Győzelemmel búcsúzott a Falco a BL-től

A második félidőben sikerült ráerőltetniük akaratukat a litván Vilniusra.

Bajnokok Ligája, Top16, L-csoport, 6. forduló:

Falco Volvo Alpok Autó Szombathely - Rytas Vilnius 86-81 (22-19, 17-27, 20-13, 27-22)

Falco: Somogyi 5, Váradi 15/3, Clark 11/9, Golomán 15/3, Keller 2. Csere: Perl 25, Barac 13, Hawkins -, Kovács -.

A Vilnius legjobb dobói: Williams 15, Leissner 14/6, Normantas 10/6, Buva 10.

A már kiesett Falco a szép búcsú reményében fogadta a Vilniust, akik szintén nem juthattak már tovább. Bár litván hármassal indult a meccs, alapvetően a szombathelyiek kezdtek jobban, Váradi és Golomán ponterősen játszott, a védelem is jól működött. 9-5-ös hazai vezetés után viszont felpörögtek a vendégek, Girdziunas és Redzevicius a litván kosárlabda védjegyének számító hármasokkal jelentkezett, majd az egykori szolnoki, Smith duplájával előnybe is kerültek. Ivan Buva is két ziccert értékesített, ám még mielőtt a vendégek nagyon elléptek volna, a padról jövő Barac-Perl páros előbb megtolta a Falco szekerét, a játékrész végén pedig egyrészt összeállt a védekezés, másrészt Clark és Somogyi is utat talált a gyűrűhöz (22-19). 

A második játékrészt Kariniauskas és Perl kosárváltása nyitotta, majd Uleckas hármasával újra egált mutatott az eredményjelző. Barac duplájával még visszavették az előnyt a hazaiak, ezt követően viszont percekig nem tudtak betalálni, a Rytas pedig fordítani tudott. Perl igyekezett oltani a tüzet, de Kariniauskas is bepörkölt egy távolit, 28-33-as állásnál nagyon kellett Váradi ziccere, mert kezdett tanácstalanná válni a Falco támadásban. A magyar válogatott hátvéd Clarkkal is dobatott egy triplát, de fordítani nem sikerült, mert ismét jöttek a vendéghármasok: a félidő utolsó bő három percében Butkevicius, Smith és Laissner is kintről csengetett, erre az extrára pedig csak időnként jött válasz Perltől, Váraditól és Golomántól (39-46). 

Fordulás után feljavult a Falco periméter-védekezése, közel három percig egyetlen Buva-dupla esett, a Váradi-Perl duó vezetésével hamar három pontra zárkóztak a vasiak, de a litvánok ezt még kimozogták és 47-54-re léptek el. Itt viszont a szombathelyiek rátettek még egy lapáttal, Perl elöl-hátul extrát nyújtott, Golomán és Clark is betalált, és egy 9-0-s rohanással 56-54-re már vezettek is - a fórt nem tudták megtartani a kisszünetig, de így is egyenlő állásról futottak neki a felek a negyedik negyednek (59-59). 

Itt Somogyi duplájával és Váradi hármasával jól kezdett a Falco, de a vendégek sem engedtek, felváltva vezettek a felek. Clark hármasa a lehető legjobbkor esett, 67-65-ös hazai fórnál ugyanis sokáig befagyott az eredmény, mindkét oldalon rengeteg volt a hiba. Szerencsére a Falco, pontosabban Perl nyugodott meg hamarabb, tripladobás közben harcolt ki faultot, és bár csak két büntetőt tett a helyére, úgy tűnt, hogy kezd felülre kerülni a Szombathely. A Vilniusban azonban még maradt egy roham, Williams és Leissner találataival újra ők vezettek - Keller vehette volna vissza az előnyt, de kétszer is rontott a vonalról. Három és fél perccel a vége előtt Perl sokadik labdaszerzése után Váradinak sikerült megtörnie a jeget, majd a következő litván támadásnál Clark csente el a játékszert, amiből Perl dobott ziccert, ez a két elrontott játék pedig érezhetően megfogta a vendégeket. A biztoskezű Buva büntetőt rontott, majd Golomán blokkolta le a közeli kísérletét, majd a magyar válogatott magasember a túloldalon kosarat is dobott - ez a 6-0-s futás aztán már végleg leszakította a vendégeket. A hajrára fordulva ugyan végre betaláltak, de Golomán és Barac ekkor már résen volt. 79-72-nél az utolsó szalmaszálba kapaszkodva kértek időt a vilniusiak, és a támadásokat jól át is beszélték: Smith még beszórt egy távolit, majd Normantas még kettőt. Az idő azonban lassan elfogyott, Perl 5/6, Barac 2/2 jó büntetővel pedig gondoskodott róla, hogy a Falco győzelemmel búcsúzzon a Bajnokok Ligája második csoportkörétől. 

 

fotó, slide: championsleague.basketball

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus