VTB Liga, 17. hét: A Minszk is megtréfálta a Kazanyt

Milos Teodoszics és Quino Colom is visszatért sérüléséből a hétvégén, a Kazanyon azonban kiváló irányítója sem tudott segíteni, a Körmend korábbi fehérorosz kupaellenfele ugyanis legyőzte a tavalyi döntőst. A Loko klubrekordot állított fel sorozatban aratott 12 győzelmével.

Avtodor Szaratov (orosz, 5-9) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 3-11) 88-81

A harmadik negyedben 18 pontot szerző Nick Minnerath (30/12 pont, 5 lepattanó, 5/4 tripla) újabb fantasztikus játékával a főszerepben le tudta győzni az Avtodor a Minszket, így a szaratoviak playoff-reményei továbbra is életben vannak. Az első félidő még rendkívül szoros volt (40-34), a harmadik negyedben azonban Minnerath parádéjával már 25-tel is vezetett az Avtodor. Dru Joyce (11/6 pont, 10 gólpassz) és az új Minszk-szerzemény, Antonio Graves (14 pont, 5 lepattanó) révén aztán nagy hajrába kezdtek a beloruszok, 5 pontnál közelebb azonban nem jutottak, megérdemelten nyert az Avtodor.

Lokomotiv Kubany (orosz, 12-2) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 4-10) 88-75

Az eredményjelző meghibásodása miatt több mint másfél órás csúszással kezdődött a Lokomotiv és a Nyizsnyij Novgorod találkozója, ez a nem is olyan kis intermezzo pedig egyértelműen a sokkal esélyesebb hazaiakat zavarták meg jobban. A Nyizsnyij ugyanakkor szenzációs dobóformában kezdett, és 21-6-ra is vezettek már a Kenny Boynton (17/9 pont, 4 gólpassz) által dirigált vendégek. A folytatásban aztán a Loko is beerősített, 28 pontnál már döntetlen volt az állás, de elhúzniuk nem sikerült a vasutasoknak. A negyedik negyedet aztán 10 megválaszolatlan ponttal kezdték a házigazdák, innentől pedig a kezükben volt a mérkőzés és begyűjtötték a klubrekordot jelentő 12. zsinórban aratott győzelmüket. A Loko és a mezőny legjobbja Kevin Jones (20 pont, 6 lepattanó, 14/10 mezőnyből) volt.

Asztana (kazah, 6-9) – Kalev/Cramo (észt, 4-11) 72-78

Nagyon fontos pontot hullajtott el odahaza az Asztana a Kalev ellen, hiszen a rájátszásba igyekvő kazahok nemcsak a legjobb nyolcat, hanem a hatodik helyet is megcélozhatják, ehhez azonban az ilyen vereségek nem férnek bele nekik. A Rain Vaideman (24/9 pont, 4 lepattanó) vezette észtek a nagyszerű első félidejükkel szereztek maguknak nagy előnyt (31-46), amivel jól sáfárkodtak a folytatásban, így hiába remekelt Rob Lowery (21/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz), Ian Miller (21/9 pont) és Ousman Krubally (16 pont, 9 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz) is az Asztanában, a kazahok nem tudták megfordítani a találkozót.

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 7-9) – Parma (orosz, 0-15) 87-82

Most is mindent megtett a Parma, hogy végre megszerezze első győzelmét a VTB Ligában, ám erőfeszítéseiket Krasznojarszkban sem koronázta siker. A kiegyenlített első félidő után a harmadik negyedben húzott el a Jenyiszej, hiszen ebben a játékrészben csak két mezőnykosárra és összességében 6 pontra futotta a permi alakulattól. A folytatásban aztán már 76-56-ra is vezetett a Jenyiszej, és a Danilo Andjusics (27/6 pont, 4 gólpassz) vezette Parma hiába jött fel 2 pontra (81-79), a vendégek nem tudták végigcsinálni a nagy fordítást. A Jenyiszej legjobbjai Suleiman Braimoh (21 pont, 9 lepattanó), Tony Taylor (16/6 pont, 5 gólpassz) és Frank Elegar (10 pont, 11 lepattanó, 3 blokk) voltak.

CSZKA Moszkva (orosz, 14-1) – Avtodor Szaratov (orosz, 5-10) 95-80

Nando De Colo (24/6 pont, 8 gólpassz) 24 pontjára alapozva hozta a CSZKA a kötelezőt az Avtodor ellen, a moszkvaiak számára a legjobb hír viszont, hogy a több hetet is kihagyó Milos Teodoszics (6 pont, 10 gólpassz) végre visszatért az Euroligában mostanában bukdácsoló címvédőhöz. A CSZKA már a meccs elején magához ragadta a kezdeményezést, és bár mindent megpróbált a Branden Frazier (14/6 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) és Josh Adams (17/9 pont, 4 lepattanó) által húzott Avtodor, de a győzelemre nem volt esélyük egyetlen percre sem. Ahogy a CSZKA-tól megszokhattuk, egész végig biztonságos távolságban tartották magukat, és mikor kellett mindig rátettek egy lapáttal a teljesítményükre.

VEF Riga (lett, 7-7) – Zenit Szentpétervár (orosz, 12-3) 73-82

Alaposan meg kellett szenvednie a győzelemért a Zenitnek a Riga otthonában, végül azonban diadalmaskodni tudtak a szentpéterváriak a lett fővárosban. Három negyeden keresztül fej-fej mellett haladtak a felek, a záró játékrésznek 58-60-as állásról futottak neki. Ezt azonban 9 megválaszolatlan ponttal kezdte a Zenit, innentől pedig már nem tudott veszélyeztetni a VEF. A lettek Martins Meiers (31 pont, 10 lepattanó) és Janis Blums (17/9 pont, 4 lepattanó) nagy estéjével tartották meccsben magukat egészen a hajráig, a Zenit nyerőembere pedig Szergej Karaszev (24/9 pont) volt ezúttal.

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 4-11) – UNICS Kazany (orosz, 10-5) 87-85 h.u.

Quino Colom (11/6 pont, 7 gólpassz, 7 lepattanó) visszatérése és Keith Langford (32/6 pont) újabb szenzációs teljesítménye ide vagy oda, a Kazany elfáradni látszik az Euroliga okozta kettős terhelés során, és zsinórban negyedik vereségét is elszenvedte a VTB Ligában, ezúttal a Minszk otthonában. Pedig ez egy félig már megnyert meccs volt a tatároknak, hiszen az első három, roppant szoros negyed után a negyedikben már tízpontos előnyt szereztek. A beloruszok két amerikaija, Antonio Graves (19/9 pont, 4 lepattanó) és Justin Gray (15/12 pont, 6 gólpassz) azonban elkezdték szórni a triplákat, utóbbi hármasával a Minszk kicsikarta a hosszabbítást. A ráadásban aztán ismét jobban kezdett a Kazany, ám megint jött a két légiós, hiszen előbb Graves kiegyenlített, majd Gray 84-85-nél elsüllyesztette a potenciális meccsnyerő triplát, hiszen Langford utolsó dobása célt tévesztett. A Minszk győzelmében Dru Joyce (17/6 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó) is elévülhetetlen érdemeket szerzett.

 

A bajnokság állása:

A következő hét programja:
Kalev/Cramo – Nyizsnyij Novgorod 
Avtodor Szaratov – Himki Moszkva
Lokomotiv Kubany – Asztana 
Nyizsnyij Novgorod – UNICS Kazany 
Zenit Szentpétervár – CSZKA Moszkva

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus