengelia újra tanárian játszott:

Keith Langford a múltat idézte:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Darüssafaka Tekfen – Anadolu Efes 88-93
Olympiakosz – Real Madrid 88-83
Maccabi FOX Tel-Aviv – Fenerbahce 70-74
Herbalife Gran Canaria – FC Bayern München 74-89

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus