Euroliga: Szpanulisz visszatérhet, a mumusánál a bajnok

Pikáns mérkőzésekkel kezdődik ma a 10. forduló, mikor a Fenerbahce a Baskoniához látogat, ahol 2004 óta nem nyert és mostanában hatalmas pofonokba szaladt bele a címvédő. Vaszilisz Szpanulisz Valenciában debütálhat sérülése után, a Himki-Bamberg és a Maccabi-Zalgiris derbiken négy 5-4-gyel álló csapat találkozik egymással, az Efes és a Milano pedig a másik kárára igyekszik feljebb kapaszkodni.

Alapszakasz, 10. forduló

Himki Moszkva (orosz, 5-4) – Brose Bamberg (német, 5-4) (18.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Egy nagyon ígéretesnek tűnő találkozóval, az egyaránt 5-4-gyel álló Himki Moszkva és Bamberg összecsapásával veszi kezdetét a 10. forduló, amivel már az alapszakasz harmadához érkeztünk, és amikor a válogatott szünet miatt a megszokottnál kipihentebb csapatokat láthatunk majd. Ha csak a Bamberg legutóbbi három meccséből indulunk ki, akkor biztosan nem fogunk unatkozni, hiszen ezek mindegyike felülmúlta a legvadabb várakozásokat is. A németek ugyanis a Barcelona elleni, -26-ról való fordítást, és a Milano elleni 0-19-es leolvadást még meg tudták fejelni legutóbb, mikor a Valencia ellen 14-1-gyel zárták a meccset, és veszettnek tűnő helyzetből kiénekelték a sajtot a spanyolok szájából (83-82). A Himki ezzel szemben mostanában inkább csak a poklot, mint a mennyet járja meg, hiszen 5-1-es kezdésük után a Pana, Maccabi, Fener trió helyére tette a korábban még a bajnokságot is vezető oroszokat. Múlt héten a Fener ellen azért voltak biztató jelek, hatalmas csatára késztették a címvédőt, ám nyerniük nem sikerült. Thomas Robinson ráadásul kéztörése miatt hónapokra kidőlt tőlük, az ő elvesztése pedig komoly érvágás a palánkok alatt. Érdekes meccsre van tehát kilátás, ahol hajszálnyival talán Shvedék az esélyesebbek, de mint láthattuk, a Bamberg szó szerint bármire képes lehet.

Anadolu Efes (török, 2-7) – AX Armani Exchange Milano (olasz, 3-6) (18.30, TV: DIGI Sport 1, felvételről 23.40-kor)

A tabella alján helyet foglaló két gárda, az Efes és a Milano most egymás ellen javíthat az eddigi nem túl fényes helyezésén. Kettejük közül azért egyértelműen az olaszok festenek jobb képet a pillanatnyi forma alapján, hiszen a két héttel ezelőtti dupla fordulóban két győzelemmel kozmetikáztak mérlegükön, majd legutóbb mindössze egyetlen ponttal maradtak alul az Olympiakosszal szemben. A végén még a győzelemért is támadhatott az Olimpia, akik ezt a lehetőséget elrontották, ám a görögöket már ennyire megszorítani is nagy fegyvertény, ez nem sok „kiscsapatnak” sikerült eddig idén sem. Ami az első hazai győzelmére készülő Efest illeti, a barcelonai és a tel-avivi győzelmük után mindenki nagyon bizakodó volt velük kapcsolatban, ám az ezt követő Pana és Zalgiris elleni vereségek gyorsan elhessegették az éledező hurráhangulatot Isztambulban. Nagyon érdekes statisztika a törökökkel kapcsolatban, hogy a két győztes meccsükön az elsőszámú kulcsjátékosuk, Errick McCollum 26 pontot átlagolt, a vesztes találkozókon pedig mindössze 5,6-et, azaz lényegében az ő extráján vagy betlijén múlik az Efes sikeressége.

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 5-4) – Zalgiris Kaunas (litván, 5-4) (20.05)

A Himki-Bamberg meccshez hasonlóan sokat várunk a Maccabi-Zalgiris derbitől is, ami legalább annyira kiszámíthatatlannak tűnik, mint a forduló nyitómeccse. A bajnokság egyik legkellemesebb meglepetése, a Zalgiris ugyanis eddig minden várakozást felülmúl, és nem is elsősorban azzal, hogy 5-4-es mutatóval masszív középcsapatként teljesít, hanem hogy 80 pont és 41%-os triplamutató felett átlagolva az egyik legjobb támadóegység a teljes mezőnyt figyelembe véve a litvánoké. Ráadásul nemcsak a Zalgirio Arenában életveszélyesek a kaunasiak, illetve elsősorban nem ott, hiszen három győzelmük is idegenben született eddig. A Maccabinak tehát alaposan fel kell kötnie a felkötnivalót, ráadásul az izraeliek éppen abban a leggyengébbek, amiben a Zalgiris a legjobb, azaz a triplázásban (29,3%). Hangáék alaposan feltörölték a padlót a tel-aviviekkel a múlt héten, úgyhogy van mit rendbe tennie Spahija mesternek. Nehéz tehát tippelni ezúttal is, talán a Maccabit nevezhetjük meg valamivel esélyesebbnek, ám ez tavaly is így volt, a Zalgiris mégis nyerni tudott itt.

Valencia Basket (spanyol, 3-6) – Olympiakosz (görög, 7-2) (20.30, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A Valencia-Olympiakosz mérkőzéssel kapcsolatos legnagyobb hír kétségkívül az, hogy nagyon úgy tűnik, Vaszilisz Szpanulisz felépült két hónapja húzódó térdsérüléséből, elutazott csapatával Spanyolországba, és végre bemutatkozhat az idei szezonban. Szüksége is van vezére visszatérése a pireusziaknak, na nem mintha nem ment volna a szekér nélküle is, de most Mancarisz és Agravanisz is kidőlt közülük, így Billy kapitány nélkül azért hiányos lett volna a mezőnysor. Ahogy tőlük megszokhattuk, az Olympiakosz szépen rendezte sorait a Barca és a nagy rivális Pana elleni kellemetlen vereségek után, azóta három győzelemnél tartanak és ismét a tabella élén tanyáznak a görögök. Ugyanez a széria viszont teljesen ellentétes a mai ellenfél Valenciánál, akik a legutóbbi öt meccsüket elveszítették. Ebből kettőt, a Milano és a legutóbbi, Bamberg elleni találkozókat mindenképpen meg kellett volna nyerniük, ezeken sokáig nekik is állt a zászló, ám a végén mégis mindkettőt elbukták. Nagyon ráférne tehát egy bravúr a spanyol bajnokra, de arra azért nem fogadnánk túl nagy összegben, hogy ez most jön össze nekik, ám a potenciál azért megvan bennük hozzá. Főleg, ha Erick Green a tavalyi csapata ellen is megállíthatatlan lesz, de rá biztosan külön is nagyon felkészíti fiait Szferopulosz mester.

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 4-5) – Fenerbahce Dogus (török, 6-3) (20.30)

Bár mind a négy másik mai mérkőzésnek megvan a maga pikantériája, ám a két csapat remek formája és egy rendhagyó statisztika miatt mégis a Baskonia-Fenerbahce párharc lesz a játéknap legnagyobb érdeklődéssel várt találkozója. A Fener ugyanis nyugodtan állítható, hogy a mumusához látogat, hiszen 2004 óta nem nyert Vitoriában a címvédő, azóta mind a hét meccsét elbukta, ráadásul ezeket többnyire nagyon csúnyán tette. A legutóbbi ilyen kiütéses meccseknek (86-52, 95-73) még Hanga Ádám is a részese volt, azóta viszont sok minden változott, elsősorban a baszkok háza táján. Ádám azóta már nincs, jó forma viszont újra van a vitoriaiaknál, akik a Fenerhez hasonlóan a legutóbbi öt meccsükből négyet megnyertek. A Baskonia mérlegét mindössze egy egypontos, a Fenerét pedig egy hosszabbításos vereség csúfítja, mindkettő bőven vállalható volt a Himki illetve az Olympiakosz ellenében. Az előjelek tehát egészen kiválóak, minden adott egy pazar meccshez, ahol kíváncsian várjuk, hogy tovább folytatódik-e a baszkok remek szériája a Fener ellen, vagy a bajnok érvényre juttatja erőfölényét.


Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus