Nehéz nyár előtt a Blazers

Az oregoni együttesnek sapka fölött kell jó döntéseket hoznia kezdő négyes és ötös posztokra, máskülönben az erősödő nyugat bedarálhatja a Blazerst.

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzlies
Atlantic: KnicksCeltics
Pacific: LakersSunsWarriorsKings
Central: CavaliersBullsPistonsPacers
Southeast: HawksWizardsHornetsHeatMagic
Northwest: TimberwolvesThunderNuggets, Jazz


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A Portland TrailBlazersnek több fontos kérdésben kell döntésre jutnia.


Elég lesz-e Bazemore mindenkinek a helyettesítésére?

A kezdőben nincs nagy változás a külső három poszton, hiszen Damian Lillard és CJ McCollum mellett Moe Harkless is szerződéssel rendelkezik. A pad azonban várhatóan teljesen máshogy fog kinézni, mint eddig, és ez akár probléma is lehet. Jake Layman korlátozott szabadügynök, de talán az ő játékát lesz/lenne a legegyszerűbb pótolni, az viszont sorsdöntő lesz, hogy Seth Curry és Rodney Hood helyére ki vagy kik érkeznek...

A Blazers húzott már egy cserét az off-szezon során, Evan Turner helyett Kent Bazemore játszik majd Portlandben, amely bizonyos szempontból teljesen érthető: Lillardék mellett Turner szervező játékára kevesebb szükség van, mint egy olyan emberre, aki amellett, hogy használható védő, be is tudja dobni McCollumék kiosztását - erre Bazemore tökéletes. Az már más tészta, hogy ő egyben Turnert, Curry-t és Hoodot nem fogja pótolni, hiszen az egyiknek a játékszervezés, a másiknak a 45%-os triplamutatója, a harmadiknak pedig az volt az erőssége, hogy akár magának is meg tudta oldani a helyzeteket, ha éppen arra volt szükség.

Vagy az Anfernee Simmons, Gary Trent Jr. kettős közül kell valakire nagyobb szerepet szánni, vagy igazolnia kellene a Portlandnek, de a kérdés, hogy miből. Sapka fölött van a Blazers már a jelenleg meglévő állományával is, és az az igazán nagy baja, hogy hiába saját FA Curry és Hood, nem tudnak nekik bármennyit adni - mivel tavaly szabadügynökként írtak alá, nem hosszabbítottak az ezt megelőző klubjukkal, így csak non-Bird jogok vonatkoznak rájuk, így pedig mindössze az előző szerződésük 120%-át kaphatják "kivételként". Van persze MLE-je a gárdának, azt valamelyikük megkaphatja, de kérdés, hogy ez elég lesz-e bármelyikük megtartására az előző szezon és PO után.

Ha nem sikerült marasztalni egyiküket sem, akkor tripladobóból Troy Daniels vagy Reggie Bullock lehet megoldás Curry helyett, de Hood szintű helyzetkreálót ennyi pénzből rettenetesen nehéz lesz találni. Szerepet kaphat a drafton kiválasztott Nassir Little is, aki védekezésben bőven jobb is lehet Hoodnál, de hogy támadásban mikor lehet majd használni és pontosan mire is, azt még nehéz látni.


Ki lesz a kezdő négyes?

Ez talán az egyszerűbb kérdés, de itt is több megoldás van. Al-Farouq Aminu ugyanis 2015 óta a Portland játékosa, így őt sapka fölött is annyi pénzzel tömi ki a gárda, amennyivel akarja. Ha távozik, őt is csak az MLE-ből és a veterán minimumokból lehet pótolni, amit elég nehéz lenne megtenni, de a realitás azt mutatja, hogy Aminu marad majd - a hullámzó triplázása ellenére a védekezésben kulcsszerepe van, ő és Harkless a periméter védekezés alapja.

Ha mégsem marasztalja őt a klub, mert mondjuk túl drága lenne, valaki nagyon ki akarja tömni, akkor megoldás lehet a smallball - Bazemore megy a kezdőbe, Harkless egy poszttal feljebb csúszik. Ekkor a pad nagyon kiürül, de azt talán könnyebb megoldani, mint egy kezdő erőcsatárt igazolni az MLE segítségével - olyan szinte egészen biztosan nincs a piacon, aki elérhető lenne ennyi pénzért, és ne jelentene visszaesést, Skal Labissiere, esetleg Meyers Leonard pedig szintén nem megoldás hosszútávon.


Ki lesz a kezdő center?

Ha a padot és a PF posztot meg is tudja oldani a Blazers a rendelkezésre álló lehetőségeiből, a kezdő center kérdéskörben lehetnek még nagy problémái. Mint ismert, Jusuf Nurkic lábtörést szenvedett, ő nem mostanában fog olyan szinten kosarazni, mint előtte. Leonardot talán ötösben is be lehet vetni, de maximum támadásban, Zach Collins pedig egyelőre még nem elég érett erre, faultgondjai voltak csere C-ként is. Ha Collinst be akarja dobni a mély vízbe a Blazers, akkor megkaphatja a posztot, de biztosítékot elé/mellé/mögé akkor is igazolnia kell Neil Olshey-nak.

Meg lehet próbálkozni a Memphisben újjáéledő Joakim Noah-val, de egy Robin Lopez-szerű center is tökéletesen megfelelhet a Portlandnek - Lopez ráadásul játszott már a csapatban, ismeri a játékosokat. Az MLE mehet a rájátszásban bizonyító Enes Kanterre is (igaz, akkor Curry-re és Hoodra egészen biztosan nincs pénz), felmerülhet Ed Davis visszatérése vagy Dewayne Dedmon is. A lényeg az lenne, hogy Collins mellett legyen valaki rutinróka, aki ne adj' Isten kezdőként beugorva a csapat eredményességét segíteni tudja, de Collins esetleges jó ütemű fejlődése esetén le lehessen ültetni a padra.

Ez a poszt talán a legnagyobb kérdőjel a jelenlegi Blazersnél, és okosan szét kell szórnia a kivételeit a Portlandnek akkor, ha nem akar visszaesni, ami ezen a nyugaton azt is jelentheti, hogy kicsúszik a nyolcból.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus