Euroliga: Messina nyerte az edzőlegendák csatáját

Ettore Messina és a Milano komoly vereségsorozatot tört meg Zseljko Obradovics Fenerbahcéjával szemben – a CSZKA berlini győzelme vezéráldozattal járt, a Final Four MVP-t veszítette el a címvédő – Toko Shengelia karriercsúcsával verte a Baskonia az Olympiakoszt – a Zalgiris értékessé tette a múlt heti nagy győzelmét.

Alapszakasz, 4. forduló

Zalgiris Kaunas (litván, 2-2) – LDLC ASVEL Villeurbanne (francia, 2-2) 70-56

Hogy igazán értékessé tegye a Real Madrid múlt heti legyőzését, a Zalgiris számára ha úgy tetszik kötelező volt a győzelem az ASVEL ellen. A litvánok pedig nem is okoztak csalódást, hiszen bár lassan kezdtek közel 15 ezer szurkolójuk előtt, ám 14-20 után repesztettek egy 14-0-s rohamot, amivel átvették a meccs kontrollját és többé már nem is adták azt ki a kezeik közül, tulajdonképpen öt perc alatt eldöntötték a mérkőzést. A Zalgiris így 2-2-re javította mérlegét, és ugyanígy áll jelenleg az ASVEL is, az viszont világosan látszik, hogy a gallok idegenben meg sem tudják közelíteni azt a teljesítményt, amit az első két fordulóban hazai pályán mutattak.

A Zalgiris legjobb dobói: LeDay 13, Walkup 12/6, Grigonis 11/9, Milaknis 10/6
Az ASVEL legjobb dobója: Jekiri 10

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

ALBA Berlin (német, 1-3) – CSZKA Moszkva (orosz, 4-0) 66-82

Az ASVEL mellett az ALBA Berlin is lelassulni látszik az első két fordulóban mutatott viharos kezdésük és az ekkor átlagolt 95,5 dobott pontjuk után. A németeknek persze nem a CSZKA Moszkvát kell elsősorban megverniük, a címvédő a negyedik meccsét is behúzta és tartja a lépést az élen a másik veretlen csapattal, Hanga Ádám Barcelonájával. Egy félidőn át tudott partiban lenni az ALBA az álmosan kezdő CSZKA-val, a harmadik negyedben aztán egy 15-1-es rohammal robbantottak az oroszok, akik pont annyit adtak ki magukból ezen az estén, amennyi a győzelmükhöz szükséges volt. Mike James (22/3 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó, 2 labdaszerzés) ismét elemében volt, Darrun Hilliard (21/18 pont, 10/6 tripla) kis híján egymaga ugyanannyi triplát dobott, mint a komplett ALBA (24/7, 29%), Joel Bolomboy (12/3 pont, 4 lepattanó) pedig a palánkok alatt pusztított. Az egyetlen negatívum a CSZKA-nál – ami viszont nagyon komoly probléma is lehet akár – hogy a tavalyi Final Four MVP-je, Will Clyburn térdsérülést szenvedett és első ránézésre nagyon komolynak tűnt a dolog.

Az ALBA Berlin legjobb dobói: Schneider 11/6, Giffey, Sikma 11/3-11/3, Giedraitis 10/3
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: James 22/9, Hilliard 21/18, Bolomboy 12/3

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

AX Armani Exchange Olimpia Milano (olasz, 3-1) – Fenerbahce Beko (török, 1-3) 87-74

A játéknap legnagyobb érdeklődéssel várt meccse a Milano-Fenerbahce derbi volt, mindkét oldalon legendás edzőkkel a kispadokon, a nyáron beerősítő olaszokat ugyanis Ettore Messina, a török sztárcsapatot pedig – ki ne tudná – Zseljko Ovradovics gardírozza, kettejüknek összesen 13 Euroliga-győzelmük van. Nagy visszatérői is voltak ráadásul a találkozónak, a két kiváló magasember, Arturas Gudaitis (17 pont, 5 lepattanó) és Joffrey Lauvergne (14/3 pont, 8 lepattanó) már rég nem léptek pályára sérüléseik miatt, az idei debütálásuk azonban egyaránt nagyon jól sikerült. A rangadó azonban sajnos elmaradt a várakozásoktól, ami a legkevésbé a Milano hibája, a Fener nem tudott felnőni ezen az estén vendéglátóihoz. Az Olimpia ugyanis már a meccs elején meglépett egy 14-0-s futással, a legnagyobb különbség 41-24-nél alakult ki a felek között, és a folytatásban 7 pontnál közelebb már egyszer sem tudtak kerülni Veselyék. A Milano ezzel tízmeccses vereségsorozatát szakította meg a Fener ellen, amiben a már említett Gudaitis mellett Sergio Rodriguez (22/6 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó) és Amadeo Della Valle (15/9 pont, 3 lepattanó) is főszerepet vállalt. Nagyon jól néz ki az idei Milano, akik sorozatban harmadik meccsüket nyerték meg, a Fener eddigi produkciója viszont összeszokatlanság ide vagy oda, azért némi magyarázatra szorul, Obradovicsnak lesz még dolga bőven fiaival májusig.

A Milano legjobb dobói: Rodriguez 22/6, Gudaitis 17, Della Valle 15/9
A Fenerbahce legjobb dobói: Lauvergne 14/3, Vesely 14, De Colo 12

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

KIROLBET Baskonia Vitoria-Gasteiz (spanyol, 2-2) – Olympiakosz (görög, 1-3) 82-66

A negyedik fordulóban végre bemutatkozhatott közönségének az Euroligában is a Baskonia, a debütálás pedig egészen ragyogóan sikerült az Olympiakosz ellen. A baszkok ugyanis Toko Shengelia (25/6 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz) karriercsúcsával a reflektorfényben végig vezettek és megérdemelt győzelmet arattak a szebb napokat is megélt pireusziak ellen. A hazaiak 51-31-re nyerték meg a lepattanózást, amiben Youssoupha Fall (8 pont, 16 lepattanó, 2 blokk) szerzett elévülhetetlen érdemeket, a szenegáli center felvette a kesztyűt Nikola Milutinovval (9 pont, 10 lepattanó, 2 blokk). A Baskonia 19 támadólepattanója végül sorsdöntőnek bizonyult.

A Baskonia legjobb dobói: Shengelia 25/6, Henry 12/6, Stauskas 11/9, Vildoza 10/6
Az Olympiakosz legjobb dobói: Paul 15/15, Szpanulisz, Cherry 10/6-10/6, Rubit 10

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről IDE KATTINTVA olvashattok):
Crvena Zvezda mts – FC Barcelona 65-73
Zenit Szentpétervár – Panathinaikosz OPAP 79-89
Anadolu Efes – Real Madrid 76-60
Maccabi FOX Tel-Aviv – Valencia Basket 76-63
FC Bayern München – Himki Moszkva 74-87

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus