Euroliga: Ma az El Clásicóval folytatják Hangáék

Egyik spanyol sztárcsapat, a Real Madrid és a Barcelona sincs túl nagy formában, ma mindketten a nagy rangadón akarnak javítani eddigi szereplésükön. Az Olympiakosz átlépne saját árnyékán és története első bambergi győzelmére készül, a Fener a Zalgiris ellen folytathatja menetelését, a Himki pedig Malagán szilárdíthatja tovább pozícióját.

 

Alapszakasz, 12. forduló

Fenerbahce Dogus (török, 8-3) – Zalgiris Kaunas (litván, 6-5) (18.45, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Két kiváló szériát futó gárda, a címvédő Fenerbahce és a Zalgiris csatája nyitja ma az újabb fordulót az Euroligában. A remekül összeállt, tavalyi önmagát idéző, vagy talán még annál is erősebbnek tűnő Fener immár sorozatban ötödik győzelmére készül. A törökök eddigi sikereinek titka a ligaelit védekezésben és a roppant magas szintű csapatjátékban rejlik, legutóbb például Barcelonában is mindössze 68 pontot kaptak és simán nyertek. A túloldalon Jasikevicius mester csapatában is minden puzzle-darab a helyén van, a lehetőségeikhez képest nagyjából a maximumot nyújtják a litvánok. A Zalgiris múlt héten a szintén győzelmi szériában lévő Panát tréfálta meg, ez volt az idén az eddigi legnagyobb skalpjuk, amit most felülmúlhatnak. Persze a meccs esélyese egyértelműen a Fener, a két keret közti minőség- és eurómilliókbeli különbség megkérdőjelezhetetlen, ahogy az is, hogy a litvánok ettől függetlenül ismét szívüket-lelküket kiteszik majd a pályára egy bravúr érdekében. A Zalgiris egyik legjobbja, Edgaras Ulanovas ráadásul kihagyni kényszerül a találkozót, míg a túloldalon a közel hathónapos kihagyása után Nikola Kalinics ma minden bizonnyal újra játékra jelentkezhet.

Brose Bamberg (német, 5-6) – Olympiakosz (görög, 9-2) (20.00)

Esélyesként érkezik Bambergbe ugyan az Olympiakosz, ám az egyik legnagyobb mumusához is látogat egyben a pireuszi had. Az előző három németországi fellépése ugyanis egyaránt balul sült el Printeziszéknek, mindannyiszor lógó orral távozhattak a Brose Arenából, ahol így még sohasem nyertek eddig. Ezt a rossz karmát igyekszik most ismét megtörni az Olympiakosz, amire minden sanszuk meg is van, hiszen kiváló játékkal nyerték meg legutóbbi öt meccsüket a görögök, ebből kettőt, a Fener és a Real elleni rangadókat ráadásul hosszabbításban, ami a mentális erejükről is árulkodik. A Bamberg ettől függetlenül nyilván meglepetésre készül, és nem is csodálkoznánk rajta túlságosan, ha ez összejönne nekik. A németek múlt héten a CSZKA-t fogadták, azt a meccset egy félidőn át bírták, utána aztán már csak egy csapat volt a pályán. Most a másik listavezető ellen is ez a legnagyobb kérdés, hogy sikerül-e nyomás alá helyezniük őket már az elején, és ha igen, akkor azt fenn tudják-e tartani a hajrában is, mert csak így lehet esélyük az immár Szpanulisszal felálló Olympiakosz ellen.

Unicaja Malaga (spanyol, 3-8) – Himki Moszkva (orosz, 7-4) (20.00)

Ezúttal a Himki Moszkva ellen igyekszik megszakítani a Malaga a vereségsorozatát, ami immár ötmeccsesre nyúlt az elmúlt hetekben. A spanyolok egyáltalán nem játszottak kilátástalanul az elmúlt hetekben, ám a végjátékokban rendre kiütközött, hogy nincs igazi vezérük, akinek ilyenkor oda lehet adni a labdát, így hiábavalónak bizonyultak az addigi erőfeszítéseik. Ezzel a problémával a Himkinek aligha kell szembenéznie, hiszen Doncic mellett az Euroliga idei szezonjának másik legjobb dobója (20,9-20,9 átlagpont), Alexej Shved egyértelműen vezére az oroszoknak. Legutóbb például Milánóban húzta ki csapata megragadt szekerét a kátyúból, elképesztő tripláinak köszönhetően azt a meccset is hozta a Himki, akik így ismét rendezték soraikat, és közvetlenül ott vannak az élmezőny mögött. Ezt a pozíciójukat szilárdítanák ma még tovább a moszkvaiak, a Malaga pedig önbizalom növelő sikert aratna.

Real Madrid (spanyol, 5-6) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 4-7) (20.45, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A szezon elején nem fogadtunk volna rá nagy összegben, hogy a 12. fordulóban mindkét ibériai nagyágyú, a Real Madrid és a Barcelona is negatív mérleggel várják majd az egymás elleni El Clásicót. Pedig jelenleg pontosan ez a helyzet, finoman fogalmazva egyik csapat sincs túl nagy formában. Bár aligha vigasztalja őket, de erre a házigazda Realnak van jobb „alibije”, a számtalanszor említett páratlan sérüléshullám miatt ez a keret már nem az a prémium kategória, mint volt a nyár végén. Ettől függetlenül azért – még ha két kiváló egyéni teljesítménynek is köszönhetően, de – legutóbb megvillantotta erejét a Madrid, az Olympiakoszt ugyanis hosszabbításra kényszerítették Pireuszban, de végül csakúgy, mint az előző hét meccsükből hatszor, megint kikaptak. A Barcának is komoly rangadói voltak a legutóbbi két fordulóban, amik ha úgy tetszik szépen be is árazták a katalánokat. A CSZKA otthonában a helytállás még dicsérhető volt, de legutóbb a címvédő Fener már atomjaira bontotta le Hangáékat, a kiváló kezdés és Ádám 15 pontja ellenére is sima lett a meccs a végére. Jelen helyzetben tehát mindkét sztárcsapat messze van attól, hogy Final Four esélyesnek nevezzük őket, egy-egy nagy győzelem viszont sokat segíthetne nekik, hogy elinduljanak felfelé, amire ennél a meccsnél egyiküknek sem kell nagyobb lehetőség. A szezon során a bajnokságban egyébként egyszer nyert már Madridban a Barca, az Euroligában viszont eddig még nem győztek idegenben a katalánok.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus