Teljes az Alba lehetséges BL-ellenfeleinek kerete

Az Alba Fehérvár két lehetséges BL-selejtezőbeli ellenfele, a Karpos Sokoli és a BC Kalev/Cramo 12 fős kerete is kész van - a két gárda állományát és eddigi felkészülését nézzük most át.

Egy hónappal ezelőtt mutattuk be az Alba Fehérvár lehetséges BL-ellenfeleit a második selejtezőkörben, a macedón Karpos Sokolit és az észt BC Kalev/Cramót. Lássuk, hogyan alakult azóta a keretük, illetve felkészülésük!


Karpos Sokoli

Öt játékost igazolt az elmúlt hetekben a macedón ezüstérmes, közülük hárman érkeztek a hátvédsorba. Egy emberrel hosszabbítottak, ő a 21 éves, 178 centi magas Damjan Jakimovszki, aki a Balkán ligában ugyan 9 meccsen 10 perc fölött átlagolt, de az Adria Ligában és a macedón bajnokságban összesen 7 mérkőzésen kapott szerepet, és mindössze 3-4 percet találkozónként. Nála azért markánsabb játékos a 25 éves, 185 centi magas, amerikai Anthony Collins, aki a szlovén nyolcadik helyezett KK Sencurtól érkezett - a szlovén élvonalban 26 meccsen 9.6 pont mellett volt 4.8 gólpassza is, a triplákat pedig 42.3%-kal szórta, igaz, mérkőzésenként csak egyet emelt rá. Neki egyébként ez volt az első európai idénye, a Texas A&M egyetemen végzett 2016-ban.

Messze a legnagyobb név a 30 esztendős, 188 centi magas, amerikai dobóhátvéd, Thaddus McFadden, aki több évnyi cseh és ciprusi légióskodást követően előbb a SLUC Nancynál húzott le egy fél évet a francia élvonalban, az előző szezon második felét pedig a görög PAOK-nál töltötte. A helléneknél a bajnokságban 10 pontos átlaga volt, a Bajnokok Ligájában azonban 16.1 pontot és 3.3 pattanót hozott 42.9%-os triplával - úgy, hogy neki három bedobott hármasa volt meccsenkén. Érdekesség, hogy a Szolnokra igazoló, de ott pillanatok alatt megbukó Darryl Bryant helyére szerződtették.

Két magasembert szerződtettek. A 33 esztendős, 210 centis horvát erőcsatár-center átmenet, Nenad Delic korábban igazán nagy csapatokban nem játszott, de megfordult Németországban, Törökországban több csapatnál is, a legutóbbi szezon során pedig a bolgár Rilski Sportistnál és a koszovói Sigal Prishtinánál kosarazott - a BL-selejtezőben és FIBA Europe Cupban még a bolgároknál játszott, aztán a koszovóiaknál a Balkán Ligában és a bajnokságban szerepelt, az összes sorozatban 13-14 pont és 6 pattanó környékén átlagolt. A másik érkező a 31 éves, 199 centi magas, szerb Zsarko Csomagics, aki 2015/16-ban a Falcóban játszott - az előző idényben a román CSM CSU Oradeánál és a szerb OKK Belgrádnál kosarazott, de összesen 11 meccsen lépett pályára a két bajnokságban és a BL-ben, sokat volt sérült.

Jelenlegi keret:
Brown - McFadden - Csomagics - Labovics - Nikolovszki
Collins/Jakimovszki - Szokolov/Szapundziev - Gjuroszki - Delic - Bakocs

A felkészülés során eddig négyből négy mérkőzést nyertek. Először a macedón első osztályú KK Blokotehnát verték 80-74-re a 16-16 pontig jutó Darko Szokolov, Jaylon Brown kettős vezetésével, de Csomagics is eljutott 14 pontig, Dragan Labovics 12-ig, Sztojan Gjuroszki pedig 11-ig. A második találkozón végig vezetve győzték le 78-68-ra Delic előző csapatát, a koszovói Sigal Prishtinát. A harmadik meccsen a macedón másodosztály tavalyi bajnokát, a Gostivart múlták felül 80-72-re - itt Szokolov 15, Gjuroszki 14, McFadden pedig 11 pontot szórt A negyedik összecsapást pedig Delic másik előző szezonbeli csapata, a bolgár Rilski Sportist ellen húzták be simán, 97-83-ra - Brown 24, Labovics 17, Szokolov 16, Delic pedig 13 egységet hozott.


BC Kalev/Cramo

Három játékost igazoltak. Az egyik a 26 éves, 194 centi magas Martin Dorbek, aki negyedik idényét kezdi meg a csapatnál - ő 11-18 perces kiegészítő volt a három sorozatban, az észt bajnokságban, a Balkán és a VTB Ligában, és a hazai pontvadászatban 43.5%-os triplázással hozott 7.2 pontot. Szerződtették a 20 éves, 205 centis Madis Soodlát is, aki mindkét magasemberposzton bevethető - ő a G4S nevű, fiataloknak szóló ligában 29.3 perc alatt 11.3 pontot és 7.5 pattanót hozott mérkőzésenként.

A harmadik név sokkal nagyobb, tekintve hogy hazatért a Sienával és a Milanóval kétszeres olasz bajnok, már nyolc alkalommal az év észt kosárlabdázójának választott Kristjan Kangur - a 34 éves, mindkét csatárposzton használható játékos 2010-től idén nyárig Olaszországban játszott egy rövid Baskonia-kitérőt kivéve, előtte volt az ASVEL játékosa is.

Jelenlegi keret:
Mirkovic - Joesaar - Kangur - Szubotics - Simmons
Sokk - Keedus/Dorbek - Arbet - Tass/Soodla - van der Mars

Ők játszottak már bajnoki meccset is, 79-49-re győzték le szeptember legelején a Parnut. Múlt hét végén, a LOC Cupon előbb legyőzték a lett BK Liepaja/Betsafe csapatát 80-58-ra (Joesaar 20, Sokk 13, Dorbek 11), aztán azonban kikaptak az orosz Parmától 83-76-ra (Simmons 20, Keedus 19, Joesaar 18, Sokk 14 pont), majd 82-72-re a szintén orosz Jenyiszej Krasznojarszktól is (itt öten szereztek legalább 11, maximum 13 pontot).

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus