BSL, 28. forduló: Élesedik a helyzet a hajrá előtt

A múlt heti Darüssafaka elleni meccse után a Fener elleni rangadója is elhalasztásra került az Efesnek, ezt pedig két fordulóval az alapszakasz vége előtt szépen kihasználta és fellépett a második helyre a Besiktas, a Fener pedig az alapszakasz-győzelem kapujába került.

28. forduló

Anadolu Efes (22-4) – Fenerbahce (24-2) 

Elhalasztva az Efes Euroliga-negyeddöntős párharca miatt.

Darüssafaka Dogus (20-7) – Galatasaray Odeabank (17-11) 78-69

A Darüssafaka alaposan megizzasztotta a toronymagas favorit Real Madridot az Euroliga rájátszásában, és a spanyol fővárosban még nyerni is tudott, ám a papírformának megfelelően végül 3-1-gyel a Real jutott be a Final Fourba. Ezt a kőkemény párharcot követően aztán egy újabb nehéz ellenfél, a Galatasaray ellen folytatta szereplését a Dacka, és ahogy a szezon során nem először, úgy most is egy nagy fordítás kellett a győzelmükhöz. A Sinan Güler (18/9 pont, 4 lepattanó) és Austin Daye (18/9 pont) által húzott Galata ugyanis az első félidőben végig vezetett, ráadásul szinte végig 10 pont feletti különbséggel. Fordulás után aztán ki más, mint Brad Wanamaker (19/3 pont, 6 gólpassz) állt a Darüssafaka élére, így a harmadik negyed végén már hazai vezetést mutatott az eredményjelző, amiből a végéig már nem engedtek Zizicék.

Besiktas Sompo Japan (23-5) – Trabzonspor Medical Park (8-19) 92-62

Az utolsó két fordulóbeli, Fener és Efes elleni nagy erőpróbák előtt könnyedén hozta a Besiktas a Trabzonspor elleni fellépését, így nagyon úgy tűnik, hogy a harmadik helynél rosszabb helyen már biztosan nem végeznek a remek szezont futó fekete-fehérek. Az első negyedet már 30-14-re nyerte a Besiktas, ezzel lényegében el is döntötték a mérkőzést, a második félidőben pedig már a különbség is tetemes lett a csapatok között. A hazaiak legeredményesebbjei Earl Clark (14/9 pont, 6 lepattanó), Michael Roll (13/6 pont, 10 gólpassz) és Michael Thompson (13/9 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) voltak, a Trabzonsporban pedig csak Dwight Hardy (17/3 pont) és Kenneth Kadji (16/3 pont, 6 lepattanó) tudtak felnőni a feladathoz.

Muratbey Usak Sportif (8-20) – Banvit BK (19-9) 86-103

A Bajnokok Ligája hétvégi négyesdöntője miatt néhány nappal később rendezték az Usak-Banvit találkozót, így kivételesen csak csütörtökön ért véget a hétvégi forduló. A Banvit egyébként bejutott a BL fináléjába, ott azonban már nem bírt a házigazda Tenerifével, így be kellett érnie az ezüstéremmel. Bánatukban aztán leradírozták soros ellenfelüket a pályáról a balikesiriek, és bár az Usak kezdett sokkal jobban (15-4) és az első félidőben abszolút egyenrangú partnerek voltak a házigazdák, a második félidőben átrohant rajtuk a Banvit. Ez mindenekelőtt a teljes BL-idény MVP-jének választott Jordan Theodore (39/24 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó, 10/8 tripla, 16/13 mezőnyből) érdeme volt, aki megállíthatatlanul szórta a triplákat és ért el egészen szenzációs egyéni mutatókat. Theodore mellett Gediminas Orelik (17/9 pont, 8 lepattanó) is nagyon jól játszott a Banvitban, az Usakban pedig Shaquille McKissic (19/9 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó), D’Angelo Harrison (17/9 pont, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) és Berkay Candan (15/9 pont, 12 lepattanó) teljesítményét nem érheti panasz.

Pinar Karsiyaka (15-13) – Demir Insaat Büyükcekmece (9-19) 84-78

Újabb fontos győzelmet aratott a Karsiyaka, így az izmiriek jó úton haladnak a nyolcadik hely, és ezzel a Fener elkerülése szempontjából. A Büyükcekmece nem adta könnyen magát, a Pinar egyszer sem vezetett kétszámjegyű különbséggel a mérkőzés során, a néhány pontos fór viszont szinte végig náluk volt, és a végén, 79-78 után is ők szerezték a meccs utolsó 5 pontját, így behúzták a találkozót. Ebben a hajrában a mezőny legjobbja, Josh Owens (21 pont, 10 lepattanó, 10/10 mezőnyből) két kosarával főszerepet vállalt, mellette pedig még nagyon jól játszott a hazaiaknál DaJuan Summers (19/9 pont, 12 lepattanó) és Mateusz Ponitka (19/6 pont) is. A Büyükcekmece legjobbja Angelo Caloiaro (20/6 pont, 7 lepattanó) volt.

Halk Enerji TED Ankara Kolejliler (2-26) – Gaziantep Basketbol (14-14) 79-89

Elsősorban az extrát nyújtó Dominique Morrison (33/9 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz), illetve a szintén nagyon jól teljesítő Ramon Galloway (18/9 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Ian Hummer (17 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés) vezérletével alaposan megnehezítette az Ankara a Gaziantep dolgát, végül azonban a vendégek azért behúzták a kötelező győzelmet, így továbbra is őrzik a nyolcadik helyüket. Jól kezdett a Gaziantep, viszont a negyedik negyed elején még a fővárosiak vezettek (67-64), innen kellett újra a maguk javára fordítaniuk a mérkőzést a vendégeknek. A Gaziantepben Jerry Jefferson (19 pont, 15 lepattanó) hozott izmos dupla-duplát, mellette pedig Andy Rautins (17/12 pont, 9 gólpassz, 7 lepattanó, 3 gólpassz) és Marcus Haislip (17/15 pont) is kiválóan játszottak.

Istanbul BBSK (11-17) – Tofas Bursa (13-15) 79-80

A remek meccset játszó Vaszilij Micics (25/15 pont) utolsó másodpercekben szerzett triplájával meg tudta nyerni az Istanbul elleni fellépését a Tofas, így még van esélyük a bursaiaknak, hogy bejussanak a rájátszásba, ehhez azonban most már a saját győzelmeik mellett a Gaziantep botlásai is kellenek nekik. Tony Crocker nem játszott ezen a találkozón, ez pedig meg is látszott a Tofas eredményességén, az ő pontjait viszont Micics és a fantasztikus dupla-duplát hozó Sammy Mejia (21/6 pont, 16 lepattanó) pótolni tudták végül. Az Istanbul Sean Armand (17/6 pont, 4 gólpassz) és Ugur Dokuyan (16/6 pont) főszereplésével járt nagyon közel a sikerhez, a végén viszont Damir Markota (14/6 pont, 7 lepattanó) kihagyott egy büntetőt, így nyerhette meg a meccset a Tofas.

Yesilgiresun Belediye (10-18) – Best Balikesir (6-22) 98-89

Kikapott a Best Balikesir a Yesilgiresun vendégeként, így az újonc matematikailag is kiesett, jövőre ismét a másodosztályban pattogtathatnak majd. A hazaiaknál négy egészen pazar egyéni teljesítmény is akadt, hiszen Ricky Ledo (28/15 pont), Anthony Gill (20/6 pont, 5 lepattanó), Dogus Özdemiroglu (17/3 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) és Dejan Ivanov (15/3 pont, 11 lepattanó) is remekelt, így hiába volt szintén extra a túloldalon Andrew Andrews (31/6 pont), Delroy James (18 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Joey Dorsey (16 pont, 10 lepattanó), a Yesgiresun győzelmét nem fenyegette veszély.

 

27. forduló

Trabzonspor Medical Park (8-20) – Fenerbahce (25-2) 76-81

A hét közben lépett pályára a Darüssafaka és a Banvit mellett a Fenerbahce is, a címvédő azonban még az előző fordulóból elmaradt meccsét pótolta. Pedig a Fener már hétvégén is ráért volna, hiszen ők a Panathinaikoszt söpörték ki igen meggyőző játékkal az Euroliga negyeddöntőjében még előző kedden, így egyedüli isztambuli csapatként ott lesznek a hazai rendezésű Final Fourban. A Trabzonspor elleni fellépésre így több mint egy hetet pihenhettek, ez pedig még talán egyszer sem fordult elő velük ebben az idényben. Ennek rendje és módja szerint nem is okozott gondot számukra ez a találkozó, amelynek végeredménye csalóka, a Fener ugyanis csak az utolsó percekben engedte közelebb magához ellenfelét, egészen addig magabiztosan őrizték 15 pont körüli fórjukat. Az listavezető legjobbja ezúttal a dupla-duplázó Jan Vesely (15 pont, 13 lepattanó) volt, de nem sokkal maradt el tőle Ekpe Udoh (13 pont, 6 lepattanó) és James Nunnally (13/9 pont) sem, a túloldalon pedig Kenneth Kadji (23 pont) volt kiemelkedő.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Fenerbahce – Besiktas Sompo Japan
Galatasaray Odeabank – Anadolu Efes
Demir Insaat Büyükcekmece – Darüssafaka Dogus 
Banvit BK – Istanbul BBSK
Best Balikesir – Pinar Karsiyaka 
Gaziantep Basketbol – Muratbey Usak Sportif
Tofas Bursa – Yesilgiresun Belediye
Trabzonspor Medical Park – Halk Enerji TED Ankara Kolejliler

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus