Elfoglalja-e nyugat trónját a Nuggets?

A tavalyi főcsoport-második még mélyebb kerettel futhat neki a szezonnak, az alapszakasz egyik favoritja a konferenciában.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: BucksPacersPistonsBullsCavaliers
Southwest: SpursMavsGrizzliesPelicansRockets
Atlantic: RaptorsSixersCelticsNets, Knicks

 

Denver Nuggets

Draft: Bol Bol (2/44)

Távozott: Brandon Goodwin (Hawks, two-way), Tyler Lydon (Kings, 2 év 3.4 millió), Trey Lyles (Spurs, 2 év 11 millió), Isaiah Thomas (Wizards, 1 év 2.3 millió), Thomas Welsh

Érkezett: Jerami Grant (csere, Thunder), Tyler Zeller (Grizzlies, 1 év 2.14 millió), PJ Dozier (Celtics, 1 év 1.62 millió), Vlatko Cancar (Burgos, 3 év 4.2 millió), Tyler Cook (nem draftolt, two-way)

Maradt: Paul Millsap, Nikola Jokic, Gary Harris, Mason Plumlee, Will Barton, Jamal Murray, Michael Porter Jr., Juancho Hernangomez, Malik Beasley, Torrey Graig, Monte Morris, Jarred Vanderbilt

Keret:
Murray - Harris - Craig - Millsap - Jokic
Morris - Beasley - Barton - Hernangomez - Grant
Dozier (nem garantált) - Porter - Cancar - Vanderbilt - Plumlee
Zeller (ng)
Bol (two-way) - Cook (tw)

A Nuggets nyara volt az egyik, ha nem a legeseménytelenebb, ami nem is csoda: az előző idényben nyugat második lett a gárda az alapszakaszban, majd a második körbe jutott a PO-ban. Nyilván nem az a cél, hogy itt megálljanak a következő években, de elég fiatal és tehetséges a jelenlegi állomány is ahhoz, hogy ne nagyon kelljen belenyúlni.

Az egyetlen komolyabb távozó Trey Lyles, de helyette érkezett egy 2020-as első körösért Jerami Grant, aki sokkal jobb játékos nála elöl és hátul is. Nem mellékes, hogy miatta akár ki is szorulhat Mason Plumlee az aktív rotációból, ami plusz segítség lehet az eredményesség szempontjából - Michael Malone vezetőedző már pedzegette, hogy csereötösként is használni fogja Grantet. Ez utóbbival azért még várni kell, valószínűbb, hogy Nikola Jokic vagy/és Paul Millsap mellett vetik be, de a magasrotációban mindenképpen helyet szorítanak neki, Plumlee-nál pedig jóval jóbban illik a csapatba Juancho Hernangomez, így meg egyszerűen elfogyhat Plumlee elöl a játékperc. 

Ami a Denver kiváló alapszakasza mellett szól, az egyértelműen a gárda mélysége. Tavaly (is) sok sérültje volt az együttesnek, de Monte Morris, Malik Beasley, Torrey Craig vagy éppen Hernangomez is megbízható, olykor kifejezetten kiemelkedő játékkal szálltak be. Most úgy tűnik egyelőre, hogy mindenki egészséges, erre alig-alig volt példa egyébként Millsap két évvel ezelőtti megérkezése óta, úgyhogy még masszívabb lehet majd a Nuggets a szezon során. Grant a tripláival, a lepattanóival és hátul is nagy segítség lesz, ráadásul úgy tűnik, hogy jelenleg Michael Porter Jr. is bevethető állapotban van, aki egy újabb fegyver lehet - ha a periméterről védelmet tud majd bontani, már elvégezte a munkáját.

A játék persze alapvetően továbbra is leginkább Jokic és Jamal Murray köré fog szerveződni, a szerb center játékmesteri képességeivel ez nem is csoda. Azt nem tudni, hogy milyen formában van Jokic, fizikálisan talán nem a legjobban a világbajnokság után (ez majd védekezésben lehet gond, a leginkább támadható pont ebben a rosterben Jokic elzárás-leválás elleni védekezése még akkor is, amikor top formában van), de ezt az alapszakasz során lehet majd menedzselni, főleg egy ilyen mély rosterrel.

Ha lehet probléma ezzel a gárdával, az talán éppen az, hogy már nem igazán lehet mindenkinek játékidőt adni. Nem nagyon fordult elő a Denverrel az utóbbi két év során, hogy teljes kerettel tudjon kiállni, így ez eddig nem okozott gondot, de jelenleg a harmadik ötösben van Plumlee és Porter is - előbbiért kevésbé kár, utóbbi viszont a 11. nyugodtan bevethető embere Malone-nak, ezt nem olyan egyszerű kezelni. Elég csak a tavalyi Celticsre gondolni, amely a fiatalokkal kellemes, pozitív meglepetés volt 2017/18-ban, Kyrie Irvingék visszatérésével viszont felborult minden, komoly feszültség keletkezett emiatt. Teljesen egyénfüggő, hogy ezt ki hogyan dolgozza, az is előfordulhat, hogy itt semmiféle gond nem lesz, de egy kérdőjelnek ezt be lehet írni.

Ettől függetlenül viszont a tavaly még bizonytalan pontnak számító pad letette a névjegyét, Grant kiválóan játszatható négyesben, ötösben, de akár hármasban is Millsap és Jokic mellett, a gárda pedig soha nem tudott ennyit készülni az edzőtáborban, mint most. Annyira mély jelenleg az állomány, hogy Jokicot leszámítva lényegében bárkit tud pótolni (és az sem egyértelmű, hogy rövidtávon a szerbet ne tudná jobb védekezéssel, támadásban pedig inkább a hátvédekre helyezve a hangsúlyt), ez pedig hosszútávon, az alapszakasz szintjén ki fog jönni. Tavaly második volt a coloradói alakulat, a Warriors visszább lépett a távozók és a sérültek miatt, itt viszont az egység és az egészség is adott: úgy vélem, idén a Denver nyeri a nyugati konferenciát még a Clippers és a Lakers erősödése ellenére is. 

Off-szezon értékelés: B-

Tipp: Nyugat 1.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus