Adria Liga 13. forduló – Beharangozó

Zágráb-Belgrád. Ez a párosítás az Adria Liga hétvégi, tizenharmadik fordulójának slágerpárharca. A két főváros csapatainak rangadóján a Cedevita a Partizant fogadja, míg a Cibona a Zvezdánál vendégeskedik. A bosnyák belharc során folytathatja jó szériáját az Igokea, a Buducsnoszt és a Mega Vizura pedig „hatpontos” meccset vív. A Ljubljana a Zadar ellen kezdhet ismét feljebb kapaszkodni, míg a Radnicski és a Szkopje összecsapását a „kevésbé rossz” nyerheti meg.

Szolnoki Olaj (4-8) – Krka (szlovén, 5-7) szombat 17.00
A találkozó beharangozója IDE KATTINTVA elérhető!

Radnicski (szerb, 4-8) – MZT Szkopje (macedón, 5-7) szombat 19.00
Érdekesnek ígérkezik a két jobb sorsra érdemes gárda csatája, nagy kérdés, hogy melyikük tud elmozdulni felfele a tabellán. Finoman szólva egyikük sincs csúcsformában, a Radnicski például az utolsó hét ABA Liga meccséből hatot elveszített. Legutóbb ráadásul a nem éppen acélos Zadar simázta le a szerbeket, egy percig sem volt esélyük a meccsen. A Szkopje is válságban volt az elmúlt hetekben, ezt nem is nézték tétlenül a klubnál, nagy változtatásokra szánták rá magukat a vezetők. Az új edző (Zoran Martic) és új játékos (Ivan Marinkovics) érkezése után nagy skalpot gyűjtöttek be a macedónok, a múlt héten legyőzték a listavezető Crvena Zvezdát. A változtatásoknak azonban még nincs vége, a napokban Carl Jones személyében új, fiatal irányító érkezett a csapathoz. Az MZT-nek még nincs idegenbeli győzelme, Kragujevacban sem ők az esélyesek, 5,5 ponttal a Radnicskit tartják befutónak.

Buducsnoszt (montenegrói, 7-5) – Mega Vizura (szerb, 6-6) szombat 21.00
Egymás mellett áll a tabellán a Buducsnoszt és a Mega Vizura, mindkét csapatnak kiemelten fontos tehát a győzelem, ami ebben az esetben dupla értékkel bírna. A két gárda meglehetősen egyszerű sormintát követ az utóbbi időben, egy győzelmet egy vereség követ esetükben. Ha ez a trend folytatódik, akkor most a Buducsnoszt győzelmére számíthatunk, a montenegróiak a Partizan vendégeként kaptak ki, a Mega Vizura pedig a Szolnokot győzte le legutóbb. A Buducsnoszt egyébként is csak egyszer szenvedett vereséget hazai pályán, a már sokszor emlegetett Olimpija elleni hihetetlen végjátékban. A szerbek legutóbbi hét meccsét mindig a hazai csapat nyerte meg, egyetlen idegenbeli sikerüket még a Zadar ellen aratták az ötödik fordulóban. A Buducsnoszt 8,5 pontos favorit.

Union Olimpija (szlovén, 3-9) – Zadar (horvát, 5-7) vasárnap 17.00
Kötelező győzelem vár a Ljubljanára ebben a körben, a Zadarnál nem sok jobb ellenfelet képzelhetnének el maguknak a szlovénok a felzárkózás megkezdésére. Az utóbbi időben magára talált a pocsék szezonkezdet után az Olimpija, az Eurocupban a héten megnyerte csoportját. A hétvégi, Krka ellen elveszített szlovén rangadó vethette csak vissza a lendületüket. A Zadar az elmúlt fordulókban elkezdte csipegetni a győzelmeket, a Szkopje, a Siroki és a Radnicski személyében közvetlen riválisokat győztek le hazai pályán a horvátok. Ismét ilyen ellenfélhez látogatnak, nagyot léphetnének előre egy esetleges sikerrel. Az Olimpija 8,5 ponttal esélyesebb.

Cedevita (horvát, 8-4) – Partizan (szerb, 9-3) vasárnap 19.00
Hatalmas derbire van kilátás a két topcsapat ütközete során. Talán felesleges is bemutatni a két gárdát, az Adria Liga abszolút élcsapatairól van szó. Mindkét gárda nagy lendülettel érkezhet a mérkőzésbe, hiszen sikeres, továbbjutást érő utolsó körön vannak túl az európai porondon. A Partizan hatalmas bravúrt hajtott végre, hiszen a CSZKA elleni veresége ellenére is bekerült az Euroliga Top 16-os mezőnyébe, ezt elsősorban a múlt heti, Fener elleni idegenbeli sikerének köszönheti. Kétségkívül ez a nagyobb bravúr, de a Cedevita is egy kőkemény Eurocup csoportból harcolta ki második helyen a továbbjutást, olyan csapatokat megelőzve vagy kiejtve, mint a Bilbao, az Oldenburg és a Chalon. A szoros ütközet garantált kettejük között, a meccs mindössze 1,5 pontos favoritja a Cedevita.

Siroki (bosnyák, 3-9) – Igokea (bosnyák, 8-4) hétfő 19.00
Első ránézésre egyértelműen az Igokea a bosnyák rangadó esélyese a Sirokival szemben. Aztán ha jobban megnézzük a két csapat utóbbi időben mutatott teljesítményét, akkor még inkább megerősítést nyer ez a gondolat. Az Igokea nagy formába lendült az elmúlt hetekben, sorrendben a Buducsnoszt, a Cibona és a Cedevita is meghajolt előttük, nagy skalpokat gyűjtött tehát a tavalyi alapszakaszgyőztes. A Siroki ezzel szemben stagnál, néha futja tőlük egy szoros összecsapásra, de a legutóbbi kilenc meccsükből mindössze egyet nyertek meg. Ezúttal sem ők az esélyesek, nagy bravúr lenne a győzelmük, ennek ellenére a bet365 csak 3 ponttal tartja esélyesebbnek az Igokeát.

Crvena Zvezda (szerb, 9-3) – Cibona (horvát, 8-4) hétfő 20.30
A forduló második Belgrád-Zágráb csatáját rendezik majd hétfőn, ám ezen az esélyek kevésbé kiegyenlítettek, mint a Cedevita-Partizan derbin. A Zvezda eddig mind az öt hazai meccsét megnyerte, ráadásul mindegyik izgalommentesen alakult, sima mérkőzéseket hoztak a szerbek a Pionirban. A Cibona ezzel szemben nem brillírozik az erősebb ellenfelekkel szemben, az élmezőny tagjai ugyan a horvátok, de győzelmeiket a gyengébb csapatok elleni stabil teljesítményüknek köszönhetik. Eddig egyedül a városi rivális Cedevitát sikerült megverniük az élmezőny tagjai közül, de a Partizan, az Igokea és a Buducsnoszt is megoldhatatlan feladat elé állította őket. Ennek megfelelően a Zvezda 9 pontos favorit.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus