Kulcsmeccs előtt a Körmend Hollandiában

A továbbjutás szempontjából borzasztóan fontos mérkőzésen lép pályára kedd este az Egis Körmend együttese a FIBA Europe Cup B-csoportjában - Teo Cizmic csapata a holland Donar Groningen vendége lesz.

FIBA Europe Cup, B csoport, 3. forduló
Donar Groningen (holland, 1-1) - Egis Körmend (magyar, 1-1)
2016.11.01., kedd, 19:30

A hollandok múltját, illetve nyár eleji keretüket bemutattuk már augusztus elején - azóta három lényegi igazolásuk volt, Tim Hoeve, Sjoerd Koopmans és Stefan Mladenovic, de mindhárman kiegészítők eddig, Hoeve és Koopmans pedig még tinédzserek.

Várható rotáció:
Jeter - Cunningham - Dourisseau - Fieler - Pasalic
De Paula - Slagter - Mladenovic - Veenstra/Koopmans - Smith

Két sérültjük is most tért vissza - egyik legjobbjuk, a 2014-es holland bajnoki címet nyerő csapat legjobb játéka, Arvin Slagter az előző héten, Jason Dourisseau pedig többhetes kihagyás után csak szombaton lépett először pályára, elvileg mindketten játszani fognak a magyar együttes ellen is.

Nélkülük sem volt rossz eddig a Donar ebben a szezonban, hiszen a holland első osztályt 5-0-s, hibátlan mérleggel vezetik, a BL-ben igazából saját maguknak köszönhetik, hogy nem jutottak tovább a selejtezőből a Tartu ellen (76-76 otthon, 57-65 idegenben), mert hazai pályán jelentős előnyt adtak el a meccs végén, a második számú FIBA sorozatban pedig eddig 1-1-es mérleget hoztak - ők is kikaptak a francia BCM Gravelines Dunkerque-től, de hazai parketten (70-77), a Hubo Limburg Unitedet viszont idegenben is megverték az előző körben (90-97), az még nagyon sokat érhet a végelszámolásnál.

Legjobbjuk eddig egyértelműen Lance Jeter, aki minden sorozatban az első számú pontszerzőjük (25.5 a nemzetközi kupában, 19.4 a bajnokságban), a legtöbb gólpasszt is ő adja (6.0 mindkét sorozatban), és összességében a leghasznosabb játékosuk (24.5 és 19.8 VAL). Ettől függetlenül annyiból hasonlítanak a Körmendre, hogy több lábon állnak, így bár a hatékonyságával vannak problémák, de Horti Bálintnak és Joffrey Loveridge-nek (és ha vállalni tudja a játékot, akkor Csorvási Milánnak) lesznek gondjai Drago Pasalic-csal, oda kell figyelni a pattanózásban és tripladobásban is hasznos négyesre, Chase Fielerre, a sokoldalú hátvédre, Sean Cunninghamre, illetve a két felépülőre, Slagterre és Dourisseau-ra is.

A Körmend szintén hibátlan, 3-0-s mérleggel vezeti a magyar bajnokságot jelenleg, a FIBA Europe Cupban pedig ugyanúgy 1-1 a mutatójuk, mint a hollandoknak - ők is megverték a belgákat, igaz, hazai pályán, Franciaországban pedig vereséget szenvedtek.

Nagyon érdekes párosítások lehetnek majd a pályán, hiszen a Körmendnél is főszereplő a két kisember, Devon Saddler és Parrish Petty - itt kulcs lesz, hogy kit hogyan tud kikapcsolni vagy akár csak limitálni a másik, hiszen a túloldalon Jeter mellett Slagter és Cunningham is főszereplők előrejátékban, de Saddlerék energikus kosárlabdájának megfékezése a hollandoknak is nagy gondot okozhat. Lenzelle Smith nyerőember lehet, ha Dourisseau nem nyerte még vissza a formáját (a hétvégén egy 80-42-es meccsen 22 perc alatt 2 ponttal jelentkezett), mert itt van talán a legnagyobb előnyben a Körmend. A Terry Allen-Chase Fieler csata a hátvédekéhez hasonlóan nagy és fontos párharc lehet, a palánk alatt Pasalic megfékezéséről pedig már ejtettünk szót - cseréje, Andrew Smith főleg pattanózásban jó, vele a palánkok alatt kell vigyázni.

Bőven reális győzelmi esélyei vannak az Egis Körmendnek idegenben is (tavaly is két szoros mérkőzést játszott egymással a két klub), és bár játszik két felépülő sérült is a Donarnál, azért ebből is előnyt kovácsolhat Teo Cicmic gárdája, ha még csak keresik majd magukat a visszatérők. Nagyjából hasonló mélységű a két gárda, hiszen a túloldalon Slagter és Smith jelentenetek igazi veszélyt a padról, 7-8 fős minőségi rotációt pedig a Körmend is tud használni.

Ha esetleg vereség lenne a vége, akkor viszont borzasztóan fontos, hogy minél kisebb arányú legyen a zakó, mert az eddigiek alapján ez a két együttes fog harcolni a második helyért a Gravelines mögött, a nyugati konferencia két legjobb harmadik helyével pedig nagyon rizikós számolni. Egy idegenbeli győzelemmel óriási lépést tehet a vasi együttes ennek a bizonyos második helynek a megszerzése felé, de egy vállalható különbségű vereséggel is megmarad az esély, hogy a visszavágón az egymás elleni eredménnyel forduljon a kocka.

A mérkőzést a TV nem közvetíti, de szokás szerint lesz élőképes stream az interneten a találkozóról, amit a holnapi nap folyamán, a meccs előtt pár órával közzé is teszünk.

Hajrá Körmend, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus