Rajtol az Euroliga: A legfontosabb tudnivalók

Ezen a héten rajtol az Euroliga 2014-15-ös kiírásának alapszakasza, úgyhogy itt az alkalom arra, hogy megnézzük a legfontosabb tudnivalókat a csoportokkal, illetve a csapatokkal kapcsolatosan és egy kis esélylatolgatást is folytatunk.

A-csoport: Real Madrid (spanyol), UNICS Kazany (orosz), Anadolu Efes (török), Banco di Sardegna Sassari (olasz), Nyizsnyij Novgorod (orosz), Zalgiris Kaunas (litván)

A Facundo Campazzóval, Gustavo Ayonnal, Jonas Maciulisszal és Andres Nocionival erősítő tavalyi ezüstérmes Real vélhetően ugyanazzal a lendülettel kezdi majd az idényt, mint az előzőt, a múlt héten Magyarországon állomásozó és Székesfehérváron még edzőmeccset is játszó Laso-legénység lényegébe véve megtartotta identitását, a távozók közül egyedül Nikola Mirotic mondható fájó veszteségnek, de ezzel a kerettel és a meglévő kontinuitással nem csak a csoport, de az egész Euroliga elsőszámú esélyesei a madridiak.

A UNICS Kazany Vojukaszt, Chatmant, Eidsont, Harangody-t és az Európa Kupa MVP-jét, Goudelockot is elvesztette a tavalyi bomba keretből, ám Pedulakisz mester kinevezése és a Keith Langford, D'or Fischer, Curtis Jerrells, James White, Viktor Sanikidze, Valerij Lihogyej hatosfogat leigazolása telitalálatnak tűnik, s a selejtező megnyerésével már bizonyított is az orosz szuperhatalom. Itt sem lehet kérdés a csoportból való továbbjutás, de annyira új a keret, hogy a Ziszisz, Kaimakoglu, Szokolov maradó trióval és Bikovval karöltve még valami extra menetelés is kisülhet ebből, így a legjobb nyolc közé jutásra számukra is megvan a sansz.

Az Anadolu Efes újraformálódott és immáron Dusan Ivkovics mesterrel a színen küzd a nemzetközi porondon, ráadásul Dario Saric személyében egy friss NBA-draftolt fiatal ász is erősíti az isztambuliakat. A veteránok közül csak Milko Bjelica maradt hírmondónak, jött viszont Lasme a Panától, Perperoglu az Olympiakosztól, Draper a csoportrivális Realtól, Krsztics a CSZKA-tól, Janning pedig a Sienától. Kérdés, hogy a két évet pihenő, de előtte Euroliga-győzelmet arató szerb edzőfejedelem milyen gyorsan szedi egységbe ezt az Efest, de a szextettből való továbblépés nem lehet kérdéses, ahogy a legjobb nyolcba jutás is alapelvárás Osmanéktól.

A Sassari az olasz kosárlabdázás egyik üstököseként robbant be az utóbbi években az elitbe, s most jött el az ideje annak, hogy gazdaságilag is megalapozott legyen a teljesen megújult Sacchetti-legénység Euroliga debütálása. Sokáig a két Diener-fivérek voltak a klub arcai, ám az érkezők közt olyan neveket találunk, mint David Logan, Jeff Brooks vagy Marco Cusin, de az ezen a szinten maguknak nevet még nem szerző Rakim Sanders, Jerome Dyson, Edgar Sosa hármas tagjai akár a továbbjutáshoz is hozzásegíthetik a szárdokat, ám ehhez a Zalgiris és a Novgorod ellen be kell húznia a meccseket, még ha a jóval erősebbnek tűnő fenti trió ellen sok esélye nem is lehet az itáliai hadnak.

A Novgorod nemrég még a Szolnok ellen küzdött az EuroChallenge sorozatban, majd Obie Trotterrel a soraiban indult meg előre, de bárhonnan is nézzük, hatalmas meglepetés, hogy a bombaerős VTB Ligában a döntőig tudott menetelni a Szemjon Antonov fémjelezte alakulat, mely már nem Zoran Lukiccsal, hanem Ainars Bagatskisszal a hadvezéri székben indul ezen a fronton újoncként. Mivel Brandon Paul és Panyin, Gubanov, Thompson és Brezec is távoztak, így gyakorlatilag még gyengült is a keretük, Tarence Kinsey, Artyom Parahuszki, Trey Thompkins és Will Daniels viszont használhatónak tűnnek az érkezők oldalán, így Taylor Rochestie irányításával talán lehet sansza az utolsó hely elkerülésére az orosz kiscsapatnak is.

A Zalgiris Kaunas évről évre esik vissza ezen a porondon, s a Klimavicius, Jasikevicius, Pocius, Justin Dentmon kvartett elengedése nagyon nehéz helyzetbe sodorhatja a Gintaras Kapikas mester edzette litvánokat, mivel csak Darius Songaila és az ex-philadelphiai James Anderson, valamint a fiatal Edgaras Ulanovas tekinthető számottevő szerzeménynek. Ha ebből a hatosból továbbverekedi magát a Javtokas, Jankunas rutinróka-duó húzta Zalgiris, az komoly fegyvertény lenne, bár a Novogorod, Sassari páros rutintalansága a malmukra hajthatja a vizet, pláne a nehezen bevehető Zalgirio Aréna atmoszférája miatt.

 

B-csoport: Maccabi Tel-Aviv (izraeli), CSZKA Moszkva (orosz), Unicaja Malaga (spanyol), Alba Berlin (német), Cedevita Zagreb (horvát), Limoges (francia)

A Maccabi címvédőként eléggé meggyengült, elsősorban edző poszton, hiszen David Blatt a Clevelandhez távozott, az ő örökébe lépő Guy Goodes ráadásul Ricky Hickmanre, Tyrese Rice-ra, Shawn Jamesre és Joe Inglesre sem számíthat már ebben az évadban, viszont Szofoklisz Szkorcanitisz úgy fest, újra edzésbe állhat, továbbá visszatért Moszkvából egy korábbi nagy kedvenc, Jeremy Pargo. Brian Randle, Jake Cohen, Nate Linhart, valamint a rutinos center, Aleks Maric és a Sienától elhozott Marquez Haynes beépítése pedig legalább annyira jó csapattá teheti ezt a Tel-Avivot, hogy a csoportból való továbbjutás ne lehessen gond, ám onnantól már minden további lépcsőfok megmászása erőn felüli teljesítménynek látszhat a keret erősségét elnézve.

A CSZKA Moszkva elengedte a csúcsra újra felérni nem tudó Ettore Messinát, helyette pedig a görög Itudisz mesterrel bátrat húzott, de kellett a vérfrissítés a center posztról Nenad Krszticset végre lecserélő orosz szuperhatalomnál. Pargo és Micov elvesztése is érzékenyen érintheti a gárdát, mivel most messze sem volt olyan hosszú az érkezők listája, mint ahogy azt megszoktuk korábban, csak Manu Markoishvili, Demetris Nichols és Nando De Colo jöttek valódi erősítéséként, tehát a Teodoszics, Weems, Hjapa, Hines, Kaun ötösfogatnak nagyot kell alkotnia, ha végre fel akar érni az Euroliga csúcsára a CSZKA. A négyesdöntőbe jutás lehet elvárás ettől az alakulattól, mely még mindig hihetetlenül mély keretet tud felvonultatni ezen a szinten is.

Az Unicaja Malaga borzasztóan sok értékét vesztette el a nyáron, hiszen az ifjabbik Sabonis az NCAA-be távozott, s Vidal, Calloway, Stimac, Caner-Medley, Zoran Dragic, Urtasun és  Hettsheimeir is más kenyéradót kerestek magunka, Joan Plaza így a megmaradt Toolson, Granger, Kuzminskas, Vazquez, Suarez kvintett mellett a most megszerzett Will Thomas, Caleb Green, Vladimir Golubovics, Kosztasz Vasziliadisz, Jon Stefansson ötösből kell, hogy gazdálkodjon és olyan rotációt alakítson ki, mely továbbküzdheti magát ebből a hatosból. A harmadik hely is reális lehet az andalúzok számára, de vélhetően ehhez nagyobb kiegyensúlyozottságra lesz szükség a megszokottnál.

Az Alba Berlin mostanság azzal hívta fel magára a figyelmet leginkább, hogy legyőzte az NBA-bajnok San Antoniót, de bárhonnan is nézzük, a német ezüstérmes a távozó Jagla, Logan, Schultze, Kendall négyest csupán olyan külföldiekkel sikerült pótolnia, mint Alex Renfoe, Vojdan Stojanovski vagy Jamel McLean, bár Marko Banic és Jonathan Tabu neve jól cseng ezen a szinten is, a maradó, Hammonds, Radosevic, King hármas pedig homogén elegyet alkothat, ami kedvez is Szasa Obradovics mesternek, aki tovább is juttathatja innen a németeket. A Cedevita - Limoges duót maga mögé utasíthatja az Alba, de a Top 16-ban már minden győzelem bravúr lenne a berliniektől, ha egyáltalán eljutnak odáig.

A Cedevita nyári mozgásait ITT már részletesen bemutattuk, s azt mondhatjuk, hogy Jasmin Repesa együttese nagyot kell majd, hogy küzdjön a Top 16-ért, hiszen talán inkább visszafelé lépett a zágrábi alakulat csapatépítésben - ide elég adalék lehet, hogy Nemanja Gordic az egyetlen légiósa a csapatnak. Otthon azért foghatnak meccseket Ukicék, de az Alba egyértelműen erősebbnek tűnik náluk a közvetlen riválisok közül is.

A Limoges egy bő évtizednyi vegetálás után nem kis meglepetésre megnyerte a mindig érthetetlenül kiszámíthatatlan francia bajnokságot, így itt lehet a korábbi győztes klub, viszont annyira gyenge keretet vonultat fel a nyáron Gomist, Edwardst, Tauren Greent, Eric Williamst, Johan Petrót és Alex Ackert is elvesztő alakulat, hogy számára a nyeretlenség elkerülése is meglepő lenne, bár otthon a Cedevita ellen lehet keresnivalója a Leo Westermannt hazahozó Limoges-nak, mely James Southerlandben, Jamar Smith-ben és Ramel Curry-ben találhatja meg vezéreit a rutinos Moerman mellett.

 

C-csoport: FC Barcelona (spanyol), Fenerbahce Ülker (török), Panathinaikosz (görög), EA7 Emporio Armani Milano (olasz), Bayern München (német), PGE Turow (lengyel)

A Barcelona borította a papírformát és megnyerte a spanyol bajnokságot a Real előtt, de Joey Dorsey, Kosztasz Papanikolau és Erazem Lorbek személyében három nagyon hasznos és könnyen csapatba illeszthető ász ment el. Ami viszont örömteli katalán szemszögből, az Justin Doellman megszerzése a Valenciától és Tibor Pleiss elhozása Vitoriából, ráadásul Tomas Satoransky is adhat egy kis lendületet a már eléggé kikopóban lévő Victor Sada elengedése után. Navarróék idén is a trónra törnek, s ebből a halálcsoportból sem okozhat számukra nehézséget a továbbjutás kiharcolása.

A Fenerbahce megvált Linas Kleizától, s Bo McCalebbtől és elvesztette az NBA-be távozó Bojan Bogdanovicot, de az Európa Kupa MVP-je, Andrew Goudelock, a fiatal feltörekvő szerzemény, Bogdan Bogdanovics és a címvédő Maccabi vezére Ricky Hickman behúzása magasabb szintre emelheti Zseljko Obradovics gárdáját, mely a török bajnokságot ugyan megnyerte, de a Top 16-ból most sem tudott továbblépni. A Final Four lehet csak a célja a Jan Vesely-nek nagy esélyt adó isztambuli sztárgárdának, de ehhez a maradó Zoric, Bjelica, Preldzic triónak többet kell kihoznia magából a tavalyi szintnél és Semih Erden formába lendülése is elengedhetetlen a palánk alatt picit foghíjasnak tűnő Fener számára.

A Panathinaikosz érdekes választással az angolul még csak most tanuló Dusko Ivanovicsot nevezte ki a vezetőedzői posztra. Ám ennél nagyobb gond, hogy Bramost, Ukicot, Lasmét, Maciulist, a visszavonuló Mike Batiste-ot és Zach Wrightot csupán Esteban Batistával, AJ Slaughterrel, Janis Blumsszal, Chris Wrighttal és az egyelőre próbajátékon lévő NBA-busttal, Julian Wrighttal sikerült pótolni, ami nem teszi túl magasra a lécet Diamantidiszék számára. A Bayernnel vélhetően nagyot fog harcolni a Top 16-ért is a Gist, Focisz, Mavrokefalidisz trióval odabent elég szűknek tűnő Pana, s bármely ennél jobb eredmény csoda kategóriába tartozna ettől a meggyengült athéni gárdától.

Az Olimpia Milano kockáztatott Linas Kleiza leszerződtetésével, de lecsúszott Bo McCalebbről, s elvesztette két vezérét, Keith Langfordot és Curtis Jerrellst, sőt, a palánk alól Gani Lawal és CJ Wallace is mentek, az érkező oldalon eközben csak a szintén lutrinak tűnő Marshon Brooks jött az NBA-ből és a nem túl magas potenciállal rendelkező, de hasznos Joe Ragland a Cantutól. Az NBA-draftolt Gentile megtartása viszont komoly lépés volt a menedzsmenttől, ahogy a Maccaitól megszerzett, de elég sérülékeny Shawn James elhozása is. A csoportból most is tovább kell mennie az olasz bajnoknak, de egy Final Fourba jutás már kisebb csoda lenne a megfogyatkozott milánóiaktól.

A Bayern München otthon már felért a csúcsra és megnyerte a német bajnokságot, ám olyan hatosba került, ahonnan a Top 16-ba jutás nem lesz egyszerű feladat akkor sem, ha még felül is teljesít Szvetiszlav Pesics tovább erősödő legénysége. Dusko Szavanovics jött Törökországból, Anton Gavel a Bambergtől, Micics pedig miután elkelt az NBA-drafton, szintén Münchenben pallérozódhat. A 212 centis rutinróka, Jan Jagla is csatlakozott a fél német válogatottat felvonultató Bayernhez, mely Djedovictól és Benzingtől még többet kaphat, mint az előző évadban, így  a Deon Thompson, Malcolm Delaney, Borisz Szavovics, Chevon Troutman négyesfogat távozása nem is lesz majd annyira fájdalmas, mint az első ránézésre tűnhet.

A lengyel bajnok Turow Hanga Ádámot is csábította, de többek közt róla is lecsúszott, így olyan kerettel kényszerül felvenni a harcot ebben a hatosban, mellyel már egyetlen becsületgyőzelem megszerzése is a kisebb csoda kategóriájába tartozna. Az Igokeából ismert Uros Nikolics, s honfitársa, Nemanja Jaramaz, illetve az ex-NBA-s Mardy Collins kitűnhetnek ebből az alakulatból, de a többiek között elvétve találunk csak nemzetközi szinten is jegyzett kosarast, úgyhogy nagy lelkesedés kell ettől a Turowtól, hogy ne essen túl nagy csorba majd a renomén.

 

D-csoport: Olympiakosz (görög), Galatasaray (török), Valencia (spanyol), Laboral Kutxa (spanyol), Crvena Zvezda (szerb), Neptunas Klaipeda (litván)

Az Olympiakosz egy Panathinaikosz elleni görög kupakudarc miatt búcsút inthetett Jorgosz Barcokasz hadvezérnek, ráadásul úgy fest, hogy Vincent Collet-et sem tudja megszerezni a padra a klubvezetés. Perperoglu, Begic, Moon és Shermadini sincs már a két évvel ezelőtti győztesnél, de Oliver Lafayette, Tremmell Darden és Othello Hunter minőségi pótlékot jelenthetnek, ám a legnagyobb kérdés az, hogy a szakvezetői székbe kit sikerül ültetni. Ezt a csoportot akár meg is nyerhetik a hellének, de a Top 8-ba jutás már nehézkes lehet Szpanuliszék számára a jelenlegi információk ismeretében.

A Galatasaray érdekes módon vesztette el a török finálét, mivel ki sem állt a mindent eldöntő hetedik ütközetre a Fener ellen, ám Pocius, Micov, Nolan Smith, Aradori és Vojukasz megszerzése az egészségügyi gondok után visszakapott Nate Jawai (vissza) érkezése új távlatokat nyithat meg az Ataman-legénység előtt, így a csoportból való továbblépés ujjgyakorlatnak hathat, s a Top 8 is reális cél a törökök számára, még Hairston, Dagli, Macsvan, Domercant, Markoishvili, Akyol és Gordon távozása ellenére is.

A Valencia elvesztette két legjobbját, Justin Doellmant és Oliver Lafayettet, ám Loncar és Harangody érkezése a palánk alatt sokat jelenthet és irányítóban Dwight Buycks sem visszalépés honfitársához képest. A csoportból simán tovább kell mennie a Perasovic-hadnak, de a nagyobb feladatokra még nem biztos, hogy rendelkezik elég sztárpotenciállal a Dubljevics, Sato, Martinez, Lucsics, Liscsuk kvintett fémjelezte Európa Kupa-győztes.

A Laboral Kutxa idénre lemondott Hanga Ádám szolgálatairól és még ennél is nagyobb veszteség számára Andres Nocioni, valamint Tibor Pleiss elvesztése, ám Davis Bertans, Toko Shengelia, Orlando Johnson, Doron Perkins, DJ White, Colton Iverson és Ryan Gomes megszerzése több támadásbeli lehetőséget adhat az edzői poszton Sergio Scariolót Marco Crespire váltó, San Emeterio mellett más spanyol kosarast fel sem vonultató Laboralnak, ám a Zvezdával így is nagy csatát kell majd vívnia a negyedik, még továbbjutó helyért ennek az alakulatnak, ebben biztosak lehetünk.

A Crvena Zvezda meg tudta tartani Boban Marjanovicsot, de DeMarcus Nelson, Rasztko Katics és Tadija Dragicsevics már nem a belgrádiaknál pattogtat majd, viszont jött Marcus Williams a Lokomotivból, s az Eb-n nagyot alakító Nikola Kalinics a Radnicskitől, ráadásul az apróbb mozgások is arra utalnak, hogy megmaradhat a Zvezdánál megtapasztalt egység, erről már részletesebben írtunk ITT is. A csoportból akár tovább is mehet Dejan Radovics alakulata, mely olyan hazai pályát kaphat hű szurkolóitól, melynek segítségével otthon bárkit le is győzhet ezen a szinten is.

A Neptunas csodák csodájára döntőzött a litván bajnokságban, így kiharcolta az Euroliga részvételt, de az biztos, hogy a neveket tekintve annyira alacsonyan jegyzett játékosokkal veti bele magát a harcba, hogy gyakorlatilag esélytelennek tekinthető mindenki ellen, még hazai környezetben is. Mustafa Shakur mellett csak hazai játékosok alkotják a keretét, s közülük is csak Deividas Gailius és Donatas Zavackas, illetve a szintén rutinos Mazieka neve csenghet ismerősen még a legelvakultabb európai kosárlabda szerelmeseknek is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus