AL, 21. forduló: A Partizan győzte le először a Zvezdát

20 győztes meccs után először kapott ki a szezon során a címvédő Crvena Zvezda, méghozzá éppen az ősi rivális Partizan elleni nagy rangadón. Nem hibázott ugyanakkor a Cedevita és a Buducsnoszt sem, így továbbra is teljesen nyílt a második helyért folyó harc, a Cibona pedig eljátszotta az utolsó utáni esélyét is. Kendrick Perry elképesztő dobással mentette hosszabbításra csapata meccsét (videó), ami után meg is szerezték sorozatban nyolcadik hazai győzelmüket a macedónok.

Partizan NIS (szerb, 16-5) – Crvena Zvezda mts (szerb, 20-1) 86-81

Extra motivációval készült a Partizan a Crvena Zvezda elleni nagy belgrádi rangadóra, hiszen a fekete-fehéreknek megvolt az esélyük, hogy fanatikus közönségük előtt elvegyék az ősi rivális veretlenségét. Ezt végül teljesen megérdemelten meg is tudta tenni a Partizan, így a címvédő 20 győztes meccs után először kapitulált, és az alapszakasz-győzelem bebiztosítása még várat nekik magára. A Partizan szempontjából ez a nagy siker a presztízsen túl is óriási jelentőséggel bírhat, hiszen könnyen lehet, hogy ez a győzelem jelenti majd nekik a második hely megszerzését néhány hét múlva. A meccs egyébként szuperrangadóhoz méltó volt színvonalában és izgalmaiban is, hiszen végig nagyon szoros volt az eredmény, de nagyrészt azért a Partizan vezetett. A találkozót eldöntő momentumok aztán 82-78-nál zajlottak le, hiszen ekkor Charles Jenkins (10/6 pont, 5 gólpassz) hozhatta volna fel 2 pontra büntetőivel a Zvezdát, ő azonban mindkettőt elhibázta, a túloldalon viszont a Partizan ásza, Will Hatcher (20/6 pont, 5 gólpassz) egy szabaddobást értékesített, majd elsüllyesztette a lényegi kérdéseket eldöntő nagy triplát. Hatcher mellett Sztefan Bircsevics (16/6 pont, 9 lepattanó) is nagyot játszott a hazaiaknál, a vendégek legjobbja pedig Luka Mitrovics (14 pont, 11 lepattanó) volt.

Mornar (montenegrói, 7-14) – Cedevita Zagreb (horvát, 15-6) 74-79

Nem jött jól a Cedevitának a Partizan bravúrja, de ettől függetlenül a horvátok megtették a maguk dolgát és magabiztos győzelmet arattak a Mornar otthonában. A végeredményben szereplő ötpontos különbség nem mutatja, hogy mennyire egyoldalú volt ez a találkozó, a Cedevita ugyanis a 13. percben már 16 ponttal, 31-15-re vezetett, innentől pedig magabiztosan kézben tartották a mérkőzést. A zágrábiak legjobbja ezúttal kimagaslóan Ryan Boatright (24/9 pont, 4 gólpassz) volt, a Mornarban pedig Octavius Ellis (18 pont, 13 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 blokk, 11/8 mezőnyből) parádés teljesítménye „mehetett a levesbe”.

Cibona Zagreb (horvát, 11-10) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 15-6) 87-94

Nem tudott élni az utolsó utáni esélyével a Cibona a Buducsnoszt ellen, hiszen ezzel a vereséggel a horvátok kettő helyett négymeccsnyi távolságba kerültek a negyedik, még rájátszást érő pozíciótól öt fordulóval az alapszakasz vége előtt. A Buducsnoszt számára ez a győzelem ugyanakkor hatalmas fegyvertény, hiszen a Cibona leszakításán túl még a második helyre is bőven van esélye a tavalyi alapszakasz-győztesnek. A szoros, döntetlenre végződött első félidő (49-49) után a másodikat 8-0-lal kezdte a vendégcsapat, majd a harmadik negyedet összességében 29-9-re nyerték meg, a zágrábiaknak pedig innentől végig futniuk kellett az eredmény után. A Cibona legjobbja most is Luka Zoric (17 pont) volt, a túloldalon pedig Szuad Sehovics (17/15 pont, 7/5 tripla) és Bojan Szubotics (17/6 pont, 7 lepattanó) voltak hasonlóan eredményesek.

Igokea (bosnyák, 10-11) – Zadar (horvát, 6-15) 78-77

Egy egészen elképesztő végjáték után le tudta győzni az edzőváltáson átesett Zadart az Igokea, így a horvátok továbbra is a tabella alján maradtak. A roppant kiélezett meccs végjátékában, 77-75-nél az utolsó másodpercben Mislav Brzoja egy egészen elképesztő, a sarokból egy lábról elengedett távoli kettessel egalizált a Zadar számára. 0,6 másodperce azonban még maradt az Igokeának, akik természetesen a gyűrű közelébe löbbölték a labdát, és ekkor Jakov Vladovic hatalmas hibát vétett, hiszen faultolta Blaz Mahkovicot. A szlovén erőcsatár be is dobta az egyik büntetőjét, így a drámai csatát az Igokea nyerte végül. A bosnyákoknál remekelt a Sztrahinja Micsovics (19/9 pont, 4 lepattanó), James Robinson (18/9 pont, 4 gólpassz), Djordje Milosevics (15 pont, 8 lepattanó, 7/7 dupla) trió, a Zadar legjobbjai pedig Ivan Marinkovic (15 pont, 7 lepattanó) és Boris Barac (14/3 pont, 9 lepattanó) voltak.

Union Olimpija (szlovén, 9-12) – MZT Szkopje (macedón, 7-14) 72-91

A Szkopje a szezonbeli legjobb teljesítményével nagyon fontos győzelmet aratott Ljubljanában, aminek köszönhetően hosszú idő után elmozdult az utolsó helyről a macedón alakulat. A vendégek az elejétől a végéig magabiztosan vezettek, 43-50-nél aztán futottak egy 10-0-s sorozatot, amivel végképp eldöntötték a találkozót. A csapatszinten 20 gólpasszt kiosztó MZT játékosai egymást múlták felül, hatan közülük 12 és 17 pont között termeltek. A legeredményesebb Djordje Drenovac (17/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) lett, a legjobb indexmutatót pedig Josh Scott (15 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk) érte el.

Karpos Sokoli (macedón, 9-12) – FMP (szerb, 8-13) 88-81

Két meredeken felfelé ívelő, igen jó formában lévő csapat találkozott egymással a Karpos Sokoli és az FMP személyében, és a kiesés elől a középmezőnybe igyekvő gárdák összecsapása stílszerűen csak hosszabbítás után dőlt el. Méghozzá nem mindennapi körülmények között, a meccs hőse ráadásul az ex-körmendi Kendrick Perry (11 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó) lett végül. A jól játszó macedónok ugyanis már 15 ponttal vezettek a harmadik negyed végéhez közeledve, ekkor talán el is hitték, hogy megnyerték a meccset, ám Filip Csovics (17/6 pont) és az FMP máshogy gondolta. A harmadik számú belgrádi alakulat valósággal átrobogott a házigazdákon a záró felvonásban, az utolsó percnek pedig már 70-74-es vendégvezetésről vágtak neki a felek. Ekkor azonban jött Perry, aki 5 pontot szerzett ezt követően, közte azt a dudaszóra, két emberről dobott pokolian nehéz tempót, amivel kiharcolta a hosszabbítást a Karpos. A túlóra során aztán már nem volt pardon, a hazaiak visszaszerezték lendületüket, az FMP pedig nem tudott felocsúdni a gyilkos Perry-dobás után. A macedónoknál az amerikai mellet Dragan Labovics (21/9 pont, 8 lepattanó, 6 labdaszerzés) és Dominik Mavra (18/12 pont, 4 lepattanó) is nagyon jól játszott.

Krka (szlovén, 7-14) – Mega Leks (szerb, 7-14) 73-82

Nagyon fontos meccset játszott egymással a Krka és a Mega Leks, melynek tétjét nem kell magyarázni, elég csupán a tabellára pillantani. A két gárda közül aztán a szerbek erőfeszítéseit koronázta siker, akik meglepően simán győzték le a hazai pályán mindig veszélyes Krkát, a szlovénok viszont a Szkopje győzelme miatt nehéz helyzetbe kerültek. A Mega az első negyedet 26-16-ra nyerte, a harmadik játékrészben pedig már kereken 20 ponttal (42-62) is vezettek. A szerbek legeredményesebbje Radoszav Szpaszojevics (14/3 pont), a legértékesebbje pedig Alpha Kaba (13 pont, 8 lepattanó, 4 labdaszerzés) lett, a Krkán pedig Marko Lukovics (17/6 pont, 10 lepattanó) dupla-duplája sem segíthetett.

 

A bajnokság állása:

A következő forduló programja:
Crvena Zvezda mts – Cibona Zagreb
Cedevita Zagreb – Partizan NIS
Buducsnoszt VOLI – Karpos Sokoli
Mega Leks – Igokea 
FMP – Union Olimpija 
Zadar – Mornar
MZT Szkopje – Krka

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus