Fehérvár - PAOK 19:00 (Sport1)

Ma este a EuroCup első csoportkörének második fordulójában a magyar bajnok Alba Fehérvár ellenfele az előző görög bajnokság negyedik helyezettje, a PAOK Thesszaloniki lesz. Bár ezúttal "hazai" környezetben, Veszprémben lép pályára a magyar együttes, előzetesen keményebb, nehezebb ellenfélnek tűnik a görög gárda az első fordulóban az Albát legyőző oroszoknál. Hogy mi várható a meccsen, azt lássuk kicsit részletesebben!

EuroCup, Első Csoportkör, 2. forduló
Alba Fehérvár(magyar) - PAOK Thesszaloniki(görög)  2013.10.23. (19:00, TV - Sport1)

Az ellenfélről bővebben már ebben a cikkben értekeztünk.

Négy emberük maradt a tavalyi kezdőötösükből, de közülük Evaggelisz Margaritisz már csak csere - tavalyi legjobb pontszerzőjük, Kosztasz Haralampidisz, megbízható hármasuk, Leonidasz Kaszelakisz, és leginkább a pattanózásért felelős magasemberük, Mihalisz Cairelisz viszont továbbra is a csapat gerincét alkotják. Melléjük érkezett két meghatározó játékos: az amerikai irányító, DJ Cooper, illetve az egyik nagy rivális Panioniosztól Jorgosz Bogrisz.

A kispadon Margaritisz mellett még egy emberük van a tavalyi keretből, ő a kiscsatár Jorgosz Dedasz, mindenki más azonban új ember a fontosabb nevek közül - Nikosz Kallesz és Mihail Liapisz is itt játszottak már tavaly is, ám minimális mennyiségű játékidővel rendelkeznek, sérülés vagy faultgondok nélkül az ő szerepük marginális. Hátvéd posztra Mark Payne-t és Apollona Cohlaszt igazolták, míg a szerb másodosztályból érkező fiatal kosaras, Goran Vucsicsevics kettes és hármas poszton bevethető.

Várható rotáció:
Cooper - Haralampidisz - Kaszelakisz - Cairelisz - Bogrisz
Cohlasz - Payne - Vucsicsevics - Dedasz - Margaritisz

Három mérkőzésen vannak túl eddig idén, mindhárom meccsüket megnyerték, a legutóbbi kettő ráadásul valószínűleg nem kicsit dobott az önbizalmukon. Az F-csoport favoritját, a montenegrói Buducsnosztot drámai végjátékban sikerült legyűrniük a múlt héten egyetlen ponttal (85-84). A görög bajnokságban előbb a Kolossost verték meg (88-81) majd a hétvégén hosszabbításban gyűrték le egyik legnagyobb hazai riválisukat, az Ariszt, ráadásul idegenben (75-79, h.u.)

Bogrisz leigazolása eddig telitalálatnak bizonyul. Tavaly nagyon homogén volt az egész csapat, Haralampidisz 13 pontos átlaggal a legeredményesebb játékos tudott lenni a görög bajnokságban, a 24 esztendős középjátékos érkezésével azonban alapvetően változni látszik a csapaton belüli hierarchia-sorrend, sokkal kiegyensúlyozottabb a belső és külső játékok aránya, mint volt a tavalyi évben. Bogrisz az előző két meccsen abszolút kulcsfigura volt, hiszen 28, illetve 21 ponttal a legeredményesebb és a leghasznosabb PAOK-játékos volt a két minimális különbségű sikert hozó találkozón.

Mellette a legveszélyesebb támadásban Haralampidisz, de Cooper is kifejezetten jó teljesítményt nyújt eddig, mindenképpen jó vásárnak tűnik három meccs alapján, Cairelisz pedig ponterősebb, mint korábban, bár ebben Bogrisz jelenléte is szerepet játszhat, hiszen a két emberből egyértelműen a Panioniosztól érkező ötösre kell jobban figyelni. Mark Payne egyelőre nem lépett még pályára, Vucsicsevics pedig kihagyta az előző találkozót. Ennek ellenére, vagy talán éppen ennek köszönhetően a PAOK-nál sokkal inkább elválnak a kezdők és a cserék - előbbiek 30, utóbbiak 10 perc környékén játszanak -, mint az Albánál.

 

A magyarok közel sem készülhetnek ilyen pozitív előjelekkel. Kezdve azzal, hogy dominikai centerükről, Eloy Vargasról még mindig semmit nem tudni, állítólag a vízumával vannak gondok, de a lényeg az, hogy ő még játszani biztosan nem fog a görög alakulat ellen - pedig az eredeti tervek szerint valamikor a múlt héten meg kellett volna érkeznie Magyarországra.

Az utóbbi egy hét is pont az ellenkező előjellel sikerült az Albának, mint a PAOK-nak. A Nizsnyij Novgorod ellen papírforma-vereséget szenvedett Carlos Frade együttese (82-64), de szombaton Körmenden egylabdás meccset buktak el a végjátékban (75-74), ez egészen biztosan nem jött jól lelkileg, pszichikailag első hazai EuroCup-meccsük előtt.

Várható rotáció:
Hobbs - Moore - Kemp - Tóth N. - Somogyi
Szanati - Supola - Tóth P. - Olah - Juhos

Vargas távollétében ugyanaz a 10 fős rotáció várható, mint korábban, igazából itt a kezdők és a cserék szerepe közötti különbség elhanyagolható, mint ahogy az sem perdöntő, hogy ki kezdi a meccseket a kezdőben és ki a kispadon.

Az biztos, hogy annyi elemi hiba nem fér bele az Albának ma, mint azt tették Oroszországban, ahol összességében nem tartották rosszul magukat, de pocsékul büntetőztek, ami miatt nem tudtak igazán közel kerülni ellenfelükhöz. Ráadásul amikor esélyük volt 10 ponton belülre kerülni, többször is hibás döntés, meggondolatlan vállalás miatt nem sikerült ez, végül majdnem 20 pont lett a differencia a két csapat között.

Az ezen a mérkőzésen talán kizárható, hogy az ellenfél lenézi majd az Albát, a görögökre soha nem volt jellemző ez a mentalitás, és három győzelem ide vagy oda, eléggé rezgett a léc mindháromszor a PAOK számára - a győzelmet magyarázni nem kell, de olyan nagyon nem is szállhatnak el és valószínűleg nem is tették ezt meg.

Három kulcspontja van a görögöknek: Cooper, Haralampidisz és Bogrisz. Somogyi Gergő tehát Primoz Brezec után újabb nagy feladat előtt áll, a bombaformában játszó centert kell limitálnia - ez Oroszországban a várnál jobban sikerült neki, Körmenden viszont Zsarko Rakocsevics ellen már kevésbé. Cooperen és Haralampidiszen valószínűleg több embert fog forgatni Frade, ez főleg utóbbi ellen lehet eredményes, hiszen 37 esztendős már a dobóhátvéd.

Összességében azonban hiába van három jól látható fő pontja a görögöknek - amire azért könnyebb készülni, mint volt az oroszok ellen -, látva jelenlegi formájukat, bravúr lenne ellenük a győzelem kiharcolása. Azt sem lehet a pozitív oldara sorolni, hogy nem Fehérváron játszanak majd, hanem Veszprémben. Pont ezért azonban túl sok vesztenivalója nincs a székesfehérváriaknak, ma is nyugodtan, győzelmi kényszer vagy komolyabb eredménybeli elvárások nélkül játszhatnak.

A találkozót a Sport1 csatorna 18:45-ös műsorkezdettel közvetíti!

Hajrá Fehérvár, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus