A lengyelek a végén bedarálták férfi válogatottunkat

Az első félidőben még irányítottuk a lengyelországi vb-selejtezőt, a 27. perc után azonban a negyedik negyedre megtáltosodó Sokolowski vezette hazaiak akarata érvényesült - 10 pontos vereséget szenvedtünk.

2019-es világbajnokság, Első selejtezőkör, C csoport, 1. forduló
Lengyelország (1-0) - Magyarország (0-1) 70-60 (14-16, 8-13, 17-11, 31-20)

Lengyelország: Koszarek 5/3, Zamojski 5, Ponitka 17, Cel 6/6, Kulig 7.
Csere: Sokolowski 14/6, Laczynski 2, Gielo 7/3, Karnowski 5, Gruszecki 2.

Magyarország: Ruják -, Kovács -, Vojvoda 15/6, Allen 11/3, Keller -.
Csere: Juhos -, Benke 2, Perl 18/6, Eilingsfeld 6/3, Karahodzsics 2, Váradi 6/6.

A meccs teljes statisztikáját ezen a linken találjátok!

Borzasztóan kevés ponttal indult a találkozó - a védekezésünk kifejezetten rendben volt, sikerült átmenteni az Eb-formát ide is, elöl viszont több hibát is vétettünk. Vojvoda Dávid kosaraival így is vezettünk az ötödik perc elején (5-6), ezt követően azonban voltak kihagyásaink hátul, amikből tiszta ziccereket dobtak a lengyelek, Cel hármasa után pedig időt is kért Ivkovics Sztojan a hetedik perc közepén, mert a hazaik 7-0-s sorozatban voltak (12-6). A büntetőkkel is meggyűlt a bajunk ekkor, az első hat kísérletünkből csak kettő ért célba a vonalról, szedtünk azonban 5 támadópattanót az első felvonás során, Váradi Benedek és Eilingsfeld János tripláival pedig a 10. perc elején egalizáltunk a támadásban teljesen megálló vendéglátó ellen, sőt, Karahodzsics Kemal révén a vezetés is megvolt 10 perc játék után (14-16).

A lengyelek azért nem véletlenül estek össze az első negyed végén, védekezésben továbbra is jól zártunk hátul azt az 1-2 engedett ziccert leszámítva, és hátul tartottuk ezt a szintet a második játékrészben is. Eilinsgfeld, Perl Zoltán és Vojvoda összesen 6 pontja után Mike Taylor kért időt, mert már 8 ponttal álltunk jobban, és összességében egy 16-2-es rohanáson volt a 12. perc közepén (14-22). Allen Rosco állt ezt követően a csapat élére elöl, több kosarat is szerzett a BL-győztes Tenerife magasembere, volt egy szép zsákolása is, és Eilingsfeld kosara után a felvonás felénél 11 pontra nőtt a fórunk (18-29). A félidő utolsó öt perce nem rólunk szólt, de igazából a lengyelekről sem - ők négy, mi nulla pontot szereztünk ebben az időszakban, így a nagyszünetben 7 ponttal álltunk jobban (22-29).

A fordulás után egy kicsit beragadtunk - nálunk egyedül egy Allen-triplát írhattak fel a statisztikusok, így Koszarek és Kulig révén három pontra visszakapaszkodtak a hazaiak a 24. perc végére (29-32). Benke Szilárd szerzett ekkor kosarat, majd Vojvoda révén állandósítani tudtuk 3-7 pontos előnyünket - a Szolnok sztárja 6 pontot dobott ebben a szakaszban, két büntetője után pedig még megvolt a félidőben birtokolt 7 pontos előnyünk (33-40). A játék képe azonban a lengyelek szempontjából mutatott jobban ebben a játékrészben - a 15-20-as félidei pattanórarányt 26-25-re alakították a harmadik negyed végére, több büntetőt harcoltak ki, mint mi, ami nem volt jellemző az első félidőben. Gielo egy kicsit szerencsés kosárral, majd egy zsákolással hozta közelebb övéit, Laczynski két büntetőjével pedig egyetlen pont volt csak a távolság 10 perccel a vége előtt (39-40).

Az utolsó negyed elején Sokolowski kosarával visszavették a vezetést - utoljára a negyedik perc végén vezettek ezt megelőzően. Óriási dobópárbaj alakult ki, amiből hol mi jöttünk ki jól (Perl triplája után vezettünk 44-42-re), hol a lengyelek (azonnal válaszoltak Perl hármasára kintről, majd faulttal együtt is kosarazt szereztek). Váradi egyenlítésére az utolsó negyedre megtáltosodó Sokolowski és Gielo válaszoltak, de Perl is reagált, két pont volt mindössze a távolság öt perccel a vége előtt (53-51). A csak a negyedik negyedben 14 pontot szóró Sokolowskit nem sikerült tartanunk, ráadásul összegyűjt az öt csapathibánk is, így a lengyelek több büntetőt is dobhattak, 4-6 pont között mozgott az előnyük. Perl tartotta a lelket a mieink támadójátékában, de Ponitka is fellépett a végjátékban, kaptunk egy sportszerűtlent és egy technikait is, így két és fél perccel a vége előtt 7 pontos előnye volt Lengyelországnak (63-55). Sokolowski és Ponitka tovább parádéztak, így a végén 70-60-ra győztek a hazaiak.

Az első félidőre lehet építeni a továbbiakban is, de a harmadik negyedben is hiába kapcsoltak feljebb a lengyelek, a 27. percig tartottuk előnyünket. A negyedik negyed dobópárbajában sem vallottunk szégyent, viszont a védekezésünk az utolsó 13 percre szétesett, 37 pontot kaptunk ebben a szakaszban - az azt megelőző 27 percben összesen 33-at -, így a végére a fizikálisan jobb állapotban lévő lengyelek "rakkolása" eredményre vezetett, felőrölték a mieinket - ennek, illetve a negyedik negyedre a semmiből előlépő Sokolowskinak köszönhetően húzták be a mérkőzést Mike Taylor fiai.

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus