Euroliga: Zvezda vagy Darüssafaka?

Ez a nagy kérdés az alapszakasz záró játéknapján, hiszen hiába rendeznek CSZKA Moszkva-Olympiakosz szuperrangadót és Real Madrid-Efes derbit is ma, a szerbek és a törökök összecsapásának van már csak igazi tétje. Méghozzá nem is akármilyen, a győztes ugyanis bejut a playoffba, a vesztes viszont lemarad a negyeddöntőről. Az is eldől este 11 óra tájékán, hogy Hangáék ellenfele a Real vagy a CSZKA lesz a rájátszásban.

Alapszakasz, 30. forduló

CSZKA Moszkva (orosz, 21-8) – Olympiakosz (görög, 19-10) (19.00)

Az alapszakasz utolsó fordulójának utolsó játéknapja egy nem mindennapi rangadóval indul, csak azt sajnálhatjuk, hogy erre a derbire nem korábban került sor, hiszen sem a CSZKA Moszkva, sem pedig az Olympiakosz számára nincs már tétje az egymás elleni összecsapásuknak. Korábban eldőlt már ugyanis, hogy az oroszok a második, míg a görögök a harmadik helyről vághatnak neki a playoffnak, és egyiküknek sincs már egy ideje más dolga, mint várni, hogy ki lesz az ellenfele a rájátszásban. A tegnapi játéknap során aztán már tisztult a kép, hiszen eldőlt, hogy az Olyampiakosz az Efesszel, a CSZKA pedig vagy a Baskoniával vagy pedig a Crvena Zvezdával néz majd farkasszemet. Ezekben a párharcokban garantáltan nem lesz könnyű dolga egyiküknek sem, ám ha mindketten sikerrel veszik a negyeddöntőt, akkor az isztambuli Final Fourban az elődöntőben egymással kell majd farkasszemet nézniük. Már csak ezért sem mindegy, hogy alakul ez a mérkőzés, amin kérdéses, hogy mennyit akarnak megmutatni magukból a felek, nem mintha túl sok újdonsággal tudna egymásnak szolgálni Európa két topcsapata. Mindemellett fontos tényező lehet, hogy a kulcsemberek közül ki mennyit fog játszani, hiszen ebben az igencsak erőltetett menetben minden egyes kiült játékperc aranyat érhet majd De Colo, Teodoszics vagy éppen Szpanulisz és Printezisz számára.

Darüssafaka Dogus (török, 15-14) – Crvena Zvezda mts (szerb, 16-13) (19.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A playoff-részvételért hosszú hetek óta zajló csata csúcsosodik ma ki a Darüssafaka és a Crvena Zvezda összecsapása során, melynek végén csak egy maradhat, a győztes bejut a negyeddöntőbe, míg a vesztes elbukik a kilencedik helyen. Jelen pillanatban a szerbeknek egy győzelemmel több van, ha ők nyernek, úgy egyszerű a képlet, ha viszont a törököké lesz a győzelem, akkor mivel ők nyertek Belgrádban, ezért ha újra legyőzik a piros-fehéreket, úgy beérik őket a tabellán és egymás elleni összevetésben jobbak lesznek riválisuknál. A két csapat számára tehát ha úgy tetszik korábban kezdődik a rájátszás, ám a három győzelemig tartó pároscsatákkal ellentétben itt hibázásra és későbbi javításra már nincs mód. Akármelyik gárda is húzza a rövidebbet, annak nagyon fog fájni a kudarc, ami azon kívül, hogy hatalmas közhely, hatványozottan is igaz mindkét félre. A Darüssafaka ugyanis győzelmi kényszerben játszik hetek óta, már két, a maihoz hasonló élet-halál csatán sikerrel túl van a Galatasaray illetve a Bamberg ellen, és nem akarnak a harmadik akadályban elhasalni. A Zvezda viszont már a decemberben kezdődött nyolcmeccses győzelmi szériája óta playoff-helyen tanyázik, és innen az utolsó fordulóban kihullani több mint kellemetlen volna. Túl sok okosságot nem lehet elmondani ezelőtt a derbi előtt, mindkét fél számára az év meccse következik, amit a pillanatnyi forma és a kiemelkedő egyéni teljesítmények dönthetnek el. Ebben egyébként Wanamaker és Clyburn miatt a Darüssafaka tűnik jobbnak, a két bombaformában lévő amerikaival szemben csak az egységes csapatvédekezésével lehet esélye a Zvezdának. A szerbek egyébként kedden már sikerrel vettek egy hasonló életben maradásért zajló csatát, aminek során a Buducsnoszt ellen bejutottak az Adria Liga döntőjébe.

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 8-21) – UNICS Kazany (orosz, 7-22) (20.45)

Az utolsó hely elkerülése a tétje a Milano és a Kazany mérkőzésének, ami szépségtapasz lehet valamelyiküknek az idei szereplésük után. Mindkét gárdának volt/van ugyanis olyan időszaka, amit nem szívesen tesz ki az ablakba, az olaszoknak még ősszel volt egy tízmeccses vereségsorozatuk, és a múlt heti kaunasi győzelmükkel is egy nagyon hosszú, hét találkozó óta tartó sikertelen szériának vetettek véget. A Kazany vesszőfutása ugyanakkor még mindig tart, ők még a 17. fordulóban nyertek utoljára, azaz azt szeretnék elkerülni, hogy zsinórban 13 vesztes meccsel a hátuk mögött zárják Euroliga-szereplésüket, ami ki tudja, hogy mikor adatik meg nekik legközelebb.

Real Madrid (spanyol, 22-7) – Anadolu Efes (török, 17-12) (21.00)

A Real Madrid biztos alapszakaszgyőztesként fogadja a szintén fix hatodik Efest, azaz a két gárda egy tétmeccsbe bújtatott edzőmeccset játszhat egymással. Mikor a törökök felszálltak a madridi gépükre, még több lehetséges forgatókönyv is szóba jöhetett velük kapcsolatban, a tegnapi játéknapon a Pana, a Fener és a Baskonia viszont elrendezte Dunstonék sorsát, akik így az Olympiakosszal játszanak majd az egyenes kieséses szakaszban. Az Efesnek egyébként jó esélye lehet elkapni a ligaelsőt, hiszen az már tegnap napvilágot látott, hogy Pablo Laso minden bizonnyal pihentetni fogja Sergio Llull mellett Jonas Maciulist és Othello Huntert is, akik mindannyian kisebb sérüléssel bajlódnak, és a spanyolok érthetően nem akarnak kockáztatni velük kapcsolatban. Minden bizonnyal az Efesnél is vannak hasonló problémák, és így, hogy a feldobás előtt már nem kell izgulniuk és számolgatniuk az isztambuliaknak sem, akár ők is meghúzhatnak hasonló lépéseket. Nem nagyon tudjuk tehát, hogy mire számítsunk a csapatoktól, az viszont biztos, hogy a Real Llullék nélkül is bombaerős kerettel bír, és Madridba nem nyerni járnak az ellenfelek. Az Efes viszont bombaformában van, az utolsó kilenc meccséből nyolcat megnyert, és ezt a lendületüket a PO-ra is szívesen megőriznék. Amennyiben egyébként az Efes kikap, úgy Hanga Ádám és csapata, a Baskonia biztosan a hetedik helyen végez, ha viszont a törökök nyernek, és a Zvezda jut a playoffba, úgy a baszkok lesznek a nyolcadikak.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló eddigi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Fenerbahce – FC Barcelona Lassa 68-65 h.u.
Brose Baskets Bamberg – Galatasaray Odeabank 79-84
Maccabi FOX Tel-Aviv – Panathinaikosz Superfoods 61-81
Baskonia Vitoria Gasteiz – Zalgiris Kaunas 79-84

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus