Rajtol az Euroliga: Amit tudni érdemes a csapatokról

Ma este elkezdődik az új Euroliga-szezon, a feldobás előtt pedig megismerkedhettek a mezőnyben és a csapatok háza táján történt főbb változásokkal, valamint tippelésre és erősorrend felállítására is vállalkoztunk.

Az Euroliga idei kiírásában az eddigi 16 helyett ezúttal immár 18 gárda méri össze erejét, a kétkörös alapszakaszban mindenki oda-vissza játszik majd egymással, majd az első nyolc csapat három győzelemig tartó playoff-csatát vív egymással, a párharcok győztesei pedig bejutnak a május 22-24. között, Kölnben megrendezésre kerülő Final Fourba.

A tavalyi 16 csapatból 13 ezúttal is szerepel a sorozatban, a 11 hosszú távú licenccel rendelkező klub, azaz a Fenerbahce, az Efes, a CSZKA Moszkva, a Real Madrid, a Barcelona, a Baskonia, az Olympiakosz, a Panathinaikosz, a Maccabi Tel-Aviv, az Olimpia Milano és a Zalgiris mellett már az előző szezon közben szabadkártyát kapott erre az idényre a Bayern München is, a Himki Moszkva pedig a CSZKA mögött ismét ezüstérmet szerzett a VTB Ligában, így megőrizte tagságát. Egy év kihagyás után visszatér a sorozatba a Eurocup trófeáját elhódító Valencia (a Darüssafaka helyett), illetve az Adria Ligát megnyerő Crvena Zvezda (a Buducsnoszt helyett). A Bundesligából a bajnok Bayern mögött másodikként végző ALBA Berlin kvalifikált, az ASVEL és az újonc Zenit Szentpétervár (a Gran Canaria helyett) pedig a Bayernhez hasonlóan szabadkártyával lesznek résztvevői az Euroligának.

Az alábbiakban áttekintjük a résztvevő csapatokat és a kereteikben történt főbb változásokat, illetve latolgatjuk az esélyeiket és egy erősorrend felállítására is vállalkoztunk.

 

CSZKA Moszkva (orosz)

Tavalyi helyezés: 1.
Tipp az idei alapszakaszra: 3-4.

A sort természetesen a címvédő CSZKA Moszkvával kezdjük, akik tavaly az ő szintjükhöz mérten csendesebb alapszakaszt produkáltak, de a második helyet így is megszerezték kiváló, 24-6-os mérlegükkel, majd a rájátszásban rögtön az elején elveszítették ugyan pályaelőnyüket, ám végül magabiztosan léptek át a Baskonián. A Final Fourban aztán ezúttal minden összejött az ott oly sokszor betliző oroszoknak, a Real Madrid elleni elődöntőben nagyon komoly teljesítményt az asztalra téve 14 pontos hátrányból fordítottak, majd az itt szerzett lendülettel a finálét is megnyerték az Efesszel szemben az addig sokszor kritizált Itudisz mester fiai. A fényes diadal és a CSZKA-ra egyébként nem jellemző jövés-menés ellenére aztán meglehetősen nagy volt a nyáron a játékosmozgás a moszkvaiaknál. Szinte a komplett hátvédsor távozott, Sergio Rodriguez (Milano), Nando De Colo (Fenerbahce) és Cory Higgins (Barcelona) személyében nagy sztárokat veszített a CSZKA, de máshol folytatja Othello Hunter (Maccabi) és Alec Peters (Efes) is, az alapemberek közül „csak” a Final Four MVP Will Clyburn, illetve Kyle Hines és Nikita Kurbanov maradtak, kiegészülve Andrej Voronceviccsel és Daniel Hackettel. A távozók helyett igazolt Janis Strelnieks (Olympiakosz), Ron Baker (korábban New York Knicks) és az ex-baskoniás Johann Voigtmann-Darrun Hilliard duó a CSZKA szintjén csak gyenge ráncfelvarrási próbálkozásnak tűntek, ám az átigazolási szezon végén két nagy ászt is behúzott az orosz sztárcsapat. A 12 NBA-ben töltött szezon után Európában most debütáló Koszta Kufosz (Sacramento Kings) és a tavalyi idény pontkirálya és egyénileg legjobb játékosa, Mike James (Milano) ugyanis komoly minőséget képviselnek. Némileg gyengült tehát a keret és ez egy stílusát tekintve is merőben új CSZKA lesz, ahol elsősorban a tőlük megszokott magas szintű kultúrát és csapatjátékot kell összhangba hozni James dominanciájával. Nagy feladatok várnak Itudiszra, ám mindezek ellenére meglepődnénk, ha a CSZKA nem tartozna idén is a legszűkebb elitbe, akik meg akarják védeni címüket és előtte akár az alapszakasz-győzelemért is harcba szállhatnak. Ám ebbéli törekvésükben lesz bőven konkurenciájuk és a hosszabb csapatépítési folyamatra rámehet néhány meccsük, így inkább a 3-4. helyek környékére várjuk őket.

 

Anadolu Efes (török)

Tavalyi helyezés: 2.
Tipp az idei alapszakaszra: 4-6.

Az Efes a 2018/19-es szezon legkellemesebb meglepetése volt, a tavalyelőtt még ligautolsó törökök Ataman mester kezei alatt feltámadtak poraikból és igazi nagybetűs csapatként remek, szemre is tetszetős kosárlabdát játszottak és végül egészen a második helyig repesztettek, majd ráadásként megnyerték a török bajnokságot a nagy rivális Fenerrel szemben. Az alapszakaszban szinte végig tartották negyedik helyüket, ami után Hanga Ádám Barcelonájával játszottak egy emlékezetes, 3-2-re végződő negyeddöntős párharcot, a Final Fourban pedig előbb a Fenert oktatták, majd a döntőben a CSZKA már túl nagy falat volt számukra. Ezek után óriási fegyverténynek bizonyult a vezetőség részéről, hogy ezt a sikercsapatot sikerült lényegében teljesen egyben tartani, csak Brock Motum (Valencia) nem Isztambulban kezdi meg az új szezont. Nem úgy Vaszilije Micics, Bryant Dunston, Kruno Simon, Adrien Moerman, James Anderson, Rodrigue Beaubois, Tibor Pleiss és Dogus Balbay, illetve a legfontosabb puzzle-darabként a Final Four rekordokat döntögető Shane Larkin, aki az Efes abszolút vezére volt a nagy tavaszi menetelés során, és bár sokáig kivárt, de megfelelő NBA-ajánlat hiányában ő is maradt kék-fehérben. Melléjük sikerült még megszerezni Motum helyére a hasonló stílusban játszó Alec Peterst (CSZKA Moszkva), illetve néhány hete Chris Singleton (Barcelona) is aláírt, így elmondható, hogy még erősödött is ez a komoly tűzerővel rendelkező gárda. Hatalmas bravúr lenne tőlük, ha ismét döntőbe jutnának, de a mutatott játék és az alapszakasz-helyezés tekintetében nem várunk visszaesést tőlük, az összeszokottság elsősorban a bajnokság elején nagy fegyvertény lehet náluk, így várakozásaink szerint ismét befuthatnak közvetlenül a legnagyobb sztárcsapatok mögé/mellé.

 

Real Madrid (spanyol)

Tavalyi helyezés: 3.
Tipp az idei alapszakaszra: 1-2.

Ahogy az elvárható is volt, a rendkívül mély kerettel rendelkező Real Madrid Luka Doncic távozása után is a liga egyik legjobb, legstabilabb csapata volt az előző szezonban. Az alapszakasz harmadik helyének izgalmak nélküli megszerzését és a Pana elleni magabiztos playoff-párharcot követően a Final Four után is maradt ugyanebben a pozícióban a királyi gárda, köszönhetően a fentebb említett ominózus CSZKA elleni elődöntőnek, ahol ha nem adják le a 14 pontos vezetésüket, akkor könnyen lehet, hogy 2018 után 2019-ben is Real Madridnak hívják az Euroliga bajnokát. A „ha” azonban a legritkább esetben játszik a sportban, főleg egy Final Fourban, ahol egyetlen meccsen dől el minden, javítani nincs lehetőség. Ebből alaposan megtanulhatták a leckét Campazzóék, akiknek idén jó eséllyel ismét lesz lehetőségük újra nekifutni a trófea elhódításának, hiszen az Efeshez hasonlóan az ő kiváló csapatuk is szinte teljesen egyben maradt. A 34 éves Gustavo Ayont (Zenit) 5 szép szezon után engedték el a madridiak, ő az egyetlen jelentős név a távozók listáján. Helyére a Himki Moszkvával kiváló szezont futó Jordan Mickey-t szerződtették, a Sergio Llull, Facundo Campazzo, Edy Tavares, Anthony Randolph, Rudy Fernandez, Fabien Causeur, Felipe Reyes, Jaycee Carroll, Jefferey Taylor, Trey Thompkins, Gabriel Deck sor mellé pedig bónuszként még azt a Nicolas Laprovittolát (Joventut Badalona) is behúzták, aki az előző idényben a spanyol bajnokság MVP-je lett. A Real Madridot tehát az elitbe tartozó, klasszisoktól és remek védőktől egyaránt hemzsegő játékosállomány mellett a kontinuitás is jellemzi, így már nagyon korán sorra jöhetnek a győzelmek számukra, aminek köszönhetően talán a Laso-legénység tűnik az alapszakasz legnagyobb favoritjának.

 

Fenerbahce Beko (török)

Tavalyi helyezés: 4.
Tipp az idei alapszakaszra: 1-3.

Az alapszakasz magabiztos megnyerése és az ott mutatott elképesztően érett játék után a Final Fourba jutás sem okozott gondot a Fenerbahcénak, hiába vette el a Zalgiris az első meccsen Veselyék hazai veretlenségét. Ezt követően azonban jöttek a sérülések, sorra estek ki a Fener kulcsemberei, így a négyesdöntő igazi rémálom lett a számukra, az Efestől és a Realtól is nagy zakót kaptak, ráadásul a török bajnoki finálét is elbukták Larkinékkal szemben, akiknek nagyon feküdt az Obradovics-csapat játéka. A holtszezon is hasonlóan indult a Fener számára, hiszen hamar kiderült, hogy Nicolo Melli (New Orleans Pelicans) és Marko Gudurics (Memphis Grizzlies) is az NBA-ben folytatja pályafutását, ezzel két olyan játékost veszített a csapat, akik rendre akkor nyújtották a legjobb teljesítményt, mikor arra a legnagyobb szükség volt. Hogy aztán fellélegezzenek a kék-sárga isztambuli szurkolók, a klub bejelentette a Bayern Münchennel remeklő Derrick Williams és az Euroliga utóbbi 5 évének talán legnagyobb klasszisa, Nando De Colo (CSZKA Moszkva) leigazolását, illetve Leo Westermann (Zalgiris) személyében egy kiváló csereirányító is érkezett, akire nagy szükség lett volna tavaly is Kosztasz Szlukasz mögött. A görög mellett a tavalyi MVP, Jan Vesely, illetve Luigi Datome, Nikola Kalinics, Joffrey Lauvergne, Bobby Dixon, Melih Mahmutoglu és Ahmet Düverioglu is maradtak, illetve a folyamatos sérülések miatt Vladimir Stimac (Türk Telekom) kapott egy három hónapos szerződést. Alapvetően tehát nem gyengült a Fener, mezőnyposzton még kaptak is egy kis mélységet, és bár ugyanezzel a magas posztokon lehet probléma (a szezonnyitón Vesely és Lauvergne sem fognak játszani), de Datome és Williams 4-es poszton játszatásával áthidalhatja ezt Obradovics mester. Az elmúlt években állandó Final Four-szereplő törökök tehát jó eséllyel pályáznak rá, hogy ismét ott legyenek a szezont lezáró csúcseseményen, várhatóan De Colóék beépítésével sem lesz különösebb probléma az idő szűkössége (világbajnokság) ellenére sem, így az idei Fener is valószínűleg pályaelőnyt fog élvezni a rájátszásban.

 

FC Barcelona (spanyol)

Tavalyi helyezés: 5.
Tipp az idei alapszakaszra: 2-5.

Hanga Ádám csapata, a Barcelona a korábbi évek katasztrofális eredményei után tavaly végre visszatért az Euroliga élmezőnyébe, az alapszakaszban az ötödik helyen végzett, ám a Király Kupa megnyerése után nem sikerült jól számukra a szezonzárás, hiszen nem tudtak bejutni a Final Fourba és a spanyol bajnokságot is elbukták a Reallal szemben. Így a katalánok emeltek a téten és megnyomták a turbó gombot a nyáron, olyan keretet összehozva, amilyenre már régen volt példa a klub életében. A szerződéssel rendelkező hasznos játékosok, azaz Ante Tomic, Pierre Oriola, Kyle Kuric, Pau Ribas és Kevin Pangos mellé meghosszabbították a kulcsemberek közül Thomas Heurtel, Victor Claver és Ádám kontraktusát is. Szélnek eresztették viszont Kevin Seraphint (Kína), Chris Singletont (Efes) és Jaka Blazicot (Cedevita), a helyükre pedig igazi nagy sztárokat húztak be. Visszahozták az NBA-ből korábbi mesterlövészüket, Alex Abrinest (Oklahoma City Thunder), a friss bajnok Cory Higgins (CSZKA Moszkva) az Euroliga egyik legjobb clutch játékosává nőtte ki magát az évek során, Brandon Daviest (Zalgiris) az év legjobb ötösébe választották tavaly, a 2019-re kidőlt Heurtel pótlására pedig a néhány éve szintén az év csapatába jelölt Malcolm Delaney (Kína) érkezett. Ez azonban még nem minden, a legnagyobb durranás az NBA-t a Barca kedvéért meglepetésre otthagyó korábbi Real-kedvenc, Nikola Mirotic (Milwaukee Bucks) bejelentése volt, aki – a csapat megfelelő szereplése esetén – az MVP cím egyik legfőbb várományosa lehet. A komplett mezőny talán legjobb játékosállománya verődött össze tehát Barcelonában, de azzal kapcsolatban azért vannak fenntartásaink, hogy Szvetiszlav Pesics tud-e ebből az egyedülálló keretből igazi csapatot csinálni, ahol a játékidő mellett az egyetlen labdát is el kell osztani a sztárok között (ez utóbbiban Hangára is kulcsszerep várhat). Bár voltak szép győzelmek és sikerek is a tavalyi szezon során, de többször is úgy tűnt, hogy a modern kosárlabdázás elhaladt a 70 éves mester mellett, elsősorban az Efes elleni negyeddöntős párharcban volt kínos látni, ahogy keresgélte csapatát, miközben Ergin Ataman csúnyán lemeccselte. Remélhetőleg ránk cáfol a szerb tréner, és igazán nagy sikerre tudja vezetni a Barcát, amelynek Hanga Ádám is részese lesz. A Final Fourba jutás alighanem alapvető elvárás a katalánokkal szemben, az viszont nagy talány, hogy mikorra érik csapattá ez az állomány, így az alapszakaszban nem nagyon tudjuk, hogy mire számítsunk tőlük, becsúszhat nekik néhány nem várt vereség, így az elsőtől az ötödik helyig bárhová el tudjuk képzelni őket ebben a roppant erős élmezőnyben.

 

Panathinaikosz OPAP (görög)

Tavalyi helyezés: 6.
Tipp az idei alapszakaszra: 6-8.

A Panathinaikosz a korábbi évekhez hasonlóan tavaly is kijózanító pofont kapott, a Final Fourba való visszajutásról álmodó gárda ugyanis épphogy bejutott a rájátszásba egy huszáros hajrának köszönhetően, ott azonban a Real ismét csúnyán leoktatta és kisöpörte őket. Edzőfronton Xavi Pascual szezon közbeni menesztésénél, majd Rick Pitino nyári hazatérésénél is fellélegezhettek a Zöldek szurkolói, hogy aztán megkezdje harmadik éráját a klubnál Argirisz Pedulakisz, akinek az előző két regnálása sem volt éppen fáklyás menet. Mindezek után a fél keretet lecserélték Athénban, a görög mag, azaz Nick Calathes, Joannisz Papapetru, Jorgosz Papajannisz és Jan Vojukasz mellett csak DeShaun Thomast marasztalta a vezetőség. James Gistért (Crvena Zvezda) és a testvérét követő Thanaszisz Antetokounmpóért (Milwaukee Bucks) azért elmorzsolhatnak néhány könnycseppet az OAKA-ban, nem úgy Keith Langfordért (AEK), Marcus Denmonért (Kína), Lukas Lekaviciusért (Zalgiris) vagy Adreian Payne-ért (ASVEL). Az érkezők oldalán a tavalyi kínai pontkirály, az erre a címre itt is esélyes Jimmer Fredette, illetve Wesley Johnson (Washington Wizards) neve is jól cseng a jelentős NBA-tapasztalat miatt. Szintén jó fogásnak tűnik az előző fél szezonban a Gran Canariában impresszíven debütáló Jacob Wiley és a korábbi Final Four MVP, az ezen a szinten az utolsó utáni esélyt megkapó Tyrese Rice (Bamberg) is, utóbbi igen hasznos cseréje lehet Calathesnek, mikor a klasszis irányító éppen nem találja el a berendezést és az ellenfelek behúzódnak róla. További erősítésként érkezett az előzőleg is Görögországban légióskodó Rion Brown (Promitheasz) és Ben Bentil (Periszteri). Az előző évek tapasztalataiból kiindulva nehéz hinni a Panában, ismét nem sikerült a klub presztízséhez méltó edzőt idehozni, így bár az OAKA-ból nem sokan fognak győztesen távozni és a rájátszás valószínűleg idén is meglesz nekik, de sokkal több eredményben nem nagyon reménykedhetnek így előzetesen, a többi sztárcsapat jóval masszívabbnak tűnik náluk.

 

KIROLBET Baskonia Vitoria-Gasteiz (spanyol)

Tavalyi helyezés: 7.
Tipp az idei alapszakaszra: 9-11.

A Baskonia az előző két idényben egyaránt a hetedik helyen végzett, talán a legkiegyensúlyozottabb csapata a mezőnynek a vitoriai, akiktől nem nagyon kapunk meglepetést sem pozitív sem negatív értelemben, és akiket előzetesen rendre hajlamosak vagyunk egy kicsit lebecsülni. A baszkok kerete papíron évről évre gyengül, remek játékosok hagyják el őket, a teljesítményük mégis ugyanolyan marad. Ezúttal Vincent Poirier (Boston Celtics), Johann Voigtmann, Darrun Hilliard (mindkettő CSZKA Moszkva) és Marcelinho Huertas (Tenerife) mondtak istenhozzádot, illetve további komoly probléma, hogy a szezonrajt előtt közvetlenül elszakadt Jayson Granger Achillese, őt nagyon nehéz lesz megfelelő módon pótolni októberben már. Toko Shengelia, Patricio Garino, Luca Vildoza, Shavon Shields, Matt Janning és Ilimane Diop maradtak, és a távozók pótlása is viszonylag jól sikerült Nik Stauskas (Cleveland Cavaliers), Achille Polonara (Sassari), Michael Eric (Darüssafaka), Pierria Henry (UNICS Kazany) és Youssoupha Fall (Strasbourg) személyében. Így tehát nagyjából ugyanazt a típusú kosárlabdát és eredményeket várjuk a Baskoniától, mint eddig, ez azonban a mezőny – elsősorban a Milano és a Himki Moszkva – erősödése miatt ezúttal kevés lehet a rájátszáshoz, tippünk szerint erről nem sokkal ugyan, de le fognak maradni idén.

 

Zalgiris Kaunas (litván)

Tavalyi helyezés: 8.
Tipp az idei alapszakaszra: 10-13.

A Zalgiris az előző bajnokságban óriási hajrát produkálva megcsípte az utolsó playoff-helyet, majd a negyeddöntő első meccsén elvette a ligaelső Fener hazai veretlenségét és így a pályaelőnyt is, ám a történet nem úgy végződött, mint egy évvel korábban, a litvánok nem tudtak bejutni a Final Fourba. A nyár legnagyobb pozitívuma ismét csak a karakteres Saras Jasikevicius mester megtartása volt Kaunasban, távozott viszont az év csapatába választott Brandon Davies (Barcelona) mellett Aaron White (Milano) is, így a két évvel ezelőtti bronzcsapatból már csak a hazai játékosok maradtak, a többi sikerkovács máshol pattogtat. Daviesék mellett szintén érzékeny veszteség Nate Wolters (Maccabi) eligazolása, de Leo Westermann (Fenerbahce), Deon Thompson (Malaga) és a visszavonult Antanas Kavaliauskas sem maradtak. Az érkezők közül Zach LeDay (Olympiakosz), Alex Perez (Banvit) és Lukas Lekavicius (Panathinaikosz) segíthet a legtöbbet a Marius Grigonis, Edgaras Ulanovas, Paulius Jankunas, Thomas Walkup, Arturas Milaknis magnak, illetve a keret tagja lesz Nigel Hayes (Galatasaray) és Jock Landale (Partizan) is. Ennél a keretnél 13-14 erősebb biztosan van a mezőnyben, ám továbbra is hiszünk a Jasikevicius-mágiában, abban azonban nem, hogy ez ebben a szezonban is elég lesz a rájátszáshoz, jó esetben ezért talán az alapszakasz végéig harcban lehetnek a litvánok.

 

Olympiakosz (görög)

Tavalyi helyezés: 9.
Tipp az idei alapszakaszra: 9-10.

Az Olympiakosz a legutóbbi fél szezonban szinte teljesen leépítette magát, az alapszakasz negyedik pozíciójából kínos vereségek sorát begyűjtve egészen a kilencedik helyig süllyedt vissza a csapat és nem jutott be még a rájátszásba sem, majd hazai porondon nem fejezték be a bajnokságot és idén a másodosztályban indultak. Bebizonyosodott, hogy a 37 éves Vaszilisz Szpanulisz immár alkalmatlan arra a sikeres hadvezér szerepre, amiben egész karrierje során tündökölt, David Blattnél pedig a roppant súlyos szklerózis multiplex betegséget diagnosztizálták, a kiváló tréner viszont ennek ellenére maradt az Olympiakosz kispadján, ki akarja tölteni szerződését a klubnál. Egyre csak gyűltek a viharfelhők tehát a pireuszi égbolton, és ahogy az várható volt az emblematikus játékosokon, azaz Szpanuliszon, Jorgosz Printeziszen, Kosztasz Papanikolaun és Nikola Milutinovon kívül csak Szasa Vezenkovot marasztalták, Janis Strelniekst (CSZKA Moszkva) és Nigel Williams-Gosst (Utah Jazz) pedig nem sikerült megtartaniuk. A többiek viszont mehettek amerre láttak, Zach LeDay (Zalgiris), Axel Toupane (Malaga), Vangelisz Mancarisz (UNICS Kazany), Briante Weber (Boulogne) és Jorgosz Bogrisz (Promitheasz) sem piros-fehérben kezdi meg ezt a szezont. Az újak közül Kevin Punter (Virtus Bologna) kétszeres BL-győztesként és ottani Final Four MVP-ként érkezik, Mindaugas Kuzminskas (Milano), Brandon Paul (Kína), Augustine Rubit (Bamberg), Will Cherry (Santa Cruz Warriors) pedig rutinos profik, míg Wade Baldwin (Portland Trail Blazers) egyelőre sötét ló. Akár egy jó kis csapat is összeállhat ebből az állományból, azt viszont egyelőre nem látjuk, hogy milyen lesz ennek az Olympiakosznak a karakterisztikája, mi az amit akarnak és tudnak játszani, és hogy ki lesz a csapat vezére. A tavalyi első hat helyezett mindenképpen erősebb náluk, ahogy a Milanót és a Himki Moszkvát is annak gondoljuk, de ők lehetnek a legnagyobb kihívói az általunk rájátszásba várt csapatoknak. Merészebb várakozásokat a fentebb említett okok miatt nem merünk megfogalmazni velük szemben.

 

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli)

Tavalyi helyezés: 10.
Tipp az idei alapszakaszra: 10-13.

A Maccabi a legutóbbi két szezont egyaránt a tízedik helyen zárta, és bár voltak pozitív jelek, mindkétszer lemaradtak a rájátszásról. A karmesteri pálcát szezon közben átvevő Szferopulosz mester munkája meglátszott a tel-avivi alakulaton, alaposan ráncba szedte fiait, és most kíváncsian várjuk mire megy az első teljes szezonjában. Az NBA-ből hazatérő Omri Casspi (Memphis Grizzlies) óriási fogás, ahogy Jeremy Pargót (?) Nate Woltersre (Zalgiris), Alex Tyust (UNICS Kazany) és Johnny O’Bryantet (Lokomotiv Kubany) pedig Othello Hunterre (CSZKA Moszkva) és Quincy Acyre (Kína) cserélni is egyértelmű előrelépésnek tűnik. Honosított játékosunkat, DeAndre Kane-t (?) sem hosszabbította meg a Maccabi, Michael Roll (Milano) elvesztése lehet csak igazán fájó pont számukra. Érkezett még Elijah Bryant (Hapoel Eliat) és Tyler Dorsey (Memphis Grizzlies), így ők fognak kiegészülni a maradó Scottie Wilbekin, Tarik Black, Yovel Zoosman, Angelo Caloiaro, John DiBartolomeo, Jake Cohen sorral. Szívünk szerint a 10-13. helyeknél előbbre, akár rájátszás pozícióba is tennénk az erősorrendben ezt a Maccabit, Szferopulosz mesterben is hiszünk és reméljük bizonyít nekünk is csapatával, viszont akárhogy nézzük ismét csak 11 amerikai alkotja a sárga-kékek keretét, ami a tapasztalatok alapján nem szokott túl jól elsülni az Euroligában.

 

FC Bayern München (német)

Tavalyi helyezés: 11.
Tipp az idei alapszakaszra: 11-14.

A Bayern München sokáig playoff-helyen állt a 2018/19-es szezon során, a hajrát azonban nem bírták szuflával a bajorok és lecsúsztak a tizenegyedik pozícióba, bár mindössze egyetlen győzelemmel gyűjtöttek kevesebbet a nyolcadik Zalgirisnél. Derrick Williams (Fenerbahce) miatt már önmagában is érdemes volt Bayern-meccseket nézni, az ő megtartása nem is sikerült a klubnak. Ahogy Sztefan Jovicsé és Devin Bookeré (mindkettő Himki Moszkva) sem, Nemanja Dangubics (Estudiantes), Milan Macsvan (Japán) és Braydon Hobbs (Oldenburg) viszont azért pótolható veszteségek. A tavalyi alapcsapatból így Nihad Djedovics, Vladimir Lucsics, Petteri Koponen, Danilo Barthel, Maodo Lo és Leon Radosevic maradtak, melléjük igyekeztek a számukra elérhető legjobb játékosokat megszerezni. A korábbi meghatározó NBA-játékos, a még mindig csak 29 éves Greg Monroe (Philadelphia 76ers) leigazolása némileg kockázatos lépés, de akár nagyon jól is elsülhet, Mathias Lessort (Malaga) is legit Euroliga-játékos, ahogy reményeik szerint Diego Flaccadori (Trento), DeMarcus Nelson (ASVEL) és Paul Zipser (Burgos) is még vagy már azok. Dejan Radonjics már számtalanszor bizonyította, hogy képes egységes gárdát kovácsolni játékosaiból, és ha ez újfent így lesz, akkor a német bajnokot ismét érdemes lesz figyelemmel kísérni, senki nem fog könnyed túrára érkezni az Audi Dome-ba.

 

AX Armani Exchange Olimpia Milano (olasz)

Tavalyi helyezés: 12.
Tipp az idei alapszakaszra: 5-7.

A Milano háza táján óriási csalódásként élhették meg a tavalyi szezont, hiszen a Mike James által cipelt taljánok a sok sérülés ellenére is szinte végig rájátszás-helyen tanyáztak, ám az utolsó hat meccsükből ötöt elveszítettek, így szintén lemaradtak a playoffról, hogy aztán később még a Serie A döntőjébe se jussanak be. Pianigiani edzőnek így nem volt maradása, helyére pedig Gregg Popovich kezei alól a legendás, négyszeres Euroliga-győztes Ettore Messinát sikerült hazahozni, hogy ne csak izgalmas, hanem sikeres csapat is legyen végre az Olimpia. Ehhez pedig igazi sztárigazolások is dukáltak, Messina mellett Sergio Rodriguez (CSZKA Moszkva) Milánóba csábítása is jól mutatja az olaszok céljait. Shelvin Mack (Charlotte Hornets), Michael Roll (Maccabi) és Aaron White (Zalgiris) szintén minőségi igazolások, de a bomba csak néhány nappal ezelőtt, a fantasztikus vb-t záró Luis Scola (Kína) megszerzésénél robbant igazán, a 39 évesen is lenyűgöző argentin klasszist a hírek szerint többek között a Real Madrid elől sikerült elhappolni. Volt még egy szenzáció is a Milano háza táján, igaz az másik előjellel, hiszen úgy tűnt, hogy a Rodriguez, James, Mack, Nedovics hátvédsor akár a liga legjobbja is lehet, ám a tavalyi egyik legfőbb MVP-aspiráns szolgálataira nem tartott igényt Messina, ezen pedig a közvéleménynél csak maga az érintett James lepődött meg jobban (aki aztán „felfele bukott”, hiszen elvitte a CSZKA Moszkva, így kvázi helyet cserélt Rodriguezzel). Nemanja Nedovics, Arturas Gudaitis, Jeff Brooks, Vladimir Micov, Kaleb Tarczewski, Amadeo Della Valle és Andrea Cinciarini idén is Armani dresszben fognak pályára lépni, ez a sor pedig az érkezőkkel együtt egy igencsak ütőképes keretet alkot, a távozók közül – Mindaugas Kuzminskas (Olympiakosz), Curtis Jerrells (Sassari), Alen Omic (Joventut Badalona) – talán csak James Nunnallyért (Kína) kár. Mike James kirúgásával az is egyértelműen látszik, hogy a tavalyihoz képest ez egy teljesen más stílusban játszó Milano lesz, akikkel szemben érthető módon minden eddiginél nagyobb a várakozás. A rájátszásba jutás minimális célként meg is fogalmazható velük kapcsolatban, de amennyiben a játékosok fogékonyak lesznek Messina elképzeléseire, úgy ennek az állománynak igen magasan van a plafonja, alig várjuk, hogy lássuk mennyire.

 

Himki Moszkva (orosz)

Tavalyi helyezés: 13.
Tipp az idei alapszakaszra: 7-8.

A Barcához és a Milanóhoz hasonlóan szintén roppant kíváncsian várjuk, hogy mire lesz képes a felturbózott Himki Moszkva, akik az új idény egyik legígéretesebb, legizgalmasabb csapatának tűnnek. A tavaly „futottak még” kategóriát képviselő oroszok ugyanis szinte teljesen kitakarították rosterüket, majd alaposan belenyúltak a pénztárcába. A kulcsemberek közül csak Alexej Shved, Anthony Gill és a szezon közben megszerzett Janis Timma maradtak, a Real Madrid által elvitt Jordan Mickey mellett pedig Sztefan Markovics (Virtus Bologna), Charles Jenkins (Crvena Zvezda), Tony Crocker (Karsiyaka) és Malcolm Thomas (Kína) is mehetett amerre látott. Az újonnan szerződtetett játékosok listája pedig minden előzetes várakozást felülmúlóan veretes, hiszen igazi sztárigazolásnak minősül a klubhoz az NBA-ből visszatérő Timofej Mozgov (Brooklyn Nets) és a szintén a tengerentúlról visszahozott Jonas Jerebko (Golden State Warriors) megszerzése. De remek kiegészítő, vagy szituációtól függően akár meghatározó ember lehet Sztefan Jovics, Devin Booker (mindkettő Bayern München), Jeremy Evans (Darüssafaka), Dairis Bertans (New Orleans Pelicans), Szergej Karaszev (Zenit Szentpétervár) és Chris Kramer (Lietuvos Rytas) is, ők mind rutinos spílerek és már bizonyítottak korábbi állomáshelyeiken. Sokat remélünk ettől a csapattól, Rimas Kurtinaitis számára adott a feladat, hogy a nyilvánvalóan elsőszámú sztár Shved mögé beállítsa a sorba a többieket. Amennyiben ez sikerül, akkor a rájátszást el kell, hogy érjék a moszkvaiak, de ennél akár jóval többet is tartogathat ez a szezon számukra.

 

Valencia Basket (spanyol)

Tavalyi helyezés: -
Tipp az idei alapszakaszra: 11-14.

A Valencia – mint örök ingázó a Eurocup és az Euroliga között – ezúttal a Eurocup megnyerésével vívta ki részvételi jogát a kontinens elsőszámú sorozatában. A spanyolok az állandóságot képviselik már hosszú évek óta, a csapat magja, így Bojan Dubljevics, Fernando San Emeterio, Sam Van Rossom, Guillem Vives, Aaron Doornekamp, Joan Sastre és Alberto Abalde ezúttal is együtt maradt, hozzájuk csatlakozott Brock Motum (Anadolu Efes), Quino Colom (Bahcesehir), Vanja Marinkovics (Partizan), Maurice Ndour (UNICS Kazany) és Jordan Loyd (Toronto Raptors). A Valencia várhatóan nem fog sok meglepetéssel előrukkolni ezúttal sem, a velük hasonló erőt képviselő vagy gyengébb csapatokat elsősorban hazai pályán jó eséllyel legyőzik, és talán fel tudnak mutatni néhány bravúros sikert is, de ez utóbbiból nem számítunk tőlük sokra.

 

Crvena Zvezda mts (szerb)

Tavalyi helyezés: -
Tipp az idei alapszakaszra: 15-16.

A Crvena Zvezda két éve nagy meglepetésre bukta el az Adria Liga fináléját a Buducsnoszttal szemben, tavaly azonban ismét visszaültek a délszláv trónra, így visszatérhettek az Euroligába is. A lehetőségekhez mérten igyekeztek is megerősíteni keretüket, hiszen Branko Lazics, Sztratosz Perperoglu, Filip Csovics, Billy Baron, Ognjen Dobrics, Mouhammad Faye és Michael Ojo mellé sikerült odavinni olyan sokat megélt játékosokat, mint James Gist (Panathinaikosz), Derrick Brown (korábban Anadolu Efes), Ognjen Kuzmics (Real Madrid) vagy a már szinte hazatérő „tiszteletbeli szerb”, a klubnál a harmadik éráját kezdő Charles Jenkins (Himki Moszka). A Zvezdától nem várunk sokat, de az garantáltnak tűnik, hogy a régi Pionirban vagy éppen a Stark Arenában minden egyes ellenfelüknek neki fognak esni fanatikus szurkolótáboruk előtt, az ellenfeleknek nem lesz egy könnyed kéjutazás Belgrádba látogatni.

 

Zenit Szentpétervár (orosz)

Tavalyi helyezés: -
Tipp az idei alapszakaszra: 15-16.

A Zenit állandó Eurocup-résztvevőként „kiböjtölte” magának a lehetőséget, hogy egy szabadkártyával története során először megmérettesse magát az Euroligában is. Ennek örömére lényegében a teljes keretet kicserélték Szentpéterváron, csak Anton Pushkov és Jevgenyij Voronov maradtak hírmondónak az előző szezonból. Az egész holtszezon egyik legnagyobb szenzációja hozzájuk kötődik Gustavo Ayon (Real Madrid) megszerzésének formájában, de nagyon jól hangzik Mateusz Ponitka (Lokomotiv Kubany) és a Eurocup döntő MVP, Will Thomas (Valencia) leigazolása is. Az oroszokat erősíti még Tim Abromaitis, Colton Iverson (mindkettő Tenerife), Alex Renfroe (Partizan), Austin Hollins (Utah Jazz), Andrew Albicy (Andorra), Anton Ponkrashov (UNICS Kazany), Dmitrij Khvosztov (Lokomotiv Kubany) és Andrej Zubkov (Himki Moszkva) is ebben a szezonban. Ayon ide vagy oda, sok vizet várhatón nem fognak zavarni Joan Plaza fiai, akik néhány szép győzelemben és közvetlen riválisaik legyőzésében reménykedhetnek, és kiélvezhetik az elitben töltött időt, amire ki tudja mikor lesz újra lehetőségük.

 

ALBA Berlin (német)

Tavalyi helyezés: -
Tipp az idei alapszakaszra: 17-18.

Az ALBA Berlin a Eurocup döntőjének elbukásával ellőtte az egyik lehetőségét az Euroliga-indulásra, ám nem sokkal később bejutottak a Bundesliga döntőjébe, amit szintén elveszítettek ugyan, ám szerencséjükre ezt a szabadkártyás Bayern Münchennel szemben tették, így a bajorok mögötti legjobb német gárdaként 5 év után ismét itt lehetnek a sorozatban. A berliniek lényegében a komplett csapatukat egyben tartották, a legnagyobb szó mindenképpen a tavalyi Eurocup MVP Luke Sikma, és az ott évek óta szintén domináns teljesítményt nyújtó Peyton Siva szerződésének megújítása volt. Továbbra is az ALBA játékosa lesz Rokas Giedraitis, Jonas Mattisseck, Niels Giffey, Martin Hermannsson, Stefan Peno, Landry Nnoko és Kenneth Ogbe. A legnagyobb új igazolás Marcus Eriksson (Gran Canaria), mellette igazából csak Tyler Cavanaugh (Utah Jazz) jött a csapathoz. A Zenithez hasonlóan az ALBA-nak sem lehetnek túlzottan vérmes reményeik, nekik is egy nagyszerű tapasztalatszerzés lehet ez az év, minden bizonnyal ők is a tabella alsó részében foglalnak majd helyet.

 

LDLC ASVEL Villeurbanne (francia)

Tavalyi helyezés: -
Tipp az idei alapszakaszra: 17-18.

Tony Parker már régóta szerette volna kilobbizni csapatának az Euroligában való indulás jogát, és küzdelmét idén végre siker koronázta. A francia bajnok ehhez mérten igyekezett is megerősíteni keretét, Charles Kahudi, David Lighty, Theo Maledon és Livio Jean-Charles mellé megszerezték Edwin Jacksont (Buducsnoszt), Antoine Diot-t (Valencia), Rihards Lomazst (Ventspils), Jordan Taylort (Limoges), Ismael Bakót (Antwerp Giants), Tonye Jekirit (Gaziantep) és visszavitték a Panától Adreian Payne-t. Kérdéses, hogy ezek az igazolások mennyire erősítések, a tavaly még itt pattogtató Mantas Kalnietishez, Miro Bilanhoz, DeMarcus Nelsonhoz vagy Alpha Kabához képest nem biztos, hogy előrelépést jelentenek. A mezőny leggyengébb csapatának tűnik az ASVEL, csodálkoznánk, ha bárkit is meg tudnának előzni. 

 

A tippek összesítése után tehát így fest a szezon előtti erősorrendünk:

1. Real Madrid
2. Fenerbahce Beko
3. FC Barcelona
4. CSZKA Moszkva
5. Anadolu Efes
6. AX Armani Exchange Olimpia Milano
7. Panathinaikosz OPAP
8. Himki Moszkva
9. Olympiakosz
10. KIROLBET Baskonia Vitoria-Gasteiz
11. Zalgiris Kaunas
12. Maccabi FOX Tel-Aviv
13. FC Bayern München
14. Valencia Basket
15. Crvena Zvezda mts
16. Zenit Szentpétervár
17. ALBA Berlin
18. LDLC ASVEL Villeurbanne

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus