Újfent európai szupersztárra építene a Dallas

Az idény közeledtével végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - ma másodjára a Dallas Mavericks kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippersSuns, Lakers
Central: BucksPistonsPacersCavsBulls
Atlantic: Celtics
Southeast: HeatWizards
Southwest: Spurs


Dallas Mavericks

Draft: Luka Doncic (1/3), Jaylen Brunson (2/33), Ray Spalding (2/56), Kostas Antetokounmpo (2/60)

Távozott: Yogi Ferrell (Kings, 2 év 6.2 millió), Kyle Collinsworth (Raptors, 1 év 1.4 millió), Aaron Harrison (Galatasaray), Jalen Jones, Doug McDermott (Pacers, 3 év 22 millió), Johnathan Motley (csere, Clippers), Nerlens Noel (Thunder, 2 év 3.75 millió), Seth Curry (Blazers, 2 év 2.75 millió)

Érkezett: DeAndre Jordan (Clippers, 1 év 22.9 millió), Devin Harris (Nuggets, 1 év 2.4 millió),  Ryan Broekhoff (Lokomotiv Kubany, 2 év 2.25 millió), Ding Yanyuhang (Shandong Golden Stars, 1 év 0.84 millió), Dayrl Macon (nem draftolt, two-way)

Maradt: Harrison Barnes, Wes Matthews, Dwight Powell, Dirk Nowitzki (1 év 5 millió), Dennis Smith Jr., JJ Barea, Salah Mejri, Dorian Finney-Smith, Maxi Kleber

Keret:
Smith - Matthews - Doncic - Barnes - Jordan
Harris - Barea - Finney-Smith (TO) - Powell - Nowitzki
Brunson - Broekhoff - Kleber - Spalding - Mejri
Yanyuhang (TO)
Macon (tw) - Antetokounmpo (tw)

Dallasban is új korszak indul, miután a drafton csere útján megszerezték a szlovénok szupertehetségét, Luka Doncicot, akire nem titkoltan jó hosszú ideig építene a gárda. Rövidtávon nem kisebb a hatása DeAndre Jordan megszerzésének sem, ez a két mozzanat pedig akár egy szép szezont is előrevetíthet a Mavs számára.

Támadásban borzasztó érdekesek lehetnek, hiszen ketten is fazont tudnak majd szabni a játéknak, és merőben más stílusban kosarazik Doncic és Dennis Smith Jr. Utóbbi kezében valószínűleg többet látjuk majd a labdát, mert egyrészt sokkal gyengébb dobó, mint a szlovén, így labda nélkül jelentősen csökken a haszna, másrészt a liga egyik legatletikusabb egyese, és az ő betöréseiből utána Doncic is rengeteget profitálhat - egy már megbontott védelem ellen még jobban kijöhet az a finesz, ami jellemzi az ő játékát. Ketten olyan játékot produkálhatnak elöl, ami a legjobb védelmek ellen is nagyon hatékony lehet. Mellettük Harrison Barnes is hasznosabb lesz talán, mert az kiderült, hogy első és második számú opciónak is kevés - így harmadik számúként talán megtalálja a helyét -, Wes Matthews kiválóan illik a két játékmester közé, Jordan pedig nagyon hasznos lehet az elzárás-leválás játékban, ha összeszokik Doncic-csal és Smith-szel. A Dallas padja sem rossz ilyen szempontból, Rick Carlisle vezetőedző a papíron elképzelteknél sokkal hasznosabb rendszert tud felépíteni a kisemberek köré, és jó eséllyel csere lesz Dirk Nowitzki is - ötös poszton lehet még leginkább használni, de ott már egyértelműen Jordan van az első helyen.

Védekezésben szintén nincs olyan nagy gond, hiszen Jordannel van egy biztos pont középen, és az ő játéka nagyban befolyásolja az ellenfél eredményességét. Mellette Barnes és Matthews is jó védők, Smith az atletikus képességei alapján fejlődhet, Doncic pedig ugyan homály még, hogy mennyit tud hozzátenni hátul, és Európában sem számított elit védőnek, de emberhátránynak sem. A padról Dorian Finney-Smith tud még beszállni, Dwight Powell vagy akár Salah Mejri is. Nem kiemelkedő védőcsapat ez a Mavs, legalábbis állományra, de a középmezőnyt ezzel a kerettel hoznia kellene...

Már amennyiben egészségesek a játékosok, és itt el is értünk a texasiak Achilles-sarkához: nem nagyon van mélyége ennek az állománynak. Jordan sokáig a vasember mintaképe volt, az ő kiesésével azért nem nagyon kell számolni, de Matthewsnak folyamatosan vannak gondjai, és olyan szintű 3&D embere nincs még egy a Mavsnek, mint ő, nem tudják pótolni. Smith a játékstílusa és a leérkezései miatt van állandó sérülésveszélyben, és Doncic játékának sem az atletikus képességek hiánya a legnagyobb hibája jelenleg, hanem az, hogy még nincs igazán NBA teste - amekkora hype veszi körül, nagyon könnyen előfordulhat, hogy utazni is fognak arra, hogy fizikálisan megdolgozzák. Akármelyik játékmester hiányzik, nagyon leegyszerűsödik a Mavs játéka és a csapat ellen összepakolandó védekezés is - a cserék lehetnek hasznosak egyébként, de kezdőből kieső embereket helyettesíteni senki nem tud, darabra sem nagyon.

Összességében nézve amíg az első ötös, és mondjuk a Harris-Barea-Powell-Nowitzki négyes adott, addig simán harcolhatnak a rájátszásért, olyan viszont ritkán van, hogy egy gárdát szinte semmilyen sérüléshullám ne sújtson, és azokban a napokban, hetekben, ne adj Isten hónapokban nagyon szenvedős lesz a Dallas helyzete, amikor bárki kiesik a kezdőből. Doncic-csal, Jordannel és egy valószínűleg fejlődő Smith-szel ez egy jelentősen versenyképesebb csapat azért a tavalyinál (amelynél egyébként sokszor csak a jó végjátékok hiányoztak), úgyhogy komoly javulás is benne van győzelem-vereség mutatóban és helyezésben is, de hogy lesz-e PO, az nagy mértékben a sérülésektől és a riválisok egészségi állapotától is függ. Meglehet, hogy Doncic első NBA szezonja lesz Nowitzki utolsó idénye - márcsak azért is érdekes lehet a Dallas, mert európai zsenik válthatják egymást úgy, hogy egy évig még csapattársak.

Tipp: Nyugat 7-11.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus