Adria Liga 16. forduló: Meglepetések nélkül

Az ABA Liga tizenhatodik fordulójában nem rendeztek igazán nagy rangadót, minden pályán az esélyesebb csapat nyert. A Partizan és a Cedevita is oktatta riválisát, a Zvezda játékosai viszont alaposan megizzadtak honfitársaik ellen. A jó formában lévő csapatok meccsét a Buducsnoszt nyerte hosszabbításban, az Igokea visszatalált a győzelem útjára, könnyed meccsen van túl a Ljubljana. Íme a forduló összefoglalója:

 

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Szolnoki Olaj (5-11) – Cibona (horvát, 10-6) 63-64
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Radnicski (szerb, 6-10) – Crvena Zvezda (szerb, 13-3) 73-78
Megnehezíteni tudta csak a Zvezda dolgát a Radnicski, legyőznie azonban nem sikerült a piros-fehéreket. Pedig nagyon közel állt a bravúrhoz a kisebbik szerb csapat, három perccel a végső dudaszó előtt még 8 pontos előnyük volt. A mérkőzés rendkívül kiegyensúlyozottan indult, az egyik csapat kosarára a másik rögtön válaszolt. 18-24-nél alakult ki a legnagyobb különbség a nagyszünetig, de egyébként 1-2 pontnál sosem volt nagyobb a differencia. A harmadik negyedben aztán sokáig nem változott semmi, a csapatok közti távolság továbbra sem volt nagy, viszont szépen csendben a Radnicski a 4 pontos hátrányából 5 egységnyi előnyt faragott (58-53). Nem engedte ki a kezéből a vezetést a hazai csapat, a 37. percben pedig a már említett 71-63-as vezetésnél igencsak nekik állt a zászló. A véghajrában aztán kijött a felek közti tudás- és rutinbeli különbség, a hátralévő időt 15-2-re nyerte meg a Zvezda, a belgrádiak nem engedtek mezőnykosarat vendéglátóiknak ebben a periódusban. Így ha nehezen is, de 3 jó perccel érvényesítették a papírformát a vendégek. Rasztko Katics (15 pont, 13 lepattanó) és Jaka Blazic (14/3 pont, 6/5 mezőnyből) hatékony játéka sokat számított a győzelem kiharcolásában, a túloldalon Szava Lesics (27/9 pont, 9 lepattanó, 14/9 mezőnyből) ismét MVP formában játszott, ám egyedül kevés volt a bravúrhoz.

Partizan (szerb, 12-4) – Krka (szlovén, 6-10) 80-67
Magabiztosan, a meccs nagy részét kontrollálva nyert a Partizan a Krka ellen. A szlovénok kezdtek jobban, az első negyedben jobbára ők vezettek, 9-14-nél aztán egy 10-0-s rohanással a Partizan került előnybe. Mint később kiderült ezt már nem is adták ki a kezükből a szerbek, a szoros első félidő után a folytatás már a papírformának megfelelően alakult. Fordulás után rögtön 10 pont fölé kúszott a különbség (55-41), és ez nemhogy csökkent volna, inkább csak nőtt a továbbiakban. A belgrádiak tetszés szerint érték el kosaraikat, hat perccel a vége előtt, 75-55-nél pedig végleg eldőlt a találkozó. Tarance Kinsey (17/3 pont, 6 labdaszerzés, 11/8 mezőnyből) volt ezúttal a fekete-fehérek legjobbja, de Bogdan Bogdanovics (14/3 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Joffrey Lauvergne (11/3 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is hozta a tőle elvárt számokat. A Krkát főleg Jaka Klobucar (21/12 pont, 6 lepattanó, 12/8 mezőnyből) tartotta versenyben a mérkőzés elején.

Cedevita (horvát, 12-4) – Zadar (horvát, 5-11) 83-59
Nagy formában van a Cedevita, ezúttal kiütéses verést mértek országon belüli riválisukra a zágrábiak. Előzőleg is magabiztos hazai győzelmet várhattunk ettől az összecsapástól, és nem is történt meglepetés. Az első negyedben még tartotta magát a Zadar, 13-15-nél pedig még vezettek is a vendégek. Mindez nem tartott sokáig, a folytatásban fokozatosan vette át a meccs irányítását a Cedevita, akik a feljavult védekezésüknek köszönhetően félidőben már 10 pont feletti előnnyel mehettek az öltözőbe (37-26). Fordulás után sem lassítottak a fővárosiak, 13-0-s rohamukkal már a 20 is megvolt közte (54-33), eldőlt a találkozó. Bátran cserélhetett Jasmin Repesa mester, az amúgy kevesebb lehetőséget kapók is megmutathatták magukat. Juszuf Nurkics (15 pont, 6 lepattanó, 4 blokk, 9 kiharcolt fault) kiváló, sokoldalú játékot hozott a Cedevitában, de Miro Bilanra (14 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 6/5 mezőnyből) is igaz ugyanez.

Buducsnoszt (montenegrói, 11-5) – MZT Szkopje (macedón, 7-9) 87-79 h.u.
Két remek formában lévő gárda találkozott Podgoricában, a Buducsnoszt és a Szkopje mérlegében mutatkozó nagy különbségnek mostanra már nyoma sincs, abszolút egyenrangú felekről van szó, ennek bizonyítékaként az összecsapásuk pedig csak hosszabbításban dőlt el. Változatosan indult a mérkőzés, a vendégek kezdtek jobban, de a negyed végén már 22-17-es eredményt mutatott az eredményjelző. Erre az előnyre aztán 6-0-t még rápakolt a Buducsnoszt, 10 pont fölé nőtt a különbség. Az MZT azonban nem hagyta leszakítani magát, közelebb zárkózott, fordulás után pedig ki is egyenlített (42-42). A folytatásban aztán már fej-fej mellett haladtak a felek, egy kosárnyinál nem nagyon volt nagyobb a különbség, alakult az egylabdás végjáték. 70-67-es állásnál a szenzációsan játszó nagy öreg, Todor Gecsevszki (22/12 pont, 7 lepattanó, 10/7 mezőnyből, 5/4 tripla) center létére bevágta negyedik tripláját is, a Buducsnoszt pedig nem tudott válaszolni, jöhetett a túlóra. Itt már aztán egyértelműen a vendéglátók domináltak, 17 pontot szereztek 5 perc alatt, főként kiváló büntetőzésüknek köszönhetően. A montenegróiaktól Csedomir Vitkovac (20/6 pont, 8 lepattanó), Aleksza Popovics (15/6 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) és Jeleel Akindele (19 pont, 8 lepattanó) is extrát nyújtott.

Igokea (bosnyák, 9-6) – Mega Vizura (szerb, 6-10) 83-80
Ha nehezen is, de nyerni tudott az Igokea a Mega Vizura ellen, a bosnyákok utóbbi hetekben mutatott gyenge produkciója után ez volt a legfontosabb számukra. A Mega Vizura átka viszont tovább tart, ezúttal is csak szorongatni tudtak, de nem termett számukra babér egy felsőházi csapat ellen. Az első félidő szorosan és egyben fordulatosan is indult, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett 5-6 ponttal. A folytatás sem volt kevésbé izgalmas és ezzel együtt színvonalas, az egyik fél jó megoldására egyből érkezett a hasonló válasz. A végjátékot aztán a hazaiak bírták jobban fejben és fizikálisan egyaránt, öt perccel a vége előtt elhúztak, ezen a meccsen nagynak számító, 9 pontos különbséggel (77-68). Küzdöttek a szerbek, ám fordítaniuk már nem sikerült, végül 3-mal nyert az Igokea. A tavalyi alapszakaszgyőztesből Sergerio Gipson (14/9 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) nyújtotta a legkomplexebb teljesítményt, de Nemanja Gordics (14/9 pont, 8 gólpassz) és Sinisa Stemberger (16/12 pont) is jól teljesített. A vendégektől Ratko Varda hiányában a fiatalok vitték a prímet, a mindössze 20 esztendős Nenad Miljenovics (13/3 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) és Nemanja Dangubics (18/3 pont) is bizonyítottak.

Union Olimpija (szlovén, 6-10) – Siroki (bosnyák, 4-12) 77-62
Úgy nyert a Ljubljana a Siroki ellen, ahogy azt a szurkolóik elvárták tőlük. A sereghajtó bosnyákok egy negyedre voltak csak jók a szlovén fővárosban, a második játékrészt 21-11-re megnyerték, ám ezzel is csak kiegyenlíteni tudtak. A mérkőzés második felében ismét beindult az Olimpija, a szenzációsan játszó Deividas Gailius (27/15 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) vezérletével megint kétszámjegyű lett a különbség, amiből már nem is engedtek a házigazdák. A duplák értékesítésében (34/20, 59% - 37/14, 38 %) és a lepattanózásban (38-25) volt nagyon nagy különbség a felek között, uralta a festéket a Ljubljana. Gailius mellett a dupla-duplát hozó Alen Omic (15 pont, 11 lepattanó, 6/5 mezőnyből) dicsérhető leginkább a hazaiaktól, a vendégek legeredményesebbje pedig Jahmar Young (17/9 pont) lett.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus