VTB Liga, 20. hét: Az év meccsén verte a Himki a Lokót

Az Alexej Shved által repített Himki egy fantasztikus meccsen nagyon fontos győzelmet aratott a Loko otthonában, így ők kerültek közelebb a második helyhez. Ezt a pozíciót azonban egyelőre még mindig az ismét nyerő Zenit birtokolja, az élen pedig továbbra is a CSZKA áll, akik a Kazanyt verték a tavalyi döntő visszavágóján.

VEF Riga (lett, 7-8) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 6-12) 73-78

A hatodik helyre igyekvő Riga és a playoffba vágyó Nyizsnyij Novgorod csatájából kisebb-nagyobb meglepetésre az oroszok jöttek ki győztesen, így ők kerültek egy lépéssel közelebb céljaik eléréséhez. A Nyizsnyij a hajrában nyújtott jobb teljesítményének köszönheti a győzelmet, hiszen három negyeden át teljesen egál volt a mérkőzés, a záró játékrészben aztán az addigi összesen 50 egység után 28 pontot termeltek be a vendégek. Ebből Alexander Gudumak (16 pont, 4 lepattanó) jó néhány nagy kosárral vette ki a részét, így ő lett az öt 10 pont fölé jutó Nyizsnyij-játékos közül a meccs embere. A Rigában Martins Meiers (19 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Mareks Mejeris (17/6 pont, 15 lepattanó) hiába nyújtott kiemelkedőt.

Lokomotiv Kubany (orosz, 13-4) – Himki Moszkva (orosz, 14-3) 84-89

Alexej Shved (29/15 pont, 8 lepattanó) újabb briliáns performanszával a Himki Moszkva nagyon nagy győzelmet aratott a meccs előtt szintén 13-3-as mérleggel álló Lokomotiv ellen a Eurocup-csapatok csatáján, ami könnyen lehet, hogy a végelszámolásnál döntő jelentőséggel bír majd. A mérkőzés egyébként színvonalában és izgalmaiban is minden igényt kielégített, a szezon talán legjobb találkozóját játszották a felek. A Loko kezdett jobban, többek közt egy egész pályás kosárnak köszönhetően már 31-17-re is vezettek. Shved és E.J. Rowland (18/9 pont, 6 gólpassz) aztán elkezdték szórni a triplákat, így az első félidő utolsó 5 percében 21 pontot rámolt be a Himki, ami után a nagyszünetben már náluk volt az 50-43-as előny. A folytatásban aztán minden addiginál kiegyenlítettebb lett a meccs, az utolsó negyedben 10-szer változott a vezető csapat személye. Utoljára akkor, mikor 84-80-nál Shved újabb két gyilkos hármast küldött a helyére, ami után még lett volna lehetősége ugyan, de nem tudott fordítani a Loko. A hazaiak legjobbjai Mardy Collins (16/3 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) és Kevin Jones (16 pont, 9 lepattanó) voltak.

Zenit Szentpétervár (orosz, 15-3) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 8-10) 94-78

A 17 gólpasszt kiosztó Sztefan Markovics (7 pont, 17 gólpassz) vezérletével magabiztos győzelmet aratott a Zenit a Jenyiszej felett, így a szentpéterváriak továbbra is tartják második helyüket a CSZKA mögött. Az első negyed még teljesen kiegyenlített volt, ezt követően aztán – főként Markovics passzaiból – a hazaiak mesterlövészei, így Ryan Toolson (16/3 pont), Szergej Karaszev (14 pont, 4 lepattanó) és Janis Timma (13/6 pont) is beindultak. Ennek köszönhetően villámgyorsan 10 pont fölé szökött a különbség, félidőben pedig már 52-34-re vezetett a Zenit, ahonnan már nem volt visszaút a Jenyiszejnek.

Avtodor Szaratov (orosz, 5-12) – Asztana (kazah, 8-10) 78-79

Ahogy a Nick Minnerath (23/3 pont, 8 lepattanó), Vince Hunter (17 pont, 4 lepattanó, 2 blokk) – Ian Miller (24/15 pont), Rob Lowery (18/9 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) különcsatából, úgy az Avtodor-Asztana mérkőzésből is hajszálnyival a vendégek jöttek ki jobban. Ez a hajszál azonban nagyon fontos lehet még mindkét csapatnak a végelszámolásnál, az oroszoknak negatív, a kazahoknak pedig pozitív értelemben. A meccs képe egyébként nagyon hasonlított a Loko-Himki mérkőzéséhez, hiszen előbb az egyik, majd a másik csapatnak voltak jobb periódusai. Ezek a végére aztán kiegyenlítették egymást, így jöhetett a drámai végjáték, amiből az Asztana jött ki jobban. 77-77-nél ugyanis Minnerath csak az egyik büntetőjét dobta be, majd Leonidas Kaselakis (12/6 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) egy támadólepattanó utáni kosárral megnyerte a meccset övéinek.

CSZKA Moszkva (orosz, 16-2) – UNICS Kazany (orosz, 11-7) 92-88

Tovább folytatódott a Kazany vesszőfutása a CSZKA otthonában is, hiszen pénteken az Euroligában a Panathinaikosz otthonában egy utolsó másodperces tripla fosztotta meg őket a bravúros győzelemtől, most pedig a címvédő otthonában álltak helyt remekül, de innen is üres kézzel kellett távozniuk. Pedig volt tartás a másik tavalyi döntősben, hiszen a szoros első félidőt követően ellépett 14 ponttal ugyan a CSZKA (63-49), ám ők innen is vissza tudtak jönni a meccsbe. Végül aztán Nando De Colo (23/3 pont, 6 gólpassz) és Milos Teodoszics (19/9 pont, 10 gólpassz) klasszisa döntött, főleg az utóbbi triplája volt tőrdöfés a vendégjátékosok szívébe egy perccel a vége előtt, amivel 92-86-ra lépett el és zárta le a meccset az Itudisz-legénység. A Kazanyban Keith Langford (20/9 pont, 4 gólpassz) és Art Parakhoszki (17 pont, 5 lepattanó) játszottak kiemelkedően.

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 4-13) – VEF Riga (lett, 8-8) 69-72

A Minszk otthonában visszahozta a Riga a hét elején a Nyizsnyij Novgorod ellen elszenvedett botlását, így a letteknek egyelőre nincs miért aggódniuk a rájátszásba jutást illetően. A vendégek 20-6-os kezdéssel alapozták meg sikerüket, igaz ezt követően még a Minszk is vezetett 50-42 arányban. A Riga két ásza, Janis Blums (19/6 pont) és Martins Meiers (14 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) azonban kezükbe vették az irányítást, zsinórban 9 pontot rámoltak be ketten és győzelemre vezették csapatukat. A beloruszok legjobbja Aliaksandr Kudrautsau (17/3 pont, 3 labdaszerzés) volt.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Asztana – Parma 
Himki Moszkva – Cmoki-Minszk
Nyizsnyij Novgorod – CSZKA Moszkva
Kalev/Cramo – UNICS Kazany

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus