AL, 17. forduló: Kicsin múlt, de 100%-os maradt a Zvezda

A tavalyi döntő visszavágóján az idén gyengélkedő Mega nagyon összekapta magát és hosszabbításra kényszerítette a Zvezdát, elvenniük azonban nem sikerült a címvédő veretlenségét. Nyert a többi élcsapat is, és rengeteg extra egyéni teljesítmény, többek között egy kilenc triplás performansz is született a hétvégén.

Mega Leks (szerb, 5-12) – Crvena Zvezda mts (szerb, 17-0) 69-81 h.u.

A tavalyi döntő két résztvevője, a Mega Leks és a Crvena Zvezda az idei szezonban teljesen ellentétes utat járnak be, ám a tabellán köztük lévő szakadéknyi távolság ellenére is nagy meccset játszott egymással a két szerb alakulat. A Mega egyetlen percig sem hagyta magát, ha hátrányba kerültek akkor is gyorsan visszaküzdötték magukat látótávolságon belülre. A Mega legjobbja, Ognjen Jaramaz (15/3 pont, 5 gólpassz) aztán az utolsó percben háromszor is egyenlített, így a hazaiak kiharcolták a hosszabbítást a címvédővel szemben. A bravúrra a ráadásban viszont már nem volt esélye a Megának, a Zvezda ugyanis megmutatta erejét, amivel a Real Madrid és a CSZKA Moszkva után a Zalgiris otthonában is parádés győzelmet arattak az Euroligában. A hosszabbításban ugyanis mindössze 2 pontot engedélyezett riválisának az elképesztő védekezést bemutató belgrádi alakulat. A Zvezdában a Sztefan Jovics (10 pont, 11 gólpassz, 4 lepattanó) – Ognjen Kuzmics (16 pont, 9 lepattanó) tandem kiválóan működött, és jól mutatkozott be a frissen igazol Deon Thompson (10 pont, 5 lepattanó) is, 7 perc alatt ennél többet aligha tehetett volna az amerikai.

Partizan NIS (szerb, 14-3) – Karpos Sokoli (macedón, 5-12) 76-72

Igazolta a papírformát a Partizan a Karpos Sokoli ellen, és sorozatban immár nyolcadik győzelmükkel továbbra is állják a sarat a második helyen a mögöttük álló riválisokkal szemben. A macedónok egyébként szépen tartották magukat Bojan Trajkovszki (19/9 pont) és Zoran Vrkic (18/9 pont, 7 lepattanó) vezetésével, és Kendrick Perry (12/3 pont, 3 gólpassz) sem játszott rosszul. A Partizan aztán 8-2-vel kezdte a második félidőt, ezzel nyomást gyakorolva vendégeikre, akik nem is tudtak komolyan veszélyeztetni a hátralévő időben. A belgrádiaknál ezúttal is a kapitány Novica Velicskovics (17/3 pont, 7 lepattanó), illetve Will Hatcher (16/6 pont) voltak a nyerőemberek, valamint Adin Vrabac (14 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) a szezonbeli legjobb meccsét játszotta.

Zadar (horvát, 6-11) – Cedevita Zagreb (horvát, 12-5) 80-94

A Cedevita ásza, a hétközi Eurocup-meccsen 37 pontig és 51-es indexmutatóig jutó Ryan Boatright (27/15 pont, 5 gólpassz) a Zadar ellen is folytatta kiváló sorozatát, és győzelemre vezette a zágrábiakat honfitársaik ellen. A két horvát gárda első meccsét megsemmisítő arányban, 120-62-re nyerte a Cedevita, és most a tengerpartiakat kulcsembereik, Ivan Marinkovic és Jakov Vladovic nélkül is fűtötte a visszavágás vágya. Boris Barac (17/6 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Ivan Ramljak (16/6 pont, 5 lepattanó) vezérletével alaposan meg is nehezítette a Cedevita dolgát a Zadar, 72-75-nél még mindig teljesen nyílt volt a találkozó. Boatright és társai azonban még rá tudtak tenni egy lapáttal teljesítményükre, így végül nem kellett izgulniuk.

Krka (szlovén, 5-12) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 12-5) 67-75

Hozni tudta a rájátszásba igyekvő Buducsnoszt a Krka elleni meccsét, így a szlovénok immár nyolc meccse nyeretlenek. Valószínűsíthető volt, hogy nem ezen a találkozón szakad majd meg a novo mestóiak pocsék sorozata, de az első három negyed után még abszolút fej-fej mellett haladtak a csapatok. A negyedik játékrészt aztán nagyon erősen, 10-1-gyel kezdték a montenegróiak, innentől pedig már nem forgott veszélyben a sikerük. A Buducsnoszt győzelmében oroszlánrészt vállalt az egyaránt dupla-duplázó Owen Klassen (17 pont, 10 lepattanó) és Marcus Williams (15/6 pont, 10 gólpassz), a Krkában pedig Ronald Curry (18/9 pont, 6 lepattanó) és Marko Lukovics (17/6 pont, 8 lepattanó) játszottak nagyon jól.

Cibona Zagreb (horvát, 11-6) – MZT Szkopje (macedón, 4-13) 87-79

A fantasztikusan játszó Zeljko Sakic (26 pont, 9 lepattanó, 10 kiharcolt fault) és Scott Reynolds (19/6 pont, 13 gólpassz. 4 labdaszerzés) vezetésével legyőzte a Cibona a Szkopjét, ezzel hozta a kötelezőt az Ante Zizic pótlására Luka Zoricot szerződtető zágrábi alakulat. A meccs nem volt izgalommentes, hiszen 69-58 után az egy negyed alatt 12 pontot berámoló Charlon Kloof (16/6 pont, 8 gólpassz), illetve a végig nagyszerű Djordje Drenovac (27/15 pont, 5 lepattanó) révén fordítani tudott az MZT (79-77). A meccs hátralévő részét aztán 11-2-re nyerte a Cibona, így elmaradt a meglepetés.

Igokea (bosnyák, 9-8) – FMP (szerb, 6-11) 74-84

Filip Csovics (36/27 pont, 5 gólpassz, 14/9 tripla) egészen extra dobóformájával idegenben is le tudta győzni az FMP az Igokeát, így a szerbek menekülnek a kiesés elől, a bosnyákok viszont ezzel az utolsó utáni esélyüket is eljátszották a rájátszásba jutást illetően. Csovics elképesztően kezdte a mérkőzést, az első hat triplakísérlete hibátlan volt, és meg sem állt kilenc trojkáig. A társak sem tétlenkedtek, így az FMP már az első félidőben eldöntötte a mérkőzés sorsát, miután a nagyszünetben már 46-33-ra vezettek, és a meccs végére 50%-os (30/15) triplamutatót hoztak össze. Csovics mellett Jonah Bolden (25/12 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) is nagyon nagy meccset játszott, a szerb 42, az ausztrál pedig 29 VAL-pontszámot hozott össze.

Mornar (montenegrói, 6-11) – Union Olimpija (szlovén, 7-10) 93-70

Újabb meggyőző teljesítményt nyújtott hazai pályán a Mornar a Ljubljana ellen, így a montenegróiak immár sorozatban negyedik, összességében hatodik sikerüket aratták otthonukban és gőzerővel menekülnek a kiesés elől. A szemre is tetszetősen játszó hazaiak már az első félidőben eldöntötték a mérkőzést, a nagyszünetben ugyanis már 49-32-re vezettek. A mérkőzés emberei Vukota Pavics (20/6 pont, 8 lepattanó), Octavius Ellis (19 pont, 8 lepattanó, 7/7 mezőnyből) és Marko Mugosa (19/18 pont, 7/6 tripla) voltak a Mornarból.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Crvena Zvezda mts – Krka
Union Olimpija – Partizan NIS 
Cedevita Zagreb – Mega Leks
Buducsnoszt VOLI – Igokea
Karpos Sokoli – Cibona Zagreb 
MZT Szkopje – Zadar
FMP – Mornar 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus