BSL, 7. forduló: Vereséggel hangolt a Besiktas az Olajra

A végjátékot jobban bíró Galata elleni kiváló rangadón elszenvedte szezonbeli második vereségét a Besiktas. A forduló másik nagy derbije a veretlen csapatok csatája, a Banvit-Efes meccs volt, ami az utolsó másodpercekben dőlt csak el. A Fener és a Darüssafaka számára könnyebb meccsek jutottak a dupla Euroliga-forduló után, Ricky Ledo pedig a szezon legjobb egyéni teljesítményét hozta.

Demir Insaat Büyükcekmece (3-4) – Fenerbahce (6-1) 60-80

A Fener kőkemény heteken van túl, hiszen a múlt heti, Galata elleni győzelem után az Euroligában a Maccabival és az Efesszel játszott az Obradovics-had (felemás eredménnyel), amit a Büyükcekmece elleni fellépés követett számukra. Ilyen előzmények után ez egy roppant kemény meccs is lehetett volna a Fener számára, illetve egy félidőn át az is volt, hiszen a nagyszünetben még csak egyetlen ponttal (29-30) mentek a vendégek. Az áttörést aztán a kőkemény védekezés és a 23-6-ra megnyert harmadik játékrész hozta meg a címvédőnek, ami után 53-35-nél már kinyílt az olló a csapatok között. A Fener vezére ismét a jó formában lévő Kosztasz Szlukasz (15/9 pont) – Jan Vesely (14 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) páros volt, de Melih Mahmutoglutól (14/12 pont) is érkeztek extra pontok.

Banvit BK (7-0) – Anadolu Efes (6-1) 69-68

Hatalmas csatát hozott a mezőny két veretlen csapatának, a Banvitnak és az Efesnek az összecsapása, amit a mezőny legjobbja, Jordan Theodore (24 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) döntött el három másodperccel a vége előtt. A hazaiak 9-2-es kezdésükkel villámrajtot vettek, ezt a néhány kosárnyi előnyüket pedig egészen a harmadik negyed végéig remekül őrizték is. A záró felvonásban aztán teljesen kiegyenlített lett a játék képe, 9-szer változott a vezető csapat személye, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett 1-2 ponttal, végül aztán Theodore révén a Banvit örülhetett. Az Efesben Derrick Brown (19/3 pont, 8 lepattanó) és Cedi Osman (18/12 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés) nyújtottak kiemelkedőt.

Darüssafaka Dogus (4-3) – Rönesans TED Ankara Kolejliler (0-7) 71-62

Az első félidőt 9-0-lal, a másodikat pedig 11-0-lal kezdte a Darüssafaka a nyeretlen Ankara ellen, ez a pár percnyi jó játék pedig lényegében győzelmet is ért a Blatt-legénység számára. A múlt héten többek között a CSZKA Moszkvát is legyőző – a Galatától viszont kikapó – Darüssafaka érthetően rendkívül fáradtan érkezett erre a találkozóra, és csak annyit adtak ki magukból, amennyi a magabiztos győzelemhez szükséges volt. Brad Wanamaker és Adrien Moerman például pályára sem léptek, hiányukban James Anderson (14/3 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) és Birkan Batuk (14/12 pont, 5 lepattanó) voltak a Dogus legeredményesebbjei és legjobbjai. Az Ankarában ugyanezt Devin Thomas (19 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk), Shannon Shorter (16/3 pont, 7 lepattanó) és Dominique Morrison (14/12 pont, 6 lepattanó) mondhatták el magukról.

Galatasaray Odeabank (5-2) – Besiktas Sompo Japan (5-2) 84-78

Nagyszerű rangadót játszott egymással a Galatasaray és a Besiktas, amit a végjátékban jobban teljesítő házigazda nyert meg a Szolnok elleni meccs előtt álló fekete-fehérekkel szemben. Mindkét kiváló gárdának voltak nagyon jó periódusai a mérkőzésen, döntőnek végül a Galata 13-0-s futása bizonyult a negyedik negyedben. A Besiktas innen még visszajött ugyan 3 pontra (76-73), ám a Galata nem engedte kiénekelni a sajtot a szájából. A hazaiaknál a hibátlanul dobó Blake Schilb (19/9 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 7/7 mezőnyből) és az egyre jobb formát mutató Tibor Pleiss (14 pont, 7 lepattanó, 4 blokk) voltak a siker fő kovácsai, a Besiktasban pedig Earl Clark (21/6 pont, 5 lepattanó), Michael Thompson (17/9 pont) és Vladimir Stimac (13 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) remekeltek.

Pinar Karsiyaka (5-2) – Muratbey Usak Sportif (2-5) 85-75

Az első fordulóbeli Fener-verés óta nem sok sikerélmény jut az Usaknak, hiszen a Bajnokok Ligájában is csak 1-4-es mérleggel állnak és most a Karsiyakától is kikaptak a piros-feketék. Ezen D’Angelo Harrison (18/6 pont) és Mark Lyons (13/9 pont, 10 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) ponterős, jó játéka sem tudott változtatni, a Mateusz Ponitka (24/9 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) és DaJuan Summers (16/12 pont, 4 lepattanó, 5/4 tripla) vezette Karisyaka ugyanis a kiegyenlített első félidő után már végig vezetett és uralta a meccs második felét.

Yesilgiresun Belediye (5-2) – Istanbul BBSK (2-5) 82-67

Az Istanbul elleni meccsét is behúzta a Yesilgiresun, így 5-2-es mérlegével az élmezőnyben foglal helyet a tavalyi újonc. Ehhez a győzelemhez Ricky Ledo (42/21 pont, 7 lepattanó) elképesztő teljesítményére volt szükség, a Sean Armand (22/15 pont, 5 lepattanó, 6/5 tripla) és Earl Calloway (16/9 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó, 5 labdaszerzés) által húzott Istanbul ugyanis 25-12-re megnyerte az első negyedet és a harmadik játékrész végéig őrizte is az ekkor megszerzett előnyét. A negyedik negyedben azonban jött Ledo, aki az utolsó tízpercben egymaga 20 pontot szórt, csapata pedig 36 egységig jutott, így végül magabiztos győzelmet aratott a Yesilgiresun.

Tofas Bursa (2-5) – Gaziantep Basketbol (2-5) 72-87

A Karsiyaka-Usak találkozóhoz nagyon hasonló volt a Tofas-Gaziantep meccs forgatókönyve is, hiszen a teljesen kiegyenlített első félidő után magasabb sebességi fokozatba kapcsolt és megérdemelt győzelmet aratott a Gaziantep. A Tofasban egyedül Kalojan Ivanov (21 pont, 4 gólpassz) játszott jól (Tony Crocker is csak 6 pontig jutott), a vendégeknél viszont a Marcus Denmon (23/21 pont, 4 gólpassz), Jerry Jefferson (19 pont, 11 lepattanó, 2 blokk), Dejan Ivanov (19/6 pont, 7 lepattanó) trió mindegyike remekelt, amit nem bírtak el a bursaiak.

Best Balikesir (0-7) – Trabzonspor Medical Park (2-5) 69-76

A Trabzonspor ellen sem tudta megszerezni első győzelmét a Best Balikesir, a vendégek ugyanis a második negyedtől már végig kontrollálták a mérkőzést. A Trabzonsporban Kenneth Kadji (16/3 pont) és Caleb Green (16/3 pont) voltak a legponterősebbek 16-16 egységgel, illetve Julian Wright (10 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) volt rendkívül hasznos a mezőnymunkájával. A Best legjobbja Randy Culpepper (20/6 pont) volt.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Fenerbahce – Best Balikesir
Anadolu Efes – Yesilgiresun Belediye
Muratbey Usak Sportif – Darüssafaka Dogus 
Rönesans TED Ankara Kolejliler – Galatasaray Odeabank 
Gaziantep Basketbol – Banvit BK
Besiktas Sompo Japan – Demir Insaat Büyükcekmece 
Istanbul BBSK – Pinar Karsiyaka
Trabzonspor Medical Park – Tofas Bursa

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus