Euroliga: Alapszakasz - 3. forduló (3.)

Jó kezdés után óriási visszaesés a második félidőben és máris 0 - 3-mal áll az a Zalgiris Kaunas, melyet alaposan megerősítettek a nyáron és nem holmi legjobb 16 közé jutást tűztek ki náluk, hanem ennél jóval merészebb dolgokról álmodoztak Litvániában. Nézzük, hogyan alakult az Euroliga címvédőjének és a remek játékosokból álló kaunasiak összecsapása péntek este. Mivel egy újabb forduló zárult le, természetesen megnézzük az extra videókat is.

B-csoport: Panathinakos (görög, 3 - 0) - Zalgiris Kaunas (litván, 0 - 3) 92 - 75 (25-21, 13-21, 26-13, 28-20)

A vendégek hiába, hogy a címvédő és bombaerős kerettel rendelkező Panathinaikos otthonában meccseltek, egyszerűen nem engedhették meg maguknak, hogy újra kikapjanak, hiszen a 0 - 3-as kezdés esetén - új edző és könnyedebb sorsolás a folytatásban ide vagy oda - nem egyszerű kiharcolni a Top 16-ot, ami azért minimális elvárás lenne egy ilyen kerettel rendelkező litván bajnoktól. A Zalgiris hátvédsort "cserélt" erre a derbire, ugyanis Lawson és Collins helyett Popovic, illetve Kalnietis kezdett - két hónapnak és két "edzőcserének" (a második csak formalitás volt, hiszen ideiglenesen vette át a klub sportvezetője a gárda szakmai irányítását, amíg meg nem találta és ki nem nevezte Trifunovic-ot) kellett eltelnie ahhoz, hogy rájöjjenek Kaunasban, Kalnietis-ben nagy értékek rejtőznek és érdemes lenne őt kezdőként szerepeltetni, sok játékidővel. Persze továbbra is kérdés, mennyire lesz "tartós" ez a helyzet, ugyanis Collins elvileg sérülés miatt kapott csak kevesebb játékpercet. A húzás viszont maximálisan bejött az első félidőben, teljesen egyenrangú partner volt a Zalgiris, sőt, a második 10 perc teljes mértékben az övék volt. Milovan Rakovic abszolút egyenrangú partnere volt a hazai centereknek, sőt, hosszú ideje ez volt a legjobb performansza ezen a szinten, a végjátékban jelentős érvágás volt, hogy kipontozódott és még egy technikait is kiharcolt magának - a csapata szemszögéből rendkívül rossz pillanatban. Sonny Weems ontotta a pontokat, ezzel nála nem is nagyon van gond mostanság, azzal viszont igen, hogy újfent volt 4 eladott labdája. Az NBA-ből hozott amerikainak egyébként egyre jobb a középtávoli játéka, ha kicsit visszább vesz a meggondolatlan passzokból, még nagyobb értéke lehet a litván alakulatnak.

Visszakanyarodva a derbi alakulásához, a fordulást követően egy egészen más Panathinaikos és egy egészen más Diamantidis jött ki a pályára. A tavalyi szezon legértékesebb játékosa két rendkívül fontos triplával adta meg a lökést a vendéglátóknak, onnantól pedig nem is volt már számukra megállj egészen a lefújásig, egy egál meccsből csináltak egy majd 20 pontosat. Védekezésben és támadásban is szétesett a Zalgiris, kijött, hogy még mindig nincsenek igazán összerakva taktikailag és a kudarcok miatt mentálisan sincsenek a topon, ez pedig ahhoz a bizonyos 0 - 3-as mérleghez "segítette" őket. Hiába produkáltak elsőrangúan a nagyszünet előtt, utána teljesen lerombolták azt a várat, amit 20 perc alatt felépítettek és itt nem csak a vereségről van szó, hanem arról, hogy ebből megint nem lesz könnyű erőt meríteni. A Pao viszont a teljes 24-es mezőnyben az egyik legjobb starttal büszkélkedő alakulat, rajtuk kívül csupán a Caja Laboral, a Barcelona, a Siena és a CSZKA Moszkva mondhatja el magáról, hogy veretlenül áll három forduló után. A sokat emlegetett hátvédsor egyszerűen fantasztikus, Diamantidis mellett ezúttal Logan és Calathes is brillírozott, de még Jasikevicius is hozzá tudott tenni az összteljesítményhez abban a 7 percben, amit pályán töltött. További öröm a görögök oldalán, hogy a sérülésekkel küzdő veterán, Mike Batiste is kezd formába lendülni, ma már amolyan igazán rá jellemző benti találatokat szerzett. Végül kiemelhetjük, hogy Vogioukas is egyre produktívabb tagja a gárdának, ahogy Kaimakoglu is, ketten együtt annyit fejlődtek ezen a nyáron, hogy az is megeshet, teljes mértékben tudják majd pótolni az eligazoló Fotsis-t.

A Panathinaikos legjobbjai: Diamantidis (16 pont, 5-ből 4 tripla, 3 lepattanó, 3 gólpassz, 4 eladott labda, 5 kiharcolt falt), Batiste (14 pont, 6-ból 6 büntető, 3 eladott labda, 5 kiharcolt falt), Logan (13 pont, 6-ból 3 tripla), Calathes (7 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz, 2 szerzett labda)

A Zalgiris Kaunas legjobbjai: Weems (21 pont, 3-ból 3 tripla, 3 szerzett labda, 4 eladott labda), Lawson (14 pont, 6-ból 5 mezőny, 4 lepattanó, 4 gólpassz), Rakovic (12 pont, 7-ből 6 mezőny, 3 lepattanó, 3 eladott labda - kipontozódott)


A B-csoport állása:

1. Panathinaikos 3 gy - 0 v

2. CSZKA Moszkva 3 gy - 0 v

3. Unicaja Malaga 2 gy - 1 v

4. Brose Baskets Bamberg 1 gy - 2 v

5. Zalgiris Kaunas 0 gy - 3 v

6. KK Zagreb 0 gy - 3 v


Ennek a fordulónak Jordan Farmar, a Maccabi 27 pontot szóró játékosa lett az MVP-je, nézzünk egy összeállítást a Real Madrid elleni produkciójáról:



A forduló végeztével nézzük a hét legszebb jeleneteit:


Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus