Horvátország simán továbbjutott, meglepő olasz vereség

Horvátország nem bízta a véletlenre a romániai győzelmet, az olaszok viszont csúnya vereségbe szaladtak bele Hollandiában, ami később még sokba kerülhet.

A-csoport

Spanyolország – Belarusz 80-60

A spanyolok nem szakadtak meg az első kör zárófordulójában, csak Juan Hernangomez játszott 20 percnél többet, a 12-es keret minden tagja kapott bőven játékidőt, de így is nagyon magabiztosan győztek, és 6-0-s, hibátlan mérleggel készülhetnek a második körre. A 11 pontos, 8 pattanós és 2 blokkos Hernangomez mellett a veterán Fran Vazquezt érdemes megemlíteni, a magasember 17 perc alatt majdnem dupla-duplázott (9 pont, 8 pattanó). A vendégek küzdöttek, hajtottak, de a papírforma vereséget nem tudták elkerülni – a hazaiak nyomasztó palánk alatti fölényét jelzi, hogy mindössze 38 százalékkal dobták a kétpontosokat, a triplákat viszont majdnem 44 százalékkal. A fehéroroszok számára véget ért a selejtezősorozat, ahol mindössze egy győzelmet arattak – igaz, azt az Európa-bajnok szlovének ellen. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Szlovénia – Montenegró 74-87

A szlovén kosárlabda aranykönyvébe ez a hat mérkőzés nem aranybetűkkel kerül be, a tartalékos gárda utolsó meccse méltó volt a szereplésükhöz: már az első negyed után tízpontos hátrányt szedtek össze, és bár a negyedik negyedre kemény munkával ezt gyakorlatilag eltüntették, ott kénytelenek voltak végignézni a montenegrói gálát. A hazaiaknál a pontszerzéssel nem is akadt annyi probléma, hiszen Rupnik, Prepelic és Cancar is 15 pontot szerzett, ugyanakkor a gyűrű közelében elöl-hátul rengeteget hibáztak, ezt pedig a végén büntette Montenegró. A vendégeknél Djurisic (23 pont), Milko Bjelica (17 pont, 11 pattanó) és Nikola Ivanovics (17 pont, 6 gólpassz) triójával nem tudtak mit kezdeni a szlovének, ráadásul az ex-szolnoki Popovics is 13 pontig és 7 pattanóig jutott. Montenegró így 3-3-mal, Szlovénia 2-4-gyel zárt, utóbbiak nagyon messze kerültek a világbajnokságtól. 

A mérkőzés videós összefoglalója

B-csoport

Ukrajna – Lettország 71-93

Lettország kiválóan zárta a selejtezők első körét, hiszen előbb Svédországban, majd Ukrajnában is győzni tudtak, így a törökökhöz hasonlóan 4-2-es mérleget visznek tovább. Már az első félidőben is jobban kosaraztak ellenfelüknél, fordulás után viszont valósággal kiütötték Ukrajnát, és azt is elbírták, hogy a Spurs játékosa, Davis Bertrans nem élete meccsét játszotta. Ismét villogott viszont Strelnieks (26 pont, 5 pattanó, 9 gólpassz, 34 VAL), mellette pedig Meiers, Lomazs (16-16 pont) és a 13 pontot valahogy összekaparó Bertrans is hozzátett annyit, hogy simán nyerjenek a lettek. Az ukránok a vereség ellenére továbbjutottak, de a 3-3-mas mérlegükkel a következő selejtezőkörben nagyot kell menniük, hogy esélyük legyen a világbajnoki szereplésre.  

A mérkőzés videós összefoglalója:

Törökország – Svédország 77-52

Csak az első negyedet tudta szorossá tenni a svéd csapat, amelyben hiába tett meg mindent Czerapowicz (21 pont), nem nagyon akadtak társai, így a törökök a két középső negyedben huszonegy pontot tettek közé és tükörsimán győztek. Ismét a két NBA-s, Korkmaz (23 pont) és Osman (20 pont, 11 pattanó) vezette a gárdát, kis túlzással azt csináltak, amit akartak – a törökök jó, de nem tökéletes helyzetből várhatják a második kört, a svédek pedig búcsúztak. 

A mérkőzés videós összefoglalója:

Az A- és B-csoport továbbjutóiból összeálló I-csoport:

Spanyolország 6-0
Lettország 4-2
Törökország 4-2
Montenegró 3-3
Ukrajna 3-3
Szlovénia 2-4


C-csoport

Magyarország – Litvánia 50-73

A mérkőzésről készült tudósításunkat ide kattintva olvashatjátok, a mérkőzés videós összefoglalóját itt osztottuk meg. 

Koszovó – Lengyelország 70-103

A továbbra is tartalékos Koszovó nem nagyon tudta megnehezíteni a lengyelek dolgát, Kastrati hiába játszott jól (21 pont, 7/10 mezőnyből, 5 gólpassz), Dardan Berisha ismét nagyon sok hibával dolgozott (6/17 mezőnyből, 6 eladott labda), rajtuk kívül pedig csak a 10 egységig jutó Groshában volt pont. Az első negyedben már kaptak 30 pontot, a nagyszünetre pedig huszonhárommal jártak előrébb a lengyelek. A vendégeknél Gruszecki egy dobást rontva szórt 21 egységet, Lampe kettőt hibázva dupla-duplázott (17 pont, 10 pattanó), e duó mellett Waczynski és Gielo is eljutott tíz egység fölé – a meccs simaságát jelzi, hogy a Ponitka-testvérek összesen 31 percet töltöttek a parketten. 

A mérkőzés videós összefoglalója

D-csoport

Románia – Horvátország 63-90

Az első negyedben még tartotta magát a Giordan Watson (20 pont, 8 gólpassz) vezette román válogatott, ám mellette mindössze a hibátlanul célzó Alex Olah (10 pont) és a 9 pontja mellett 12 pattanóba belekapaszkodó Emanuel Cate dicsérhető, Kuti Nándor sok hibával dolgozott, a többiek pedig mintha a pályán sem lettek volna. Az életükért küzdő horvátok a második-harmadik játékrészben huszonegy pontot vertek ellenfelükre, az olaszok ellen szenvedő Dario Saric teljesen elszabadult (22 pont, 12 pattanó, 5 gólpassz, 30 VAL), de ugyanígy foghatatlan volt a Lakers centere, Ivica Zubac is (20 pont, 9 pattanó, 2 blokk, 30 VAL). A palánk alatti szuperduó mellett nem okozott gondot Bojan Bogdanovic felejthető estéje (8 pont, 3/11 mezőnyből), a horvátok végül tükörsimán győztek.

A mérkőzés videós összefoglalója:

Hollandia – Olaszország 81-66

A tartalékos olaszok a horvátok után a hollandokkal sem bírtak, minden negyedet elvesztve kaptak ki, a kétpontosokat 32, a triplákat 30 százalékkal dobták, csak a 27 kiharcolt büntető miatt maradtak valamennyire meccsben. Utóbbiban élen járt Awudu Abass, aki egymaga 14-szer állhatott a vonalra, mellette viszont csak Christian Burns jutott el 10 egységig, a többiek terített betlit mutattak be támadásban. A meccs érdekessége, hogy az amerikai-olasz kettős állampolgár Nicolo Mannion közel 30 percet játszhatott – az irányító még középiskolás Amerikában. A hollandoknál a 21 pontos Charlon Kloof hozott extrát, de Shane Hammink és Worty De Jong is elfogadhatóan játszott, ez bőven elegendőnek is bizonyult a fejben teljesen szétesett olaszokkal szemben. 

A mérkőzés videós összefoglalója:

A C- és D-csoport továbbjutóiból összeálló J-csoport:

Litvánia 6-0
Olaszország 4-2
Horvátország 3-3
Hollandia 3-3
Lengyelország 3-3
Magyarország 3-3

A magyar válogatott második körös menetrendjét itt osztottuk meg.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus