Euroliga: Egy nagy meccsen a Zvezda jutott a Top16-ba

Nem mindennapi összecsapást vívott az utolsó továbbjutó helyért a Crvena Zvezda és a Bayern München, amit a szerbek nyertek meg végül.

Nem mindennapi összecsapást vívott az utolsó továbbjutó helyért a Crvena Zvezda és a Bayern München, amit a szerbek nyertek meg végül. A CSZKA Moszkvának sikerült megnyernie csoportját, a Barcelonának viszont nem, így egy kivételesen erős halálcsoport alakult ki a Top16-ban, melynek Hanga Ádámék is tagjai lesznek.

 

Alapszakasz, 10. forduló

A-csoport

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 5-5) – FC Bayern München (német, 4-6) 85-76

Az idei szezon egyik, ha nem a legjobb meccsét játszotta a Crvena Zvezda és a Bayern München, mely az izgalmak, a színvonal és a tét nagysága tekintetében is kifogástalan volt. Az utolsó továbbjutó hely sorsáról döntött ugyanis a meccs, melynek során hol a Zvezda, hol pedig a Bayern volt tényleges és lélektani előnyben, végül aztán a szerbek ünnepelhettek.

A fantasztikus hangulatot teremtő belgrádi szurkolók már közvetlenül a feldobás után nagy lökést adtak kedvenceiknek, az ellenállhatatlanul játszó Zvezda hamar 10 pont feletti előnybe került (23-10), és az első negyedben 31 pontot szerzett. A folytatásban aztán magára talált a Bayern is, a vendégek elkezdték lassítani és ölni a szerbek addig gördülékeny támadójátékát, ennek köszönhetően pedig szépen fokozatosan faragni kezdték hátrányukat. A 44-40-es félidő után sem változott semmi, a Bayern kontrollálta a meccset, és K.C. Rivers két triplája után már 54-65 állt az eredményjelzőn.

Hatalmas bajban volt a teljesen ötlettelen Zvezda, ekkor azonban egy perc leforgása alatt mintegy varázsütésre a semmiből három extra hármast is a helyére küldtek a hazaiak. A mindössze 20 éves Marko Gudurics volt a Zvezda megmentője, ő vette hátára védekezésben és támadásban is csapatát, még egy hatalmas 3+1-es játékot is csinált az ifjonc. Innentől aztán ismét lendületbe jöttek a házigazdák, a Bayern pedig érthető módon megzavarodott, így a piros-fehérek lesznek ott a Top16-ban. Gudurics mellett Maik Zirbes (17 pont, 9 lepattanó, 6/5 dupla), Sztefan Jovics (9/6 pont, 13 gólpassz) és Quincy Miller (21/9 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) is nagyon sokat tettek a Zvezda sikeréért, míg a túloldalon csak Deon Thompson (17 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Dusko Szavanovics (19/9 pont, 6 lepattanó) voltak igazán jók, utóbbi ráadásul a végjátékban egymás után három triplát is mellédobott, ami sorsdöntőnek bizonyult. A Zvezda így a Himkivel és a Reallal holtversenyben 5-5-ös mérleggel végzett, a minitabellát a Himki nyerte 3-1-gyel, a Zvezda követte őket 2-2-vel, majd a Real következett 1-3-mal. A szerbek tehát harmadikak lettek az A-csoportban, így elkerülték a nagyon kemény F-csoportot a folytatásban.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Miller 21/9, Zirbes 17, Gudurics 16/9
A Bayern München legjobb dobói: Szavanovics 19/9, Thompson 17, Rivers 10/9

 

B-csoport

Olympiakosz (görög, 8-2) – Anadolu Efes (török, 6-4) 68-81

Az Efes végig 10 pont körüli előnnyel vezetve, tulajdonképpen simán verte idegenben a csoportot már korábban megnyerő Olympiakoszt. A törökök ezzel a váratlanul magabiztos győzelemmel megszerezték a csoport második helyét, így Hanga Ádámék lettek a harmadikak. Ennek hatalmas jelentősége lehet még a folytatásban, hiszen ezáltal a Laboral a sokkal nehezebb, halálcsoportnak is titulálható F jelű nyolcasba került, többek között a CSZKA Moszkva, az Olympiakosz, a Real Madrid, a Barcelona és a Himki Moszkva táraságában. Ez a meccs a sok látványos zsákoláson kívül túl sok érdekességet nem hordozott magában, az Efes már az első negyed végén kétszámjegyű vezetést szerzett, amit végig tartani is tudott. Dario Saric (13/3 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) és Thomas Heurtel (13/3 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó) voltak a vendégek legjobbjai, a Szpanulisz és Lojeski nélküli Olympiakoszban pedig Daniel Hackett (19/3 pont, 5 lepattanó) villogott leginkább.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Hackett 19/3, Printezisz 10/3, Strawberry 10
Az Efes legjobb dobói: Saric, Heurtel 13/3-13/3, Brown 10

 

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 3-7) – Limoges CSP (francia, 3-7) 69-77

A 34 indexpontot gyűjtő Nobel Boungou-Colo (21/12 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk, 2 labdaszerzés, 5/4 tripla) parádéjával magabiztosan győzte le idegenben is a Limoges a Milanót, ezáltal a franciák lettek az ötödikek. A második negyed közepéig tudta tartani a lépést az Olimpia az első félidőben nyolc triplát elsüllyesztő gallokkal, a meccs második felében pedig már egyértelműen a vendégek akarata érvényesült, nagyon hasonlóan alakult tehát ez az összecsapás, mint a csoport másik meccse. Mindkét csapat a Eurocupban folytatja 2016-ban, a Valenciát elkerülve a könnyebb csoportba a Milano kapott besorolást.

A Milano legjobb dobói: Macsvan 15, Simon 14/6, Cerella 10
A Limoges legjobb dobói: Boungou-Colo 21/12, Zerbo 16

 

C-csoport

Lokomotiv Kubany (orosz, 8-2) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 6-4) 78-74

Nagy hajrájának köszönhetően le tudta győzni a Lokomotiv a Barcelonát, így az oroszok nyerték meg a C-csoportot a katalánok előtt. A nagyon szoros és kiegyenlített első félidő után Juan Carlos Navarro (22/15 pont, 3 gólpassz) vett elő valamit a régiből, és alig több mint hét perc leforgása alatt 5-ből 5 triplát vágott be. Ennek köszönhetően vezetett is 63-54-re a Barca a negyedik negyed elején, igencsak nekik állt a zászló ekkor. Az utolsó játékrészre 11 pontot tartogató, ismét kiválóan teljesítő Malcolm Delaney (19/6 pont, 9 gólpassz) vezérletével azonban elkezdett felzárkózni a Loko, és az amerikai triplájával 68-67-nél már náluk volt az előny. A végjátékban aztán Delaneyt Anthony Randolph (16/3 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) fontos pontokkal és támadólepattanókkal segítette, így a legvégén nem volt esélyük Navarróéknak megnyerni az összecsapást. A Barcában a spanyol ikonon kívül Ante Tomic (17 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 8/7 mezőnyből) nyújtott még nagyszerű teljesítményt.

A Lokomotiv legjobb dobói: Delaney 19/6, Randolph 16/3, Singleton 10
A Barcelona legjobb dobói: Navarro 22/15, Tomic 17

 

Stelmet Zielona Gora (lengyel, 2-8) – Pinar Karsiyaka (török, 3-7) 81-83

Justin Carter (27/12 pont, 4 lepattanó, 12/9 mezőnyből) és Juan Palacios (13 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés) vezérletével a Karsiyaka nyerte meg a csalódott csapatok csatáját a Zielona Gora ellen, ezáltal az ötödik helyen végzett a török bajnok. Carter a második negyedben megállíthatatlan volt, 13 pontot szerzett ebben a játékrészben, csapata pedig 49-36-os előnyben volt a nagyszünetben. A lengyelek azonban egy 15-2-es rohammal visszajöttek a meccsbe, melyet ki más, mint Carter zárt le egy embertelen nagy, 10 méteres hármassal, amit 71-73-as állásnál dobott. Hazai oldalon Mateusz Ponitka (20/6 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz) egy újabb nagyszerű produkcióval tett pontot a kiváló alapszakaszbeli teljesítményének végére.

A Zielona Gora legjobb dobói: Mateusz Ponitka 20/6, Borovnjak 16, Bost 13/3, Zamojski 12/6
A Karsiyaka legjobb dobói: Justin Carter 27/12, Palacios 13, Josh Carter 10/6

 

D-csoport

Unicaja Malaga (spanyol, 7-3) – CSZKA Moszkva (orosz, 9-1) 76-88

A CSZKA Moszkva hatalmas erőfeszítéseket téve a második félidőben megfordította a Malaga elleni meccset, így az oroszok nyerték meg a D-csoportot az andalúzok előtt. A CSZKA mindent megtett, hogy visszavágjon a hazai pályán elszenvedett egyetlen vereségéért, és ezen a meccsen a moszkvaiak megvillantották a ritkábban látott, küzdeni tudó énjüket is. A jól játszó Malaga az első félidőben már közel 10 ponttal is vezetett (33-24), innen kellett visszakapaszkodni a CSZKA-nak. Az egyre javuló védekezésüknek és a már említett nagyszerű hozzáállásuknak köszönhetően ez sikerült is az oroszoknak, akik így végül nagyobb izgalmak nélkül nyertek. A vendégek legjobbja ezúttal is Nando De Colo (18/6 pont, 7 gólpassz) volt, de például az összes pontját a záró negyedben szerző Nikita Kurbanov (10/6 pont, 4 lepattanó) is sokat hozzátett a CSZKA győzelméhez.

A Malaga legjobb dobói: Jackson 15/9, Thomas 14, Kuzminskas 13/3, Vazquez 10, Nedovics 10/6
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 18/6, Freeland 10, Kurbanov 10/6

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):

A-csoport
Himki Moszkva – Fenerbahce Ülker 68-70
Real Madrid – Strasbourg IG 97-65

B-csoport
Laboral Kutxa Vitoria – Cedevita Zagreb 92-70

C-csoport
Zalgiris Kaunas – Panathinaikosz 72-75

D-csoport
Darüssafaka Dogus – Maccabi FOX Tel-Aviv 66-70
Brose Baskets Bamberg – Dinamo Banco di Sardegna Sassari 86-54

 

Az alapszakasz végeredménye:

 

A Top16 csoportbeosztása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus