BSL, 14. forduló: A Besiktast is megverte a Fener

Az Efes után a vele ugyanúgy álló Besiktast is legyőzte, így újabb jelzésértékű sikert aratott a visszatérő Bogdanovics vezérletével a címvédő Fenerbahce. A forduló másik nagy rangadóján az Efes a héten már másodszor győzte le a Galatát, ezúttal hatalmas csatában. A Darüssafaka kihasználta az élmezőny csatározásait, illetve a Banvit váratlan botlását.

Besiktas Sompo Japan (11-3) – Fenerbahce (12-2) 76-79

A két csapat hírnevéhez és helyezéséhez méltó nagy rangadót vívott egymással a Fenerbahce és a Besiktas, ami hajszál híján, de a címvédő sikerével zárult. A Fener-szurkolók ráadásul duplán örülhettek, hiszen a hétközi Euroliga-meccsen már pályára lépett Bogdan Bogdanovics (19/9 pont, 3 labdaszerzés), aki a harmadik forduló után először a bajnokságban is játszhatott végre sérülését követően, ráadásul egyből a meccs legjobbjaként tündökölt. Ezen a találkozón egyébként jobbára a Vladimir Stimac (18 pont, 8 lepattanó, 10/8 mezőnyből) és D.J. Strawberry (15/3 pont) vezette Besiktas játszott előnyben, az utolsó negyedre azonban beerősített a Fener is. Az utolsó percben, 74-74-nél még mindig döntetlen volt az állás, amikor a tavalyi bajnok talán legjobb clutch játékosa, Bobby Dixon (11/ pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) kíméletlenül bevert egy triplát, ami után már nem tudott fordítani a nagyot küzdő Besiktas. A múlt heti, Efes elleni győzelem után tehát újabb nagy győzelmet aratott a Fener, amivel ismét robognak az alapszakasz-győzelem felé a sárga-kékek.

Anadolu Efes (12-2) – Galatasaray Odeabank (8-6) 80-77

A héten immár másodszor, a szezon során pedig harmadszor nézett egymással farkasszemet az Efes és a Galatasaray, és ahogy az előző kettő, Euroligában lejátszott találkozó, úgy ez is az Efes győzelmével zárult. A két sztárcsapat eddigi összecsapásai közül azonban ez volt az eddigi legszorosabb, a Galata Tibor Pleiss (22 pont, 9 lepattanó), Sinan Güler (15/6 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) és a Perl Zoltánéktól nemrég átigazolt Bruno Fitipaldo (16/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) vezérletével alaposan megszorította az Efest. A meccset 10-0-lal kezdték a hazaiak, az első negyed végén viszont már a Galata vezetett (16-17), és nem sokkal később már ők voltak 14 pontos előnyben (18-32). Az Efes aztán újra kiegyenlített, majd a hajrában 9 megválaszolatlan pontot szerezve már nem adott esélyt riválisának. A kék-fehéreknél Brandon Paul (18/12 pont, 4 lepattanó), Thomas Heurtel (16/6 pont) és Cedi Osman (14/6 pont) is nagyon jól játszott

Darüssafaka Dogus (10-4) – Demir Insaat Büyükcekmece (6-8) 97-75

Kihasználva az előttük álló csapatok kemény rangadóit, illetve a Banvit vereségét, a Darüssafaka magabiztosan húzta be a Büyükcekmece elleni bajnokiját és megszilárdította helyét az élmezőnyben. A hazaiak az elejétől fogva vezettek, előnyüket pedig percről percre, negyedről negyedre növelték. David Blatt nagyon jól halad a Cibonától igazolt fiatal Ante Zizic (16 pont, 8 lepattanó, 3 blokk, 7/5 mezőnyből) beépítésével, az Euroligában is remeklő magasember már két hét után a Darüssafaka egyik legnagyobb erőssége lett. A horvát mellett Brad Wanamaker (21/15 pont, 5 gólpassz, 6/5 tripla), Luke Hrangody (15/6 pont, 7 lepattanó) és Scottie Wilbekin (13/6 pont, 10 gólpassz, 4 lepattanó) is nagyon jó meccset tudhat maga mögött a Dogusban, míg a vendégeknél Kenneth Hayes (20/6 pont, 6 gólpassz) és Andrija Sztipanovics (18 pont, 6 lepattanó) remekeltek.

Istanbul BBSK (5-9) – Banvit BK (10-4) 100-95 h.u.

Nagyon nagy meccset játszott egymással az Istanbul és a Banvit, amit végül meglepetésre a hazaiak tudtak megnyerni az élmezőnyben tanyázó balikesiriekkel szemben. A rendes játékidőben felváltva vezettek a csapatok, de 1-2 labdabirtoklásnyinál sosem volt nagyobb köztük a távolság. Három másodperccel a vége előtt Jaka Klobucar (16/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) egalizált az Istanbulban, majd a hosszabbításban hozzátett még 8 pontot saját maga és csapata teljesítményéhez, így a túlóra során már nem tudott veszélyeztetni a Banvit. A hazai játékosok egymást múlták felül, Sean Armand (24/9 pont, 6 gólpassz, 5 labdaszerzés, 3 lepattanó, 3/3 tripla) azonban még közülük is kiemelkedett, ahogy a vendégeknél Jordan Theodore (19/3 pont, 11 gólpassz, 5 labdaszerzés) is.

Pinar Karsiyaka (8-6) – Best Balikesir (2-12) 80-69

8-0-lal kezdte a Karsiyaka a Best Balikesir elleni meccsét, és egy rövidebb periódustól eltekintve a második és a harmadik negyedben az izmiriek gond nélkül húzták be a győzelmet, miután a hajrában is csináltak egy 12-2-es szakaszt. A Karsaiyakában Mateusz Ponitka (19/6 pont, 9 lepattanó) és Michael Green (15 pont, 9 gólpassz, 5 labdaszerzés) is kiemelkedően játszottak, a Best legeredményesebbje pedig Alfrie Kelley (16/3 pont) volt.

Yesilgiresun Belediye (7-7) – Tofas Bursa (6-8) 84-79 h.u.

Egymást követő második hosszabbításos meccsét játszotta a Tofas, ám míg az Istanbul ellen nyertek a bursaiak, addig a Yesilgiresunnal szemben már nem volt szerencséjük. Tony Crocker (14/6 pont, 4 lepattanó) jól játszott tavalyi csapata ellen, nála több pontot csak Sammy Mejia (16/3 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) szerzett a Tofasban. Apropó Mejia, a dominikai játékos mentette hosszabbításra a mérkőzést a vendégeknek, ami az első félidőben még jobbára nekik, a másodikban viszont már sokkal inkább a Yesilgiresunnak állt. A túlóra során aztán már nem volt esélye a Tofasnak, a házigazdák legjobbjaik, Anthony Gill (22/3 pont, 10 lepattanó) és Dogus Özdemiroglu (15/9 pont) vezérletével egy 12-0-s rohanással eldöntötték a mérkőzést.

Muratbey Usak Sportif (4-10) – Gaziantep Basketbol (5-9) 82-87

A remeklő Marcus Denmon (26/15 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó) és Jerry Jefferson (23 pont, 9 lepattanó) vezérletével megnyerte a Gaziantep az Usak otthonában rendezett mérkőzését. A vendégek 22-21-ről egy 17-2-es rohammal húztak el, ezzel az előnyükkel pedig a meccs végéig remekül sáfárkodtak, hiába próbált meg mindent Zach August (18 pont, 9 lepattanó) és az Usak.

Halk Enerji TED Ankara Kolejliler (0-14) – Trabzonspor Medical Park (5-9) 75-87

A Trabzonspor ellen sem sikerült begyűjtenie első sikerét az Ankarának, pedig a fővárosiak talán most álltak a legközelebb ehhez. A második negyedben már 14 ponttal (18-32) is vezettek a vendégek, ám a Devin Thomas (21 pont, 6 lepattanó) vezette Ankara kiegyenlített, és a harmadik negyed végén is még 57-57 volt az állás. A záró felvonás során aztán beleerősített a Trabzonspor, akik Julian Wright (20 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk, 11/9 mezőnyből) főszereplésével végül bezsebelték a győzelmet.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Fenerbahce – Halk Enerji TED Ankara Kolejliler
Besiktas Sompo Japan – Anadolu Efes 
Best Balikesir – Darüssafaka Dogus 
Demir Insaat Büyükcekmece – Galatasaray Odeabank 
Banvit BK – Yesilgiresun Belediye
Tofas Bursa – Pinar Karsiyaka
Gaziantep Basketbol – Istanbul BBSK
Trabzonspor Medical Park – Muratbey Usak Sportif

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus