VTB Liga, 19. hét: Visszaállította renoméját a CSZKA

A címvédő moszkvaiak ha nem is könnyen, de megszakították a Lokomotiv 13 meccses győzelmi sorozatát, így újra egyedüliként vezetik a bajnokságot. A Loko ezzel a vereséggel ráadásul egészen a negyedik helyig zuhant a kiegyenlített élmezőnyben, hiszen a Zenit és a Himki is nyerni tudtak. A tavalyi döntős Kazany újabb fájó vereségével végleg kiszorulni látszik a legjobb négyből.

CSZKA Moszkva (orosz, 15-2) – Lokomotiv Kubany (orosz, 13-3) 83-77

A bajnokság első két helyét elfoglaló, a meccs előtt még egyaránt csupán 2-2 vereséggel álló CSZKA és Lokomotiv rangadóját a címvédő nyerte meg, akik a Zenit elleni vereség után ezzel a nagy győzelemmel hatalmas lépést tettek az alapszakasz megnyerése felé. A Loko szempontjából ez a vereség a 13 meccses, klubrekordot jelentő győzelemsorozat végét jelentette, 119 nap után kapott ki újra a VTB Ligában a krasznodari alakulat, ráadásul a többi eredmény alakulásának köszönhetően egészen a negyedik helyig csúszott vissza perpillanat. A meccs egyébként végig szorosan alakult, az első félidőben még többnyire a Mardy Collins (17/3 pont) és Andrej Zubkov (16/6 pont) vezette Lokónál volt az előny. Félidőre aztán már egalizált a CSZKA (38-38), fordulás után pedig a moszkvaiak két legeredményesebbje, Nando De Colo (21/6 pont) és Andrej Voroncevics (14/12 pont, 4 lepattanó) főszereplésével már a tavalyi bajnok kezébe került az irányítás. 74-71-re aztán még felzárkózott a Loko, ám ekkor ismét De Colo és Voroncevics pillanatai következtek, így nem hagyta kiénekelni a sajtot a szájából a CSZKA.

Kalev/Cramo (észt, 4-13) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 8-9) 82-91

Ezúttal Tallinnban aratott újabb fontos győzelmet a Jenyiszej a magabiztos rájátszásba jutás és ott a minél jobb kiemelés megszerzése szempontjából. A lepattanócsata 52-29-re történő megnyerése volt a kulcsa a Jenyiszej győzelmének, amivel a második félidőben szépen lassan bedarálták az oroszok a Kalevet. Ebben Frank Elegar (18 pont, 16 lepattanó) elképesztő dupla-duplájával vállalt oroszlánrészt, mellette pedig Vaszilij Zavorujev (22/18 pont, 4 lepattanó) triplái is nagyon kellettek a vendégek győzelméhez. A Kalev Vitali Liutych (30/9 pont, 5 lepattanó) 30 pontjával igyekezett tartani magát, amennyire lehetett.

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 4-12) – Asztana (kazah, 7-10) 70-80

A Jenyiszejhez hasonlóan az Asztana is komoly lépést tett a playoff-szereplés felé, a kazahok így ráadásul leszakították magukról a Minszket, egy helyett háromgyőzelemnyi távolságba kerültek tőlük. A beloruszoknál csak Antonio Graves (18/12 pont) és Djordje Gagics (17 pont, 9 lepattanó) jelentettek igazi veszélyt, így pedig nem volt esélyük a győzelemre, az Asztana sikere nem forgott veszélyben egy percig sem. A kazahoknál Ousman Krubally (23 pont, 10 lepattanó, 2 blokk), Ian Miller (16/9 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) és Leonidas Kaselakis (16/6 pont) játszottak kiemelkedően.

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 5-12) – Zenit Szentpétervár (orosz, 14-3) 93-97

A CSZKA Moszkva legyőzését a Nyizsnyij Novgorodban aratott következő sikerrel tette igazán értékessé a Zenit, akik ezzel ráadásul meg is előzték a Lokót a második helyen. A remek csapatjátékkal előrukkoló, összesen 32 gólpasszt kiosztó szentpéterváriak számára nem volt egy könnyű meccs ez a mostani, ám végül azért behúzták a győzelmet, a Nyizsnyij nem tudott kiegyenlíteni a hajrában. A vendégeknél Ryan Toolson (20/12 pont), Kyle Landry (18/3 pont, 5 lepattanó, 2 blokk), Jevgenyij Valijev (16 pont, 4 lepattanó) és Aaron White (15/3 pont, 6 lepattanó) is nagyon jól játszott, a hazaiaknál pedig Petr Gubanov (23/15 pont) és Tomislav Zubcic (15/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) nyújtották a legjobb teljesítményt.

UNICS Kazany (orosz, 11-6) – Himki Moszkva (orosz, 13-3) 73-98

Az utóbbi napokban az orosz és az európai sajtó Alexej Shved lehetséges nyári CSZKA Moszkvához igazolásától volt hangos, ám a klasszis a Kazany elleni teljesítményével is bizonyította, hogy most még minden erejével a Himki sikeréért küzd. Shved (31/18 pont, 6 gólpassz, 9/6 tripla) ugyanis 31 pontot berámolva vezette nagy győzelemre a fővárosiakat, akik ezzel alaposan leszakították magukról a tatárokat, nagyon úgy tűnik, hogy a pocsék formában lévő tavalyi döntős pályahátrányból lesz kénytelen várni az idei rájátszást. A meccs első félidejében egyébként még tudta meccselni a Kazany sztárja, Keith Langford (19/9 pont, 4 gólpassz) Shved teljesítményét, ekkor még fej-fej mellett is haladtak a csapatok (49-53), fordulás után aztán nem volt senki, aki felnőtt volna a vendégektől Langfordhoz. Nem úgy a vendégeknél, akik közül Szergej Monya (17/12 pont, 9 lepattanó, 4/4 tripla) és Marko Todorovics (16 pont, 10/8 mezőnyből) is maximálisan dicsérhető volt, így kiütéses Himki-győzelem született végül, a Kazany a szezonbeli legnagyobb vereségét volt kénytelen elszenvedni.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
VEF Riga – Nyizsnyij Novgorod 
Lokomotiv Kubany – Himki Moszkva 
Zenit Szentpétervár – Jenyiszej Krasznojarszk 
Avtodor Szaratov – Asztana
CSZKA Moszkva – UNICS Kazany
Cmoki-Minszk – VEF Riga

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus