VTB Liga, 21. hét: Kane nélkül már esélytelen volt a NN

Az ebben a két hétben rendezendő Eurocup-negyeddöntőkben három orosz csapat is érdekelt, így mindössze négy meccset rendeztek a hétvégén. Az immár DeAndre Kane nélkül felálló Nyizsnyij Novdorodon átrobogott a kispadja által húzott CSZKA, ahogy a Kazany és a Himki sem adott esélyt ellenfelének.

Asztana (kazah, 9-10) – Parma (orosz, 0-16) 88-73

A Kazanyba igazolt legnagyobb sztárja, Danilo Andjusics nélkül nem volt esélye az Asztana otthonában sem a Parmának első győzelme begyűjtésére. A lassan biztos playoff-résztvevőnek tekinthető kazahok az első félidőben egy 25-8-as rohammal húztak el, ami után még visszajött ugyan 52-50-re a jól küzdő permi gárda, ám az Asztana ismét sebességet váltott és magabiztosan nyert. A házigazdáknál az Ousman Krubally (21 pont, 12 lepattanó), Rob Lowery (16/3 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), Ian Miller (15/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) trió játszott kiválóan.

Himki Moszkva (orosz, 15-3) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 4-14) 80-72

A Himki Moszkva a Valenciával vívott, kőkemény Eurocup-negyeddöntős párharca közben – ami a keddi és a pénteki ütközetek után 1-1-re áll, és a döntő meccsre szerdán kerül sor Spanyolországban – is vállalta a Minszk elleni mérkőzést, amit az esélyeknek megfelelően meg is nyert az orosz alakulat. A Himki érthető okokból csak annyit adott ki magából ezúttal, amennyire szükség volt a két ponthoz, végig kézben tartották a meccset. Mikor 42-43-nál a beloruszok legjobbjuk, Dru Joyce (23/15 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) triplájának köszönhetően átvették a vezetést, akkor a házigazdák hirtelen emeltek a fordulatszámon és egy 15-4-es rohammal ismét elhúztak. A Himkiben a maximálisan megérdemelt február hónap MVP-je címet most átvevő Alexej Shved (19/9 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) és Viacheslav Zaitcev (19/3 pont, 5 lepatanó, 2 blokk) voltak kiemelkedők, a Minszkben pedig Joyce mellett Aliaksandr Kudrautsau (18/3 pont) játszott jól.

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 6-13) – CSZKA Moszkva (orosz, 17-2) 65-101

Könnyed ujjgyakorlat volt a CSZKA Moszkva számára a most már a honosított magyar hátvéd, DeAndre Kane nélkül felálló Nyizsnyij Novgorod elleni idegenbeli fellépése, a címvédő a 100 pontos határt is átlépve diadalmaskodott kiütéses különbséggel. A CSZKA pénteken egy sokáig emlékezetes, rekorddöntő első negyedet produkált Barcelonában, a nyitó játékrészt ugyanis 29-4-re nyerték a moszkvaiak. Most is igyekeztek ugyanígy kezdeni, az első félidőben a 18 kétpontos kísérletükből 15 bement, a kispadjuk pedig 34-0 arányban múlta felül a Nyizsnyijét az első 20 percben. Ehhez képest a hazaiak egészen jól tartották magukat, 38-51 volt az állás a nagyszünetben, az olló aztán csak ezt követően nyílt ki a csapatok között, ami egyértelműen a keretek mélysége közti különbségnek tudható be. Pedig Milos Teodoszics nem is játszott a fővárosiaknál, és a másik nagy sztár, Nando De Colo is csak bő 14 percet töltött a parketten, ami alatt csupán 5 pontot szerzett két mezőnykísérletéből. A „tartalékok” azonban villogtak, a cserejátékosok a végére összesen 72 pontig jutottak, Cory Higgins (19/9 pont, 3 labdaszerzés), Vitalij Fridzon (15/9 pont), Nikita Kurbanov (14 pont, 3 labdaszerzés) és Dmitrij Kulagin (13 pont, 9 gólpassz, 5 lepattanó) lettek a legeredményesebbek végül. A Nyizsnyij legjobbja Dijon Thompson (15/3 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) volt.

Kalev/Cramo (észt, 4-14) – UNICS Kazany (orosz, 12-7) 86-110

Az alapszakasz hátralévő része szinte már tét nélkülinek tűnik a Kazany számára, hiszen a tatárok kirobbanthatatlannak tűnnek az ötödik helyről, így az Euroliga és a VTB Liga kettős terhelésétől szépen lassan felmorzsolódó gárda a Kalev ellen nem is vetette be a pihenőt kapó Keith Langfordot. Pontkirálya nélkül is átrobogott azonban az észteken a Pasutyin-legénység, akik az első negyedet 16/13-as mezőnymutatóval zárták és 37-19-re nyerték a játékrészt, a félidőben pedig már 64 dobott pontnál tartottak. A fantasztikus dupla-duplát elérő Qunio Colom (15/3 pont, 16 gólpassz, 4 lepattanó) mellett Art Parakhoszki (16 pont, 7 lepattanó) és az egyaránt szezon közben igazolt, eddig kevesebbet játszó Artem Klimenko (18 pont, 9 lepattanó) és Danilo Andjusics (18/9 pont, 5 gólpassz) voltak a Kazany legeredményesebbjei. A Kalevben a hét triplát elsüllyesztő Erik Keedus (21/21 pont) volt kiemelkedő.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Parma – Himki Moszkva
Nyizsnyij Novgorod – Jenyiszej Krasznojarszk 
VEF Riga – CSZKA Moszkva
UNICS Kazany – Zenit Szentpétervár
Kalev/Cramo – Avtodor Szaratov

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus