BSL, 15. forduló: Az Efes is megverte a Besiktast

Az All-Star szünet után folytatódott a hétvégén a török bajnokság, és ahogy legutóbb, úgy most is a Besiktas játszotta a forduló rangadóját, ám a Fener után az Efesszel sem bírt a Szolnok BL-ellenfele, így a két sztárcsapat elhúzott a tabella élén.

Fenerbahce (13-2) – Halk Enerji TED Ankara Kolejliler (0-15) 89-76

Két nappal a Panathinaikosz elleni nagy győzelem után, és a következő heti dupla Euroliga-forduló előtt a Fenerbahce szépen hozta a kötelezőt az Ankara ellen. A címvédő az első perctől az utolsóig vezetett a nyeretlen fővárosiak ellen, a félidő előtt már 17 pont volt az előnyük (44-27), és annyit adtak ki magukból, amennyi a győzelemhez feltétlenül szükséges volt. A Fener legjobbjai a két, többnyire kevesebbet játszó hazai játékos, Melih Mahmutoglu (16/12 pont) és az Ekpe Udoh sérülése miatt több szerephez jutó Ahmet Düverioglu (10 pont, 10 lepattanó) voltak. Az Ankara veresége most sem Shannon Shorteren (22/9 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és Devin Thomason (19 pont, 9 lepattanó) múlt.

Besiktas Sompo Japan (11-4) – Anadolu Efes (13-2) 83-93

Megérdemelt győzelmet aratott a forduló rangadóján az Efes a Besiktas ellen, így az isztambuli kék-fehérek továbbra is tartják a lépést az élen a Fenerrel, ezzel egyidejűleg pedig le is szakították magukról a Szolnok korábbi BL-ellenfelét. Az Efes már a meccs elején magához ragadta a vezetést, amit a meccs végéig a kezében is tartott. A különbség sosem volt nagy, csak egyszer, a harmadik negyed elején érte el a 10 pontot a csapatok közti differencia, ám a vendégek mindig tudtak újítani, mikor szükség volt rá. Így történt ez a legvégén is, mikor a hatalmasat játszó Vladimir Stimac (26 pont, 13 lepattanó, 11/9 mezőnyből) kosaraival 83-86-ra jött fel a Besiktas, hiszen fordítaniuk nem sikerült a fekete-fehéreknek, a meccs utolsó 7 pontját szerezve lezárta a találkozót az Efes. A Perasovic-tanítványok közül Cedi Osman (18/6 pont), Can Mutaf (16/6 pont), Derrick Brown (13/6 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Thomas Heurtel (13 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) is nagyon ponterősen, hasznosan játszott.

Best Balikesir (2-13) – Darüssafaka Dogus (11-4) 85-86

Könnyed ujjgyakorlatnak indult a Darüssafaka számára a Best Balikesir elleni mérkőzés, hiszen a csapatok közti szakadéknyi távolság az eredményben is megnyilvánult, a vendégek ugyanis 15 ponttal, 57-42-re vezettek a második félidő elején. Hazai oldalról azonban Austin Nichols (25/15 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 6/5 tripla) és társai nem hagyták ennyiben a dolgokat, egyre közelebb kerültek ellenfelükhöz, és a legvégén már a győzelemért támadhattak. A Darüssafaka azonban egy jó védekezéssel megmenekült, az utolsó támadás során a Best még dobáskísérletig sem jutott el. A vendégeknél Ante Zizic (21 pont, 6 lepattanó) és Scottie Wilbekin (19/12 pont, 10 gólpassz) nyújtottak extra teljesítményt.

Demir Insaat Büyükcekmece (6-9) – Galatasaray Odeabank (9-6) 71-90

A vártnál is sokkal jobb játékkal verte a Galatasaray a Büyükcekmecét, az eddig több váratlan vereséget is elszenvedő isztambuli sztárcsapat negyedről negyedre növelte előnyét és gond nélkül húzta be a győzelmet. Az ismét jó napot kifogó Sinan Güler (26/18 pont, 5 lepattanó) és Tibor Pleiss (12 pont, 11 lepattanó) voltak a Galata legjobb teljesítményt nyújtó játékosai, a Büyükcekmecében pedig Andrija Sztipanovics (18 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) volt a legstabilabb ember.

Banvit BK (11-4) – Yesilgiresun Belediye (7-8) 91-71

A fantasztikusan játszó Jordan Theodore (24/9 pont, 8 gólpassz, 6 lepattanó) és Gediminas Orelik (23/21 pont, 3 labdaszerzés) vezetésével végül sima győzelmet aratott a Banvit a Yesilgiresun felett. A hazaiak már az első negyedben kétszámjegyű előnybe kerültek (24-14), félidőre azonban kiegyenlített az Anthony Gill (16 pont, 9 lepattanó) által húzott vendégcsapat. A balikesiriek aztán magasabb sebességfokozatba kapcsoltak fordulás után és az egál félidő után a harmadik negyedet hatalmas különbséggel, 30-12-re nyerték meg, ekkor dőlt el végleg a javukra a mérkőzés.

Tofas Bursa (6-9) – Pinar Karsiyaka (9-6) 80-86

Az izmos dupla-duplát hozó DaJuan Summers (26/12 pont, 12 lepattanó) vezérletével szinte végig vezetett, és végül megérdemelt győzelmet aratott a Karsiyaka a Tofas otthonában. Ahogy az egész meccsen, úgy a hajrában is mindent megtett a bursai alakulat a fordításért, ám Summers mellé Mateusz Ponitka (13/3 pont, 6 labdaszerzés, 5 lepattanó) is fellépett, így az izmiriek visszavertek minden kísérletet. A Tofasban Tony Crocker (9/6 pont, 4 gólpassz) ezúttal nem volt kiemelkedő, a legjobb teljesítményt Baris Ermis (16/3 pont, 8 gólpassz) nyújtotta közülük.

Trabzonspor Medical Park (5-10) – Muratbey Usak Sportif (5-10) 101-105 h.u.

Nagyon nagy meccset játszott egymással a Trabzonspor és az Usak, amit végül hosszabbítás után a vendégek tudtak megnyerni. Az Usak a meccs nagy részében előnyben játszott, ám 86-90 után a fantasztikusan játszó Jorge Cardenas (22/6 pont, 10 gólpassz, 6 lepattanó, 2 blokk) ki tudott egyenlíteni. A mexikói azonban nem lett nyerőember, hiszen triplája után csak egy büntetőt dobott be a kettőből, így túlórára került sor, ahol már ismét az Usak akarata érvényesült. Hemzsegtek a meccsen a jobbnál jobb egyéni teljesítmények, a hazaiaknál Cardenas mellett Dwight Hardy (28/15 pont) és Kenneth Kadji (18 pont, 8 lepattanó, 2 blokk), az Usakban pedig D’Angelo Harrison (26/12 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz), Shaquille McKissic (19/6 pont, 8 gólpassz, 6 lepattanó, 5 labdaszerzés) és Rolands Freimanis (18 pont, 9 lepattanó) is extrát nyújtott,

Gaziantep Basketbol (6-9) – Istanbul BBSK (5-10) 62-61

Egy roppant alacsony színvonalú, ám annál fontosabb meccset játszott egymással a forduló előtt még egyaránt 5-9-es mérleggel álló Gaziantep és Istanbul. A találkozót aztán végül az utolsó másodpercekben Marcus Denmon (18/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) büntetőjével a hazaiak nyerték meg, így ők kerültek közelebb a nyolcadik, még rájátszást jelentő helyhez, amit jelenleg a Yesilgiresun birtokol. Denmon mellett Andy Rautins (21/15 pont, 5 lepattanó) is jól játszott a győztesnél, az Istanbulban pedig Jaka Klobucar (15/6 pont, 4 lepattanó) és Earl Calloway (13/6 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) teljesítettek a legjobban.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Fenerbahce – Muratbey Usak Sportif Kolejliler
Japan Anadolu Efes – Istanbul BBSK
Tofas Bursa – Darüssafaka Dogus 
Best Balikesir – Galatasaray Odeabank 
Besiktas Sompo – Halk Enerji TED Ankara
Banvit BK – Pinar Karsiyaka 
Gaziantep Basketbol – Yesilgiresun Belediye
Trabzonspor Medical Park – Demir Insaat Büyükcekmece

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus