AL, 11. forduló: Perryék újabb hatalmas bravúrja

A Buducsnoszt után egy másik élcsapatot, a 12-es győzelmi szériával érkező Cedevitát is elkapta Kendrick Perry alakulata. A Zvezda továbbra is veretlen, a Buducsnoszt is magabiztos volt, de nem hibázott az egyaránt a playoffra hajtó Partizan, Cibona, Igokea trió sem.

Union Olimpija (szlovén, 3-7) – Crvena Zvezda mts (szerb, 11-0) 67-85

A Ljubljana sem tudta megállítani a továbbra is veretlen Crvena Zvezdát, így a címvédő sorozatban a tizenegyedik győzelmét is elkönyvelhette. A Brandon Jefferson (18/3 pont, 5 lepattanó) vezette Olimpija erejéből egy szoros első félidőre futotta (41-43), fordulás után azonban teljesen kontrollja alá vonta a meccset a csapatszinten ezúttal is 21 gólpasszt kiosztó Zvezda. A szerbek Ognjen Kuzmics (20 pont, 9 lepattanó), Sztefan Jovics (15/9 pont, 6 gólpassz) és Marko Gudurics (14/3 pont, 4 gólpassz) ponterős, hatékony játékára alapozva egy 11-1-es szakasszal törték meg vendéglátóik ellenállását. 

FMP (szerb, 3-8) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 10-1) 69-77

A szorosnak tűnő végeredmény ellenére a Buducsnoszt egy teljesen egyoldalú meccsen győzte le az FMP-t az edzőváltáson nemrég átesett csapatok csatáján. A podgoricaiak már az első negyedben egy híján kétszer annyi pontot szereztek, mint belgrádi ellenfelük (15-29), és bár a félidő előtt feljebb zárkózott az FMP, a Buducsnoszt többek között egy 12-2-es rohammal újra robbantott a harmadik negyedben és 20 pont fölé növelte a különbséget (46-67). A Marcus Williams (17/9 pont, 8 gólpassz) – Borisz Szavovics (17/3 pont, 10 lepattanó) tengely – kiegészülve Szuad Sehoviccsal (16/6 pont) – szinte tökéletesen játszott, ők voltak a vendégek nyerőemberei.

Karpos Sokoli (macedón, 2-9) – Cedevita Zagreb (horvát, 7-4) 89-81

A Buducsnoszt elleni bravúr után újabb hatalmas skalpot gyűjtött a Karpos Sokoli a Cedevita legyőzésével, szinte hihetetlen, hogy a mindössze két győzelemmel álló macedónoknak éppen ezt a két csapatot sikerült megverniük. A Cedevita ráadásul hatalmas formában, minden sorozatot figyelembe véve 12 meccses győzelmi szériában, toronymagas favoritként érkezett erre a találkozóra. Az egyhónapos szerződését kitöltő, parádés meccseket hozó Pierre Jacksont azonban elvesztette a zágrábi alakulat, az amerikai remek statisztikáinak köszönhetően újra szerencsét próbál az NBA-ben. A helyette igazolt Ryan Boatright (23/15 pont) is szenzációsan mutatkozott be ugyanakkor, ám így sem tudott nyerni a duplákat pocsékul dobó (25/9, 36%) Cedevita, a kulcspillanatokban ugyanis jobb volt a Karpos. 77-75-nél előbb egy triplát, majd egy labdaszerzést követően egy 2+1-es játékot értékesítettek a macedónok, innen pedig már nem volt visszaút a horvátoknak. Kendrick Perry (7/3 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó) faultproblémái miatt a megszokottnál kevesebbet játszott ezúttal, ki is pontozódott, hiányában viszont Zoran Vrkic (20/6 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz), Dragan Zekovics (22/9 pont), Dragan Labovics (16/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Dominik Mavra (15/12 pont) is előléptek, ez pedig elég volt a hazaiaknak a győzelemhez.

Partizan NIS (szerb, 8-3) – Mega Leks (szerb, 4-7) 86-79

A tavalyi playoff-résztvevő Mega Leks, és az idén az ő helyükre pályázó Partizan összecsapását a második félidei jobb teljesítményüknek köszönhetően a belgrádiak nyerték meg. Támadásban ellenállhatatlan volt a Partizan, ráadásul a lepattanócsatát is toronymagasan megnyerték (37-23), nem csoda tehát, hogy győztesen vonulhattak le a pályáról. A hazai siker fő letéteményese a palánkokat uraló Uros Lukovics (12 pont, 10 lepattanó, 4 blokk) volt, de William Hatcher (16/3 pont) és Sztefan Bircsevics (15/6 pont, 5 lepattanó) is eredményesek voltak. A Megában Rade Zagorac (15/6 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) és Ognjen Jaramaz (16/9 pont, 5 gólpassz) játszottak a legjobban.

Cibona Zagreb (horvát, 7-4) – Zadar (horvát, 4-7) 82-73

A Partizanhoz hasonlóan szintén a rájátszásba visszavágyó Cibona is szépen gyűjtögeti győzelmeit, a honi rivális Zadart is nagy magabiztossággal intézték el a zágrábiak, méghozzá legjobbjuk, Ante Zizic nélkül. A Cibona már az első félidőben elrendezett minden lényegi kérdést, a hazaiak remekül kihasználták a Zadar 16 eladott labdáját az első 20 percben, repesztettek egy 21-5-ös rohamot, ami után 19 ponttal, 42-23-ra vezettek a nagyszünetben. Zizic hiányában Scottie Reynolds (21/9 pont, 5 gólpassz, 5 labdaszerzés) volt a Cibona elsőszámú fegyvere, de Zeljko Sakic (20/6 pont) és Emir Sulejmanovic (16/6 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) is szépen megszórták magukat.

Igokea (bosnyák, 6-5) – MZT Szkopje (macedón, 3-8) 79-72

A legutóbbi négy meccséből hármat megnyerő Igokea is szép csendben tapad a Partizanra és a Cibonára, a Szkopje elleni meccsüket is meg tudták nyerni a bosnyákok. Az új edzővel érkező, Djordje Drenovac (17/3 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) által hózott MZT alaposan megnehezítette az aleksandrovaciak dolgát, három és fél negyednyi játék után még döntetlen volt az állás. Ekkor aztán az addig is remekül játszó James Robinson (17/6 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) lépett elő néhány kulcsfontosságú játékkal, és lett „hivatalosan is” a meccs embere.

Mornar (montenegrói, 3-8) – Krka (szlovén, 5-5) 86-73

Fontos győzelmet aratott a Mornar a Krka felett, hiszen így a montenegróiak sem a szlovénokkal, sem a többi alsóházi riválisával szemben nem kerültek további lépéshátrányba. Az amerikai játékosai által vezényelt Mornar 32-42-nél még tízpontos hátrányban volt, a végén mégis magabiztos sikert arattak. A nagy feltámadásban az első félidőben négy triplát szóró Antabia Waller (20/12 pont, 4 gólpassz) fújt elsőként riadót, majd Octavius Ellis (17 pont, 12 lepattanó) és Lamont Jones (20 pont, 6 gólpassz) is alaposan feljavultak, ami elég volt a Mornar sikeréhez.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Crvena Zvezda mts – FMP
MZT Szkopje – Buducsnoszt VOLI 
Cedevita Zagreb – Union Olimpija
Krka – Partizan NIS 
Mega Leks – Cibona Zagreb 
Igokea – Mornar
Zadar – Karpos Sokoli

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus