Euroliga-beharangozó: 3. forduló (2.)

A mai napon hét derbi vár az európai kosárlabda szerelmeseire a kontinens topsorozatában. Óriási rangadók, komoly téttel bíró ütközetek, sorsfordítónak remélt összecsapások – nézzük a mai kínálatot az élőképes közvetítési útmutatókkal kiegészítve. A DigiSport jóvoltából a televízión keresztül is láthatjuk a játéknap legjobbnak ígérkező rangadóját.

A Fókuszban: Maccabi Tel-Aviv – Real Madrid: Gigászok harca a halálcsoportban

A két óriásklub derbijének tétje, hogy meg tudja-e tartani a veretlenségét a spanyol alakulat, az izraeliek ugyanakkor minden erejükkel azon lesznek, hogy pozitív irányba billenjen el az 50 százalékos mutatójuk.

C-csoport: Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 1 – 1) – Real Madrid (spanyol, 2 – 0)

Euroliga, alapszakasz-csoportkör, 3. forduló – 2011. 11. 03. (20:45, TV: DigiSport – felvételről 23:55-től)

Talán nem is kell jobb felvezetés, minthogy a tavalyi elődöntő két résztvevője néz ma farkasszemet egymással a Maccabi otthonában, ráadásul az akkor simán kapituláló madridiak óriásit erősödtek az utóbbi hónapokban, többek közt Rudy Fernandez-el és Serge Ibaka-val. A mai este folyamán minden bizonnyal kulcskérdés lesz, hogy a 12 ezer üvöltő, fanatikus izraeli előtt mennyire tudják megállítani a vendégek Sofoklis Schortsanitis-t, illetve milyen hatásfokkal képesek védeni a triplákat és a perimétert. Nos, a spanyolok már nem rejtegethetik, próbálgathatják a kongói-spanyol szerzeményüket, az NBA-ben is rettegett blokkolónak számító Ibaka-t, a görög válogatott center ellen mindenképp be kell dobni őt a mély vízbe Pablo Laso mesternek, hiszen a vékony Tomic és Mirotic nem valószínű, hogy hatékonyak lehetnének ellene. Ugyan ott van még Felipe Reyes is a keretben, aki szintén kiváló védő hírében áll, de egyedül kevés lesz ahhoz, hogy feltartóztassa a hazaik legnagyobb termetű fegyverét. Ha már Mirotic és Tomic, akkor bizony ők is megkapják a testhezálló feladatukat, hiszen Lior Eliyahu-t, a már nem csupán nagy tehetségnek, de kiegyensúlyozottan teljesítő Euroliga-sztárnak számít ebben a szezonban. Túlzás lenne azt állítani, hogy minden a palánk közelében fog eldőlni, de annyi bizonyos, hogy oda fog koncentrálódni a legtöbb figyelem és energia.

A Keith Langford-al megerősített tel-avivi kisembersor pedig azon agyalhat elsősorban, hogyan fogják megállítani Rudy Fernandez-t és Sergio Llull-t, no meg a hétvégén a Gran Canaria elleni spanyol bajnokin magáról végre életjelet adó Sergio Rodriguez-t. Azért fontos kérdés ez, mert ugyan ott van náluk a villámgyors „Ear Jordan”, azaz Jordan Farmar, de azért a többi hátvédtársa nem arról híres, hogy gyorsvonat sebességgel közlekedne a pályán. A rutinnal nincs gondjuk Theo Paploukas-éknak, de számukra elengedhetetlen lesz, hogy jól dobjanak kintről is, ez által kijjebb tudják húzni a védelmet, és a görög kisembernek legyen helye a kettő-kettőkhöz, betörésekhez Farmarral egyetemben, no meg Schortsanitis-ről is el tudják vonni némileg a figyelmet és nagyobb területe lehessen a gyűrű közelében. A vendégek általában nem nyerni járnak Izraelbe, de most elég a keretük ahhoz, hogy most sikerrel járjanak, ráadásul a halálcsoport egyetlen veretlenjeként egy diadallal szinte a bebiztosítanák a továbbjutásukat. A Maccabi nem igazán engedhet meg magának egy hazai buktát sem, akárki is legyen az aktuális ellenfél, de itt ma pokolian kemény dolguk lesz, még a 12 ezer üvöltő torokkal együtt is.

A találkozót az alábbi linkre kattintva élőben lehet megtekinteni

Forrás: sportfogadas.ws


A Fókuszban: Olimpia Milano – Anadolu Efes: Vízválasztó ez a derbi

A legutóbb hazai pályán, a csoport leggyengébbje, a Spirou Charleroi ellen elbukó törököknek nagy bravúrt kéne végrehajtaniuk Milánóban, de Gallinari-ék nem hinnénk, hogy erre sok lehetőséget adnak nekik.

C-csoport: Olimpia Milano (olasz, 1 – 1) – Anadolu Efes (török, 1 – 1)

Euroliga, alapszakasz-csoportkör, 3. forduló – 2011. 11. 03. (20:45)

Mindkét csapatnak vannak gondjai, hiszen az olaszok a hétvégén a görög válogatott Fotsis-t vesztették el, míg a törökök Tunceri-t, de a legújabb jelentések szerint akár mindketten pályára léphetnek a ma esti csoportrangadón. A milánóiak egy olyan meccset buktak el egy héttel ezelőtt Madridban, amit sokáig ők irányítottak és 13 pontos előnyüknél sok-sok hiba kellett tőlük, hogy ott végül elmaradjon a részükről a diadal. Egy ilyen kiélezett hatosban pedig nagyon nem mindegy, hogy valaki 2 – 0-al a Top 16-os helyét szinte bebiztosíthassa egy hazai győzelemmel az Efes ellen vagy pedig 1 – 1-es mutatóval állva egy ki-ki mérkőzésre kényszerüljön, ahol a szintén nem könnyű helyzetben lévő törökök esetlegesen vérszemet kapva rögtön negatív tartományba taszíthassák őket. Márpedig most az utóbbi szituáció van érvényben, persze a másik oldal szemszögéből sem minden fényes, ők azt a találkozót bukták el legutóbb, amit egyszerűen nem lehetett volna. Ufuk Sarica legénysége azok után, hogy a nyitófordulóban bravúros módon két vállra fektette a Partizan-t Belgrádban, képes volt otthon elbukni a belgák ellen.

Itt tehát egyik fél sem engedheti meg magának a kudarcot, de azért bárhonnan is nézzük, itt ma az Olimpia Milano az esélyes, hiszen az eddigi találkozókat alapul véve magasabb színvonalat képviselnek játékban, de ami talán még furább lehet egy ezen a nyáron összevásárolt gárdától – összeszokottságban is lényegesen előrébb járnak, mint az Efes. A vendégek ma is gondban lehetnek a hátvédposztokon, mivel Omar Cook, Malik Hairston és az egy poszttal feljebb játszó Gallinari sem lassú léptű kosaras, Drew Nicholas pedig óriási formában van. Tunceriék legutóbb is megszenvedtek az alacsony súlyponttal rendelkező kisemberek ellen, nagyon rendbe kell szednie fiait Sarica mesternek, ha itt meccsben szeretnének lenni, esetleg meglepetést akarnak okozni. A Milano-t viszont nem kell félteni, még esetlegesen Fotsis nélkül is ők az esélyesek, nagyon egyben van Sergio Scariolo csapata.

A találkozót az alábbi linkre kattintva élőben lehet megtekinteni

Forrás: sportfogadas.ws


D-csoport: UNICS Kazany (orosz, 1 – 1) – Barcelona (spanyol, 2 – 0) (17:00)

Az UNICS a legutóbbi fordulóban kisebb meglepetésre tudott diadalmaskodni a Galatasaray vendégeként, de most hazai pályán még ennél is nehezebb dolguk lesz Pashutin mester fiainak a Barcelona ellen. A katalánok hihetetlen erős bedobó-sorral érkeznek Kazanyba, ráadásul CJ Wallace is újra hadra fogható. Az oroszok védekezésben sok energiát kell, hogy megmozgassanak, hiszen számukra szinte minden poszton mis-match-ekkel találkoznak, talán csak az irányítók tekintetében lehet azt mondani, hogy előnyben lehetnek. No nem azért, mert Marcelinho Huertas rosszul mozgatná a Barcát, hanem mert neki egy Victor Sada a cseréje, aki remek védő ugyan, de támadásban nem tényező, eközben a hazaiaknál Lyday, Greer és Samoylenko is hasonló szintű produkcióra képes. Centerben viszont sokkal mozgékonyabb Xavy Pascual alakulata, Nathan Jawai és a rutinos Savrasenko nehezen tudjuk elképzelni, hogy tudná tartani a lépést Lorbek-kel, Eidson-nal és N'Dong-gal, ugyanakkor védekezésben az utóbb említett nagyember, valamint a 217 centis Kosta Perovic megoldást jelenthet az UNICS óriásai ellen. Érdekes párharc lehet Henry Domercant-é és Juan Carlos Navarro-é, látványos ütközetet várunk ettől a két klubtól, melynek azért a Barcelona az esélyese, mely gyakorlatilag be is biztosíthatja a helyét a Top 16-ban.

A találkozót az alábbi linkre kattintva élőben lehet megtekinteni


A-csoport: Fenerbahce Ulker (török, 0 – 2) – Nancy (francia, 1 – 1) (18:45)

A török Fener hihetetlen módon 0 – 2-vel rajtolt ebben a kiegyensúlyozott, de nem feltétlenül erős csoportban, így számukra minden további mérkőzés megnyerése létkérdés, kezdve a mai, Nancy ellenivel. A franciák lendületben vannak, hiszen legutóbb elintézték a Bilbaót, ami nem kis fegyvertény egy Euroliga-szinten kiscsapattól még hazai pályán sem. Batum ráadásul MVP formában (meg is kapta az ezért járó elismerést a második fordulóban), ha ő hasonlóan kosárra törően játszik, mint a spanyolok ellen, akkor nem lesz könnyű dolga Sefolosha-éknak. A másik játékos, akit feltétlen limitálniuk kell nem más, mint Akin Akingbala, a nigériai center. Gist, Savas, Peker és Vidmar nem rossz játékosok, de képességekben és adottságokban egyenként elmaradnak a vendégek húzóemberétől – itt valami „sok lúd, disznót győz” elvű védekezést kell kitalálnia Spahija mesternek. Batum és Preldzic párharca sem lesz akármi, de azért a törökök bedobója még nincs azon a szinten, mint az NBA-ből importált gall. A hazaiaknál talán megint gond lehet, ha szorosan alakul a végjáték, mert hiába nem büntetőznek rosszul csapatként, Sefolosha például mindkét kudarc alkalmával kritikus pillanatokban hibázott a vonalról, őt pedig nem nagyon lehet nem bent hagyni az utolsó percekben, mert ebben a gárdában pontszerzésben is ő az egyik fő opció. Turkcan, Atsur és Tomas továbbra is sérült az Ulker-nél, de így is jóval hosszabb a kispadjuk az isztambuliaknak, számukra tehát kötelező a győzelem saját parketten, ebben a helyzetben.

A találkozót az alábbi linkre kattintva élőben lehet megtekinteni


A-csoport: Bennet Cantu (olasz, 1 – 1) – Bizkaia Bilbao (spanyol, 1 – 1) (20:45)

Ez is vízválasztó csata lesz, hiszen ebben a hatosban talán a legnyíltabb a továbbjutó pozíciókért folyó harc. Az olaszok legutóbb jól tartották magukat, de elbuktak a Caja Laboral otthonában, most hasonlóan stabil kosárlabdával a hazai pálya pont megadhatja nekik azt a pluszt, amivel esetlegesen két vállra fektethetik a baszkokat. Ugyanakkor a Cantu sorozatban négy meccsen hagyta el vesztesen a pályát az olasz bajnokikat is ide számítva, egyáltalán nincsenek ehhez hozzászokva a kisvárosi alakulat szurkolói, úgyhogy most nagy a nyomás rajtuk a győzelem megszerzése miatt. Ha megfelelően tudják lassítani Aaron Jackson-ékat, akkor nekik fog kedvezni a tempó. A Bilbaónál ugyan kérdéses Janis Blums játéka, de hosszú idő után mind a 12 kerettag együtt tudott edzeni náluk ezen a héten, úgyhogy szépen lassan teljesen összeáll a tavalyi ACB ezüstérmes legerősebb csapata. Igazi ki-ki mérkőzés lesz ez is, a palánk alatt a nagy formában lévő Marko Banic-ot nem lesz könnyű feltartóztatni, de D'or Fischer például kiábrándítóan játszott legutóbb, amennyiben viszont ő is hozza a legjobbját, idegenben is jó esélye lehet a diadalra Mumbru-éknak.

A találkozót az alábbi linkre kattintva élőben lehet megtekinteni


C-csoport: Partizan Belgrade (0 – 2) - Spirou Charleroi (belga, 1 – 1) (20:45)

Azt se sokan gondoltuk volna, hogy két forduló után a patinás, idénre megerősített Partizan Belgrade győzelem nélkül fog állni az alapszakasz-csoportkörben, míg a belga bajnok, a selejtezőtornát megnyerő Spirou-nak pedig már idegenbeli diadala is lesz a halálcsoportban. Pedig a sors úgy hozta, hogy ilyen előzményekkel kell ma megküzdenie egymással ennek a két alakulatnak. A mindig rettegett hazai pályát teremtő szerbek ezzel együtt is egyértelmű esélyesei ennek a derbinek, a palánk alatt Nikola Pekovic-csal és a legutóbbi Adria-Liga meccset kihagyó Milan Macvan-nal jelentős fórban lehetnek – kérdés ugyanakkor, hogy Demond Mallet-el és hátvédtársaival mit tudnak kezdeni Acie Law-ék. Az NBA-ből igazolt Partizan irányító egyelőre nem brillírozik, ami még annyira nem is lenne gond mondjuk pontszerzésben, de az már fájóbb pont, hogy rengeteg nála a ki nem kényszerített hiba és szakadéknyi messzeségben áll attól, hogy felvegye az európai játékstílust, ráadásul meg is sérült, de minden bizonnyal vállalja a pályára lépést. A belgák a becsületgyőzelem megszerzése után teljes mértékben felszabadultan játszhatnak, a Partizan-nak viszont kötelező a győzelem, a 8 ezer hazai szurkoló vélhetően bele is hajtja őket a sikerbe – csak ne legyenek megint faltgondjai Pekovic-nak....

A találkozót az alábbi linkre kattintva élőben lehet megtekinteni


B-csoport: Brose Baskets Bamberg (német, 1 – 1) – Unicaja Malaga (spanyol, 1 – 1) (21:00)

A B-csoport papíron kiadó továbbjutó helyeiért szintén nagy lesz a harc, ma a német bajnok igen messze kerülhet egy esetleges hazai kudarccal a Top 16-tól, a Malaga pedig egy idegenbeli sikerrel nagy lépést tenne afelé. Az Unicaja-nak egyébként eddig elég jól megy, a spanyol bajnokságot vezetik – bár már csak holtversenyben, mivel kikaptak a Valencia ellen ezen a hétvégén. A hatos két kiemelkedő alakulatára (CSZKA, Panathinakos) nem valószínű, hogy bármely más klubok veszélyt jelenthetnének, a KK Zagreb pedig nem lesz tényező, így ez a két alakulat plusz a Zalgiris Kaunas között fog eldőlni, melyik két csapat mehet majdan tovább. A lényegesen bővebb rotációval dolgozó spanyolok idegenben ezt az előnyüket diadalra válthatják, a továbbra is John Goldsberry nélkül kiálló Bambergtől bárhogyan nézzük, bravúr lenne ma a győzelem. A nagy dobóiban bízhat ugyan a Brose Baskets, de a tapasztalat és a nagyobb csapatszintű játéktudás, valamint a több jó egyéni képességű játékos mind az Unicaja sikere mellett szól.

A találkozót az alábbi linkre kattintva élőben lehet megtekinteni

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus