Sokkal erősebb lett a Hawks, de vajon mennyivel?

Kelet egyik legmélyebb keretét hozta össze az Atlanta, de a sok jó játékosból PO-csapatot tud gyúrni Lloyd Pierce?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggetsThunderTimberwolves
Southwest: MavericksRocketsGrizzliesPelicansSpurs
Pacific: SunsLakersClippersWarriorsKings
Central: BucksCavaliersPistonsBulls
Atlantic: Knicks
Southeast: HornetsMagic, Wizards

 

Atlanta Hawks

Draft: Onyeka Okongwu (1/6), Skylar Mays (2/50)

Maradt: Clint Capela, De'Andre Hunter, Trae Young, Cam Reddish, John Collins, Kevin Huerter, Brandon Goodwin, Bruno Fernando

Érkezett: Danilo Gallinari (sign-and-trade, Thunder, 3 év 61.5 millió), Bogdan Bogdanovics (Kings, 4 év 72 millió), Tony Snell (csere, Pistons), Rajon Rondo (Lakers, 2 év 15 millió), Onyeka Okongwu (draft), Kris Dunn (Bulls, 2 év 9.8 millió), Solomon Hill (Heat, 1 év 2.3 millió), Nathan Knight (nem draftolt, two-way), Skylar Mays (draft, two-way)

Távozott: Dewayne Dedmon (csere, Pistons), Jeff Teague (Celtics, 1 év 2.5 millió), Treveon Graham (Bucks, 1 év 1.7 millió), DeAndre' Bembry (Raptors, 2 év 3.7 millió), Skal Labissiere (Westchester Knicks, G-Liga), Damian Jones (Suns, 2 év 3.7 millió), Charlie Brown Jr. (?)

Keret:

Young - Bogdanovics - Snell - Collins - Capela
Rondo - Huerter - Hunter - Gallinari - Okongwu
Goodwin - Dunn - Reddish - Hill (ng) - Fernando
Mays (tw) - Knight (tw)

A Hawks csinálta az egyik legnagyobb keretátalakítást az idei off-szezonban, és ez azért már többnek is tekinthető, mint sima ráncfelvarrás. A drafton Onyeka Okongwut választotta ki az Atlanta, ami akkor meglepőnek tűnt, aztán az igazolások után világossá vált, hogy miért éppen centert választott Travis Schlenk. Okongwu ráadásul kifejezetten jó biztosíték arra az esetre, ha Clint Capela sarka nem jött rendbe teljesen - a svájci center az előző idény nagy részét kihagyta egy sérülés miatt, most nincs akkora gond akkor sem, ha esetleg megint nem bírná a strapát. Okongwu persze újonc, így óvatosan kell bánni azzal, hogy milyen hozzáadott értéke lehet az első évében - Capela kiesését megérezné azért a csapat. Ettől függetlenül Okongwu egészen kiváló védő - ha javul a középtávolija, ne adj' Isten a triplája is, akkor mehet majd a kezdőbe is akár.

Még a drafton megszerezték Tony Snellt és Khyri Thomast Dewayne Dedmonért - Snell maradt is, és nem lennék meglepve, hogy ha a jó védekezése és a 40%-os triplázása azonnal a kezdőbe is repítené. Ez az Atlanta ugyanis nagyjából befejezte azt az időszakot, amikor a játékosfejlesztés mindennél fontosabb volt: eredményeket akar látni a tulajdonosi kör és a vezetőség, ez az igazolásokból világosan látszik.

Érkezett például az a Kris Dunn, aki ligaelit perimétervédő lett az előző idényre. Hogy ezt mennyire tudják majd hasznosítani, az más kérdés, mert támadásban továbbra is ugyanolyan limitált, mint az NBA-be érkezésekor volt. Ettől függetlenül ha valakit meg kell próbálni leradírozni vagy minél inkább kordában tartani, akkor arra Dunn lesz az ember - és nemcsak a legjobb opció ebből a keretből, hanem ténylegesen is jó lehetőség. A bajnok Los Angeles Lakerstől szerződtették Rajon Rondót, aki Trae Young mentorálásában játszhat majd leginkább szerepet. Rondótól az alapszakaszban azért túl sokat nem kell várni (a helyére Dunn be is léphet majd), a Lakersnél is pocsék volt ebben az időszakban. A játékintelligenciája azonban megkérdőjelezhetetlen, és ha PO-ba jut a Hawks, ott már meccsdöntő is lehet majd - addig meg Youngot fogja ellátni tanácsokkal.

A két nagy igazolás közül Bogdan Bogdanovics szerintem hibátlan évi 18 millióért. Young mellett másodlagos játékszervező lesz, és a spacingben fog segíteni - erre ennyi pénz még sok lenne. Ha viszont nem lesz Young a pályán, ő lehet majd a fazonszabász - a két szerepkörért szerintem már nem sok az, amit kifizettek neki, főleg úgy, hogy nem is olyan rossz védő. A kérdés az, hogy a triplája javulni fog-e - a szerb kész játékos már, de annál jobb keze van, mint amit a Kingsben mutatott, és ennek eléréséhez szerintem csak egy működő rendszerre van szüksége. Az persze nem szentírás, hogy az Atlanta rendszere működni fog, de ha igen, abban Bogdanovics több szempontból is kiteljesedhet: nagyobb szerepet kaphat, mint eddig, és hatékonyabb is lehet. 

Az egyik első igazolás pedig Danilo Gallinari volt, aki némileg lehúzza nálam ezt a nyarat: 3 évre 61.5 millió dollárt kifizetni egy csere PF-nek pazarlás. Gallinari játéktudása használható, Young és Bogdanovics, de még a fiatalok mellett is nyugodtan be lehet küldeni - a támadójátékon dobni fog. Az árat viszont nagyon túlzónak tartom - szerintem az MLE ellen harcolt a Hawks, és ezt a "csatát" egy évi 12-13 milliós szerződéssel is megnyerhette volna. Az alapvetően A+-os nyarat (játékerőben elképesztően sokat léptek előre) nálam ez a szerződés húzza le némileg, nagyon sokat több ok miatt sem ront viszont. Egyrészt az olasz kontraktusának utolsó, 2022/23-as évéből csak 5 millió garantált (2022-ben kell nagy pénzt adni Trae Youngnak, addig csak John Collinst kell megfizetni). Másrészt ha Collinsszal nem akar hosszabbítani a klub (állítólag maximum közeli pénzt akar), akkor Gallinari biztosítéknak jó. Harmadrészt pedig ha Collins mégis marad, akkor teljesen mindegy, hogy Gallinari 12-13 vagy 21 milliót keres, nem lesz sapka alatti helye a Hawksnak. Egyszóval Gallo szerződése nem szűkíti az Atlanta további lehetőségeit, mégha túlárazott is.

Az off-szezon tehát nálam összességében még Gallinari szerződésével is masszív pluszban van. A keretet sikerült olyan erősségűre fejleszteni (és duzzasztani), hogy alapvetően még a pályaelőnyért is harcolhatnának keleten. Vannak azonban buktatók, amik miatt szerintem örülni fognak, ha meglesz a PO.

Egyrészt Lloyd Pierce vezetőedzőtől még nem láttuk, hogy tudna sikeres együttest irányítani - két pocsék éven van túl az Atlanta, pedig sokan már tavaly is várták tőlük a kiugrást és a meglepetés-rájátszást. Az akkor szerintem még túlzó volt, mert sok volt a tapasztalatlan játékos. Ez az állomány azonban már a PO-ra lett felépítve, így teljesen jogos elvárások vannak, amiket ha nem hoznak, annak meglesz a következménye. Azt sem láttuk még Pierce-től, hogy tud egy ilyen mély keretet kezelni, amiben egészen biztosan lesznek elégedetlen emberek (12 játékost kellene forgatnia). Ez nem jelenti azt, hogy nem is birkózik meg a feladattal, meg lehet neki adni az esélyt, de arra sincs garancia, hogy menni fog ez neki. Nagy segítség lehet majd számára, hogy Nate McMillant szerződtették a kispadra - McMillan tapasztalatát sok szempontból hasznosíthatja Pierce, ez lesz az egyik.

A támadójátékkal papíron nem lehet gond, még ha van is honnan fejlődni (csak a 26-ak voltak 100 támadásra vetített dobott pontok alapján). Young és Collins párosa eddig is működött, Bogdanovics, Snell és Gallinari is segít a spacingben, de Kevin Huerter, az utolsó másfél-két hónapjuk alapján pedig De'Andre Hunter és Cam Reddish is használható erre. Ha Young nincs, akkor Rondo vagy Bogdanovics tudja szervezni a játékot, ami kategóriakülönbség ahhoz képest, ami eddig volt. Ha pedig helyzetet kell teremteni, és be is kell dobni, akkor Young és Collins mellett most már Bogdanovics és Gallinari is be tud szállni ebbe. Hogy Reddish vagy Hunter mennyire, az számomra kérdés, tekintve hogy a tavalyi meccsenkénti 27 és 32 percük biztosan vissza fog esni. Nekik még kellene a fejlődés, és ha mázlija van a Hawksnak, akkor még pont lesz annyi játéklehetőségük, hogy ezt meg is tegyék - még ha nem is nyers statokban, hanem hatékonyságban.

Ahol lehetnek még most is problémák, az a védekezés, és McMillan itt is jó szolgálatot tehet még. Dunn egy perimétervédőnek jó, Hunter szintén elit lehet (és ebben kevesebb perc alatt is előreléphet), és Snell is segítség. A palánk alatt Capela és Okongwu is előrelépés lesz, mivel tavaly egyikük sem szerepelt. Darabra tehát megvannak az emberek hátra is, de az azért kérdés, hogyan tudják őket úgy forgatni, hogy hatékonyak is legyenek, és ne kelljen ültetni azokat, akik a támadójátékot igazán működőképessé tehetik. A tavalyi 27. helyről egészen biztosan meglesz a fejlődés, de itt rendszert is kell építeni, ráadásul egy gyenge maghoz 4-5 különböző helyről jöttek azok, akikkel majd lehet is valamit kezdeni. McMillannek abban lehet kulsszerepe, hogy ezt a masszát működőképessé gyúrja, és ez nem kis munka lesz.

Pierce-nek van dolga jócskán, mert a bő keret a pozitívumok mellett bőven tartogat magában megoldandó feladatokat is. Az is igaz viszont, hogy ha koronavírus vagy sérülés miatt kiesik 2-3, ne adj' Isten 4 ember a rotációból, azt az Atlanta viszonylag simán át tudja vészelni (sőt, egy-két sérülés még csökkentheti is a játékidők miatti feszültséget, és még mindig nem kell túljátszatni senkit). Jóval erősebbnek tartom ezt a keretet, mint a Wizardsét, de ott a Westbrook-Beal páros ellensúlyozhatja ezt, az Orlando pedig hiába tűnik szintén gyengébbnek, sokkal összeszokottabb csapat jelentősen jobb védekezéssel. Az eléjük várt gárdák közül jelen pillanatban talán a Pacerst veszélyeztethetik, de a tavalyi keleti Top7 várhatóan most is ott lesz a rájátszásban. Jelen pillanatban úgy gondolom, hogy a PO-ért folytatott küzdelemből ők jönnek ki jól, de egyelőre még éppcsak bejutnak majd a Top8-ba - egy év múlva sokkal veszélyesebb lesz ez a felállás.

Off-szezon értékelés: A-

Tipp: Kelet 8.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus