Európai körkép (február 16-19.) - Kupahétvége

Az elmúlt hétvégén Európában lényegében mindenhol kupadöntőket rendeztek. Olaszországban a Milano, Spanyolországban pedig a Real húzta be az első helyet nagy nehézségek árán. Németországban, Görögországban és Franciaországban sem volt meglepetés, Törökországban viszont igen. Lássuk, mi történt a hétvégén az európai kosárlabda fellegvárainak kupadöntőiben!

Spanyolország

Arról külön beszámoltunk, hogy a csütörtöki negyeddöntőkben Hanga Ádám és a Baskonia a Tenerifét győzte le 90-81-re, és arról is volt szó, hogy a Real Madrid hosszabbítás után múlta felül 99-93-ra az Andorra együttesét úgy, hogy a rendes játékidő végén Randolph hármasával nekik kellett egyenlíteni. A pénteki negyeddöntőkben a Valencia egy félidő alatt lerendezte a Gran Canariát, Bojan Dubljevics (22 pont, 11 pattanó, 32 VAL) vezetésével 15 ponttal vezettek a nagyszünetben, végül 88-72-re győztek. A Barcelona pedig egy gyenge első félidő után fordított az Unicaja ellen - 28 pontig jutottak a gránátvörös-kékek az első két negyedben, 5 ponttal voltak lemaradva, de Tyrese Rice (20 pont, 7 gólpassz, 5 eladott labda) és Marcus Eriksson (18 pont, 23 VAL) vezetésével simán nyertek végül, miután a második 20 percet 17 ponttal húzták be (82-70).

A szombati első elődöntőről is írtunk hosszabban - a Real Madrid újabb meccset hozott vissza a sírból, hosszabbítás után pedig ezúttal is ők nyertek, a Baskoniát 103-99 arányban múlták felül. A második elődöntőben a Barcelona a 21-10-re megnyert második negyedével 9 ponttal vezetett a nagyszünetben, de a Valencia 30-13-ra, 17 ponttal nyerte meg a harmadik felvonást, ezzel pedig a maguk javára fordították a meccset, amit végül 76-67-re nyertek meg. A fináléban aztán egészen kiegyensúlyozott, szinte végig szoros meccset játszott egymással a Real Madrid és a Valencia - 92-85-re megugrottak a vendégek a végjátékban, onnan pedig már nem tudott felállni a Valencia, hiába szereztek labdát 0.9 másodperccel a vége előtt, és hiába volt még esélyük így a fordításra (97-95).

Az MVP a mindhárom mérkőzésen, főleg a végjátékokban kulcsszerepet játszó Sergio Llull lett.

Negyeddöntők

Baskonia Vitoria Gasteiz - Iberostar Tenerife  90-81
Real Madrid - MoraBanc Andorra  99-93 hosszabbítás után
Valencia Basket Club - Herbalife Gran Canaria  88-72
FC Barcelona Lassa - Unicaja Malaga  82-70

Elődöntők

Baskonia Vitoria Gasteiz - Real Madrid  99-103 hosszabbítás után
FC Barcelona Lassa - Valencia Basket Club  67-76

Döntő

Real Madrid - Valencia Basket Club  97-95


Olaszország

Beszámoltunk külön csütörtök este Perl Zoltán és a Capo d'Orlando minimális arányú vereségéről a Grissin Bon Reggio Emilia ellen (63-61). A másik csütörtöki negyeddöntőben a bajnoki listavezető Olimpia Milano úgy győzte le 77-75-re a Cantine Due Palme Brinsisi együttesét, hogy Milan Macsvan a dudaszó pillanatában dobta be a győztes kettest egy elhibázott dobás és egy támadólepattanó után. Pénteken a Germani Basket Brescia az első negyedben 10 ponttal elhúzott az Umana Reyer Venezia ellen, a harmadik negyed végén azonban már a velencei együttes vezetett. 55-52 után azonban jött egy 11-0 a Bresciától, ahonnan 1 pontra visszajött még a Venezia, de fordítani már nem tudott, 8 ponttal nyert végül a Germani Basket (68-76). A negyedik negyeddöntőben az Avellino hiába vezetett az első negyed után 9 ponttal, már a félidőben is egál volt a meccs, végig fej-fej mellett haladtak a Sassarival onnantól, Rok Stipcevic pedig a Dinamo javára döntötte el a találkozót a legvégén (68-69).

A szombati első elődöntőben a Reggio Emilia borzasztóan sokáig vezetett a Milano ellen, még a záró 5 percre is 74-68-as állással fordultak, de itt nagyon beindult a fővárosiak támadójátéka, pillanatok alatt ledolgozták a hátrányukat. 81-81-nél még egál volt az állás bő egy perccel a vége előtt, de Cinciarini és Macsvan triplái eldöntötték a találkozót (84-87). A második elődöntőben a Sassari rendkívül hullámzó meccsen verte a Bresciát (77-70) - az első negyed után 7 ponttal a Sassari, a félidőben 6 ponttal a Brescia, a harmadik negyed után 5 ponttal megint a Dinamo vezetett, a végén aztán meg is tartották itt szerzett előnyüket. A fináléban így a Milano és a Sassari találkozott - az első negyedet 8 ponttal nyerte az Olaj egykori BL-ellenfele, aztán viszont folyamatosan darálta be ellenfelét a bajnoki tabella éllovasa, amely végül 84-74-re győzött.

Az MVP a Milano hátvédje, a döntőben 25 pontig (26 VAL) jutó Ricky Hickman lett.

Negyeddöntők

Grissin Bon Reggio Emilia - Betaland Capo d'Orlando  63-61
EA7 Emporio Armani Milano - Cantine Due Palme Brindisi  77-75
Sidigas Avellino - Banco di Sardegna Sassari  68-69
Umana Reyer Venezia - Germani Basket Brescia  68-76

Elődöntők

Grissin Bon Reggie Emilia - EA7 Emporio Armani Milano  84-87
Banco di Sardegna Sassari - Germani Basket Brescia  77-70

Döntő

EA7 Emporio Armani Milano - Banco di Sardegna Sassari  84-74


Franciaország

A galloknál egy fokkal simábban alakultak a dolgok, legalábbis a pénteki negyeddöntőkben. A Pau-Lacq-Orthez a félidőben már 15 ponttal vezetett a Paris-Levallois ellen, és bár a harmadik negyed végére ebből csak 7 pont maradt, a végén simán nyertek (76-65). Az Elan Chalon nagyon beragadt a rajtnál az ASVEL ellen, 17 ponttal bukták az első negyedet, onnan pedig nem volt visszaút már nekik (62-80) - John Roberson 9 pontig és 7 gólpasszig jutott (9 VAL). A Nanterre a félidőben még 7 ponttal égett a Strasbourg ellen, de 27-10-re nyerték a harmadik felvonást, így végül ők is nagyobb izgalmak nélkül nyertek (77-71) - két pontnál közelebb nem ért már hozzájuk a SIG. A bajnoki listavezető Monaco pedig majdnem elszórakozta első negyed után 13, a harmadik után pedig 15 pontos előnyét - három pontra visszaengedték a Gravelines-t, de végül így is nyertek azért (90-85).

A szombati első elődöntőben az ASVEL a Pau-Lacq-Orthezt is lelépte, 13 ponttal vezettek a félidőben, 20-szal a harmadik negyed után, simán győztek Walter Hodge (18 pont, 10 gólpassz, 28 VAL) vezetésével (80-94). A második elődöntő jóval szorosabban alakult, a harmadik negyed után még a Nanterre vezetett a Monaco ellen, de a záró felvonásban a hercegség csapata a maga javára fordította a meccset, az utolsó 2 percet 6-0-ra hozták, így a mérkőzést összességében 81-76-ra. A fináléban aztán az ASVEL megint bekezdett, 9 ponttal nyerték az első negyedet, és még a harmadik negyed végén is vezettek 4 ponttal, a Monaco azonban 29 pontot szórt a záró felvonásban, lényegében a 33. perctől kezdve végig előnyben játszottak, így esélyesként behúzták a kupát az egész hétvégén kiválóan játszó és két jelenlegi dobogóst is simán elintéző ASVEL ellenében (95-91).

Az MVP az ukrán válogatott Sergii Gladyr lett.

Negyeddöntők

Élan Béarnais Pau-Lacq-Orthez - Paris-Levallois  76-65
Elan Chalon - ASVEL Lyon-Villeurbanne  62-80
Nanterre 92 - SIG Strasbourg  77-71
AS Monaco - BCM Gravelines Dunkerque  90-85

Elődöntők

Élan Béarnais Pau-Lacq-Orthez - ASVEL Lyon-Villeurbanne  80-94
AS Monaco - Nanterre 92  81-76

Döntő

AS Monaco - ASVEL Lyon-Villeurbanne  95-91


Németország

A németeknél csak két elődöntő, a bronzmeccs és a döntő volt, náluk más szisztéma szerint zajlik a kupa. A szombati első elődöntőben a Bayern München a második negyed közepétől végig vezetett az ALBA Berlin ellen - a végjátékban ugyan a fővárosiak 3 pontra megközelítették a bajorokat, de ennél közelebb nem kerültek (78-70). A második elődöntőben a Ludwigsburg a harmadik negyed közepére ledolgozta első felvonásban összeszedett hátrányát, át is vették a vezetést a Brose Baskets Bamberg ellen, de ezután megint elhúzott az Euroligában érdekelt alakulat, onnan pedig már nem volt visszaút az Olaj ellen is játszó BL-résztvevőnek (78-85).

A bronzmeccsen az ALBA Berlin és a Ludwigsburg egy félidő erejéig fej-fej mellett haladt egymás mellett, aztán a Berlin a harmadik negyedben eldöntötte a találkozót a maga javára (84-70). A fináléban pedig a Bamberg az első negyed legvégén és a második elején szerzett előnyéből gazdálkodott végig. A mérkőzés végjátékában többször feljött egy pontra a München, de jól dobta a büntetőket a Bamberg, így nem tudott sem egyenlíteni, sem fordítani a bajor gárda (71-74).

Elődöntők

FC Bayern München - ALBA Berlin  78-70
MHP Riesen Ludwigsburg - Brose Baskets Bamberg  78-85

Bronzmeccs

ALBA Berlin - MHP Riesen Ludwigsburg  84-70

Döntő

FC Bayern München - Brose Baskets Bamberg  71-74


Törökország

A törököknél szerdán rendezték az első két negyeddöntőt. Az első mérkőzésen a Pinar Karsiyaka csak 6 ponttal győzte le a Yesilgiresun csapatát (85-79), bár a félidőben már 17 ponttal vezettek - óriási hajrát mutatott be a török tabella jelenlegi 9. helyezettje, de ez kevés volt összességében a sikerhez. A második meccsen az Anadolu Efes egy egál első félidő után 7-0-lal nyitotta a Fenerbahce elleni összecsapás harmadik negyedét, ez pedig döntőnek bizonyult, itt megszerzett előnyüket ugyanis lényegében végig tartották (82-74). A csütörtöki két elődöntő közül az elsőben a Banvit három szoros negyed után 22-9-re nyerte a negyedik felvonást, így a Besiktas elleni meccset is (66-57). A Galatasaray pedig a félidőben még hátrányban volt a Darüssafaka ellen, de a negyedik negyedben 25 pontot szórtak, így végül fordítottak és legyőzték David Blatt csapatát (77-71).

Szombaton folytatódtak a küzdelmek. Az első elődöntőben a Banvit 5 pontos félideji előnyéből 4 pontos hátrány lett a harmadik negyed után a Galatasaray ellen, de 24 pontot szórt a Bajnokok Ligája induló klub a záró 10 perc alatt, így 71-68-ra behúzták a mérkőzést. A második elődöntőben szoros első félidő után az Anadolu Efes 5 ponttal meglépett az utolsó 10 perc előtt, és ott elég volt, hogy 18 ponton tartották a Pinar Karsiyakát, így megmaradt az előnyük a végére is (74-79). A vasárnapi fináléban aztán a Banvit 9 ponttal meglépett az első negyedben, ebből a fórjából pedig végig jól gazdálkodott az Anadolu Efes ellen, végül ennyivel nyertek összességében is (66-75)

Az MVP a Banvittól Jordan Theodore lett, aki az elődöntőben 20 pontot szórt, a döntőben pedig 19 pontig és 9 pattanóig jutott.

Negyeddöntők

Yesilgiresun Belediye - Pinar Karsiyaka  79-85
Anadolu Efes - Fenerbache  82-74
Besiktas Sompo Japan - Banvit  59-66
Galatasaray Odeabank - Darüssafaka Dogus  77-71

Elődöntők

Banvit - Galatasaray Odeabank  71-68
Pinar Karsiyaka - Anadolu Efes  74-79

Döntő

Anadolu Efes - Banvit  66-75


Görögország

A görögöknél is teljesen más a kuparendszer, náluk Final Four sincs, a szezon eddigi részében lejátszották a meccseket egyenes kieséses rendszerben a hétvégén pedig jött a döntő. A szombat fináléban a Panathinaikosz 8 pontos előnyt szerzett az első negyedben az Arisz ellen, de egy pocsék második felvonás után csak 29-27-re vezettek a nagyszünetben. A fordulás után 21-10-re nyerte a harmadik negyedet a Pana, így végül a mérkőzést és a kupát is viszonylag könnyedén (68-59).

Döntő

Panathinaikosz - Arisz  68-59

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus