Sam Mitchell megássa a Timberwolves sírját?

Egy hónap múlva kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - a Minnesota Timberwolvest vizsgáljuk.

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets
Pacific: Lakers, Warriors, Clippers, Kings, Suns
Central: Pistons, Pacers, Cavaliers, Bulls, Bucks


A Timberwolves off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta, mint ismert, Anthony Bennett-től búcsút vettek, a két évvel ezelőtti 1/1-es már a Toronto Raptors játékosa a kivásárlása után, leigazoltak viszont két veteránt, Andre Millert és Tayshaun Prince-t. Két edzőtábor-meghívást is kiosztottak, az egyiket Andrew Wiggins testvérének, Nick Wigginsnek, a másikat pedig a center Kleon Penn-nek.


Jelenlegi keret:
Rubio - Martin - A.Wiggins - Garnett - Towns
Miller - LaVine - Muhammad - Bjelica - Dieng
Brown (nem garantált) - Jones - Prince - Payne - Pekovics
N.Wiggins (ng) - Rudez - Plenn (ng)


A Timberwolves off-szezonja elég jól sikerült, hiszen az 1/1 náluk maradt a lotteryn, kihúzták vele Karl-Anthony Townst, Európából áthozták Nemanja Bjelicát, ráadásul két jó mentort is igazoltak Miller és Prince személyében - Miller megszerzése szerintem például hatalmas terhet vesz le Ricky Rubióról, ugyanis a spanyol sérülése esetén sem dől be feltétlenül a csapat, Miller borzasztóan tapasztalt és megbízható egyes, még ha már nem is a leggyorsabb. Kisebb probléma, hogy rettenetesen telített lett ezáltal a játékosállomány, ráadásul nemrég Flip Saundersnél rákot diagnosztizáltak az orvosok, ezért az elnökként és vezetőedzőként is tevékenykedő szakembernek el kellett hagynia egy időre a csapatot, az ideiglenes főedző pedig Sam Mitchell lett a távollétében.

A legnagyobb kulcskérdés ezzel meg is van: Mitchell volt ugyan az év edzője anno a Toronto Raptorsnél, de hogy milyen keveset ér ez az elismerés, azt jól mutatja, hogy Jerry Sloan például soha nem kapta meg ezt a "trófeát". Mitchellt, ha lehet, még sokkal kevesebbre tartom vezetőedzőként, mint Saunderst, mert a kanadaiaknál szinte semmit nem csinált, emlékezetes a folyamatos "Mo shats!" intelme, ami gyakorlatilag az időkéréseinek 75-77%-át tette ki, ez pedig egy fiatal csapat esetében nagyon kevés lesz. Szerintem a Timberwolvesnak nagy szüksége lenne egy erősebb kezű, nem túl szigorú, de kialakult nézetekkel rendelkező trénerre, mert hiába vannak nagynevű, tapasztalt veteránok a keretben, játékot azért nem fognak ők sem összerakni, így pedig fejetlen csirkék gyülekezete is lehet könnyen a csapat, akkor pedig a nagy potenciállal rendelkező fiatalok fejlődése sem kezdődik el.

Megvan rá az esély, hogy idő közben fejlődött Mitchell, eleget hagyott ki torontói évei óta ahhoz, hogy valami ragadjon rá, de ez csak kincstári optimizmus lehet a szurkolók részéről, nem több, nagyon jelét ugyanis még nem láthattuk. Mitchell kinevezése, még ha csak ideiglenes is, Byron Scott mellett a másik dolog a vezetőedzőknél, amit szerintem nagyon nem lehet magyarázni - még akkor sem, ha Saunders szakmai stábjának tagja és a franchise megbecsült része játékospályafutása miatt, nosztalgiából és értelmetlen lojalitásból ugyanis sok jó dolog még nem született. Nem tudni, Saunders mikor térhet vissza, de a szokásosnál is jobban imádkoznak most érte szerintem, mert még ő is kategória előrelépést jelent Mitchellhez képest.

Nem is lesz ráadásul egyszerű feladata, hiszen rettenetesen bő a keret, a játékpercek normális elosztása nem lesz gyerekjáték - tegyük hozzá gyorsan, akkor áll fent ez a helyzet, ha mindenki egészséges, ami azért Minnesotában nem sokszor szokott előfordulni - ezt tartom a második nagy kulcsnak ennél a TWolvesnál. Még a hátvéd posztokon nem is lenne olyan feszült a helyzet Rubióval, a csereként használható Millerrel, illetve a Zach LaVine - Kevin Martin párossal, de a frontcourtban, azaz a 3-4-5-ös posztokon a kelleténél szerintem jelentősen több a játékos és a fiatal tehetség is, egyszerűen nem lesz mindenkinek helye.

Centerben Karl-Anthony Townst kellene leginkább erőltetni Kevin Garnett párjaként, ami szerintem működőképes is lesz, ha KG képes még bármilyen halvány árnyéka lenni önmagának, ám Towns mögött még ott van Gorgui Dieng és Nikola Pekovics is. Utóbbi azért félszezonokat ki szokott hagyni, de ha éppen egészséges lesz, ennek a három embernek a játékidő-elosztása máris komoly gondokat okozhat majd. Towns jól dob kintről, be lehet tenni akár négyesbe is, meg lehet próbálkozni például vele és Dienggel egy "Twin Towers" felállásban, de erőcsatárban a 15-20 percre szerintem hitelesített Garnett mellett még van egy Euroliga MVP, Bjelica és a tavaly egy első körösért szerzett, amúgy papíron a keretbe jól illő, csak eddig sok mindent még nem bizonyító Adreian Payne is - ez már Towns nélkül is túl sok, nemhogy vele együtt.

Hármasban pedig valószínűleg Tayshaun Prince-t nem is nagyon látjuk majd a pályán, mert Bjelicát itt is lehet használni, de Andrew Wiggins és Shabazz Muhammad ketten is elviszik a posztot - mivel mindketten játszhatnak kettesen is, sőt, a kanadainak talán jobban is feküdne ez a poszt, így tovább "tolhatják" a mennyiségi problémát a hátvédekre is. Gyakorlatilag az egész keret úgy néz ki, hogy játszatni kellene, de 15 embert ugyanúgy nem tudnak majd forgatni, ahogy a Boston Celtics sem, szerintem itt is cserélni kéne - inkább előbb, mint utóbb, mert több ember csereértéke is hamar a nullára esik majd, akiket most még tehetségként kezelünk. A sérülések megoldhatnak mindent, de ezt értelemszerűen pozitívumként azért nem nagyon lehet felírni.

Wigginsszel és Townsszal megvan a két alap szerintem, amire lehet építeni, DE. Garnettel hosszútávon biztosan nem lehet már számolni, Payne hatalmas kérdőjel, hogy össze tudja-e szedni a kondiját - korábban légzési gondjai voltak és ez látszott is játékán -, Dienggel csak papíron mutat egyelőre jól Towns, Bjelica pedig pont az a típusú játékos szerintem, aki az NBA-ben elveszhet, ha nem bíznak rá nagyobb szerepet, simán benne van, hogy elkedvetlenedik, akkor pedig hiába a tehetsége. Millerrel szintén nem lehet hosszútávon számolni már, Rubio pedig az egészsége és a dobása miatt kérdőjeles, pedig az ő szervezőkészsége alapvetően nagyon kellene a csapatnak. Borzasztóan tehetséges a gárda, de nagyon sok a kérdés körülöttük, és egy ilyen szituációban biztosan nem Sam Mitchellt nevezném ki a csapat élére. Brad Stevensszel a liga egyik top együttese lennének maximum 3 éven belül, Mitchell-lel viszont benne van, hogy ez a generáció is menni fog a kukába kis túlzással - Wiggins szinte biztosan kifutja már magát, a többiekre azért még egyelőre nem tennék nagy pénzt.

Összességében nézve nem csak sajnálatos Saunders betegsége (jobbulást neki), de nagyon nagy pech is, mert így egy, az eddigi karrierje alapján teljesen inkompetens személy került meghatározó pozícióba. A liga egyik legérdekesebb csapata a Timberwolves, akkora tehetségek gyűltek össze egy helyen, de amiatt is, hogy sikerül-e újfent tönkretenni valamit, ami kezd felépülni Minnesotában, vagy Mitchell-lel is ki lehet-e hozni belőlük a maximumot. A rájátszáshoz szerintem túl fiatalok, túl tapasztalatlanok még, túl sokat fognak hibázni, ettől függetlenül ez az az újjáépülő franchise, amelyben megvan, hogy a jelenlegi állománya segítségével akár top gárda is lehet éveken belül, már csak emiatt is érdemes lesz őket figyelemmel követni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus