VTB Liga, 22. hét: Csak idegenbeli sikerek születtek

A liga első három helyén álló csapata is idegenbe látogatott a hétvégén, és míg a CSZKA valamint a Himki Moszkva papírforma-győzelmeket aratott, addig a Zenit egy nagyon sokat érő bravúrral a zsebben távozott a tavalyi döntős Kazany otthonából.

Parma (orosz, 0-17) – Himki Moszkva (orosz, 16-3) 83-87

A Himki Moszkva nem tudta sikerrel venni a Valencia elleni Eurocup-negyeddöntős párharcát, ami után néhány nappal érthetően nem a legjobb passzban érkeztek a sereghajtó Parma otthonába a fővárosiak. A vendégek aztán kis híján rá is fáztak erre a még nyeretlen permiekkel szemben, akik megérezték a lehetőséget a bravúrra ezen a találkozón. A nagyszünetben ugyan még 11 pontos hátrányban volt a Parma (35-46), fordulás után azonban Maxim Dibovszki (19/12 pont) vezérletével nagyot küzdve egyre faragták le hátrányukat, és 77-76-nál a vezetést is átvették. A Himkit aztán ki más, mint az addig is sok nagy kosarat szerző, ezúttal is tripla-dupla közeli számokat hozó Alexej Shved (26/15 pont, 8 gólpassz, 8 lepattanó) mentette meg a negatív szenzációtól.

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 6-14) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 9-10) 80-93

Nagy pofont adott a Nyizsnyij Novgorod playoff-reményeinek a Jenyiszej, a krasznojarszkiak ugyanis idegenben is meg tudták verték honfitársaikat, így továbbra is magabiztos távolságban tartják őket maguk és a nyolcadik hely mögött. Kenny Boynton (26/15 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) és Petr Gubanov (18/3 pont, 5 lepattanó) kiváló játéka ide vagy oda a Nyizsnyijben, a sok lúd végül disznót győzött, hiszen a Jenyiszejben öten is 11 és 15 pont között termeltek. Közülük is Tony Taylor (13/3 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó) nyújtotta a legsokoldalúbb teljesítményt, ő és társai végül jó játékkal múlták felül vendéglátóikat a negyedik negyedben, amely még 64-65-ös állásról indult.

VEF Riga (lett, 8-9) – CSZKA Moszkva (orosz, 18-2) 83-99

Mind a Riga, mind pedig a CSZKA Moszkva legjobb pontszerzője nélkül lépett pályára az egymás elleni találkozón, és a két hiányzó közül kétségkívül Janis Blums távolmaradása viselte meg jobban a letteket, mint Nando De Colóé az oroszokat. Martins Meiers (17 pont, 8 lepattanó) és Armands Skele (17/6 pont) vezérletével ettől függetlenül a Riga nagyszerűen állta a sarat, a nagyszünetig fej-fej mellett haladva a címvédővel (50-54). Fordulás után aztán megvillantotta oroszlánkörmeit a CSZKA, De Colo pontjait és vezérszerepét Milos Teodoszics (13/9 pont, 6 gólpassz) mellett Cory Higgins (16 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó), Vitalij Fridzon (15/6 pont), Kyle Hines (14 pont, 6 lepattanó) és Nikita Kurbanov (13/3 pont, 5 lepattanó) is szépen pótolta, így a 25-10-re megnyert harmadik negyed után már a Moszkva vezetett 19 ponttal, eldőlt tehát a mérkőzés.

UNICS Kazany (orosz, 12-8) – Zenit Szentpétervár (orosz, 16-3) 84-109

Szergej Karaszev (26/12 pont, 4 gólpassz) kiváló játékával a főszerepben kihasználta a Zenit, hogy Keith Langford ezúttal sem állt Jevgenyij Pasutyin rendelkezésére, így a szentpéterváriak egy kiemelten fontos győzelmet arattak, ami akár még az alapszakasz második helyét is jelentheti majd számukra. A vendégek egyébként nem bízták a véletlenre a dolgokat, hiszen az első negyedben már 27-17 arányban robogtak át a tatárokon, majd a meccset mintegy keretbe foglalva a záró játékrészt még ennél is nagyobb különbséggel, 30-15-re nyerték meg, így végül minden várakozást felülmúlóan nagy sikert arattak. A Zenitben Karaszev mellett még Jevgenyij Valijev (15 pont, 6 lepattanó), Ryan Toolson (14/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó), Sztefan Markovics (12/3 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés), Trevor Mbakwe (12 pont, 5 lepattanó) és Demonte Harper (11/9 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) is egészen nagyszerűen játszott, míg a Kazanyban csak Quino Colom (25/3 pont, 9 gólpassz) hozott extrát, így nem csoda, hogy ilyen végeredmény alakulat ki.

Kalev/Cramo (észt, 4-15) – Avtodor Szaratov (orosz, 6-12) 86-94

Az utolsó fordulók előtt tallinni győzelmével még az Avtodor is bejelentkezett a rájátszásért, hiszen a szaratoviak így már csak kétmeccses hátrányban vannak a nyolcadik helyen álló Riga mögött, akiket akár még be is érhetnek egy huszáros hajrával. Ezen a meccsen egyébként nem nagy különbséggel, de szinte végig az Avtodor vezetett, és a hajrában is minden hazai felzárkózási kísérletre volt válaszuk. Ez nem is csoda, hiszen az oroszok összesen 87 pontot szerző kezdőjéből mindenki, így Nick Minnerath (24/15 pont, 6 lepattanó), Jevgenyij Kolesnyikov (22/12 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés), Branden Frazier (16/3 pont, 7 gólpassz) és Vince Hunter (12 pont, 15 lepattanó) is nagyszerű napot fogott ki, erre pedig Branko Mirkovics (28/15 pont, 11 gólpassz) pazar dupla-duplája is kevés volt válaszul.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
VEF Riga – Asztana
Zenit Szentpétervár – Parma 
Kalev/Cramo – Cmoki-Minszk 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus