Euroliga: Ma Baskonia-Maccabi az utolsó playoff-helyért

Hanga Ádám ma az Efes otthonában az Euroligában is visszatérhet a Barca keretébe.

Hanga Ádám ma az Efes otthonában az Euroligában is visszatérhet a Barca keretébe, a katalánok meccse mellett pedig a Himki-Fener és a Baskonia-Maccabi derbik a legérdekesebb mai találkozók, utóbbi a nyolcadik helyről dönt(het).

 

Alapszakasz, 29. forduló

Himki Moszkva (orosz, 16-12) – Fenerbahce Dogus (török, 20-8) (17.45, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A Himki Moszkva a múlt heti, CSZKA elleni sima vereségével lépéshátrányba került a negyedik helyért folyó harcban a Real Madriddal és a Panathinaikosszal szemben. A két nagy riválisnak ráadásul könnyen (vagy legalábbis könnyebben) hozható két meccse van hátra, míg a Himki ma a címvédő Fenerbahcéval találkozik az utolsó előtti forduló nyitó meccsén. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy az oroszok lecsúsznak a pályaelőnyről, ám nekik nemcsak előre, hanem hátrafelé is kell tekintgetniük, hiszen ma akár a Baskonia is beérheti őket és végül még a nyolcadik helyen is kiköthetnek, ami a városi rivális CSZKA-t eredményezné nekik ellenfélül, amire főleg a múlt heti események tükrében aligha vágynak. Ezen felül az önbizalmuknak sem tenne túl jót, ha szintén hazai pályán egy másik erős ellenféltől is kikapnának, ez nem sok jót vetítene nekik előre a rájátszással kapcsolatban, tehát elsősorban saját maguknak kell ma bizonyítaniuk. Ami a Fenert illeti, a törökök a második helyre hajtanak, ehhez pedig nem érhetnek el rosszabb eredményt az utolsó két meccsükön, mint az Olympiakosz, akiket jelenleg egy győzelemmel előznek meg. Számolgatni és az ellenfelekkel kalkulálni még abszolút lehetetlen számukra a 6-7. helyeken zajló nagy tumultus miatt, és bár a győzelem persze mindig jól jön egy csapatnak, de az kérdéses, hogy Obradovics mester mennyit akar megmutatni repertoárjából egy potenciális playoff-ellenfelének.

Anadolu Efes (török, 6-22) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 9-19) (19.45, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A fix utolsó helyezett, hetes vereségsorozatban lévő Efes otthonába látogat ma a Barcelona, méghozzá valószínűleg ismét Hanga Ádámmal a keretében. Ádám a hétvégén már újra játszott a spanyol bajnokságban, sérülése után 7 percet kapott, és ha minden jól megy, akkor ma is lehetőséget kaphat, újra formába lendülhet és fokozatosan visszaillesztheti őt Szvetiszlav Pesics a rotációba. Ezen és a kísérletezésen, gyakorláson kívül már aligha maradt jelentősége a két csapat hátralévő Euroliga-meccseinek, hiszen mindketten a hazai bajnokságukra koncentrálnak már csak. Érdekesség velük kapcsolatban, hogy egyaránt playoff-reményekkel vágtak neki a szezonnak, ehelyett most az utolsó két helyen szerénykednek, miközben megnyerték a hazai kupasorozatukat nagy riválisaik (a Fener és a Real) ellen, ezzel kvázi már megmentve a szezonjukat.

Brose Bamberg (német, 11-17) – AX Armani Exchange Milano (olasz, 9-19) (20.00)

Ahogy az Efes és a Barca, úgy a Bamberg és a Milano mérkőzésének sincs már különösebb jelentősége. A germánokat a szép hazai búcsú lehetősége motiválhatja, ráadásul ki tudja, hogy mikor láthat újra élőben Euroliga-meccset a Brose Arena közönsége, hiszen csak a német bajnok kvalifikál a sorozatba, jelenleg pedig az odahaza sokszoros címvédő Bamberg mindössze a kilencedik helyen szerénykedik, az első helyen pedig mindössze két vereséggel hasít az idén roppant erős Bayern München, akiken (többek között) túl kellene jutniuk céljaik eléréséhez. Az Euroliga-szezonjuk egyébként a harmatos idegenbeli szereplés ellenére is egészen korrektre sikerült, ami ebben a keretben benne volt, azt ezen a színtéren sikerült kihozni belőle. A legutóbbi öt hazai meccsét pedig egyaránt megnyerte a Bamberg, így ma is ők számítanak esélyesnek.

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 15-13) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 13-15) (21.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Néhány hete még úgy tűnt, hogy a Baskonia-Maccabi ki-ki meccs dönthet a nyolcadik, utolsó playoff-hely sorsáról, ez viszont mára már csak részben igaz. Ez pedig a Baskonia fantasztikus szereplésének köszönhető, hiszen a legutóbbi öt meccsüket egyaránt megnyerték a vitoriaiak, akik így megelőzték az izraelieket, és a mai meccs végeredményétől függetlenül biztosan bejutnak a rájátszásba, ha a jövő héten legyőzik a ligautolsó Efest. A baszkok persze nyilván már ma pontot tennének ennek az ügynek a végére, ráadásul a nyolcadik helynél előrébb, egészen a hatodik pozícióban is végezhetnek még, amennyiben mindkét találkozójukat hozzák, így elkerülnék a CSZKA Moszkvát, akiket a legnehezebb feladat legyőzni egy három győzelemig zajló párharcban. A Baskoniának tehát nem, a Maccabinak viszont ez tényleg egy élet-halál harc, ha a tel-aviviak kikapnak ma, akkor idén sem lesznek ott a rájátszásban, ellenkező esetben viszont legalább egy héttel meghosszabbítják versenyben maradásukat. A hazai pálya előnye és a jelenlegi forma tehát a Baskonia mellett szólnak, mi is inkább Shengeliákra tennénk ma, ám egy minden mindegy alapon harcoló ellenféllel szemben sokszor borulnak az esélyek.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus