Adria Liga 21. forduló: A Zvezda másodszor is legyőzte a Partizant az örökrangadón

Az ABA Liga huszonegyedik fordulójában a bajnokság legnagyobb összecsapását rendezték, ahol a Crvena Zvezda ismét legyőzte az ősi ellenség Partizant és őrzi vezető pozícióját. Az éllovasok közül a zágrábi csapatoknak is jó körük volt, fontos meccset hozott idegenben a Buducsnoszt, szolnoki vereségével viszont lecsúszni látszik a FF-ról az Igokea. Dario Saric egy gólpasszal maradt le egy nem mindennapi tripla-dupláról. Íme a részletek:

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Szolnoki Olaj (7-14) – Igokea (bosnyák, 12-9) 79-72
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Crvena Zvezda (szerb, 17-4) – Partizan (szerb, 14-7) 63-57
Az Adria Liga, de talán egész Európa legnagyobb rivalizálása a Crvena Zvezda-Partizan ütközet. A két belgrádi klub ősi ellensége egymásnak, így a szurkolók és a játékosok is kiemelten készülnek a derbire, ez most sem volt másként. Ráadásul a tét ezúttal (is) nagy volt, a Partizannak az első körös vereségért való visszavágáson túl is nagyon kellett volna a győzelem, de a Zvezda sem akarta első helyét veszélybe sodorni. Ennek megfelelően is kezdtek a csapatok, kosárra kosár volt a válasz (10-11). Az első negyed vége és a második negyed eleje aztán egyértelműen a pályaválasztóké volt, 15-4-es sorozattal a meccs legnagyobb különbségét alakították ki (30-17). A Partizan viszont nem hagyta leszakítani magát, egy hasonló rohammal rögtön vissza is zárkózott, a félidő után 36 pontnál pedig ismét egyenlő volt az állás. A hullámvasutazás folytatódott, ismét a piros-fehérek percei következtek, a 35. percben pedig újfent 10 pont fölé nőtt a fórjuk (61-48). Kevés idő volt már hátra, így hiába próbált meg mindent a Partizan, innen már nem sikerült felállniuk, nagy győzelmet aratott a Zvezda. Egy szlovén, Jaka Blazic (19/6 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) volt a szerb rangadó legjobbja, de csapattársai közül többen is fontos pillanatokban léptek elő. Ugyanez nem mondható el a Partizan játékosairól, így Joffrey Lauvergne (10/3 pont, 12 lepattanó) és Tarence Kinsey (13/3 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk) hiába voltak kiemelkedőek.

Radnicski (szerb, 8-13) – Cedevita (horvát, 16-5) 61-78
Harmadik negyedbeli lehengerlő játékának köszönhetően győztesen távozott Kragujevacból a Cedevita, így a Zvezda mérkőzéséig ha csak egyetlen napig is, de az élre kerültek a zágrábiak. Szorosan indult a találkozó, előbb a Radnicski, majd a Cedevita vezetett, de a 4-5 pontos különbség már nagy előnynek és igazi ritkaságnak számított az első húsz percben. A nagyszünet után aztán robbantottak a horvátok, támadásban és védekezésben is extrát nyújtottak ekkor, a házigazdák pedig ezzel egyidejűleg mély gödörbe kerültek. Ennek az lett a vége, hogy 7 percen át nem szereztek mezőnykosarat a szerbek, ezt a szakaszt 18-3-ra nyerte a vendégcsapat (37-53). Ezzel el is dőlt a mérkőzés, a különbség tartósan 20 pont fölé nőtt, meggyőző fölénnyel diadalmaskodott a Cedevita. A vendégek közül Juszuf Nurkics (16 pomt, 15 lepattanó) és Nolan Smith (17/6 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) produkáltak kimagasló statisztikát, míg a Radnicski legeredményesebbje Marko Brkics (16/9 pont) lett.

Cibona (horvát, 14-7) – Krka (szlovén, 9-12) 92-78
A másik zágrábi csapat, a Cibona is impresszív sikert aratott, nekik egy félidő is elég volt a Krka ellen, hogy eldöntsék a találkozót. Fél negyeden át tudta tartani a lépést a szlovén bajnok, 14-13-ra még vezettek is a vendégek. A folytatást aztán nagyon megnyomták a hazaiak, ezt a tempót pedig nem bírta a Krka, ritkábban találtak csak be, míg a Cibona tartotta a kezdeti fordulatszámot. A második negyed elején 10 pontosra nőtt a különbség (28-18), amit már nem is adtak alább a horvátok, a félidő végén pedig újabb erőket mozgósítva már a 20-at ostromolta a csapatok közti differencia (51-33). A nagyszünet után ezt a határt is átlépte a Cibona, nem hagytak esélyt vendégeiknek a felzárkózásra, így a meccs vége csak formalitás volt már. Két egészen extra teljesítmény is született hazai oldalon, Dario Saric (20/3 pont, 14 lepattanó, 9 gólpassz) egyetlen asszisztra volt csupán egy nagyon izmos tripla-duplától, ez az Adria Ligában hatalmas teljesítménynek számít. A VAL pontszám alapján azonban még nála is volt jobb a csapatában, Marin Rozic (27/15 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 11/10 mezőnyből) egyetlen dobást hibázott csupán, a triplavonalon túlról kivégezte a szlovénokat. A Krkában Edo Muric (19/12 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) játszott kiemelkedően, mindhiába.

Union Olimpija (szlovén, 8-13) – Buducsnoszt (montenegrói, 13-8) 69-73
Győzelemmel távozott a Stozice Arenából a Buducsnoszt a forduló hétfői záró mérkőzésén. Nagyon fontos győzelem volt ez a montenegróiak számára, akik így nem maradtak le két meccsel a Partizan és a Cibona mögött, ezzel reális esélyük van még a Final Fourba jutásra. A mérkőzésen végig vezetett a Buducsnoszt, a Ljubljana nem tudott saját pályáján irányítani. A második félidőben már a különbség is nagyobb lett, rendre 10 pont feletti fórjuk volt a vendégeknek. Az Olimpija csak a legvégén próbálta elkapni a veszett fejsze nyelét, így a végeredményben szereplő 4 pontos differencia csalóka, esélye sem volt a győzelemre a szlovénoknak. Nikola Ivanovics (28/3 pont, 3 gólpassz, 12/9 mezőnyből) volt a nyerőember, kritikus helyzetekben talált be a 20 éves játékos, amivel csapatát megnyugtató előnyben tartotta. Csedomir Vitkovac (17 pont, 6 lepattanó) szintén sokat hozzátett a Buducsnoszt játékához.

MZT Szkopje (macedón, 10-11) – Zadar (horvát, 5-16) 78-69
Elszenvedte zsinórban kilencedik vereségét is a Zadar, komoly bajban vannak a horvátok. Ezúttal Szkopjéban kapitulált a horvát tengerparti alakulat, ahol egy félidőre voltak jók a házigazdák ellen. Az első és a második negyedben hosszú percekig vezettek is, 30 pontnál viszont beérte őket az MZT. Félidőig maradt is ez a kiegyenlített állás, a nagyszünetben viszont alaposan átbeszélhették a macedónok, hogy min is kellene változtatniuk a győzelem érdekében. Ez olyannyira jól sikerült nekik, hogy a térfélcsere után 16-4-gyel kezdtek, lőtávolságon kívülre kerültek, a Zadar pedig ebben a szezonban nem az a csapat, aki innen vissza tudna hozni idegenben egy meccset, így biztosan zárta le a találkozót a Szkopje. A fiatal Ivan Marinkovics (15 pont, 6 lepattanó, 9/7 mezőnyből) illetve a nagy rutinróka Todor Gecsevszki (12/9 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) vitték a prímet a Szkopjéban, főszerepet vállaltak a győzelem megszerzésében.

Siroki (bosnyák, 5-16) – Mega Vizura (szerb, 9-12) 72-86
Hazai pályán szenvedett kiábrándító vereséget a Siroki, a bosnyákok szerencséjére a Zadar újabb elhasalása miatt ezzel nem kerültek lépéshátrányba a kiesés elkerüléséért vívott harcban. Már az első negyedben csak nyomozták a szintén nem éppen világverő Mega Vizura támadásait a hazaiak, a szendrőiek 16-4-es szakasszal rádupláztak ellenfelükre (13-26). A folytatásban aztán rendezte a sorokat a Siroki, ám ez csak arra volt elég részükről, hogy a különbség ne nőjön tovább. Felzárkózni nem tudtak, így roppant egyhangúra sikerült a mérkőzés, amit könnyedén húzott be a Mega Vizura. A mindössze 20 esztendős Nenad Miljenovics (15/6 pont, 13 gólpassz, 5 lepattanó, 8/6 mezőnyből) elképesztően érett játékkal 13 alkalommal hozta kihagyhatatlan helyzetbe társait, az ő szervezőkészsége kulcsfontosságú volt. Ezekből a labdákból aztán Szasa Avramovics (21/9 pont, 6 lepattanó, 13/9 mezőnyből), Nikola Jokics (17/3 pont, 6 lepattanó) és Ratko Varda (15/6 pont, 8 lepattanó) is szépen dolgoztak, a szerbek pontjainak nagy részét ők szerezték. 

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus