Adria Liga 26. forduló: Véget ért az alapszakasz

Az ABA Liga alapszakaszának záró fordulójában minden kérdés megválaszolásra került. A korábban biztos FF résztvevő gárdák főpróbát tartottak az elődöntőkre, a belgrádiak alaposan feladták a leckét zágrábi ellenfeleiknek. A Zadar és a Siroki versenyfutásából a bosnyákok jöttek ki vesztesen, ők búcsúznak az Adria Ligától. Jöjjenek a részletek!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Krka (szlovén, 11-14) – Szolnoki Olaj (8-17) 
A mérkőzés részletes összefoglalója IDE KATTINTVA olvasható.

Cibona (horvát, 17-9) – Crvena Zvezda (szerb, 22-4) 67-76
Alapos leckét kapott a Drazen Petrovic csarnokban a Cibona a Crvena Zvezdától, ezek után biztosan megtanulták a rutintalan horvátok, hogy egy kosármeccs 40 percnyi koncentrációt igényel, különösen egy ilyen ellenféllel szemben. Történt ugyanis, hogy 33 percnyi, szinte tökéletes játék után érthetetlen okból teljesen leállt a Cibona és hat perc alatt 20-0-s futást repesztett a Zvezda, ezzel tízpontos hátrányát ugyanekkora előnnyé változtatta (63-73). Pedig az első perctől fogva vezettek a zágrábiak, nagyszerűen kontrolljuk alatt tartották a meccset, és 10 pont körüli előnyüket stabilan tartották, visszavertek minden felzárkózási kísérletet. Főleg ennek fényében érthetetlen a hajrábeli szétesésük. Még akkor is, ha a Zvezda kispadja sokkal hosszabb, több a minőségi játékosa a szerbeknek, és mindig bennük van egy ilyen feltámadás. Ez a pofon azonban lehet, hogy még éppen idejében érkezett a Cibonának, hiszen ezzel a vereséggel eldőlt, hogy az április végi elődöntőben megismétlődik majd ez a párosítás. Igaz az egy másik kávéház lesz majd, különösen a Kombank Arena 25 ezer szerb fanatikusa előtt. A két amerikai, DeMarcus Nelson (18/3 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) és Charles Jenkins (14/6 pont) vezényelték a Zvezda nagy fordítását, de Boban Marjanovics (12 pont, 7 lepattanó, 2 blokk, 9/6 mezőnyből) is sokat hozzátett a sikerhez. A Cibona legjobbja újfent Dario Saric (15 pont, 13 lepattanó, 2 blokk) volt, aki valószínűleg jó darabig az utolsó meccsét játszotta hazai játékosként Zágrábban.

Partizan (szerb, 18-8) – Cedevita (horvát, 19-7) 77-68
A Cibona vereségének tudatában tét nélküli meccset játszott egymással a Partizan és a Cedevita, a harmadik és a második helyezett összecsapása azonban mégis jóval több volt ennél, hiszen a Zvezda-Cibona párharc mellett ez lesz az elődöntő másik párosítása. Azt nem tudni, hogy a repertoárjukból a csapatok mennyi elemet lőttek el most, az viszont tény, és a Cedevitának egyáltalán nem jó jel, hogy egy nagyon sima meccsen sikerült nyernie a Partizannak. A zágrábiak nagyjából fél perc erejéig, 5-6-nál vezettek először és utoljára, ekkor azonban a szerbek egy 10-0-s futással léptek el. Az így kialakult különbséget már nem is nagyon adták alább a hazaiak, nem tudtak lőtávolságon belülre kerülni a vendégek. A nagyszünet után sem változott semmi, a negyedik negyed elején, 63-45-nél pedig már bántóan sima állást mutatott az eredményjelző, amiből végül kilenc egységnyi szerb fór meg is maradt. Ismét a jól megszokott csapatjátékot láthattuk a Partizantól, 5 szerb játékos is 10 és 14 pont között termelt. A legértékesebb közülük Milenko Tepics (12/6 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Bogdan Bogdanovics (10/6 pont, 5 gólpassz) voltak. A Cedevitából Juszuf Nurkics (15 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 5/5 mezőnyből) emelkedett ki, de csapatának nagyon össze kell kapnia magát, különben ez a szép második helyezés értéktelenné válhat.

Mega Vizura (szerb, 12-14) – Buducsnoszt (montenegrói, 15-11) 92-86
Tét nélküli meccsre utazott a Mega Vizurához a Final Fourról ismét lemaradó Buducsnoszt, ebből pedig egy nagyszerű mérkőzés sült ki végül. A többek között Kapitány Gellért által dirigált meccsre mindössze 500-an voltak kíváncsiak, ám a kilátogató szurkolók biztosan remek kosárélménnyel gazdagodtak. Villámrajtot vett a Buducsnoszt, az első negyedben ellenállhatatlanul játszottak a montenegróiak, 30 pontot termeltek a játékrészben (17-30). A szendrőieknek azonnal meg kellett fogniuk a mérkőzést, ezt meg is tették, 7-0-lal indították a második tízpercet, félidőre pedig egyetlen pontra közelítették meg ellenfelüket (41-42). A nagyszünet után ismét bekezdtek a vendégek, a 12-2-es etap 54-43-as előnyhöz jutatta a Buducsnosztot. A 33. percben aztán újabb kemény felzárkózási kísérletet teljesített sikerrel a Mega Vizura, 68-67-nél pedig a meccsen először átvette a vezetést a szerb gárda. A végjátékot is jobban bírták fejben a házigazdák, így szép győzelmet arattak és a nyolcadik helyen végeztek. Nenad Miljenovics (17 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó, 6/5 mezőnyből) újabb remek meccsen van túl, 21 éves kora ellenére is vezére volt csapatának, nagyban neki köszönhető a Mega Vizura győzelme. A túloldalon Aleksza Popovics (24/12 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) nyújtott hasonlóan sokoldalú teljesítményt.

Igokea (bosnyák, 13-13) – Siroki (bosnyák, 6-20) 69-60
Szomorú véget ért a Siroki számára az Igokea elleni bosnyák rangadó, hiszen vereségükkel eldőlt, hogy a Zadar győzelme miatt ők végeztek az utolsó helyen, ezzel kiestek az ABA Ligából (igaz a Szolnok visszalépésével még semmi sem biztos jelenleg). Nem sok esélyük volt a sikerre ezúttal, az Igokea a meccs szinte egészében kézben tartotta az irányítást. A kezdésük pedig nem volt rossz a vendégeknek, az első negyed nagy részében ők vezettek. A pozitívumok felsorolása nagyjából eddig tartott a Siroki esetében, 11-14 után 12-2-es sorozattal fordítottak a házigazdák, ami után már nem is nagyon adták ki a vezetést a kezükből. Ez egyedül 36-38-nál fordult elő, de ekkor egy újabb 12-2-es Igokea-futás kezdődött, amivel ismét biztonságos távolságba kerültek honi riválisuktól. Így peregtek le a hátralévő percek, a végére már reményvesztetté váltak a Siroki játékosai, akik szomorúan vehették tudomásul nemcsak ennek, hanem riválisuk meccsének a végeredményét is. Nemanja Gordics (22/6 pont, 4 gólpassz) és Uros Nikolics (12 pont, 7 lepattanó) voltak az Igokea kulcsjátékosai ezúttal, a Sirokiban pedig egyedül Jahmar Young (23/9 pont, 3 gólpassz) nyújtott olyan teljesítményt, amivel reménykedhetett volna a kieső gárda.

Zadar (horvát, 7-19) – Union Olimpija (szlovén, 11-15) 77-75
Ami a Sirokinak a poklot jelentette, az a Zadarnak a mennyországot vasárnap este 7 óra magasságában. A horvátok megtették ami rajtuk múlt, azaz nagy küzdelemben legyűrték az Olimpiját, mellette pedig eredményesen szurkoltak az Igokeának. Ez a két pontos különbség azt jelenti, hogy a Zadar jövőre is indulhat az Adria Ligában (amennyiben az első háromban végez a horvát bajnokságban természetesen), így miután emberemlékezet óta az utolsó helyen tanyáztak, a legjobbkor, az utolsó fordulóban mozdultak el onnan. Jó kis meccset játszottak a csapatok, ahol a Zadar a kezdeti gyengélkedés után a második félidőben már átvette a meccs irányítását. 24-17-re vezettek a vendégek a második negyedben, ekkor sok hazai szurkoló fejében megfordulhatott, hogy itt bizony baj is lehet még. A horvát játékosok azonban összekapták magukat és egy nagy, 18-5-ös hajrával 35-29-re átvették a vezetést a félidő előtt. A fordulás után aztán már kézben tartotta a meccset a Zadar, igaz könnyen lehet, ha 41 percig tart a mérkőzés akkor kikapnak a házigazdák. Az egyébként jól játszó Sasu Salin (14/12 pont, 3 labdaszerzés) azonban megtette azt a szívességet, hogy a végén kihagyott egy büntetőt, így behúzta a meccset és megmenekült a Zadar. Andrew Lawrence (19/12 pont, 4/4 tripla), Josip Sobin (14 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) és Ive Ivanov (17 pont, 5 lepattanó) hozták a meccset a horvátoknak, míg az Olimpija legjobbja Alen Omic (20 pont, 7 lepattanó, 4 blokk, 8/8 mezőnyből) volt.

MZT Szkopje (macedón, 12-14) – Radnicski (szerb, 10-16) 87-95
Meglepő eredménnyel indult a forduló, az egyébként tét nélküli nyitómeccsen ugyanis győzni tudott Szkopjéban a Radnicski. Ráadásul szinte végig vezetve húzta be ezt a meccset a szerb gárda, néhány perc, vagy inkább csak másodperc erejéig vezettek csupán a hazaiak. Az első negyed végén, 15-14-nél vették át a vezetést a macedónok, majd nem sokkal később, 25-23-nál is ők jártak előrébb. Ez volt azonban a meccsen az utolsó alkalom, hogy hazai fórt mutatott az eredményjelző, innentől kezdve már csak a Radnicski hátát nézte az MZT. 14-4-es szériával fordított a vendégcsapat, a 37-29-es előny azt a határt jelentette, ahonnan nem tudott már visszajönni a Szkopje. Feljebb zárkózniuk ugyan többször is sikerült, de a Radnicski mindig meg tudott újulni ismét vissza tudta szerezni ezt a 10 pont körüli előnyét. Ebben a mederben folytak a további játékpercek, majd a negyedik negyed elején már 1 pont híján 20-szal vezettek a vendégek (55-74), ekkor került pont a mérkőzés végére. Marko Marinovics (9/3 pont, 18 gólpassz, 8 lepattanó) hatalmas extrával zárta le személy szerint nagyszerű szezonját, a 18 kiosztott gólpassz egészen kivételes teljesítmény, főleg egy ilyen kemény bajnokságban, mint az Adria Liga. Ezekből a passzokból Nikola Kalinics (18/9 pont, 5 gólpassz), Dusan Mladan (17/9 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) és Szava Lesics (15/3 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) is nagyon jól termeltek. A túloldalon Todor Gecsevszki (16 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) volt a legeredményesebb, a legendás center az utolsó meccsét játszotta egyébként az ABA Ligában.

Az alapszakasz végeredménye:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus