A szerbek és az oroszok is kieshetnek, Montenegró kiütheti a letteket

A magyar válogatott legyőzésével váltotta meg kínai repjegyét Olaszország - az utolsó fordulóra maradtak ki-ki meccsek, még három európai hely kiadó.

I csoport

Törökország - Szlovénia 77-58

A törökök abban a tudatban léphettek pályára, hogy ha győznek, kijutnak a világbajnokságra, ennek megfelelően mindenkit mozgósítottak, akit csak lehetett, és az erősen foghíjas, a továbbjutástól már régen elbúcsúzó szlovéneket simán le is győzték. A vendégek azért a meccs elején ráijesztettek a törökökre, de a második negyedtől a 22 pontos Tuncer, a 12 pontos Güler és az ex-NBA-s Semih Erden vezérletével folyamatosan nyitották az ollót a hazaiak és végül gond nélkül diadalmaskodtak. A törökök Spanyolországban zárnak egy abszolút tét néküli meccsen (maximum a csoportgyőzelemre mehetnek rá, amihez győzniük kell bármilyen különbséggel), ugyanez vár a szlovénekre az ukránok ellen. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Lettország-Spanyolország 62-67

A lettek jó helyzetből várhattak a mérkőzést, mert 7-4-re javíthatták volna a mérlegüket, és bízhattak abban, hogy az ukránok elveszik Montenegrótól a győzelmet - végül egyik sem jött össze, így bár az esélyük megmaradt a kijutásra, ehhez 10 ponttal kellene győzniük Podgoricában a záró fordulóban. A spanyolok nagyon megfiatalított, rutintalan kerettel érkeztek, de a 17 pontos Brizuela, a 13 egységig jutó Colom és a 14 pattanót leszedő Sebas Saiz révén már az első félidőben 13 pontos előnyt építettek, amiből faragtak ugyan a szintén nem a legerősebb csapatukkal kiálló lettek, de fordítani már nem sikerült. A baltiak így 6-5-tel állnak, Montenegró 7-4-gyel, egymás ellen csapnak össze Montenegróban - az első meccsen Lettországban 75-84-re győztek a vendégek, most hasonló bravúr kellene a lettektől is...

A mérkőzés videós összefoglalója

Ukrajna-Montenegró 74-76

A mérkőzés előtt az ukránok abban bízhattak, hogy a lettek kikapnak, ők pedig megverik Montenegrót, így a zárókör előtt három 6-5-ös csapat lesz a csoportban. Ez majdnem össze is jött, a gárdában ott volt a center Kravcov, aki viszont 15 perc alatt kipontozódott, így hiába Bobrov és Mishula remek dobásai, Lukasov és Lipovij mezőnymunkája, végül nem bírták el a nyomást - pedig az első negyed után 34-17-re vezettek, és félidőben is 14 ponttal jártak előrébb. Itt viszont megérkeztek a vendégek nehéztüzérei, fordulás után 50 pontot tett fel a táblára a 26 pontos Needham vezette balkáni sereg, és idegbajos végjátékban kicsikarták a győzelmet, amivel óriásit léptek a vébé felé. 

A mérkőzés videós összefoglalója


J csoport

Olaszország-Magyarország 75-41

A mérkőzésről készült összefoglalónkat itt olvashatjátok, annyi kiegészítés, hogy az olaszok 2006 után szerepelhetnek újra világbajnokságon. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Horvátország-Lengyelország 69-77

A horvátok a túlélésért, a lengyelek a lehetséges továbbjutásért harcoltak, és a meccs elején úgy tűnt, hogy a néhány ismertebb nevet (Kruslin, Peric, Bilan, Planicic) felvonultató horvátok feltörlik a padlót a lengyelekkel: 14-0-val indult a mérkőzés. A vendégek aztán elkezdtek éledezni a sokkból, a 20 pontos Mateusz Ponitka és a 15-ig jutó Slaughter vezetésével folyamatosan kapaszkodtak - szépen lassan bemelegedett Lampe, Sokolowski, Waczynski és Koszarek is. 69-71-nél fordultak a hajrára, ahol végleg eldöntötték a meccset, és az olasz győzelem azt is jelentette számukra, hogy kijutottak a világbajnokságra - 52 év után először!

A mérkőzés videós összefoglalója

Hollandia-Litvánia 69-78

A litvánok a presztízs, a hollandok a szép búcsú okán vehették komolyan ezt az igazán tét nélküli meccset, és a végén a rutin diadalmaskodott. A litvánoknál négyen (Seibutis, Bendzius, Giedraitis és Bickauskis) is elérték a 10 pontot, végig több lábon álltak - a nagyszünetben tíz, 30 perc után 13 ponttal vezettek, végig kontrollálták az eseményeket. A narancsosok Kloof és De Jong játékában bízhattak, de kellett volna még egy húzóember, hogy komolyabb esélyük legyen a győzelemre. A zárónapon a litvánok a már szintén továbbjutott olaszokat fogadják, a hollandok pedig asszisztálhatnak a lengyelek örömünnepéhez Gdanskban.  

A mérkőzés videós összefoglalója


K csoport

Csehország - Bosznia-Hercegovina 69-64

A csehek már továbbjutottak, a bosnyákok az utolsó helyen álltak, ennek ellenére egyik csapat sem tartalékolt. A hazaiaknál ott volt Schilb, Auda, Hruban, Pumprla és Bohacik is, a vendégeknél Halilovic, Vrabac, Lazic és Gegic vitte a prímet, és ha nem is ölre menő, de mindenképp színvonalas, kemény csatát vívtak a felek. Jellemzően a csehek jártak előrébb, de a bosnyákok végig ott loholtak a nyomukban, összességében azért a rutinosabb, összeszokottabb hazaiak megérdemelten győztek - zárásként Franciaországba látogatnak, ahol 15 ponttal kellene győzniük a csoportelsőséghez, míg a bosnyákok a bolgárok ellen zárhatják szépen a sorozatot hazai pályán. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Bulgária-Oroszország 60-104

A tartalékos bolgárok ellen gálázott az igen erős összeállításban szereplő orosz gárda: Baburin, Khoszcov, Fridzon, Voroncevics, Kulagin és Gubanov is elérte a 10 pontos határt, egy percig sem volt kérdéses, hogy melyik csapat nyer. A hazaiaknál a honosított Washburn villogott, de nem voltak egy súlycsoportban a felek, ennek megfelelően a bolgárok Boszniában tét nélkül zárják a sorozatot, az oroszokra viszont egy kőkemény ki-ki meccs vár a finnek ellen - győzniük kell vagy mindössze egy ponttal kikapniuk, ha ott akarnak lenni Kínában.

A mérkőzés videós összefoglalója

Finnország-Franciaország 76-69

A csoportot már gyakorlatilag megnyerő és továbbjutott franciák nagyjából a D-csapatukkal érkeztek, egyedül Lessort és Albicy neve lehet ismerős az európai kosárlabdát követőknek - beszédes, hogy a 18. életévét még nem betöltött Theo Maledon 15 percet kapott a gárdában. Az első félidőben még tartani tudták az egál körüli eredményt, fordulás után viszont a rutinosabb játékosokból (Jamar Wilson, Sasu Salin, Shawn Huff) álló finn csapat fordított, és megőrizte esélyét a továbbjutásra - legalább három ponttal kell győzniük a nagy szomszéd otthonában. 

A mérkőzés videós összefoglalója


L csoport

Észtország-Szerbia 71-70

A játéknap talán legnagyobb meglepetése született meg Észtországban, ahol a szerbek hiába vetették be Milos Teodoszicsot, Miroslav Raduljicát és Dragan Miloszavljevicset, végül nem tudták megszerezni a biztos továbbjutáshoz szükséges győzelmet. A végjátékban Teodoszics többször is rontott, 3 másodperccel a vége előtt kihagyta a potenciális egyenlítő hármast, ám Jelovac visszaszedte és három büntetőt harcolt ki - a harmadikat azonban kihagyta, Miloszavljevics kétségbeesetten visszatett lepattanója pedig már nem ért célt. Az észteknél a 18-18 pontig jutó Kullamae és Kitsing mellett a győztes hármast bevágó, 19 éves, Baskoniában pallérozódó Sander Raieste (a képen) lett a hős, szépen köszöntek el a közönségüktől, Grúziában zárnak. A szerbek Izraelt fogadják, és ha nyernek, kijutnak a vébére, ha viszont kikapnak, akkor imádkozniuk kell, hogy a grúzok megverjék az észteket és hármas holtverseny alakuljon ki. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Izrael-Németország 81-77

A németek biztos továbbjutóként nem a legerősebb csapatukkal álltak ki, de így is ott volt a keretben Giffey, Zirbes, Zipser és Thiemann, így nem volt könnyű dolga az izraelieknek. Végig szorosan alakult az összecsapás, de végül a több lábon álló, a palánkok alatt sokkal határozottabb hazaiak behúzták a győzelmet, amivel megtartották halovány esélyeiket a világbajnokságra. Mindenképp nyerniük kell Szerbiában, így mindketten 6-6-tal zárnának, és ha a grúzok esetleg kikapnak otthon a tét nélküli meccsen, akkor ez elég is, hiszen így a grúzok 5-7-tel állnának, a Szerbia elleni odavágót pedig megnyerte Izrael, egymás elleniben jobbak lennének. Ha viszont a grúzok papírforma szerint nyernek, akkor ők is 6-6-tal végeznek, és hármas minitabella dönt. Ebben is mindhárom csapat 2-2-vel végezne, így döntene a kosárkülönbség. A grúzok kétszer nagy arányban kikaptak a szerbektől, -48-cal már nincs esélyük, így a jelenleg +46-tal álló szerbek és a +2-vel álló kék-fehérek között dőlne el a továbbjutás. A matematika egyszerű, ebben az esetben Izraelnek 23 ponttal kellene vernie Szerbiát. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Görögország - Grúzia 81-69

A csoportelső görögök a veterán Burusszisz mellett főként fiatalokat és kevésbé ismert játékosokat vetettek be, de így is 13 ponttal vezettek a szünetben, a grúzok nem igazán tudták megnehezíteni a dolgukat: hatan jutottak el legalább nyolc pontig, gond nélkül nyertek, 10-1-re javítva ezzel mérlegüket. A grúzoknál a sérült Shengelia nagyon hiányzott, Shermadini hiába termelt 26 pontot, McFadden pedig 18-at, ez csak egy tisztes vereségre volt elegendő - a grúzok így gyakorlatilag búcsúztak, az észtek ellen fejezik be a selejtezősorozatot. 

A mérkőzés videós összefoglalója

A csoportok állása a záróforduló előtt

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus