Euroliga: Dominált az Olympiakosz, de a Real is behúzta

Az Olympiakosz magas szintű csapatjátékot nyújtva, nagyon magabiztosan kezdte az Efes elleni negyeddöntőjét. A megilletődöttség nélkül játszó Darüssafaka nagyszerűen kezdett Madridban, ám az alapszakasz-győztes Sergio Llull vezérletével végül szintén behúzta az első meccset.

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

Olympiakosz (görög, 3.) – Anadolu Efes (török, 6.) 87-72

Az Olympiakosz jelzésértékű győzelemmel kezdett, hiszen az első perctől kezdve dominálták a görögök az Efes elleni első meccsüket, ezzel nyomatékosítva riválisukban, hogy mire számíthatnak tőlük a folytatásban. Az Olympiakosznak egyébként ez volt zsinórban a tízedik győzelme hazai pályán a playoffban, ahol 2012 óta nem találtak legyőzőre, és ha ez idén is így lesz, akkor ők masírozhatnak be az isztambuli Final Fourba. Ez egyébként egy tipikusan „olympiakoszos” győzelem volt a pireusziak számára, hiszen kőkemény védekezésükkel adták meg az alaphangot, és támadásban is ezer lábon álltak, elől és hátul is magas szintű csapatjátékot mutattak be.

Elég csupán az öt kétszámjegyű pontot elérő játékosukat sorra venni, akik közül Vangelisz Mancarisztól (14/12 pont, 6 lepattanó) és Erick Greentől (13/9 pont) jött távolról az extra dobóforma, Vaszilisz Szpanulisz (10/3 pont, 7 gólpassz) ismét nagyszerű vezérként fogta össze övéit, Jorgosz Printezisz (11/3 pont, 11 lepattanó) szépen csendben tette a dolgát és jutott el észrevétlenül dupla-dupláig, Nikola Milutinov (11 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) pedig szintén sallangmentesen az Olympiakosz legjobbja lett a maga 20 indexpontjával. Az Olympiakosz már a meccs elején, 15-7-nél közel járt a kétszámjegyű vezetéshez, a második félidőben pedig már egyszer sem engedték be ellenfelüket 10 pont alá. Mikor az Efes az előzetes hírekkel ellentétben a játékot mégis vállaló, csapata legjobbjaként tündöklő Tyler Honeycutt (17 pont, 10 lepattanó) kosarával 70-60-nál feljött a lélektani különbségre, akkor a hazaiak ismét megrázták magukat és villámgyorsan elhúztak 21 ponttal (85-74).

Az Olympiakosz legjobb dobói: Mancarisz 14/12, Green 13/9, Printezisz 11/3, Milutinov 11, Szpanulisz 10/3
Az Efes legjobb dobói: Honeycutt 17, Heurtel 14/6, Granger 12/6

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 az Olympiakosz javára.

 

Real Madrid (spanyol, 1.) – Darüssafaka Dogus (török, 8.) 83-75

Alaposan nekirontott a Darüssafaka a Realnak kettejük negyeddöntős párharcának nyitányán, úgy kezdtek a törökök, ahogy – főleg egy rájátszás-meccset – kell Madridban. Brad Wanamaker (21/9 pont) és Will Clyburn (15 pont, 4 lepattanó) pontjai mellett ugyanis jött az extra a kintről hibátlanul célzó Luke Harangodytól (11/9 pont, 3 lepattanó, 3/3 tripla) is, így a Dogus 16-28-nál már 12 ponttal vezetett a második negyed elején. A folytatásban aztán tüzet fogott Sergio Llull (23/9 pont, 6 gólpassz) keze is, és nagyrészt a spanyol klasszis tripláinak köszönhetően egyetlen pontra zárkózott fel a Real a nagyszünetig (36-37). Ez nagyon fontos szakasza volt a mérkőzésnek a hispánok számára, hiszen fordulás után már sokkal jobban kiütközött a csapatok ereje közti differencia, és nem nagy különbséggel ugyan, de a néhány labdabirtoklásnyi előny innentől már végig megvolt a Real javára, akik a hajrában sem remegtek meg és lezárták a találkozót. A hazaiaknál Llull mellett Gustavo Ayon (14 pont, 4 lepattanó, 8/7 mezőnyből) és Anthony Randolph (9 pont, 7 lepattanó, 3 blokk, 3 gólpassz) is remekül játszott, őket érdemes kiemelni az egyébként roppant stabilan játszó madridi keretből. Ahogy arra számítani lehetett, a Llull-Wanamaker különcsata nagyszerű csemege volt, mindkét kiváló irányító eljutott 20 pont fölé, de kettejük közül a Real-kedvenc volt nagyobb hatással csapata játékára, ami meg is hozta számukra a sikert és az 1-0-s vezetést. Folytatás pénteken Madridban és Pireuszban egyaránt.

A Real Madrid legjobb dobói: Llull 23/9, Ayon 14
A Darüssafaka legjobb dobói: Wanamaker 21/9, Clyburn 15, Harangody 11/9

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Real Madrid javára.

 

A keddi negyeddöntők eredményei (ezekről ITT olvashattok):
CSZKA Moszkva – Baskonia Vitoria Gasteiz 98-90 (1-0)
Panathinaikosz Superfoods – Fenerbahce 58-71 (0-1)

 

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus