Whiteside lesz a megoldás a Blazers gondjaira?

A Heat centerét megszerezte a Portland, amely azonban a sérült Nurkic mellett nélkülözni lesz kénytelen Aminut és Harklesst is, és a padja is szinte teljesen átalakult.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: BucksPacersPistonsBullsCavaliers
Southwest: SpursMavsGrizzliesPelicansRockets
Atlantic: RaptorsSixersCelticsNetsKnicks
Northwest: Nuggets

 

Portland TrailBlazers

Draft: Nassir Little (1/25)

Távozott: Evan Turner (csere, Hawks), Moe Harkless (csere, Clippers), Al-Farouq Aminu (Magic, 3 év 29 millió), Seth Curry (Mavs, 4 év 32 millió), Enes Kanter (Celtics, 2 év 10 millió), Jake Layman (Timberwolves, 3 év 11 millió), Meyers Leonard (csere, Heat)

Érkezett: Hassan Whiteside (csere, Heat), Kent Bazemore (csere, Hawks), Mario Hezonja (Knicks, 2 év 3.66 millió), Pau Gasol (Bucks, 1 év 2.6 millió), Anthony Tolliver (Timberwolves, 1 év 2.6 millió), Troy Caupain (Magic, 1 év 1.45 millió), London Perrantes (Cholet Basket, 1 év 1.45 millió), Keljin Blevins (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Moses Brown (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Jaylen Hoard (nem draftolt, two-way)

Maradt: Damian Lillard (hosszabbítás, 4 év 191 millió), CJ McCollum (hosszabbítás, 3 év 100 millió), Jusuf Nurkic, Rodney Hood (2 év 16 millió), Zach Collins, Skal Labissiere, Anfernee Simons, Gary Trent Jr.

Keret:
Lillard - McCollum - Bazemore - Collins - Whiteside
Simons - Hood - Hezonja - Tolliver - Gasol
Caupain (nem garantált) - Trent - Little - Labissiere - Nurkic
Blevins (ng) - Perrantes (ng) - Brown (ng)
Hoard (two-way)

A Blazers rendkívül mozgalmas off-szezonon van túl. Jusuf Nurkic sérülése borította az eredeti elképzeléseket, de hiába mutatott jó dolgokat Zach Collins, Neil Olshey inkább megszerezte Hassan Whiteside-ot - és állítólag Collinst négyesben fogják használni. A Whiteside-féle cserében távozott Moe Harkless és Meyers Leonard is. A draft előtt volt egy Evan Turner - Kent Bazemore váltás, Rodney Hooddal sikerült hosszabbítani, a Dallasba igazoló Seth Curry helyét valószínűleg Anfernee Simons fogja átvenni, Harkless mellett azonban távozott a másik kezdő wing is Al-Farouq Aminu személyében. A padon ott lesz a ledraftolt Nassir Little mellett Mario Hezonja, a magas posztokon a rutint pedig Pau Gasol és Anthony Tolliver képviselhetik - majd ha előbbi felépül lábtöréséből.

Rengeteg minden történt, úgyhogy az idő előtti hosszabbításokat aláíró Damian Lillard - CJ McCollum párost, Hoodot, illetve Terry Stotts vezetőedzőt leszámítva ez egy teljesen új Blazers lesz. Azt nagyjából sejteni lehet, hogy a támadójátékkal nem lehet nagy probléma, mert a hasznos Aminu-Harkless duó olykor az óceánba sem tudott betalálni, helyettük bárki kerül a pályán, nagy visszaesés nem lesz tapasztalható. Jó eséllyel sokat fog smallballozni a Portland, amiben a két sztár mellett Hood, Bazemore és az a Simons is hatékony lehet, akitől sokan rengeteget várnak a most következő idényben - az előző szezonban nem sokat láttunk belőle, de többen az idei év legnagyobb berobbanójaként számolnak vele.

Whiteside-dal a kettő-kettők is rendben lesznek, és bár Bazemore vagy Hood sem éppen kiegyensúlyozott tripladobók (Hezonja vagy az újonc Little pláne nem), Harklessékhez és főleg Turnerhez képest nem jelentenek majd visszaesést. Más kérdés, hogy Seth Curry távozása ebben még érzékeny vérveszteség lehet: a vajkezű hátvéd biztos pontot jelentett Lillardék mellett, ilyen jó kezű periméterjátékos most nincs a keretben, de ez nem tűnik perdöntőnek, amíg Lillardék úgy játszanak, ahogy az elmúlt években.

Ahol lesz gond, az a védekezés, innen ugyanis elment az a két ember, aki a kezdőt leginkább összetartotta (a harmadik meg Nurkic volt, aki súlyos lábtörést szenvedett az előző idény vége felé). Ami miatt nem igazán értem Whiteside megszerzését, az az, hogy ezzel Collins kimondva is négyesben fog játszani, ennek pedig a hatékonyságát egyelőre nem igazán látom magam előtt. Collinsnak nincs rossz keze, a támadásokba nem fog bezavarni, hogy két ilyen magassal áll fel Terry Stotts együttese, védekezésben viszont adódik a kérdés, hogy ki fog kint rohangálni az ellenfél négyeseivel, Collins vagy Whiteside (egyik sem igazán reális).

Bazemore anno nem volt rossz védő, de kérdés, hogy a testi adottságaival mennyire él meg a nyugati csapatok legjobb periméteremberei ellen, ezeknek a játékosoknak a fogása ugyanis várhatóan az ő feladata lesz. Szintén kérdés, hogy a padról mi fog érkezni, mert ha nem is volt elit védő Turner, Hezonja vagy Simons szintjét biztosan ütötte, Tolliver egy jó átlag, de nem több, Gasol pedig amúgy sem volt már egy gyorsléptű valaki, hatalmas kérdés, hogy mi marad még belőle egy lábtörést követően, közel a visszavonuláshoz. Ha valami miatt átlépheti Little Hezonját a rotációban (vagy esetleg négyes poszton kell majd játszatni, ha Collins nem válik be erőcsatárként, és Tollivert kell kezdetni), akkor az ez lesz - benne jóval több van hátul.

Szerintem Nurkic is nagyon fog hiányozni hátul, főleg most, hogy egy ilyen szempontból erősen kérdőjeles társaságot kellene összefognia, amit idén nem fog tudni megtenni. Ha vissza is tér a szezon közben egy ilyen sípcsonttörés után, szerintem legközelebb majd a 2020/21-es szezonban közelítheti meg korábbi önmagát, addig nem, márpedig addig Whiteside-dal középen kell majd operálni.

A blokkjai és a lepattanói miatt úgy érzem, sokan túlértékelik a Heat egykori sztárját - persze Enes Kanter szintjét így is megüti majd, de amíg a török tényleg szívvel-lélekkel játszott a PO-ban, Whiteside-nál ez rengetegszer kétséges. Nálam nagyon sokszor inkább statgyáros volt Miamiben is, ráadásul majdnem Kyrie Irving szintjén tudja bomlasztani a közösséget az én-központúságával. Még ennek ellenére is jó évet várok tőle, de csak egy valami miatt: új szerződésért játszik, az az ilyen típusú játékosoknál mindig extra motiváció.

Összességében nézve szerintem nagyon féloldalas lett a csapat: támadásban nagy dolgokra lesz képes (eddig is liga harmadik volt, sokkal kevesebb most se várható, amíg a két kezdő hátvéd egészséges), védekezésben viszont egyáltalán nem látom, mit szeretett volna Neil Olshey ezzel az állománnyal. Nurkic játéka, illetve csapatra gyakorolt hatása alul-, Whiteside-é pedig túlértékelt, a hármas posztot leginkább csak smallballal lehet megoldani, négyesben pedig kérdés, hogy van-e egyáltalán kezdő szintű embere a Blazersnek.

Ha Collins beválik (főleg védekezésben), vagy Nurkic számomra csodával határos módon hasznos lesz már ebben a szezonban is, akkor jó eséllyel újra meglesz a PO, de most a 9. helyre tudom őket berakni nyugaton... ami pazar hír a Portlandért szorítóknak, mivel a Blazers az a csapat, amelyet szinte soha nem tudok eltalálni, hogy mit fog hozni akár az alapszakaszban, akár a rájátszásban. A keret szerkezeti problémái mellett viszont az egyik tavalyi nagy előnyét, az összeszokottságot elbukta a csapat, ez pedig ebben a kegyetlen nyugati PO-csatában akár a mérleg nyelve is lehet majd a végelszámolásnál.

Off-szezon értékelés: D

Tipp: Nyugat 9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus