VTB Liga, 8. hét: Majdnem megtréfálta a Himkit a Minszk

A Körmend új kupaellenfele komoly győzelmi esélyt szalasztott el az egyik legjobb csapat ellen. A Himkivel ellentétben a többi nagycsapatnak, így a CSZKA Moszkvának, a Kazanynak, a Lokónak és a Zenitnek sem okozott különösebb gondot az újabb sikerük megszerzése.

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 3-5) – Himki Moszkva (orosz, 5-1) 73-77

A Körmend leendő új FIBA Europe Cup-ellenfele, a Cmoki-Minszk nagy csatára késztette a Himki Moszkvát, sőt komoly győzelmi esélyük is volt a beloruszoknak, ezt azonban nem tudták kihasználni. Az Alexej Shved (26/18 pont, 5 gólpassz) vezette moszkvaiak a meccs nagy részében vezettek és nyomás alatt tartották a Minszket, ám egy utolsó nagy rohamra még futotta a hazaiak erejéből, akik fél perccel a vége előtt Justin Gray (20/15 pont) triplájával feljöttek egyetlen pontra. Shved a túloldalon ráadásul triplát hibázott, így a vezetésért és a győzelemért támadhatott a fehérorosz alakulat, Gray azonban nem tudta feltenni a pontot az i-re és megfordítani a meccset csapatának.

Lokomotiv Kubany (orosz, 5-2) – VEF Riga (lett, 3-4) 107-64

A Lokomotiv nagyszerűen játszva, összesen 14 triplát elsüllyesztve és 107 pontos idénycsúcsot dobva magabiztosan intézte el a Rigát. Már a legelején izzottak az orosz kezek, a Loko ugyanis hét kísérletből hat hármast rámolt be már az első negyedben, ezzel 32-15-re megnyerve a játékrészt és tulajdonképpen eldöntve a meccset. A Rigában csak Janis Blums (23/15 pont) játszott jól, a Lokóban viszont nyolcan is eljutottak legalább 8 pontig, a legeredményesebbek végül Mardy Collins (16/6 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó) és Matt Janning (16/9 pont, 6 gólpassz) lettek közülük.

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 3-5) – Zenit Szentpétervár (orosz, 6-1) 75-100

Mindössze egyetlen triplát tudott értékesíteni a Jenyiszej a Zenit ellen (14 kísérletből), így nem volt esélyük a krasznojarszkiaknak még csak megszorítani sem egyébként is esélyesebb ellenfelüket. A Zenit ezzel szemben 14/10-es mezőnymutatót produkált a záró játékrészben, így a végére még a különbség is tetemes lett a csapatok között. A szentpéterváriaknál Ryan Toolson (24/12 pont, 4 lepattanó), Kyle Landry (16/3 pont, 5 lepattanó) és Pavel Szergejev (15/9 pont) játszottak nagyon jól, a Jenyiszejben pedig Tony Taylor (20 pont, 8 gólpassz) és Frank Elegar (17 pont, 6 lepattanó) teljesítettek nagyszerűen.

CSZKA Moszkva (orosz, 7-0) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 1-7) 105-78

Ahogy az várható volt, nem a CSZKA Moszkva ellen szakadt meg a Nyizsnyij Novgorod rossz sorozata, a címvédő könnyedén nyert és továbbra is veretlen a ligában. A Hangáék ellen mutatott remek formát átmentették a moszkvaiak erre a meccsre is, félidőben már 57 pontnál jártak és 18 egységgel vezettek (57-39). A pénteken még 44 indexpontig (34 pont, 10 gólpassz) jutó Milos Teodoszics (10/9 pont, 8 gólpassz) ezúttal azért visszafogottabban, ám így is nagyon jól játszott, a hat 10 pont fölé jutó CSZKA-játékos egyike volt, akik közül Dmitrij Kulagin (15/6 pont) lett a legeredményesebb. A Nyizsnyijben DeAndre Kane (22/3 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Ivan Strebkov (17/9 pont) nyújtották a legjobb teljesítményt.

Parma (orosz, 0-7) – Asztana (kazah, 4-3) 65-82

Az Asztana ellen sem volt esélye megszerezni elsőt győzelmét a Parmanak, a fantasztikusan játszó Ian Miller (30/18 pont, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó, 8/6 tripla) vezérletével ugyanis átrobogtak a kazahok a permi alakulaton. Ezt már az első negyedben megtették a vendégek, az ekkor megszerzett 25-10-es előnyükkel bőven tudtak sáfárkodni a meccs hátralévő részében is. Az Aszrana remekül kihasználta a Parma hibáit, összesen 17 labdát elcsenve tőlük.

UNICS Kazany (orosz, 7-1) – Kalev/Cramo (észt, 2-5) 104-91

Pazar támadójátékával a Kalevet is megverte a Kazany, ráadásul úgy, hogy Keith Langford mindössze 3 pontig jutott ezen a találkozón. A hatalmas dupla-duplát elérő Quino Colom (21/9 pont, 15 gólpassz, 6 lepattanó), illetve Orlando Johnson (23/6 pont, 6 lepattanó), Latavious Williams (17 pont, 9 lepattanó) és Kosztasz Kajmakoglu (15/3 pont) viszont brillíroztak, így nem akadt gondja a Kazanynak. Az utolsó negyedet így hiába nyerte már meg 33-22-re a Demonte Harper (23/9 pont, 11 gólpassz) által húzott Kalev, az észteknek ez csak szépségtapaszt jelenthetett.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Himki Moszkva – Avtodor Szaratov
Lokomotiv Kubany – CSZKA Moszkva 
Asztana – Cmoki-Minszk 
Parma – VEF Riga
Jenyiszej Krasznojarszk – Kalev/Cramo 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus