BSL, 29. forduló: Helyrerakta a Fener a Besiktast

Nagy verést mért a Fenerbahce a Besiktasra, így ismét az ezúttal az utolsó másodpercben nyerő Efes a fő esélyes a második helyre. Tony Crocker csapata váratlan fordulattal maradt életben a rájátszásért vívott harcban egy fordulóval az alapszakasz vége előtt.

Fenerbahce (26-2) – Besiktas Sompo Japan (23-6) 93-76

Kijózanító verést mért a szezon során másodszor is a Fenerbahce a Besiktasra, jelezve ezzel, hogy hiába futnak remek szezont a fekete-fehérek, a két gárda között azért így is szintkülönbség van. A Besiktas az első negyedben tudta csak megszorongatni a címvédőt, ezt követően azonban ellépett kétszámjegyű különbséggel a Fener, ami után már egyszer sem tudott vezetni, sőt még csak közel kerülni sem hozzájuk a Besiktas. A hazaiaknál hatan is eljutottak 10 pont fölé, közülük Bobby Dixon (16/12 pont) lett a legeredményesebb, Kosztasz Szlukasz (13/3 pont, 7 gólpassz) és Bogdan Bogdanovics (12/6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) pedig roppant sokoldalú játékkal segítették csapatukat. A Besiktasban egyedül Vladimir Stimac (18 pont, 6 lepattanó) tudott kiemelkedőt nyújtani.

Galatasaray Odeabank (17-12) – Anadolu Efes (23-4) 69-70

Az Olympiakosz elleni fájdalmas, 3-2-re elveszített Euroliga-negyeddöntő és két elhalasztott bajnoki után ismét pályára lépett hazája alapszakaszában az Efes, méghozzá a Galatasaray elleni rangadón, amit végül Bryant Dunston (18 pont, 9 lepattanó, 4 blokk) két meccsmentő megmozdulásának köszönhetően be is húzott végül a kék-fehér gárda, így ismét ők állnak jobban a Besiktassal szemben a második helyért vívott harcban. A meccs egyébként végig szorosan alakult, de sokkal inkább a Galatának, mintsem az Efesnek állt még egy perccel a vége előtt is (69-64). Ekkor azonban egy triplával és egy büntetővel egyetlen pontra jött fel az Efes, majd jött Dunston, aki előbb egy blokkal akadályozta meg a Galata pontszerzését, majd az utolsó másodpercben a helyére kaparta a labdát és megnyerte a meccset csapatának. Az amerikai mellett Cedi Osman (15/6 pont, 11 lepattanó) is nagyszerűen játszott a vendégeknél, a Galata legjobbja pedig Austin Daye (16 pont, 8 lepattanó) volt ezúttal.

Demir Insaat Büyükcekmece (9-20) – Darüssafaka Dogus (21-7) 93-107

A 29-15-ra megnyert negyedik negyedének köszönhetően a Darüssafaka végül magabiztosan behúzta a Büyükcekmece elleni fellépését, így ha a Dacka a jövő héten megveri a Best Balikesirt – vagy az elmaradt meccsén az Efest – akkor biztosan megszerzi a negyedik helyet. A Büyükcekmecében egyébként Andrija Sztipanovics (20 pont, 5 lepattanó), Eric Buckner (17 pont, 4 lepattanó), Kenneth Hayes (16/12 pont, 9 gólpassz) és Jerry Johnson (15/6 pont, 6 gólpassz) is remekelt, így szépen megszorította esélyesebb ellenfelét a hazai csapat. A túloldalnak ugyanakkor Brad Wanamaker (21/9 pont, 5 gólpassz), James Anderson (16/3 pont, 5 lepattanó), Dairis Bertans (16/12 pont, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) és Will Clyburn (15/9 pont, 4 lepattanó) személyében mindenre volt válasz, így nem történt meglepetés.

Banvit BK (20-9) – Istanbul BBSK (11-18) 79-64

Furkan Korkmaz (28/15 pont, 10 lepattanó) parádés teljesítményével, illetve Jeremy Chappell (16/6 pont, 5 labdaszerzés, 4 gólpassz, 3 lepattanó) és Damian Kulig (15 pont, 6 lepattanó) „asszisztálásával” behúzta a Banvit az Istanbul elleni mérkőzését, így még van esélye a balikesiri alakulatnak, hogy befusson a negyedik helyre. Ez a sansz azonban inkább csak matematikai, mivel a Banvitnak a saját győzelmén túl a Darüssafaka két vereségére is szüksége van ehhez. A hazaiak a félidőben még egypontos hátrányban voltak (38-39), a harmadik negyedet viszont 13 megválaszolatlan ponttal kezdték, ez pedig döntőnek bizonyult.

Best Balikesir (7-22) – Pinar Karsiyaka (15-14) 101-99

Szépen búcsúzott közönségétől az utolsó hazai első osztályú meccsét játszó Best Balikesir, hiszen a kieső újonc nagy bravúrral legyőzte a Karsiyakát. Ez azt jelenti viszont az izmiriek számára, hogy még lecsúszhatnak a nyolcadik helyre, sőt akár a rájátszásról is lemaradhatnak, ha a jövő héten kikapnak a Tofastól. Nagy sanszot hagyott tehát elveszni a Karsiyaka, főleg annak fényében, hogy a Best a második negyed elején vezetett utoljára a találkozón, egészen Delroy James (16 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó) utolsó kosaráig, amivel megfordította a találkozót a házigazda. A meccs hőse mellett Andrew Andrews (26/9 pont, 4 gólpassz) és Joey Dorsey (20 pont, 9 lepattanó) is remekelt a Balikesirsporban, a Pinar pedig Mateusz Ponitka (24/3 pont), DaJuan Summers (21/12 pont, 6 lepattanó), Michael Green (19/3 pont, 5 gólpassz) és Josh Owens (16 pont) remeklése ellenére sem tudott nyerni.

Gaziantep Basketbol (15-14) – Muratbey Usak Sportif (8-21) 111-91

Egy fordulóval a vége előtt érdekes módon a Gaziantep tudta bebiztosítani a 7-9. helyen álló együttesek közül a playoff-szereplését, hiszen egymás elleni eredményben a Karsiyakánál és a Tofasnál is jobbak, így bárhogy is alakul az utolsó játéknap, ők legalább az egyik riválisukat biztosan meg fogják előzni. A Gaziantep egyébként a parádézó, 10 triplát elsüllyesztő Andy Rautins (32/30 pont, 4 gólpassz, 11/10 tripla), illetve Will Cherry (23/6 pont, 7 gólpassz, 7 lepattanó), Jerry Jefferson (21 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) és Marcus Denmon (17/9 pont, 10 gólpassz, 4 lepattanó, 3 blokk) vezetésével gyorsan felül tudott emelkedni pocsék kezdésén (0-11) és végül nagyon simán tudott nyerni az Usak ellen. A vendégeknél Rolands Freimanis (27/3 pont, 6 lepattanó), Shaquille McKissic (19/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Sarunas Vasiliauskas (15/15 pont, 7 gólpassz) játszott kiemelkedően.

Tofas Bursa (14-15) – Yesilgiresun Belediye (10-19) 92-87

Bár nyerni tudott a hétvégén a Gaziantep, a Karsiyaka váratlan bukása miatt mégsem maradt le idejekorán a playoffról a Tofas. A bursaiak így érdekes módon nem a sokáig a fő vetélytársuknak tűnt Gaziantepet, hanem a Karsiyakát előzhetik meg, amennyiben a jövő héten legalább hét ponttal diadalmaskodni tudnak Izmirben, és a Gaziantep is legyőzi az Istanbult. Ennek az esélynek a megteremtéséhez persze – a Karsiyakán túl – a saját győzelmük is kellett, ami annak tükrében, hogy a félidő előtt még 17 pontos hátrányban voltak, korántsem volt egyszerű. A második félidőben aztán már nagyszerű csapatjátékának köszönhetően Tony Crocker nélkül is fordítani tudott a Tofas, ahol hat 10 pont felett termelő játékos is akadt, akik közül a jó formába lendült Vaszilij Micics (18/12 pont, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés) volt a mezőny legjobbja. A Yesilgiresunban Ricky Ledo (34/18 pont, 7 lepattanó) hozott extrát.

Trabzonspor Medical Park (9-20) – Halk Enerji TED Ankara Kolejliler (2-27) 101-69

A Trabzonsporban Caleb Green (24/9 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó) és Keneth Kadji (23/6 pont, 10 lepattanó) is kedvére villoghatott, mikor csapatuk tükörsimán verte meg a ligautolsó Ankarát egy abszolút tét nélküli mérkőzésen. A fővárosiaknál Ian Hummer (21 pont, 4 lepattanó) és Dominique Morrison (21/3 pont, 9 lepattanó) hozták szokásos statisztikáikat.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Halk Enerji TED Ankara Kolejliler – Fenerbahce 
Anadolu Efes – Besiktas Sompo Japan
Darüssafaka Dogus – Best Balikesir
Galatasaray Odeabank – Demir Insaat Büyükcekmece 
Yesilgiresun Belediye – Banvit BK 
Pinar Karsiyaka – Tofas Bursa 
Istanbul BBSK – Gaziantep Basketbol
Muratbey Usak Sportif – Trabzonspor Medical Park 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus