Az Olaj továbbjutott a EuroCup második csoportkörébe

A Szolnoki Olaj KK parádés teljesítménnyel 85-67-re verte a Besiktast, és a Zenit Lietuvos elleni győzelme miatt továbbjutott az EC-ben.

EuroCup, Első Csoportkör, E csoport, 9. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 4-5) - Besiktas Sompo Japan Istanbul (török, 3-6) 85-67 
(21-19, 27-18, 16-17, 21-13)

Szolnoki Olaj KK: Craft 5, Vojvoda 25/3, Boriszov -, Milosevics 24/6, Keller 8.
Csere: Natyazhko 6, Kovács P. 2, Wittmann 10/6, Gregory 3, Lypovyy 2.

Besiktas: Wolters 8, Culpepper 11, Darden 9, Lampe 19, Hamilton 10.
Csere: Atsür -, Murphy -, Elonu 4, Akyol 4/3, Taskiran -.

A találkozó első 8 perce gyakorlatilag csak a támadójátékról szól - akármilyen kiszorított helyzetből kellett vállalkoznia bárkinek, sikerrel oldotta meg a feladatot. A hazaiaknál Vojvoda volt elemében eleinte, a pontok mellett két alley-oop gólpasszt is adott Kellernek, majd Milosevics is elkezdte a ponttermelést ipari mennyiségben - Vojvoda 8, a szerb csatár pedig 7 pontnál járt az első 8 perc után. A túloldalon gyakorlatilag a teljes kezdőötös betalált az első percekben, de főleg a sérüléséből visszatérő Lampe volt megállíthatatlan, borzasztóan jól használta ki testi erejét és képzettségét. Végig fej-fej mellett haladtak a felek, 21-19-nél aztán megállt mindkét alakulat, a felvonás utolsó két percében nem esett egyetlen kosár sem, így kétpontos szolnoki fórral zárult az első negyed.

A második játékrészben is hasonló volt a forgatókönyv egészen Atsür technikai-hibájáig, amikor Vojvoda három büntetője mellett az első negyedben pocsékul, a másodikban viszont kifejezetten bátran játszó Craft is betalált, itt nyílt egy ötpontos távolság a két fél között (30-25). Milosevics nem állt le az első negyed után sem, sorozatban hat hazai pont mellé került, így tartotta előnyét a Szolnok a 18. percig (36-31). Ahogy az első felvonásban, úgy a másodikban is nagyon hamar elért bónuszig a Besiktas, a büntetőkkel tudtak életben maradni, főleg Culpepper egypontosaival tartották magukat a törökök, de Milosevicset képtelenek voltak tartani, összesen 11 ponot tett az első negyedbeli teljesítményéhez a szerb, a félidőben már 18 pontnál járt. A slusszpoén is az Olajé lett, Vojvoda a félpályáról talált be dudaszóra, ezzel már 11 egységgel állt jobban a magyar bajnok nagynevű ellenfelénél (48-37) - egyébként Vojvoda is 16 pontos volt már ekkor.

A fordulást követően a játék képe gyakorlatilag jottányit nem változott: a vendégek Lampe játékában bíztak, és nem is véletlenül, a többiek azonban egyszerűen nem tudtak felnőni a lengyel magasember mellé. Az Olaj ebben a negyedben is borzasztóan gyorsan gyűjtötte össze a személyiket, pillanatok alatt mehettek minden fault után büntetőzni, de egyáltalán nem tudták akaratukat ráerőltetni a Szolnokra. 15 pontos is volt már a Szolnok fórja, amelyet Darden révén csökkentett 11-re a török együttes, de ennél nem tudtak közelebb jönni, Pór Péter időkérése megtörte lendületüket - és az Olaj sem sziporkázott támadásban ebben a szakaszban, finoman szólva sem, a negyed utolsó négy és fél percében összesen két pontot szerzett a magyar együttes. Crafttól még egy büntetőt is elvettek a bírók elég érdekes körülmények között, így végül 10 pont maradt a Szolnok fórja 10 perccel a rendes játékidő vége előtt (64-54).

Akyol triplájával és Hamilton duplájával nagyon közel, 5 pontra jött fel a Besiktas, de az Olaj egy 8-0-s futással reagált kevesebb mint két perc alatt, Wittmann triplája után újfent elég komoly fórba került a Szolnok (72-59), ráadásul ekkor a másik két meccsen is megfelelő volt az eredmény, a két orosz klub állt jobban, ez is nagyjából a meccs ezen szakaszában fordult elő először. Lampén kívül a törökök támadásban egyáltalán nem tudtak tényezők lenni huzamosabb ideig, ő próbált meg mindent, de Vojvoda és Milosevics vezetésével az Olaj végig tartotta a 10 pont környéki távolságot (79-65). Mivel a PAOK visszavette ekkor a vezetést a Szaratov ellen, így a legalább 10 pontos győzelemre is figyelni kellett, amihez nem segített sem Vojvoda, sem Wittmann gyűrű szájából kiperdülő labdája. 79-65-nél teljesen befagyott az eredményjelző, majd Keller az utolsó percben törte meg a több mint kétperces kosárcsendet.

A végeredmény 85-67 lett, és mivel a Zenit megverte a Lietuvos Rytast, így az Olaj az utolsó forduló eredményeitől függetlenül továbbjutott a második csoportkörbe (a Besiktassal sima holtversenyben, és a Besiktassal, valamint a PAOK-kal hármas holtversenyben is jól áll már az Olaj), óriási sikert elérve ezzel.

Hogy kik lehetnek a Szolnok ellenfelei a következő körben és milyen forgatókönyvek alapján, azt ebben a cikkben részletesen is kifejtettük.

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus