Daryl Morey már most belekezd a Sixers nagy átalakításába?

A Philly vezetősége és szakmai stábja teljesen átalakult - vajon a játékosállományban is lesznek gyökeres változások, vagy csak Al Horford sorsa egyértelmű?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: TimberwolvesBlazers, Jazz
Pacific: WarriorsSunsKingsLakers
Southeast: HornetsHawksWizardsMagicHeat
Central: BullsCavaliersPistons
Atlantic: KnicksCelticsNets
Southwest: SpursPelicansMavericksGrizzlies

 

A Sixers szinte összes tavalyi húzása becsődölt, aminek egy nagyon nyögvenyelős idény és egy sima PO-kiesés lett a vége. Ennek azonban meglett a következménye a szakmai stábban és a vezetőségben is, Daryl Morey kinevezése után pedig semmit nem lehet kizárni a Phillynél.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Ben Simmons, Shake Milton
Furkan Korkmaz
(nem garantált), Mathisse Thybulle
Josh Richardson
Tobias Harris, Mike Scott, Norvel Pelle
(ng)
Joel Embiid, Al Horford

Szabadügynökök:

UFA: Ryan Broekhoff, Alec Burks, Raul Neto, Kyle O'Quinn, Glenn Robinson III
RFA: -


Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: nincs

Draftjogok: 1/21, 2/34, 2/36, 2/49, 2/58


A Phillynek egy egészen egyértelmű feladata van nyárra és egy olyan, amin el kell gondolkodnia már most.

Az bebizonyosodott, hogy Al Horford nem volt jó döntés Joel Embiid mellé - elvileg Giannis Antetokounmpo megállítására hozták Bostonból, de egyrészt el se jutottak a Milwaukee-ig, másrészt bebizonyosodott, hogy Horfordot és Embiidet nem lehet egyszerre a pályán tartani. Horfordnak 3 éves, 94.5 millió dollár környéki szerződése van, amennyiért természetesen Embiid cseréjének vagy sérülés esetére fölösleges megtartani.

Közben viszont a spacinggel nagyon szenvedett a gárda - nem is feltétlenül a százalékkal volt gond, abban a 9. legjobb volt a Sixers az alapszakaszban, hanem a mennyiséggel, amiben csak a 19. volt az együttes, és amikor igazán kellett volna, akkor sem sikerült ebben jól teljesíteni. Olyan játékosa nem volt a Phillynek, aki kiegyensúlyozottan és nagy mennyiségben volt képes a triplákat szállítani. Furkan Korkmaz, Alec Burks és Shake Milton hozták a legjobb számokat, de Ben Simmons mellé elit dobók kellenének, nem is egy. Burks ráadásul oda igazolhat majd, ahova akar, és lehet rá kereslet, pont a jó keze miatt, úgyhogy a jelenlegi helyzet várhatóan nem fogja magát megoldani.

Azért is kulcskérdés a triplázás, mert Morey kinevezésével azt a fajta kosárlabdát várhatjuk majd idővel a Phillynél is, mint amit Houstonban. Morey az analitika egyik, ha nem a legjelesebb képviselője, aki a betörés-kiosztás játékban és abban hisz, hogy vagy triplát kell dobni, vagy ziccert, mert ez a két leghatékonyabb dobásforma. Na erre a játékra a jelenlegi kerete alkalmatlan (vagy legalábbis egészen biztosan kevésbé alkalmas, mint amit a Rocketsnél kialakított), így valószínűleg megpróbál már most belenyúlni a csapatba - Horford elcserélése még csak nagyobb átalakításnak sem lehetne nevezhető.

Éppen ezért adja magát a Buddy Hield - Horford csere valószínűleg pickekkel kiegészítve a Sixers oldaláról - van belőle öt erre az évre, semmi szüksége nincs ennyi fiatalra az elvileg bajnoki címre pályázó Phillynek.

Hieldnek megvannak a problémái, például hogy védekezésben teljes kuka, és egy igazi primadonna. Ettől függetlenül ha egy valamit tud, akkor azok a kinti dobások: meccsenként 3.8 bedobott triplája volt 39.4%-kal. Nem sok helyre kellene, ahogyan Horford sem, de talán pont a Kings és a Sixers tud egymással cserélni - a Sacramentónak jól jönne egy védekezni és triplázni is tudó center, Horford meg játszhatna azon a poszton, ahol tud is játszani. Nem biztos, hogy megoldana minden gondot ez az üzlet (szinte biztos, hogy nem), de egy lépés lehetne a jó irányba a Philly részéről.

Azt már nem tartom valószínűnek, hogy Simmonshoz vagy Embiidhez hozzá fog nyúlni most, és nem vár legalább fél vagy egy évet. Elvileg egyik sem olyan játékos, aki kellene a Morey-féle játékhoz, de Doc Riversnek még kellhet - most nem Mike D'Antoni ül majd a kispadon.

A két sztár közül egyértelműen Simmons tűnik a bajosabbnak, tekintve hogy nem igazán tudni, mit lehet vele kezdeni. Ahhoz nem elég jó játékos, hogy köré felhúzzák a támadójátékot, mint mondjuk Giannis Antetokounmpo köré (akinek szintén nem a dobás az erőssége, hogy finoman fogalmazzunk, csak a játékának vannak olyan elemei, amivel simán tud dominálni, Simmonsnak viszont egyelőre nincs). Ahhoz viszont legalább minimális szinten kellene dobnia, hogy megérje mellé egy játékmestert hozni, akár irányítónak nevezzük őt papíron, akár erőcsatárnak - a 11, a 6 meg a 7 elvállalt hármasa lassan a közröhej kategória lesz.

Felmerült, hogy Horfordot ne Hieldre, hanem Chris Paulra cseréljék el, de szerintem ennek semmi értelme nincs, mert Simmons labda nélkül nemhogy használhatatlan, hanem -2 ember (amellett, hogy szerintem a Thundernek nem kell Horford kicsit sem), és amikor Paulnál lenne a labda, teljesen fölösleges lenne Simmonst egyáltalán a pályán tartani. Simmonst Paulra cserélni már más tészta lenne, mert Paul játéka egész egyszerűen jobb volt, mint amit Simmons mostani, nem létező fejlődési görbéjével bármikor el fog érni - akármennyire jó védő is Simmons. Ekkora üzletbe azonban nem biztos, hogy azonnal bele akar fogni Morey.

A tippem az, hogy az ausztrál marad, megpróbálnak valamit kihozni belőle Rivers által (akár azt, hogy felépítsék köré a játékot, mint Giannis köré a Bucksnál, akár azt, hogy elkezdjen végre dobni), aztán megnézik, merre megy a dolog. Ha elindul felfelé, akkor jó, nyilván meg is tartják, de erre várunk most már több éve... Ha nem kezd el fejlődni egy új szakmai stáb irányítása alatt sem, akkor Simmonsról lassan le lehet mondani, és ha valaki, akkor Morey nem lesz szívbajos elcserélni akár egy kiegészítőért, ha az hasznosabb. Hogy erre a deadline-nál vagy jövő nyáron kerül sor, azt nem tudom, de talán adnak neki még fél-1 évet - többet nem hiszem, túl régóta stagnál már ahhoz.

A szabadügynökök közül Alec Burksről írtam már, nagyon meg kellene tartani, ahogy akár Kyle O'Quinnt is meg lehet, amennyiben Horford távozik - ha utóbbi megvalósul, egy cserecenter kellenei fog, de azt lehet találni a piacon várhatóan olcsón is. Ryan Broekhoff is egy valamit tud, hármast dobni, ő is maradhat. Emellett a szabadügyökpiacról és a draftról is a legjobb shootereket kell néznie a Sixersnek, ez egyértelmű - már amennyiben az 1/21 megmarad, és nem kerül be egy esetleges Horford-cserébe.

Az FA-k közül azért lesz nehéz válogatni, mert úszik a luxusadóban a Sixers, 148 millió dollár fölött áll - ez azt is jelenti, hogy csak az 5 milliós luxusadós MLE adott számára a veterán minimumok mellett. Ennyi pénzért az igazán jó dobókat szerintem nem lehet elérni - talán Justin Holiday-t meg lehet keresni, bár rá nagyobb lehet a kereslet ennél, illetve Kyle Korvernél talán be lehet próbálkozni. Egy harmadik számú irányítóra is szükség lesz majd, de erre több megfelelő ember is van akár a piacon, akár a draft második körében, akár Raul Neto személyében - sokat nem játszott a brazil, de akárki jön a helyére, jó eséllyel az sem fog. A drafton, ha még bent van (és a pick is megvan), Robert Woodard lenne a tökéletes választás számukra, de egy 3&D csatár esetében erősen kérdéses, hogy lecsúszik-e idáig.

Összességében nézve Morey-ékkal jót lépett a Philly, mert kell változtatni, és lesz is valószínűleg változás - csak azt nem tudni, hogy mekkora és mikor. Horford elcserélése szinte biztos, és nagyon adott az is, hogy kire kellene elpasszolni. A nagy dolgok viszont vagy Rivers szakmai stábjától érkeznek majd Simmons fejlődésének képében, vagy ha ez nem történik meg, akkor záros határidőn belül egy teljesen másik Sixerst láthatunk a pályán.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus