Adria Liga: 7. forduló

Két hétfői mérkőzéssel befejeződött az Adria Liga hetedik fordulója, amely - mint mindig - most is tartogatott meglepetéseket. Szombaton négy találkozót rendeztek, amelyek közül az Olaj belgrádi vereségéről már beszámoltunk. A Krka továbbra sem képes idegenben még csak megközelíteni sem otthon mutatott produkcióját, a Siroki az előző forduló meglepetéscsapatát, a Zadart is két vállra fektette otthon, az egyik slágermeccsen pedig a Cibona Montenegróban is diadalmaskodni tudott. Vasárnap a Partizan hozta a papírformát, ezzel a Split otthoni veretlensége is oda. A mai két meccsen pedig a Union Olimpija tovább süllyed kiváló évkezdetét követően, az Igokea pedig elvesztette veretlenségét.


Radnicski (szerb, 3-4) - Krka (szlovén, 3-4) 84-71 (26-14, 19-20, 17-20, 22-17)

Ezt a helyszínen lévők nem tudták, de az összecsapás már rögtön az első negyedben eldőlt, jóval jobban kezdett ugyanis a szerb együttes (10-2), és bár kapaszkodott a Krka (10-7 a negyed felénél), az első felvonás második fele egyértelműen a hazaiaké volt, 12 ponttal vezettek már ekkor. A második 10 percben sem változott semmi, inkább nőtt, mint csökkent volna a különbség, aztán a szlovének az utolsó három percben 17 pontnyi hátrányban visszajöttek 10-en belülre is, a negyed végén azonban még mindig megvolt 11 egység első negyedben összeszedett lemaradásukból. A fordulás után négy percig nem talált a hálóba a Radnicski, fel is jöttek a vendégek 45-43-ra, átvenni viszont nem tudták a vezetést. A hazaiak sem tudtak ugyan elhúzni, az utolsó percben mégis megnyúlt kicsit a távolság, így hiába volt ott ellenfele nyakán a Krka, a harmadik negyed végén megint 8 pontos volt a differencia a két gárda között. A végjátékban sem hagyták magukat a szlovének, de nem tudtak fogást talán a Radnicskin, az utolsó pár percre pedig el is fáradtak, így végül simán nyertek a hazaiak. A Krka a triplaszázalékának (illetve az ellenfél szokatlanul magas mutatójának), illetve eladott labdáinak számának (26) köszönheti a vereséget.

A Radnicski legjobbja ezúttal Mark Worthington (15 pont, 9 pattanó, 5 kiharcolt fault) volt, de kiemelkedő teljesítményt nyújtott Sztefan Sinovec (18 pont, 7 pattanó, 3 szerzett labda), Alekszandar Csapin (12 pont, 9 gólpassz) és Terrico White (15 pont) is. A túloldalon csak Edo Muric (15 pont, 8 pattanó, 9 kiharcolt fault) nyújtott olyan produkciót, amivel idegenben meccset lehet nyerni, rajta kívül csak Smiljan Pavic (12 pont, 5 eladott labda) és Jaka Klobucar érte el legalább a 10 egységet.

Statisztika: http://www.abaliga.com/game/45/Radnicki-Krka#statistic_FullStatistic


Siroki (bosnyák, 3-4) - Zadar (horvát, 2-5) 80-71 (15-19, 13-18, 21-22, 31-12)

Nagyon érdekes meccset játszott egymással az előző fordulóban a Cedevita ellen győző Zadar és a Siroki. Fej-fej mellett haladtak a csapatok az elején, de az első negyed felénél kezdtek elhúzni a vendégek. Előnyük nem volt túl nagy, végig 4-6 pont körül mozgott, egyedül az első félidő végére sikerült egy komolyabb, 9 pontos távolságot kialakítaniuk. Fordulás után sem változott sokat a játék összképe, végig 10 pont körül mozgott a differencia, hol alatta, hol fölötte volt a különbség a két gárda között, a harmadik negyed végén pont 10 egységgel mentek a vendégek. Az igazi dráma azonban a záró felvonásra marad. 49-59-es állásról ugyanis előbb egy 11-0-ával átvették a vezetést a hazaiak, majd szoros csatát követően 69-70-ről az utolsó két percben egy újabb nagy, ezúttal 11-1-es rohanást csináltak, így vesztett helyzetből nyertek. A Zadar kevés büntetőt dobhatott, de azt is nagyon gyenge százalékkal értékesítették (5/12), valamint a belső védekezésükkel akadtak problémák, a Siroki 71.1%-kal dobta a ketteseket.

A győztesnél Darko Planinic (16 pont, 10 pattanó, 8 kiharcolt fault) és Marko Sutalo (23 pont, 5 pattanó, 6 kiharcolt fault) voltak a legjobbak, de dicsérhető Karlo Vragovic (16 pont) és Zeljko Sakic (9 pont, 5 gólpassz, 4 pattanó) is. A túloldalon Romeo Travis (24 pont, 8 pattanó) vitte a prímet, de hasznos volt Chaisson Stewart Allen (14 pont) és Ante Delas (4 pont, 6 pattanó, 7 gólpassz) is, ám az utolsó negyedben egyikük sem tudta megállítani a hazaiak óriási comebackjét.

Statisztika: http://www.abaliga.com/game/43/Siroki_WWin-Zadar#statistic_FullStatistic


Buducsnoszt (montenegrói, 3-4) - Cibona (horvát, 4-3) 60-64 (14-10, 14-17, 19-14, 13-23)

Kicsit hasonlított ez az összecsapás az előzőre, igaz, itt három negyedig azért egyáltalán nem volt olyan egyoldalú a meccs, mint Boszniában a Zadar vendégjátékánál. Az első félidő rendkívül alacsony színvonalúra sikeredett, megint inkább a védekezés jellege domborodott ki a játéknak, támadásban mindkét együttes erőlködött ellenfele szorításában, szinte minden mezőnykosarast külön meg kellett ünnepelni. Szoros első negyed végén kicsit elhúztak a hazaiak, de a második 10 perc elején szinte azonnal egalizáltak a vendégek, fej-fej mellett haladtak a felek. A harmadik negyedben is csak egy kisebb, 6 pont körüli fórt tudtak kialakítani a montenegróiak, ennyi is volt az előnyük az utolsó 10 perc előtt, ahol két perc játékot követően már 53-43-ra mentek, a fordulat azonban még mindig nem itt következett be, hiszen három és fél perccel a vége előtt is még 60:53-at mutatott az eredményjelző. Itt egy Cibona időkérés, és minden megfordult, hiába próbálta rendezni kétszer is a sorait a hazaiak edzője, egyszerűen nem tudtak betalálni a hátralévő időben, a horvátok pedig vesztett helyzetből egy jó három percnek köszönhetően nyertek, így 4-3-mal már bőven az élmezőnyhöz tartoznak azok után, hogy szolnoki vereségükkel még 0-2-vel szerénykedtek. A vendégek statisztikailag szinte mindenben jobbak voltak, egyedül a pattanókban volt szakadéknyi különbség a Buducsnoszt javára, és ez elég is lett volna, ha a végén nem sülnek be teljesen.

A hazaiaknál mindössze két ember nyújtott elfogadhatót, a finn válogatott Gerald Lee (18 pont, 7 pattanó) és Aleksza Popovics (13 pont, 4 gólpassz), a többiek kifejezetten gyengén teljesítettek. A túloldalon sem volt sokkal rózsásabb a helyzet, Demond Carter (18 pont) és Andrija Zizic (12 pont) érték el csak a 10 pontot, de ők azért jóval több segítséget kaptak a társaktól, még hogy ha egy normál meccsen ez valószínűleg kevés is lett volna.

Statisztika: http://www.abaliga.com/game/44/Buducnost_VOLI-Cibona#statistic_FullStatistic


Split (horvát, 3-4) - Partizan (szerb, 6-1) 72-79 (17-19, 16-18, 13-20, 26-22)

Egészen jó meccset vívott egymással az otthon eddig még veretlen Split és a Partizan. A horvátok jól kezdték a találkozót, szinte végig vezettek az első negyed folyamán, csak az utolsó két percben tudtak fordítani az esélyesebb vendégek. A második negyedben sok minden nem változott, végig a Partizan vezetett, 2-4 pontokkal, de mindig ellenfelük előtt jártak, így ha nem is túl magabiztosan, de vezettek a félidőben. A fordulást követően sem mutatott semmi arra, hogy itt sima lesz a vége, ám a negyed felénél 38-40-et követően egy 10-2-es rohanást rendeztek a szerbek, a távolság 10 pontra nőtt, innen pedig már nem volt visszaút. A záró felvonásban próbálkoztak még Vujcic-ék, de négy perccel a vége előtt már 14 volt közte, innen kozmetikázott a Split. Mindkét oldal elég gyengén dobott, de a Partizan 40-23-ra nyerte a pattanócsatát, így belefért 19 eladott labdájuk is, összességében simán nyertek.

A szerbeknél egy meglepetés ember lépett elő, Danilo Andjuszics (21 pont, 5 kiharcolt fault) mindössze 15 percet töltött a parketten, de így nyerőember tudott lenni. Mellette Drew Gordon (12 pont, 12 pattanó, 6 kiharcolt fault) még említésre méltó, a többiek viszont eléggé közepes teljesítményt nyújtott. A túloldalon négyen is elérték a 10 pontot, közülük Nikola Vujcic (12 pont, 6 pattanó, 4 gólpassz, 5 kiharcolt fault), Toni Dijan (13 pont) és Ivan Mimica (13 pont) voltak a legjobbak és a leghasznosabbak is, azonban ez ma kevésnek bizonyult a győzelemhez.

Statisztika: http://www.abaliga.com/game/46/Split-Partizan_mts#statistic_FullStatistic


Union Olimpija (szlovén, 3-4) - MZT Szkopje (macedón, 3-4) 60-64 (14-19, 12-18, 17-13, 17-14)

Szoros meccset játszott egymással az euroligás Union Olimpija és az újonc MZT Szkopje. A találkozó elején kijött az, hogy a hazaiak a sorozatterheléstől kezdenek kicsit elfáradni, és valószínűleg jobban is koncentrálnak az Euroligára (ez egyébként a Cedevita esetében is megfigyelhető), gyakorlatilag hat és fél percig tartották magukat, utána végig a vendégeknél volt az előny. Az első öt perc inkább a felejthető kategóriába tartozott (5-6), ám utána beindult a Szkopje, és gyorsan 10 pontos előnyt épített ki magának, amit a második negyed teljes egészében tartott is. Fordulás után közelebb jöttek ugyan a szlovének, négy pontosra csökkentették hátrányukat, ám a negyed utolsó perce megint jobban jött ki a Szkopjének, hét ponttal még mindig ők mentek az utolsó 10 perc előtt. A záró játékrész iszonyatosan rosszul kezdődött, a hazaiak nullát, a vendégek pedig mindössze két pontot értek el az első három és fél perc alatt, és már 10 egység is volt a differencia a vendégek javára. A Szkopjéból 43-53-at követően kifogyott a szufla, nagyon görcsösen játszottak támadásban, több támadóhibát is vétettek, és a szlovén kirakatcsapat 57-57-nél beérte őket 3 perccel a vége előtt. A fordulat azonban nem lett teljes, a hazaiaknak fogyott el a tudományuk ekkor, Cade Davis 5 pontja pedig olyan előnyhöz juttatta a macedónokat, amit már meg tudtak tartani az utolsó percben.

A hazaiaknál Dylan Page (17 pont, 4 szerzett labda, 7 kiharcolt fault), Sasu Salin (7 pont, 4 szerzett labda, 7 kiharcolt fault) és Klemen Prepelic (12 pont) voltak a legjobbak, de kevesek voltak az utóbbi időben gyenge formában lévő, ám a mai meccsre magát nagyon felszívó Szkopje ellen. A győztesnél Todor Gecsevszki (15 pont) volt a legeredményesebb, de nem volt túl hasznos egyébként, nála sokkal inkább volt vezér Gjorji Csekovszki (9 pont, 8 pattanó, 4 gólpassz, 5 szerzett labda), aki gyakorlatilag mindent csinált a pályán, amit éppen kellett, és a végén Cade Davisnek (11 pont) is elévülhetetlen érdemei vannak a sikerben.

Statisztika: http://www.abaliga.com/game/48/Union_Olimpija-MZT_Skopje_Aerodrom#statistic_FullStatistic


Cedevita (horvát, 5-2) - Igokea (bosnyák, 6-1) 78-76 (19-14, 23-21, 17-26, 19-15)

A forduló zárómeccsén a listavezető a nagyon rossz formában lévő horvát sztárgárdához, a Cedevitához látogatott. Az első hat percben váltott vezetéssel haladtak a csapatok, majd a hazaiak kaptak erőre, kezdtek elhúzni ellenfelüktől. Hiába duplázták meg azonban 5 pontos, első negyedbeli előnyüket másfél perc alatt, újabb másfél perc elteltével már egál volt a különbség, kapaszkodtak a bosnyákok (24-24). A meccs végig nagyon hullámzó volt, itt sem állt be egy langyos csordogálásba, a Cedevita ugyanis még a félidőig kiépített újra egy 7 pontos fórt. Fordulás után sem nagyon változott a helyzet a harmadik negyed közepéig, 51-46-ot követően zárkózott az Igokea, a záró játékrész előtt pedig már ők vezettek két egységgel, újra a második félidőben robbantottak tehát. Nyolc perccel a meccs vége előtt már 7 ponttal is vezettek a vendégek, ám egy hazai időkérést követően rendezte sorait a horvát gárda, fej-fej mellett, ki-ki meccset játszott a két együttes. Az Igokea kiválóan használta ki helyzeti előnyét, mivel végig 3-4 pont előnyben kosaraztak, védekezésben odaütöttek inkább, így esélye sem volt a hazaiaknak egy három pontos akcióra. Az egyébként jól játszó Corsley Edwards II 75-76-nál aztán óriásit bakizott, mindkét büntetőjét kihagyta, az ellentámadásból pedig Bracey Wright triplát vágott, utána pedig már hiába kértek időt a vendégek, nem tudtak megfelelő figurát felrajzolni, így nincs már veretlen csapat az Adria Ligában.

A győztesnél Mikael Gelabale (10 pont, 7 pattanó, 5 kiharcolt fault) volt a leghasznosabb, de nagy segítséget kapott Predrag Suputtól (17 pont, 5 pattanó) és Luksa Andric-tól is (12 pont, 6 kiharcolt fault). A túloldalon a két amerikai, Edwards II (18 pont, 7 pattanó, 8 kiharcolt fault) és Clifford Hammonds IV (14 pont) voltak a legjobbak, ám előbbi végzetes hibát vétett a végjátékban két kihagyott büntetőjével, amely lehetőséget adott a Cedevitának a fordításra.

Statisztika: http://www.abaliga.com/game/49/Cedevita-Igokea#statistic_FullStatistic


Tabella:


Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus