Euroliga: Remekül sikerült David Blatt visszatérése

A Milano podgoricai sikere mellett az Olympiakosz és a Baskonia is a vártnál könnyebben nyert Moszkvában illetve Kaunasban, de Vesely és a Fener sem adott esélyt az újoncnak.

Alapszakasz, 1. forduló

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 0-1) – AX Armani Exchange Olimpia Milano (olasz, 1-0) 71-82

A Buducsnoszt 15 év után térhetett vissza az Euroligába a Milano elleni meccsével, ám ahogy tegnap a Bayern Münchennek és a Darüssafakának, úgy nekik sem hozott sikert a szezonrajt. Az Olimpia egy 18-2-es első negyedbeli rohammal húzott el, ahonnan aztán többször is visszajött ugyan pár pontra a podgoricai csapat, ám az olaszok nem hagyták kiénekelni a sajtot a szájukból. A Milano nagy reményekkel igazolt hátvédpárosa, Mike James és Nemanja Nedovics jól mutatkoztak be új csapatukban, ám az igazi nyerőembernek Vladimir Micov bizonyult, aki a taljánok legeredményesebbje volt és 71-74-nél is ő lendítette át csapatát az utolsó holtponton.

A Buducsnoszt legjobb dobói: Clark 22/6, Jackson 12/12, Ivanovics 11/3, Omic 11
A Milano legjobb dobói: Micov 15/9, Nedovics 14/9, James 13/3, Kuzminskas 12, Gudaitis 11

A mérkőzés legszebb jelenetei:

Mike James bemutatkozása:

 

Himki Moszkva (orosz, 0-1) – Olympiakosz (görög, 1-0) 66-87

Nagyszerűen sikerült David Blatt bemutatkozása az Olympiakosz kispadján, a görögök a vártnál jóval magabiztosabban nyertek a Himki otthonában. Pedig a hazaiak egy 12-0-s rohanással kezdték a meccset, ám az első negyed végére már kiegyenlítettek a pireusziak, akik a folytatásban már egyszer sem kerültek hátrányba, a legvégére pedig kialakult a meccsen a legnagyobb különbség is. Az Olympiakoszban a két új szerzemény, Zach LeDay és Szasa Vezenkov voltak a legeredményesebbek, a Himki sztárja, Alexej Shved pedig úgy tűnik, hogy idén is megcélozza a pontkirályi címet, 16 triplát pörkölt rá a mérkőzésen, melyből 8 célba is talált, ezzel csapata pontjainak több mint felét egymaga szerezte.

A Himki Moszkva legjobb dobói: Shved 34/24, Gill 13/3
Az Olympiakosz legjobb dobói: LeDay 14, Vezenkov 13/3, Strelnieks 11/9, Printezisz 11

A mérkőzés legszebb jelenetei:

Alexej Sved parádéja:

 

Zalgiris Kaunas (litván, 0-1) – KIROLBET Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 1-0) 79-87

Nagyszerű idegenbeli győzelmet aratott a hazai rendezésű Final Fourba jutásról álmodozó Baskonia is, méghozzá a tavalyi bronzérmes Zalgiris otthonában, ahol mindenki alaposan megszenved a sikerért. Az első félidő még teljesen kiegyenlített volt, és bár már ekkor is jobbára a baszkok vezettek, de a különbség csak fordulás után lett jelentős, 59-76 után pedig már nem volt visszaút a litvánoknak. Toko Shengelia ezúttal is nagyszerű vezére volt csapatának, az 5 triplát elsüllyesztő Jayson Granger pedig egészen elképesztő dobásokkal verte vissza a Zalgiris próbálkozásait.

A Zalgiris legjobb dobói: Wolters 19, Milaknis 12/6
A Baskonia legjobb dobói: Granger 15/15, Shields 14/6, Shengelia 12/6, Janning, Huertas 11/3-11/3

A mérkőzés legszebb jelenetei:

Jayson Granger gyilkos triplái:

A játéknap zsákolása Vincent Piorier-é:

 

Fenerbahce (török, 1-0) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 0-1) 97-72

A játéknap egyetlen hazai győzelmét a Fenerbahce szállította, nem volt kérdés, hogy melyik csapat nyeri a Gran Canaria elleni találkozót. A spanyolok hálátlan feladatot kaptak, történetük első Euroliga-meccsét rögtön a török sztárcsapat otthonában kellett játszaniuk, ahol esélyük sem volt a sikerre. A mérkőzés és az egész forduló MVP-je Jan Vesely volt, aki 19 pontját 8/7-es mezőnyözéssel érte el, emellé pedig lekapott 11 lepattanót és kiosztott 3 gólpasszt is, így 21 és fél percnyi játékidő alatt 34-es indexmutatót ért el.

A Fenerbahce legjobb dobói: Vesely 19, Kalinics 16/3, Datome 12/6, Lauvergne 12/3
A Gran Canaria legjobb dobói: Evans 13/3, Pasecniks 12

A mérkőzés legszebb jelenetei:

A Vesely-show és Joffrey Lauvergne impresszív debütálása:

 

A forduló 10 legszebb jelenete:

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
CSZKA Moszkva – FC Barcelona Lassa 95-75
Panathinaikosz OPAP – Maccabi FOX Tel-Aviv 89-84
FC Bayern München – Anadolu Efes 71-90
Real Madrid – Darüssafaka Tekfen 109-93

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus